Last news in Fakti

3 Декември, 2013 08:00 1 545 0

КАТ глобява по снимка и за паркиране

Преглед на печата

КАТ глобява по снимка и за паркиране, разкрива "Труд"
Нов, по-прост и ясен текст, предложен в Закона за движение по пътищата (ЗДвП), избягва казуса с "фаталната запетайка", заради който съдът отменя електронните фишове на КАТ. Това стана ясно вчера, след като на сайта на парламента бе публикуван проекта за промени в ЗДвП, внесен от Министерския съвет.Бъдещият текст изключва присъствието или отсъствието на контролен орган (пътни полицаи - б.р.) и на нарушител на мястото на заснетото нарушение. По действащата сега норма електронните фишове от мобилните камери падат при обжалване в съда, тъй като тези устройства са монтирани в коли на КАТ, в които има полицаи. Съдиите не приемат, че изразът "в отсъствието на контролен орган и на нарушител" е вметнат, защото след него няма запетая. Освен избягването на тази двусмислицата в проекта са изяснени още два спорни казуса. Първо - че не е нужно електроннният фиш да е подписан от длъжностно лице. И второ - че снимката може да не е само от засичане с радар на превишена скорост, а също и за неправилно изпреварване, паркиране, минаване на червен сигнал на светофара, движение в BUS лента или в аварийно платно на магистрала.

Мъж заклал съквартирант и тръгнал с ножа по улицата, пише в. „24 часа“

37-годишният Ивайло Болгуров, убил с нож съквартиранта си след нелепа свада в къща на столичната ул. "Латинка", ще лежи 8 години в затвора. Присъдата му е влязла в сила, след като делото му е гледано по съкратената процедура.

"Не съм безгрешен, но не съм и психопат или добре обучен убиец, заплаха за обществото", казва Болгуров, който сега търси утеха в Библията и философията.

На 20 декември 2010 г. той нападнал съквартиранта си Михаил Йотов уж да го сплаши и с един замах го пробол в сърцето пред очите на свидетел. После тръгнал с кървавия нож по улицата.


Герджиков сдаде оста в НДСВ, информира в. „Стандарт“

Проф. Огнян Герджиков вече не е начело на софийската организация на НДСВ. Вместо известния юрист председател на структурата стана Маргарит Мицев. В момента той е и зам.-шеф на партията. Мицев е избран с пълно единодушие на мястото на Герджиков, а номинацията му е от район "Надежда". Междувременно от централата на партията предупредиха, че европарите за здраве за следващия програмен период са в опасност. Причината е, че правителството досега не е направило заявка за тези средства и не е представило завършена здравна стратегия, на базата на която да ги планира. Ако до края на годината това не стане, ще загубим евросредства за този сектор до 2020 г.


ИТ висшето изветрява за 4 години, алармира в. „Монитор“

Висшето образование на ИТ специалистите изветрява за 4 години. Трайността на знанията на инженерите и икономистите, придобити в университетите пък, издържа съответно 7 и 9 години. След този период уменията им стават неадекватни на бързо променящите се изисквания на пазара на труда. Това сочат резултати от изследването на Българската стопанска камара по проект „Разработване и внедряване на информационна система за оценка на компетенциите на работната сила по браншове и региони”. Младите хора трябва да си променят нагласата към висшето образование. Веднъж придобитата диплома не дава гаранция за нищо. Необходима е непрекъсната квалификация и обновяване на знанията.


Партийната субсидия – не колко, а за какво, коментира в. „Сега“

Клан, клан, недоклан. Такава е малко работата с намаляването на държавните субсидии за партиите. Абе орязаха ги, ама не съвсем. Даже връхчетата на клона, върху който седят, не посмяха да подрежат. Само драснаха с чекийката love върху кората в изблик на демонстративна пожертвувателност и в знак на "солидарност с българските граждани, които преживяват много лишения". Та по тая причина БСП като социално чувствителна партия догодина ще гладува солидарно с 10 вместо с 11 млн. лева. Решението на БСП да намали субсидиите с 10% е точно толкова фарисейско, колкото идеята й дарения за партии да правят само физически лица: уж, за да се скъса връзката им с бизнеса, а всъщност, за да я скрие.


4-7 лв. кг шаран за Никулден, толстолобът е евтина алтернатива, хвали в. „Преса“

На пазара има риби всякакви. Традиционният за 6 декември шаран може да се намери и по 4 лв. за килограм, ако е по-малък - до 1,5 килограма. Тези риби обаче не стават за пълнене. Масово се купуват екземпляри между 2,5 и 3 килограма. На Женския пазар в София в момента цените варират между 6 и 6,50 лв., в по-скъпите магазини килограмът ще удари 7 лв. за празника. Има и доста по-евтини варианти за рибно меню на Никулден. На сиромашката трапеза масово се слага толстолоб. Той не отстъпва по хранителни качества на шарана, а се предлага около 4 лв. за килограм. Изчистен и нарязан на шайби е 5-5,50 лв. Въпреки голямото изобилие обаче българинът е на последно място по консумация на риба в Европа.


Диабетиците са по-малко, отколкото се твърди, изненадва в. „Дума“

Диабетно болните у нас са 9% от всички болни в страната, заяви Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет. Болните от диабет тип 1 и тип 2 са много по-малко, отколкото се тиражира през последните години в публичното пространство. Данните са от подготвяния у нас регистър за хората с диабет, който се очаква до края на годината. Д-р Радка Савова, ендокринолог в Университетската детска болница, отбеляза, че доставката на тестленти от Англия струва два пъти по-евтино, отколкото у нас. Проблемът е, че една фирма държи монопол на пазара у нас и цените на тестлентите са необосновано високи, като по този начин се експлоатира българският пациент


Оплакват се от безвкусни салати в агенцията по храните, разкрива в. „Новинар“

„Добър ден, купих си салата от хипермаркета, но не ми е вкусна”, гласи оплакване на горещия телефон на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). На специалната телефонна линия операторите се натъкват на всевъзможни сигнали, като много от тях не са в правомощията на инспекторите. Сред странните обаждания има и сигнали за мухлясал хляб седмица след като е купен от магазина. Подават се сигнали за неиздаване на касови бележки и за фалшиви промоции, за хранителни стоки с изтекъл срок на годност, негодни за консумация продукти, нерегламентирана продажба, неправилно съхранение, некоректно етикетиране. Хигиената в хранителните магазини и ресторантите също се следи от агенцията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове