Last news in Fakti

2 Ноември, 2023 07:41 1 245 26

Тулечки: Махнаха машините и невалидните бюлетини се върнаха

  • никола тулечки-
  • машини за гласуване-
  • избори-
  • кмет-
  • софия-
  • българия

Проблемът беше решен с машинното гласуване

Тулечки: Махнаха машините и невалидните бюлетини се върнаха - 1
Снимка: БГНЕС

Махнаха машините и невалидните бюлетини се върнаха.

Това каза пред БНР експертът в наблюдение и анализ на избори Никола Тулечки, част от екипа на ОЧИ (Обединение за честни избори).

"Проблемът с невалидните бюлетини беше решен с машинното гласуване. Това беше причината то да бъде въведено след констатацията на огромния брой невалидни бюлетини през 2017 г., а след това се повтори и 2019-а. Машините се въведоха, за да се оправи този проблем. Сега, след като те бяха премахнати, невалидните бюлетини се върнаха".

Експертът посочи три фактора, които са причина за големия брой невалидни бюлетини на изборите:

"Първият е недостатъчно добре измислен процес. Втори - недобро разбиране на самия процес. Най-притеснителен е третият - злонамерено унищожаване на бюлетини, което се вижда от записа от броенето на бюлетини в избирателна секция в Малорад".

Тулечки определи като класическо активно мероприятие случилото се в петъка преди първия тур на местните избори:

"Сюжетът не е приключил. .... Няма да се учудя, ако в четвъртък или в петък сега има и следващ епизод на този цирк. Това беше информационна атака, която цели да се подрони доверието в изборния процес".

Според него има няколко партии, които целят да представят "как живеем в хаос и как държавата отива на кино, те имат интерес това тяхно пророчество да се изпълни":

"Предходен епизод на същото активно мероприятие беше, когато поканиха блогъра Цанов (за изслушване в комисия в Народното събрание - б.р.) и представител на една от тези партии му слагаше думи в устата и му казваше да разкаже на хората колко са компрометирани според него машините, който беше изцяло изфабрикуван наратив, но това се случи пред очите ни".

По думите на експерта ще бъде много трудно да се върне доверието в гласуването с машини:

"Това го слагам като отговорност на отделни представители на политическата класа, които с малки политически цели системно успяха да разрушат това доверие".

Никола Тулечки изказа мнение, че може и да няма достатъчно време да се извърви докрай процедурата, за да се гласува с машини на втория тур на местните избори на 5-и ноември.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това

    12 6 Отговор
    беше целта на пъкления план ! Непростимо !!!
  • 2 факуса

    16 1 Отговор
    ами да ги ползват като принтер,без да ползват флашката от машината,а хартиените само в случай на отказ на машините
  • 3 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    18 9 Отговор
    ПРИ МАШИНИТЕ НЯМА НЕВАЛИДНИ БЮЛЕТИНИ ТАМ ИМА АЛА БАЛА
  • 4 обекивен

    18 9 Отговор
    Докато боко е на свода, никога няма да станем бяла страна.
  • 5 1234

    13 7 Отговор
    какви са тези експерти, максимум в годината може да има 2-3 избора. През останалото време какво прави? Освен да прави инсинуации. Очаквам автора в понеделник да да допълни статията, и да разкаже колко от прогнозите са се сбъднали:
    - Няма да се учудя, ако в четвъртък или в петък сега има и следващ епизод на този цирк.
    -може и да няма достатъчно време да се извърви докрай процедурата, за да се гласува с машини на втория тур
  • 6 фен

    13 11 Отговор
    Абе махнаха машините, и кирчовците се проалиха с гръм и трясък. Явно за това им е толкоз зор за пустите им машини...

    Коментиран от #19

  • 7 Мафия ни управлява

    12 8 Отговор
    Това беше целта на Мафията(ДПС,герб,БСП) ,да се купуват гласове,да има хаос и безброй фалшификации и невалидни бюлетини !

    Коментиран от #18

  • 8 Лошо лошо

    12 2 Отговор
    Избори пародия ! Ченгеджийската Мафия е на власт в България ! Срам !
  • 9 резервист

    11 4 Отговор
    Спомнете си! Кой върна хартиената бюлетина? Кой не спря да мрънка срещу доставените машини -цена, сигурност, съхранение? Кой загуби най-много от увеличения брой действителни гласове и въобще гласували? Кой вече има тертип за манипулиране на вота? Спомнете си Костинброд.
  • 10 да ва запитам

    7 3 Отговор
    След като машините са само принтери, защо имат флашки?
  • 11 не е проблема в хартията

    4 5 Отговор
    Проблема е в излишно сложните хартиени бюлетини. Ако нищо не се пише и брише в бюлетините, няма да има недействителни бюлетини.

    Откакто гласуваме с машини, не са минали нормално нито едни избори.
    Оставям на страна факта, че целогодишно имаме разходи покрай тях, независимо има ли избори или не. Държавата не можа да намери един държавен склад да ги държи, ами плаща за склад на частници.
  • 12 Ха ха ха ко стана

    5 6 Отговор
    Де що има жълтопанетник е активиран, да обикаля медийки и студийца и да вие дълбоко и неистово , че ала балата им вече не става .....
  • 13 Гонзо

    3 3 Отговор
    Това, че невалидните бюлетини са голям процент, е много хубаво. Няма неграмотници и малоумници да определят бъдещето ни.

    Коментиран от #15

  • 14 Майора

    5 5 Отговор
    Тулечки , добре си заработваш парите от Сорос , само че не знам докъде ще стигнете като ви спрат парите! Жалко да говориш за активно мероприятие и знаеш ли какво представлява то? По голямо активно мероприятие от признанието на просто Киро че чрез ала бала с машините са спечелили предните избори , има ли? И тогава какво ще ми говориш за честен вот с чашините ! С тях не се гласува в ЕС , а във Венецуела , Бурунди и прочие неизвестни!
  • 15 както е видно от последните избори

    1 5 Отговор

    До коментар #13 от "Гонзо":

    проблема не е в неграмотниците, а в последвалото "доукрасяване" след края на вота.

    Ако няма какво да се украсява, няма да има и невалидни бюлетини. Примерно бюлетините да са с различен цвят. Или да откъсваш талон с партията за която гласуваш, а на него да има само баркод или QR код и така да не се знае за кой си гласувал. Баркода лесно се брои машинно.
  • 16 съгласен съм

    2 2 Отговор
    вече всеки знае как се гласува - и с хартиена, и с машина . Броят се действителните бюлетини . Има резултат . В целия свят е така . Има възможност - не гласувам за никой , или Да се попълни грешно , което е същото . От сбъркалите не очакваме реваншизъм . Има и снимащи се избранници , а има и дето не им дават да се щракнат . Меркел винаги се снимаше . Казваше по 3-4 думи , за света и за мигрантите. Сега Шолц не го харесват . Примера който дава не е за подражание . Логично светът не върви напред . Рецесии, високи цени,
  • 17 Хигиена нулева

    4 3 Отговор
    Машинното гласуване е много удобно- с малко подкупване се правят големи манипулации. Пробиха доверието в машините още с въвеждането им - не разрешиха сверяването на машинните протоколи с "касовите бележки"... Не че умните хора им имаха доверие, те се доверяваха на чуждия опит и бяха убедени, че машинното гласуване е поредната изборна далавера.
    Болното ни общество няма шанс, ако лъжата е основна партийна политика.
  • 18 Абе баче Цено от Малорад

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Мафия ни управлява":

    станА,ли общинар?
  • 19 И как са се провалили Кирчовците.

    3 4 Отговор

    До коментар #6 от "фен":

    Печелят София,на път са да спечелят Варна, Пловдив е на кантар.
    Виж,ония от Израждане дето щяха да спечелят и да управляват самостоятелно,наистина се провалиха.Тотален провал на копейките.
  • 20 Не могат

    3 1 Отговор
    да пишат тези от племето, а ще ми гласуват!....
  • 21 Кабамилионеров

    3 0 Отговор
    Ами сега как ще спечеля на втори тур......надеждата ми е в ро...ми.те.
  • 22 Наркос

    3 0 Отговор
    Политиците са като хамстерите, борят се за всяка троха и накрая се изяждат един друг!
  • 23 да питам

    3 0 Отговор
    В чужбина като не гласуват с машини, имат ли невалидни бюлетини?
  • 24 Питам:

    1 0 Отговор
    Господин АНАЛИЗАТОРА: Направихте ли анализ КОЯ Е ПРИЧИНАТА ЗА НЕВАЛИДНИТЕ БЮЛЕТИНИ ? Огромна част от тях са от циганските махали, където електората е запомнил и отбелязал само номера на преференцията без да отбележи номера на партията. По този начин вотът от махалите се е самоизолирал, което никак не е зла!
  • 25 пенко

    0 0 Отговор
    КОЙ ЛИ ФИНАНСИРА " ОБЕДИНЕНИЕТО " --НО ПО МАЗНАТА МУ ФИЗИОНОМИЯ -ПРЕДПОЛАГАМ !?!?
  • 26 ...

    0 0 Отговор
    синче не ченгенце и "фактчекър" анализирал избори... смех
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове