Last news in Fakti

8 Ноември, 2023 16:56 1 452 32

Правителството актуализира Националния план за въвеждане на еврото

  • национален план за приемане на еврото-
  • еврозона-
  • информационна кампания

Планира се провеждането на мащабна комуникационна и информационна кампания, която ще запознае гражданите с всички практически аспекти на въвеждането на еврото

Правителството актуализира Националния план за въвеждане на еврото - 1

Със свое решение правителството прие актуализация на Националния план за въвеждане на еврото в Република България. Промените в Плана са разработени и одобрени от Координационния съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната, който е със съпредседатели министърът на финансите и управителят на Българската народна банка.

Актуализацията на документа се извършва с цел адаптация към нововъзникналите обстоятелства и напредъка по техническата подготовка за въвеждане на еврото в Република България. Част от промените са свързани с приспособяването на необходимите времеви периоди спрямо новата индикативна дата за членство в еврозоната - 1 януари 2025 г.

В допълнение, настоящата версия на Плана отговаря на появилите се изисквания за актуализация на ръководствата и функциите на работните групи към Координационния съвет за подготовка на Република България.

Националният план за въвеждане на еврото в България служи за управление на организацията на въвеждането на еврото, като в него са описани основните направления и дейности, които следва да се предприемат, както и взаимодействията между институциите в рамките на този процес.

Като приложение към Плана се включват „Методически указания към административните органи за адаптиране на информационните системи за работа с евро“, чрез които се цели гарантирането на точното и еднакво прилагане на изискванията за въвеждане на еврото от административните органи при привеждането на информационните им системи към работа с евро.

Националният план за въвеждане на еврото в Република България предвижда провеждането на мащабна комуникационна и информационна кампания, която ще запознае гражданите с всички практически аспекти на въвеждането на еврото като официално разплащателно средство чрез предоставянето на точна, достъпна и навременна информация.

Кампанията цели ясно да обоснове ползите за икономиката и за повишаване на стандарта на живот в страната от присъединяването към еврозоната, както и да противодейства на всяка дезинформация, която поражда необосновани притеснения у гражданите.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 107 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Варненец

    53 37 Отговор
    Време беше, то каква е разликата, дали ще дадеш 2 лв или едно евро, само дето левовете трябва да ги обменяш при излизане зад граница. Сега очаквам вой от копейките, които искат лева да е вързан към рАблата. Да им кажа, той вече беше, 45 години и докъде ни докара това?

    Коментиран от #6, #22, #32

  • 2 Последния Софиянец

    50 93 Отговор
    Само след Референдума за еврото.

    Коментиран от #5, #20, #28

  • 3 Анонимен

    38 52 Отговор
    Тези са абсолютни гьонсурати. Народа иска референдум за да им каже мнението си за въвеждане на еврото. Те не искат и да чуят. А, да погледнем с инфлацията в Хърватия след приемането му. Народа недоволен, цените препускат а ния сме засилили към това. Глупости сър!

    Коментиран от #4

  • 4 Последния Софиянец

    30 52 Отговор

    До коментар #3 от "Анонимен":

    След приемането на еврото в Хърватия е най високата инфлация в ЕС .

    Коментиран от #11, #27

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ха ха

    14 31 Отговор

    До коментар #1 от "Варненец":

    ама верно ли обвързали приемането еврото с разрушаването на паметника , като условие поставено лично от мърсула
  • 7 ще приемаме ли рублата

    28 31 Отговор
    Кога ще излизаме от скапания ЕС?

    Коментиран от #12

  • 8 Най накрая

    32 28 Отговор
    да спрем да пълним гушите на банките с комисионни за обмяна. Всеки българин пряко или косвено губи от 500 до хиляда евро годишно от това.

    Коментиран от #14

  • 9 Хахах

    31 31 Отговор
    Гответе се за масово промиване на мозъци.Сега всеки "лог" ще излиза да врещи колко е хубаво и как никак няма да ни навреди и как ще цъфнем и завържем само да влезем в еврозоната.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Нах

    19 32 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Недумай,ама как така!!И сега сериозно,то не само там няма държава приела еврото последните 20 години и да не е страдала.Италия,която се смета за една от водещите икономики на Европа и отне 13 години да се балансира,Гърция я закрепиха изкуствено като и отпуснаха дълг който няма да връща и т.н.
  • 12 Хахахах

    14 32 Отговор

    До коментар #7 от "ще приемаме ли рублата":

    Незнам за рублата,ама така като гледам скоро може да ни решат проблема с ЕС,все пак няма как да участваш в нещо което не съществува.
  • 13 дефекирайте на ес и еврото

    8 32 Отговор
    така ще сте наравно с крадците !
  • 14 ТИР

    17 33 Отговор

    До коментар #8 от "Най накрая":

    Какви комисионни какви пет лева,колко от приравняването на цените към еврото ще загуби всеки един гражданин знае ли се,освен това решенията други ще вземат и резерват ще го барнат европейците,,,,

    Коментиран от #17, #26

  • 15 ЕВРОНЮЗ

    15 33 Отговор
    За съжаление Давовските скелети са решили какво ще стане преди Ганчо да се прави на европеец.. Нищо така за Козяшките мегафони ще има в неограничени количества Европейски домакински отпадъци, европейско старо желязо на колела, ГМО отпадъци по хипермаркетите им на които са им сменили етикета...... Давай Ганчо с Бира, Секс и Рокендрол към Шенген...
  • 16 РИветИ

    32 22 Отговор
    Не рИветИ, Еврото ще го приемем всички българи и ще бъдем по богати във свинските очички на руснаците
  • 17 Ама

    33 5 Отговор

    До коментар #14 от "ТИР":

    Пълни глупости си написал. Точно обратното е!
  • 18 М3 голд

    27 41 Отговор
    То еврото си е въведено отдавна. Търговете са в лева - преизчислени през евро. Тук става дума за подготовка за ликвидиране на лева. И това е голяма крачка кэм ликвидиране на националната ни идентичност. Постепенно ставаме територия. За това плаща Сорос, натиск от Козяк, бурни възторзи от нашите "политици" - крадци. Хайде, къде останаха БСП, Възраждане, с техните закани? Или и те клекнаха след тия избори. След смачкване на референдума на Слави пътят е открит.
  • 19 Сега

    32 16 Отговор
    Тука пет чиляка дето се вайкат да започват да си хапят лакътя от сега, защото българите сме направили своя избор да сме европейци преди повече от 1300 години . Така че и еврото ще приемем и шенген ще отпадне за нас.

    Коментиран от #24

  • 20 Викам

    12 32 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Първом референдума, после плана, да не вземе да стане някой голям сакатлък.

    Коментиран от #25

  • 21 Българин

    15 32 Отговор
    Никой не ше еврото ама едни пари са взети и от козяк натискат. Този зглобка е втедна за страната и нацията

    Коментиран от #30

  • 22 Обяснявам

    14 33 Отговор

    До коментар #1 от "Варненец":

    Разликата е, че дакато даваш 2 лева не си станал ортак на дълговете на Гърция, Италия, Франция, Испания, Германия, а не знаеш те как са задлъжнели. Почнеш ли да даваш 1 евро вместо 2 лева си се сдобил с дългове, които ни си харчил, но ще ги плащаш! Анадъмо?
  • 23 Демократ

    12 32 Отговор
    Бедна ни е фантазията каква какафония ни чака с тези дигитални държавни специалисти. Те за едни рецепти и едни избори не успяват да създадат правилна програма, та камо ли работа с такъв мащаб. Нашите IT специалисти са известни с уменията си извън България, тук остават най-тъпите. Нали са наши хора, те оправят цялата държава така,че всички са шахматист. Принципът им на работа е тука има,тука нема.
  • 24 Пише в летописите

    12 32 Отговор

    До коментар #19 от "Сега":

    Нещо я бъркаш историята. Преди 1300 години ние тук сме били цивилизованата Европа, а тия дето сега се напъват, че са Европа са били дивашки племена чак до 16-17 век, да не говорим, че някой от тях и до ден днешин не познават сапуна и начините за употребата му.
  • 25 Викам

    6 33 Отговор

    До коментар #20 от "Викам":

    Тия дето ми турат минуси и на риверендума могат да се изреват, както са решили, ако гласовете им са повече, ще го приемем това евро, няма какво да се прави, защо се плашат от риверендум щом са повече? Глас народен, глас Божи!
  • 26 Имам приятели в Хърватия

    33 18 Отговор

    До коментар #14 от "ТИР":

    Бях в Литва и Естония когато го приеха. Цените не се промениха. От януари следя какво става в Хърватска. Всичко е спокойно. Отделни тарикати са пробвали да мамят и в момента са на топло. СТИГА ЛЪГАХТЕ НАРОДА!
  • 27 Не господине

    7 32 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Не в Хърватска , а в България е най-високата инфлация. 200% за основните храни за две години.
  • 28 Кочо Честименски

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Няма нужда. Просто помоли господаря си да ти плаща в рубли.
  • 29 ха ха

    2 0 Отговор
    гледам " вълшебниците " на пп / герб са се заели да ни убеждават в правата линия , явно има ефект от ядящите чаши за кафе , и от къщите за тъщи , мисля че нямаме работа с тия крадливи гнусари в европа , финансиращи мафията в българия
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 4 Отговор

    До коментар #1 от "Варненец":

    С въвеждането на Евро в България, на "братушките“ тук ще им се стъжни, а те са злобни и отмъстителни и ще берем с тях ядове...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове