Last news in Fakti

2 Ноември, 2023 13:12 1 450 16

Хотелиерите - несигурност и притеснения

  • хотелиери-
  • туризъм-
  • хотел-
  • плаж-
  • спа туризъм

България е единствената държава, която не си разработи вътрешния пазар по време на ковид пандемията

Хотелиерите - несигурност и притеснения - 1
Снимка: БГНЕС

Резултатите от летния туристически сезон все още са под нивата на предпандемичната 2019 г. Сред причините за това са войната в Украйна, отсъствието на германските туристи, слуховете за замърсяване на морската вода и наводненията по Южното Черноморие, които доведоха до по-кратък сезон. В резултат доста хотели са на ръба на оцеляването, посочват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, цитирана от БНР.

Според организацията редица мерки биха подпомогнали бизнеса - запазването на ставката от 9 % на ДДС, удължаване на стажовете за учениците от професионалните училища, отделянето на повече средства за реклама на туристическия продукт на страната и за обучението на кадрите. Необходимо е да се изтъкват повече качеството на услугата и на достойнствата на българския туризъм, посочват още от организацията.

Нормален летен сезон, по-добър от миналогодишния, но все още по-слаб от този през 2019 година, отчитат хотелиерите и ресторантьорите.

Георги Щерев – председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, обясни пред БНР, че летният сезон е сравнително кратък – 45 до 60 дни.

"Липсата на немците, които идват за 10 до 14 дни, прави средният престой по-малък. Основна сила са поляците и румънците. Техният престой е от порядъка на седмица. При румънците е за уикенд. Ние сме единствената държава, която не си разработи вътрешния пазар по време на Covid.

Разходната част е изключително висока. В приходната – не може да си позволиш да растеш със същите темпове. Накрая е въпрос на оцеляване".

Как се отразяват цените на потреблението в ресторантите?

Според Атанас Димитров – заместник-председател на организацията, за всяка ценова категория заведение има клиенти.

"Просто намалява престоят в самото заведение. Свиват се малко и сметките. Но в момента не виждам някаква тревога. Това, което ни безпокои, са индикациите на правителството за увеличаване на ДДС. Това логично ще повиши цените и ще падне потреблението".


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 истина ти казвам

    24 1 Отговор
    Ми като сте алчняци,така ше е!

    Коментиран от #13

  • 2 Варна

    27 1 Отговор
    От платени паркинги и бариери , човек може ли да стигне до плажа ?
  • 3 българина

    12 9 Отговор
    германските??? бг туризма беше добре само когато идваха украинци и руснаци, но същите хотелиери гласуват за тези, които денонощно гонят руснаци, налагат санкции, и закриват тръби и бизнеси.... за каквото гласуват това ще получат... немските им липсвали.....щом не могат да преценят, откъде им е проблем и кой им го причинява, да фалират
  • 4 Реалист

    21 1 Отговор
    Не бе, продължавайте с надписване на сметки, подмяна на марков алкохол и некачествена храна на европейски цени гарнирано всичко това с неприветливо обслужване и очаквайте хората да не предпочитат Турция, Гърция или Хърватска
  • 5 замислен

    19 1 Отговор
    Вместо да измислят причини за какво да реват да седнат да измислят как да вдигнат нивото на услугата и с това да привлекат хората! Абсурдно е да обявиш "заплата 800 лева" и да чакаш качествени кадри, след като същите кадри в Гърция за същата работа вземат над 1200 евро.
  • 6 лакомия,тесли,ниско качество на

    10 2 Отговор
    алкохолни и безалкохолни напитки и храни (често не от тези продукти в търговската мрежа и качество), предпочитане и обслужване често по добре чужденците, мрънкащи недоволни служители очакващи бакшиш от нас бг, прекалено скъпи нощувки през юли и август като 400-600 лв на човек в нормалните ол инклузив хотели са причини да нямате и завръщащи се чужденци.
    А аз всяка година ходя по 2 пъти в един същ хотел на черноморието и знам защо ходя там защото е от редките в бг като качество и обслужване
  • 7 при 6-7лв бира и 30лв вино бутилка

    7 1 Отговор
    "Просто намалява престоят в самото заведение. Свиват се малко и сметките.
  • 8 Слави

    12 1 Отговор
    Да вземат да си осветлят приходите пък после да се вайкат.
  • 9 лятото е 3 месеца

    9 1 Отговор
    те го делили на слаб сезон, силен сзон, късен сезон . Демек от 26-27 май има хора на плажа . Е днес в Бургас пак се къпат . 6,7,8,9, са 4 месеца минимум . Лъже че отварял хотела с ресторанта 60 дни . Явно крие касовия апарат . Тая година хванаха най-много измами от 6-7 години . Дрога хванаха . Пяни и биячи по плажовете . Битки за паркоместа и за шезлонги с малко пясък. Изгониха руснаците и им купиха имотите - половината курортни вили . Само в Гърция могат да кажат, че са по-добре . Тук удавени, катастрофи , изплували и мини, крави , делфини .
  • 10 умен

    11 1 Отговор
    Е какво да ви идваме. Един щеше да съди клиентите си, че не били доволни. Няма къде да се паркира, с автобуси на балкантурист ли ни очаквате да дойдем! Стаите мизерни с телевизори с кинескоп. Тези по-читавите на европейски цени. Догодина съм се врекъл никакво бг море. Направо в гръцко, хем ми е по-близо, хем цената за престоя ще е само 100 лв повече отколкото в бг.
  • 11 Варна

    11 2 Отговор
    Морето не е само пясъка , може доста неща да си работят от Март до Ноември
  • 12 созополис

    15 1 Отговор
    Ако искате вярвайте ние нощувахме за 60 български лева на вечер в Халкидики , това лято .Двама души , стая с тераса , климатик , мини бар , телевизор , нормално обзавеждане .Кога ще им стъпя на нашите .Взех контакти и се уговорихме за догодина пак .
  • 13 а така

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "истина ти казвам":

    чакат на поляци и румънци.смях,колко шеш.даже и румънците нямаше да ги има,но и там при тях(в технния черноморски бряг)са същите тунуци.а беше време!
  • 14 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    7 2 Отговор
    Ние по морето сме си супер.....при приватизацията изкупихме държавните хотели за жълти стотинки. Не ни плаши ни кови, ни война......сметките ни в чужбина са ...дебели...
  • 15 Стилиян

    7 1 Отговор
    Едни мошеници,всички са милионери-крадци.
    Ако един прокурор проведе едно разследване след 24 часа така наречените хотелиери и ресторантьори влизат в затвора
  • 16 Макс

    2 3 Отговор
    Тове е резултат от хибридната война на путин . Не се старете достатъчно, защото не вярвате в това . Доказателството е цяла Европа , където туризмът се развихри и постави рекорди .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове