Last news in Fakti

7 Ноември, 2023 16:29 7 751 32

Делян Добрев: Има бум във фотоволтаиците

  • делян добрев-
  • енергетика-
  • фотоволтаици-
  • икономика-
  • инвестиции

Това са български инвестиции в енергетиката

Делян Добрев: Има бум във фотоволтаиците - 1
Снимка: БГНЕС

Вече имаме крайна дата за либерализация на електроенергийния пазар на едро и пазара на дребно. Това каза по време на форума Powers Summit депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната комисия Делян Добрев, предаде репортер на "Фокус". Той уточни, че датата за пазара на едро е от средата на следващата година, а за пазара на дребно - от 31 декември 2025 г.

"Трябва да се изчистят детайлите за либерализацията на пазара на едро, защото в законовите текстове ги има, но самият механизъм - как това ще се случи все още не е ясен", допълни Добрев.

"Има резултати, категорично. За миналата година само сме удвоили размера на инсталираните мощности във фотоволтаици, т.е. колкото имахме преди това за 10 години - само за миналата година направихме още толкова. Тези инвестиции ще продължат, ако ние продължим да ги насърчаваме. Идва момент, в който ние ще започнем да мислим за инвестиции в съхранение на електроенергията. Чакаме всеки момент Министерство на енергетиката да обяви покана за набиране на предложения в частност средствата по ПВУ.

Интересно ще бъде да разберете, че към момента има подписани 4 500 мегавата фотоволтаици от най-малките, което е много хубаво, защото това са си чисто български проекти и обемът е огромен. Това са български инвестиции, които са в огромен обем и ако те се случат и ако приемем, че 1 мегават е 1 млн. лв. - 4 500 мегавата означават 4,5 млрд. лева български инвестиции в сектора. Дано се случат", каза още той.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Бончо

    54 4 Отговор
    Разбрах , ще се бачка само за тока , храната и горивото

    Коментиран от #24

  • 2 Варна

    49 7 Отговор
    Ще върнете социализма , усещам аз , с бой може но ще го върнете .........

    Коментиран от #11

  • 3 Кабамилионеров

    39 2 Отговор
    Да,прав е,това са фирми на ГЕПИ иД.П.С.....най-много фотоволтаици имат Пещерня...ците,всъщност Дръндар..ския Сокол и Шиши.....това е истинската сглоб..ка.
  • 4 Ти обзаведи

    28 1 Отговор
    ли вече фамилните имоти ?
  • 5 Българин

    16 42 Отговор
    България върви в правилната посока-зелена енергия и никакви руски зависимости

    Коментиран от #25

  • 6 Герберски отпадък

    28 0 Отговор
    Де е фактурата ?
    А миналата година рева за завода за батерии и го опропасти .
  • 7 ха ха

    40 4 Отговор
    Абе, спрете това малоумие! Остъклихте земята. Фотоволтаиците са ужасна инвестиция. Наскоро четох статия за Тексас. Фотоволтаиците са с много нисък процент от добиваното електричество. Перките ги изпреварват значително. Хората имаха модел на генерацията от различни системи по часове през годината за да могат да предвидят кога ще им трябва базова мощност. В крайна сметка се оказва, че от хилядите предложени проекти им трябват няколко десетки за да работи системата. Кому са нужни огромни постъпления на ток през юли, ако няма къде да се съхраняват. А, съхранението в батерии е силно нерентабилно все още. Пак ли бедният българин да го финансира?

    Коментиран от #14

  • 8 ТаУмВзе

    28 1 Отговор
    Не бре гербераст, Има бум на КРАЖБИЯТА на писта! Или да ти го нарисувам.
  • 9 Реалист

    19 1 Отговор
    Недай си да си депутат, да те вида сам на улицата ще тъ гъна като хартия делянчо:)
  • 10 долу ЕС

    39 1 Отговор
    съхранението на тока е измислено преди ппдб герб и дпс, казва се язовири, помпи се когато е излишен изпуска се когато трябва... мдааа но за 33 г не е построен нито един язовир но пък ще купуваме батерии с живот 5 г, след което ще го заравяме в земята, нищо че животът на един язовир е вечен....

    Коментиран от #12

  • 11 Реалист

    3 17 Отговор

    До коментар #2 от "Варна":

    Въри дъ тъ ъргясат ва кумунист:)системата е 6+
  • 12 Милен

    3 27 Отговор

    До коментар #10 от "долу ЕС":

    Те язовирите може да са "вечни" (малко съмнително е това твърдение) ама валежите много намаляха последните години, та е малко съмнително как ще ги пълним и изпускаме тези язовири когато на нас ни уйдисва.

    Коментиран от #15, #21

  • 13 Яяяя

    33 1 Отговор
    Ами питайте Асковлийчето колко декара стъкла е накачулил за родата? Гледам що поля и планини остъклиха, а чакаме дъжд да завали. Гори не останаха, ама фотоволтаици като гъби! По селата вместо дворове с дръвчета пак волтаици. Спрете тая идиотщина! Никъде в Европа няма фотоволтаици по дворовете. Правят се ама на покривите! Ние тотално сме откачили за пари, ама ще ядем глогинки, ако и те останат!
  • 14 5кв.м. е 1кВтп,

    26 2 Отговор

    До коментар #7 от "ха ха":

    5мил. кв. м.=5кв.км.- 1000МВтп. На България ѝ трябват 10 000МВтп което е 50кв. км., а страната ни е 111 000кв.км. Разбира се тия 50кв. км. са чиста площ, ще има пътища, пътеки между панелите, преобразувателни станции, акумулаторни депа. Нека са 100кв. км, това е квадрат 10Х10км и 0,1% от площта на България. Унищожената земя от откритите рудници в Маришкия басейн е повече(250кв. км.). Могат да се поставят на покриви, над пътища, над паркинги - не е задължително върху земеделска земя. Бъдещето е в много, но малки семейни фотоволтаици 3-30 кВтп, които да отдават излишния ток на Енергото, а не в огромни паркове по 50-100 МВтп като на Гинка Върбакова.

    Коментиран от #16, #30

  • 15 Има ПАВЕЦ

    14 0 Отговор

    До коментар #12 от "Милен":

    които работят с една и съща вода. Ние имаме ПАВЦ "Чаира". ВЕЦ-овете и особено ПАВЕЦ-те са нежелани от черноелектроборсаджиите. Пускат ток когато е най-скъп и акумулират когато е евтин. Едно прекрасно инженерно решение съсипва търговците на еленергия. Те най-обичат да работят с АЕЦ защото производството е непрекъсваемо и най-евтино, затова ще бъдат оставени да се развалят и спирани по всякакъв начин. Сега аварийна мощност е газовата централа на Доган и ТЕЦ-овете на Ковашки. Те се възползват от правото на търговци защото са производители и печелят на енергийната борса.

    Коментиран от #27

  • 16 ха ха

    11 6 Отговор

    До коментар #14 от "5кв.м. е 1кВтп,":

    Проблемът не е в площите, а в съхранението, щото волтаиците произвеждат само денем и при хубаво време. За да работи системата трябват или батерии, които да съхраняват излишъка или други системи, които да стоят и нищо да не правят. Въпросът с батериите е сложен. Дори този номер с водата в язовирите е скъп и е смислен само за частни случаи.
    Изобщо, енергийната система е твърде сложна за да бъде разбрана от политик. На всичкото отгоре, знаем, че до каквото се докоснат го скапват. Следователно, можем да очакваме, че след 5 години ще сме без ток. Пак ще има дискотека като при Бае Тодар. Не е смешно. Вижте за справка Южна Африка.

    Коментиран от #17

  • 17 Време е за Възраждане

    13 6 Отговор

    До коментар #16 от "ха ха":

    Проблемът е, че това ни вдига цената на тока !!!!!!!!!!!!!!! Само про стите не го разбират
  • 18 Кок Зила

    8 1 Отговор
    основният бум е в кухата кифона на делянчо, ако кънти
  • 19 Делянчо мамин, къде бос през тръните

    9 2 Отговор
    Волтаиците се изплащат за 10 - ина години, имат живот около 20 г. и трябва да се рециклират, в безопасен отпадък , за което никой не си дава сметка!

    Коментиран от #22

  • 20 Русенец

    8 1 Отговор
    Ак офотоволтаиците са такава далавера, защо енергийните дружества не си правят техни фотоволтаични полета, ами карат хората да си инвестират парите в такива?
  • 21 Русенец

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Милен":

    Ако се спре умишленото им източване към каменистите прерии на султана, язовирите могат спокойно да осигуряват нужният ни ток.
  • 22 Русенец

    4 5 Отговор

    До коментар #19 от "Делянчо мамин, къде бос през тръните":

    През тия 10-20 години фотоволтаичната фирма ще може да прибере бая пари от продажбата на квоти, които му се полагат по европейски регламент. А не му се отнемат никакви, понеже фотоволтаичното поле няма замърсяване. Бизнесът с квоти е много доходоносен. Някои хора се захващат с дадена бизнес сфера, само заради квотите, не ги интересува печалбата от продукцията, стига квотите да им трупат печалби.
  • 23 похотливеца

    5 0 Отговор
    Този Недодяланик боко Тиквата го е....е., а може и обратното.
  • 24 О соле мио

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "бай Бончо":

    И ток ще има само през деня, като затворят до 26-та година АЕЦ-а и мариците.
  • 25 Европеец

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    главата ти е зелена на тебе.
  • 26 Карък

    3 1 Отговор
    Има питане,колко са на Добрев?
  • 27 ПАВЕЦ

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "Има ПАВЕЦ":

    Ние нямаме ПАВЕЦ Чаира, защото умишлено беше унищожен от същите черноборсаджии и вероятно никога вече няма да заработи. Остана само ПАВЕЦ Белмекен, но той е с 375 мегавата генерации и само 100 мегавата помпи, докато Чаира беше по 800 мегавата в двете посоки (никога не са работили и четирите 200 мегаватови агрегата).
  • 28 Хатлантик

    7 4 Отговор
    Електричество не ни требва!
    Требе ни евро хатлантически ценности
  • 29 Делян Добрев?? Има Бум на Фотоволтаиците

    3 0 Отговор
    Обясниго Делянчо какво означава това!?? Идва Бум на овеличаване цените на ел Енергията(идва Дране на Народа) За благозвучие се казва Либерилизация на Свободния пазар на ел Енергията! Тежко ти народе, тея Джалати ще ти Съдерат и кожата на Гърба, Не знаете какво ви чака след излизане на Битовите потребители на свободния пазар??? Дране, което нее било и през Турско! Енергийната Мафия са по Зли и Алчни и от Еничарите!!
  • 30 Буха ха

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "5кв.м. е 1кВтп,":

    Свърши се с излишния ток на енергото, вече отиваш на борсата и сигурно се сещаш на каква цена ще изкупуват тока в хубав слънчев ден когато всички фотоволтаици произвеждат на макс
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Иво

    1 0 Отговор
    Този и семейството му престъпници трябваше да са осъдени ! Каква наглост същият мерзавец се бори за унищожаване на народа ни заедно с Дилян шиши, затворете съдилищата и ще започне истинската Крумова справедливост!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове