Last news in Fakti

7 Ноември, 2023 10:14 1 028 9

КНСБ: Нищо не пречи да има коледни добавки за пенсионерите тази година

  • кнсб-
  • пенсии-
  • заплати-
  • доходи-
  • ръст-
  • бюджет

Трябва да има ръст на заплатите в бюджетната сфера

КНСБ: Нищо не пречи да има коледни добавки за пенсионерите тази година - 1
Снимка: БГНЕС

Имахме две срещи с премиера и с финансовия министър, като на втората бяха поети конкретни ангажименти за политика по доходите в конкретни сектори – висше и средно образование, здравеопазване, култура. Това каза за БТА главният икономист на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и директор на Института за социални и синдикални изследвания Любослав Костов. Коментарът му е във връзка с очакваното обсъждане на проектобюджета за 2024 г. Все още проектобюджетът не е представен официално.

По думите на Костов едно от обещанията е учителските заплати да са 125% от средната работна заплата за страната. Също така се очаква и ръст на заплатите в сектор „Култура“, посочи той. И отбеляза, че искането на КНСБ е за 86 млн. лв. за работещите в културните институти.

Ние искахме 15% ръст на разходите за персонал в бюджетната сфера. Това, което ни беше обещано, е около 10% ръст на разходите за персонал, коментира още Костов. По думите му това все пак е добра основа, над която може да се надгради при обсъжданията на проектобюджета в парламента.

Костов посочи, че обезщетения за майчинство през втората година най-вероятно също ще се изравни с увеличението на минималната работна заплата, която от догодина ще е 933 лв. Очаква се и размерът на т.нар. „вдовишка пенсия“ също да се повиши.

Не пречи да има 10% ръст на пенсиите догодина и да има и коледни добавки за пенсионерите този декември, каза Костов относно очакваното решение на правителството за това дали ще има коледни добавки през декември.

Мисля, че могат да се намерят пари в крайна сметка, защото, доколкото си спомням, предния път добавките за Великден струваха около 60-70 млн. лв., коментира икономистът. И подчерта, че увеличението на пенсиите през 2024 г. е заложено законодателно по т.нар. „швейцарско правило“ и „това не е новина“. Той добави, че увеличението на пенсиите ще натовари дефицита в Националния осигурителен институт (НОИ), но се очаква да нарасне максималният осигурителен доход, откъдето да влязат допълнителни приходи в бюджета на НОИ.

В края на октомври финансовият министър Асен Василев каза пред журналисти, че политиката на правителството е пенсиите да се увеличават трайно, а не да се дават еднократни добавки и пенсиите да се държат ниски. Преди дни в ефира на БНТ той посочи, че в бюджета за 2024 г. са планирани много инвестиции в социалната система, както и че ще се увеличат и капиталовите инвестиции. Василев каза, че към 15 ноември се очаква проектобюджетът да бъде представен за обществено обсъждане.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ние от КНСБ-то

    5 3 Отговор
    ако трябва ще си дадем заплатите за да има ?
  • 2 Ввв

    10 4 Отговор
    Напротив,пречи некадърният финансов министър!!!Раздутата администрация не смее да я пипне,държи плоския данък и още куп неща...ще се оправи БГ на кукуво лято!!!
  • 3 Оставка мушмули !

    6 3 Отговор
    коледни добавки за пенсионерите тази година трябва да има задължително !
  • 4 Кирчо и кокорчо

    2 4 Отговор
    Нема шанс, не може си ощетяваме сметките у Люксембург
  • 5 Няма пари

    6 4 Отговор
    Трябва да има за АмериХански тенекии.
  • 6 Арееее

    7 4 Отговор
    по една пенция отиде за урко-нацистите в Украйна
  • 7 може да има за всички над 20

    4 2 Отговор
    годишна възраст - коледни и новогодишни надбавки . При двойни цени - парно за софянци , зеленчуци, бензин , млечни продукти , ток, вода, данък сгради , а има и нова местна власт .
  • 8 Гост

    4 1 Отговор
    Сега традиционно започва предколедното унизително молене за 30 или 40 лева милостиня.. Не си заслужаво унижението пред самозабравил се джендър, изпитващ удоволствие от това да се гаври със злата участ и бедността на хорато. Нека този път да не му доставим това удоволствие.
  • 9 Държавна софра

    4 1 Отговор
    Държавата да спре да издържа профсъюзите и може да има и за две допълнителни пенсии.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове