Last news in Fakti

8 Ноември, 2023 17:06 1 144 16

В 8-ми и 10-ти клас ще се учи програмиране и изкуствен интелект

  • ученици-
  • изучаване-
  • изкуствен интелект

Дейностите за десетокласниците включват откриване на зависимости в набор от данни с помощта на вградени функции (min, max, sum, average и други), задаване на заявки към средства с изкуствен интелект, работа със сензори в дигиталните устройства и приложения, които генерират големи количества данни

В 8-ми и 10-ти клас ще се учи програмиране и изкуствен интелект - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Повече практически задачи ще има по компютърно моделиране, което се изучава в начален етап, и по информационни технологии - за гимназистите. Това е заложено в проектите за актуализирани учебни програми, които са публикувани на сайта на Министерство на образованието и науката.

Повечето часове по компютърно моделиране за 3. и 4. клас ще се организират под формата на комбиниран урок, в който учениците получават нови знания и изпълняват и практически задачи. В проекта на нова актуализираната учебна програма за 3. клас е поставен акцент върху управлението на потребителски профил и умението на учениците да споделят готови проекти в онлайн среда за визуално блоково програмиране. В област на компетентност “Информация” приоритетно са заложени умения, свързани със запазване на информацията в дигиталните устройства във вид на файлове, които може да се съхраняват в папки. Премахната е като очаквана компетентност „описване на познати геометрични фигури“.

В актуализираната учебна програма за 4. клас темите запазват същите основни области на компетентности и цели за учениците, като ще се разглеждат въпроси, свързани с информация, дигитална идентичност, работа във визуална среда, управление на програмируеми устройства и създаване на образователни игри. Отпадат понятията „данни“ и „мерни единици“ за измерване на информацията, които по принцип са заложени в учебните програми по предмета „Компютърно моделиране и информационни технологии“ в прогимназиален етап и е по-удачно да се разглеждат в 5. или 6. клас.

По информационни технологии в 8. и 10. клас е добавена нова тема „Програмиране и изкуствен интелект“ с включени различни дейности, съобразно етапа от обучение на учениците. За 8. клас те са свързани с изграждане на умения за създаване на заявка за търсене при взаимодействие с "умни" агенти, създаване на програмни инструкции на скриптов език, решаване на ясни и добре дефинирани задачи и прилагане на програмни инструкции на скриптов език, решаване на нови, но аналогични и сходни с решавани преди това задачи.

Дейностите за десетокласниците включват откриване на зависимости в набор от данни с помощта на вградени функции (min, max, sum, average и други), задаване на заявки към средства с изкуствен интелект, работа със сензори в дигиталните устройства и приложения, които генерират големи количества данни, които се използват за трениране на системи с изкуствен интелект.

В 8. клас отпадат дейности, свързани с инсталирането на драйвери на конкретно устройство, познания за графични файлови формати за публикуване в интернет и др. В 10. клас отпадат дублирани дейности с тези на деветокласниците, като например работа с формуляри и циркулярни писма.

Компетентностите, заложени в учебните програми, отразяват изискванията на Европейската рамка за дигитални компетентности DigComp 2.2, като всичките 5 области на компетентност се покриват напълно от тях.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А кога

    31 2 Отговор
    Ще се научат да четат и да разбират прочетеното

    Коментиран от #13

  • 2 Разширете обучението!

    25 1 Отговор
    Да научат буквите и числата...
  • 3 а стига бе

    28 2 Отговор
    То до сега до 8 клас не можеха да ги научат да пишат и смятат , сега - "изкуствен интелект " . Бе то сегашните естествен нямат ....

    Коментиран от #8, #10, #14

  • 4 Браво

    3 12 Отговор
    Най-после нещо смислено в тази пробита мутренска "държава".
  • 5 Един

    16 0 Отговор
    Ще учат ако влязат в час.
  • 6 Ехааа

    4 6 Отговор
    Има доста недоволни от това решение.....ами вие недоволните си пратете децата да се научат да шият цървули,ще ви потрябват

    Коментиран от #16

  • 7 Много правилно

    16 2 Отговор
    От МОН най-накрая разбраха, че с естесвения интелект в училищата нищо не се получава, и решиха да заложат на изкуствения такъв.
  • 8 В ступор

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "а стига бе":

    Те да ги научат да си бършат зад ниците и да вдигат и закопчават га щите първо, после да ги научат да си варят яйца и да си пекат кифтета, а не да ги купуват от топлите точки, да ги научат, че даром никому нищо не се полага, и за неволята да ги научат как се вика, пък за интеукта има бая вода да изтече. Можеш да учиш някого на нещо, което знаеш и можеш, как ще учиш итеуекта на неща, които даже не знаеш, че не знаеш?

    Коментиран от #15

  • 9 1234

    7 0 Отговор
    Това с изкуствения интелект...внимавайте много,че децата са много изобретателни и още нямат задръжки,и контрол над себе си.Да не стане така,че ДАНС да немогат да овладеят някога ситуацията и всичко да излезе ИЗВЪН КОНТРОЛ. Тогава и Господ неможе оправи ситуацията. Внимавайте, самите вие не сте запознати достатъчно с тая материя.
  • 10 просто бизнес

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "а стига бе":

    Е то само за пред ЕС.Да вземат някоя друга кинта по програма образования и иновации.Няма място за тревога.
  • 11 777777

    7 0 Отговор
    Към №6,ти за много цивилизован се имаш,другите ги подценяваш,но добре е да знаеш,че децата от провинцията не са тъпи като някои дрогирани софиянчета.Именно децата от провинцията печелят първите места по физика и електроника по състезанията в ЕС и САЩ ,пък и твоите корени все пак откъде са?
  • 12 програмирането ще бъде извършено

    1 2 Отговор
    И без участието нс 8 9 клас, Ии ще замества Естествения интелект
  • 13 Ами...

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "А кога":

    Това се учи много по-рано.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Еееее!

    0 3 Отговор

    До коментар #8 от "В ступор":

    Това беше най-грозното нещо, което прочетох за днес! Чиста и неподправена злоба.
  • 16 Яяяя

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ехааа":

    Който има деца, и самият има знания, ги ориентира децата според дадености , а не по заповед ма МО
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове