Last news in Fakti

8 Ноември, 2023 18:43 1 187 39

Камелия Нейкова: В ЦИК не водим политика срещу и за провал на машинното гласуване

  • цик-
  • машинно гласуване

Председателят на комисията отговори на отправените обвинения от Иван Тодоров за хартията на машините и оправда действията си на първия тур на местните избори

Камелия Нейкова: В ЦИК не водим политика срещу и за провал на машинното гласуване - 1

Централната избирателна комисия категорично отхвърля твърденията и внушенията, че води политика срещу и за да провали машинното гласуване. Това посочва в свое писмо до БНТ председателят на ЦИК Камелия Нейкова в правото си на отговор по повод участие на проф. Иван Тодоров, член на Съвета на директорите на "Сиела Норма" АД - фирмата, която отговаря за доставката и поддръжката на машините, с които гласуваме, в предаването "Денят започва" на БНТ на 3.11.2023 г. Според ЦИК са неверни твърденията, че Комисията целенасочено е поръчала използването на по-дебела хартия, отколкото е стандартът за машините.

Ето и пълния текст на писмото:

1. Относно осигуряването на хартия за отпечатване на бюлетини от машинно гласуване:

С последните изменения и допълнения на Изборния кодекс, обнародвани в ДВ, бр. 104 от 30.12.2022 г., законодателят възложи на Печатницата на БНБ доставката на специализираната хартия за машинно гласуване. Предвид императивно определения в закона доставчик на хартията на 10.01.2023 г. ЦИК изпрати на печатницата изискванията на производителя на машините Смартматик Интернешнл Холдинг Б.В. за хартията, предназначена за работа на устройствата, в отговор на което Печатницата на БНБ уведоми ЦИК, че разролването на шпула от 12,75 мм (1/2 инч) не е изпълнимо, тъй като в страната няма машина с такава техническа възможност.

На 26.04.2023 г. във връзка с подготовката на местните избори Печатницата на БНБ информира ЦИК, че все още не разполагат с разролваща машина за работа с шпула от ½ инч и че за местните избори не може да бъде доставена такава, поради което произведените ролки хартия ще бъдат с шпула от 1 инч.

Твърденията, че ЦИК поръчва нестандартна и по-дебела хартия са неверни, защото комисията възложи анализ на хартията, доставена от Печатницата на БНБ, и на хартията, доставена от "Сиела Норма" АД за предходни избори на две лаборатории - Институт по целулоза и хартия и Научноизследователски сектор към Химикотехнологичен и металургичен университет. Освен образци на двата вида хартия, на лабораториите бяха предоставени всички изисквания на производителя на машините към хартията. Резултатите от лабораторните изпитвания сочат, че хартията, доставена от Печатницата на БНБ, отговаря на изискванията на производителя на машините.

Централната избирателна комисия е предоставила изисканото количество ролки хартия, доставени от Печатницата на БНБ на Министерството на електронното управление, Българския институт по метрология и Българския институт за стандартизация за целите на удостоверяването на съответствието по чл. 213а, ал. 2 от Изборния кодекс. Видно от докладите за оценяване на съответствието на доставения тип машини, при проверката на изискванията към хардуерната конфигурация на устройствата за компонент хартия за бюлетините от машинно гласуване компетентните органи констатират съответствие.

2. Не отговаря на истината твърдението, че заместник-министър е удостоверил съответствието на предишните избори през месец април и направените внушения за нелегитимни избори. За изборите за Народно събрание, произведени на 02.04.2023 г., Решение МЕУ-5327/29.03.2023 г. е подписано от министъра на електронното управление г-н Георги Тодоров.

3. Съгласно Изборния кодекс ЦИК е независим държавен орган, който приема решенията си с мнозинство от 2/3 от присъстващите членове. Ръководството на ЦИК или председателят на ЦИК не могат да вземат самостоятелни решения, включително сключване на договори, възлагане на обществени поръчки и др. Всички действия на ЦИК се предприемат въз основа на решения, приети от комисията с посоченото по-горе мнозинство, поради което твърденията, че ръководство, член или председателят на ЦИК вземат еднолични решения, са неверни.

4. Неверни са твърденията, че ЦИК забавя с месеци плащанията по договорите, сключени със "Сиела Норма" АД. Комисията е изплатила в сроковете по съответните договори задълженията си към изпълнителя на дейностите по машинно гласуване.

5. Централната избирателна комисия е предприела всички действия в рамките на правомощията си, определени в Изборния кодекс и осигури законосъобразно произвеждане на изборите. Централната избирателна комисия категорично отхвърля твърденията и внушенията, че води политика срещу и за да провали машинното гласуване.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мадуро

    6 21 Отговор
    Колко страни в света, гласуват с машини ?

    Коментиран от #6, #32

  • 2 Знаем

    11 21 Отговор
    Що обръщате внимание на лъжите на тоя нещастник нагушил милиони от нас и слуга на мафията зад Пп и ДБ, да лъжат и манипулират машините! На всички ни е ясно!
  • 3 Преминаващ

    26 4 Отговор
    Прозрачни сте, продажни душици...
  • 4 Васил

    31 5 Отговор
    Не водите война ама сте бухалките на Баце и Пеевски!
  • 5 Вие,ли бе?

    22 5 Отговор
    Оставка!
  • 6 Аууууууу ,

    11 4 Отговор

    До коментар #1 от "мадуро":

    Копейките,още,ли държи влага?
  • 7 Повече

    5 6 Отговор
    вярвам на Дявола , не се хаби и резили повече !
  • 8 гост

    6 10 Отговор
    1. На крива ракета космоса и пречи! /има и друг вариант/
    2. Сега КЕЛЕШ - ПОЛИТИЦИТЕ искат да изкарат тези женички виновни за своята некадърност и алчност !

    Коментиран от #10

  • 9 ИСТИНСКИЯТ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 3 Отговор
    КОПЕЙКИ аре чао ЧУПКА
  • 10 Де да е за некадърност

    10 6 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    А то е, че хванаха зам. минизтъра на мафията в измама и сега дай да разчистваме терена!
  • 11 М72

    14 5 Отговор
    Не водите политика срещу машинното гласуване, но много добре ви се получи ПРОВАЛЯНЕТО на вота с машини.

    Коментиран от #13, #39

  • 12 Дани

    12 4 Отговор
    Бухалки на герб и дпс каквото ви казаха това направихте затова ОСТАВКА!!!
  • 13 Хи хи

    6 11 Отговор

    До коментар #11 от "М72":

    Ееее , стига бе ! Тези жени са виновни, че оня полуидиот министърчето наруши ЗАКОНА .И сега цялата помия върху ЦИК , а министърчето ни лук ял, ни лук мирисал. Сега кажи защо министърчето наруши закона : 1 от глупост 2. самонадеяност , че нищо няма да последва 3 .и двете ..

    Коментиран от #22

  • 14 ТаУмВзе

    11 4 Отговор
    Абе слугинаж!
  • 15 Закс

    1 1 Отговор
    Класика ! На калпавия ..й вълната му пречи !!!
  • 16 един

    7 2 Отговор
    На предните парламентарни избори нали със същата хартия се гласува и се видя,че машините аварират,нямаше време ли да се потърси доставчик на хартията която е предписана от производителя?!

    Коментиран от #18, #19, #20

  • 17 Писна ми вече!

    8 0 Отговор
    Още колко ще трябва да оценяваме действията на този или онзи според това, което говори, а не според което върши?
  • 18 патроня

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "един":

    Ами само на Марс произвеждали такива ролки, а искат да плащаме с тяхна валута, както в Русия, а ние нямаме...
  • 19 За това се обърни към парламента

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "един":

    От драскане на неумностите на мафията ПП и ДБ, файда няма!
  • 20 Пепо

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "един":

    Остави производителя , Майчето написа закон, че хартията трябва да я печата БНБ и никой друг. Вие се оказвате потенциален закононарушител , а всеки говори за правова държава. Да се спазва ли закона или да не се спазва в крайна сметка?

    Коментиран от #27

  • 21 тиририрам

    5 0 Отговор
    вЕрваме ви
  • 22 стига лигавщини!

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Хи хи":

    Означава ли, че след като един е нарушил закона вече всички имат право да го нарушават?

    Коментиран от #24

  • 23 Деса Тъпото

    6 2 Отговор
    Оставка веднага бе,корумпета!
  • 24 Хи хи

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "стига лигавщини!":

    Кой ДРУГ е нарушил закона , не ви разбрах !
  • 25 гост

    3 6 Отговор
    Шарлатаните искат да си сложат техни хора и в ЦИК, затова сега отвсякъде я атакуват.
  • 26 Станчо

    5 3 Отговор
    На ЦИК, би трябвало ако има държава да им бъде потърсена отговорност за ред закононарушения. Но, като се има в предвид изпирането, както сега го наричат, на редица властимащи поприбрали държавно- европейски финансови средства, няма вероятност законоста да възтържествува. Все пак живеем в България.
  • 27 един

    3 2 Отговор

    До коментар #20 от "Пепо":

    Майчето е от същият московски отбор,който саботира машинното гласуване,ще търсят оправдание със закона,но не и начин да го променят,имайки и време и опит,че с тази хартия не става!

    Коментиран от #28, #29

  • 28 Заместник министъра

    3 5 Отговор

    До коментар #27 от "един":

    на мафията ПП и ДБ, от Москва ли е?

    Коментиран от #35

  • 29 Пепо

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "един":

    Ами да го променят , нали ПП-ДБ са на власт, що не го променят? Докато това стане ще се работи по настоящия закон . Ясно и точно , какво има да умуваме?

    Коментиран от #30

  • 30 един

    3 2 Отговор

    До коментар #29 от "Пепо":

    ЦИК са водещата институция в процеса по-организиране и провеждане на изборите,те са тия които трябва да алармират за всякакви нередности НС и Министерски съвет,а те не го правят,спотайват се и си получават високите заплати,а видяхме на какво отгоре!ПП и ДБ нямат пълно мнозинство в НС за да променят закони когато решат!

    Коментиран от #31, #34

  • 31 Как да нямат бе

    2 3 Отговор

    До коментар #30 от "един":

    Посолството на САЩ, нали събра мафите в България ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС в едно! Похвално е, че си гониш мечтите да си обрана и излъгана, бедна и нещастна!

    Коментиран от #33

  • 32 Ташуро,

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "мадуро":

    а в колко страни в света недействителните бюлетини са 20 %, а членове (включително и председатели) на секционни комисии са функционалнонеграмотни?
  • 33 Ха-ха-ха...

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Как да нямат бе":

    а посоля събра лузърите от израждане, всички бьесьепета и бьекапьета + чистачката с фалшивата имотна декларация...

    Коментиран от #36

  • 34 Пепо

    1 4 Отговор

    До коментар #30 от "един":

    И добре , че ПП нямат мнозинство , видяхме нефелните им закони . 3 години минаха под наслов реформа , реформа , реформа . Аз реформи не видях , но виждам че нещата вървят по оня запис : за нащто МВР , нашата ЦИК , ДАНС и започна с "нашият президент".
  • 35 Не е, но

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "Заместник министъра":

    пък министъра е на каишка в прокуратурата (т.е. - на банкянския шопар).

    Коментиран от #37

  • 36 А аз мислех

    0 2 Отговор

    До коментар #33 от "Ха-ха-ха...":

    че е консулството на марсианците! Що не предложиш на мафията ПП, ДБ и ГЕРБ да смени малко лъжите на зарзаватите си, че да не се отвращаваме толкова от тази смет майкопродавска дето ви опростачва?
  • 37 А всичките

    0 1 Отговор

    До коментар #35 от "Не е, но":

    на къса каишка на посолството на оная смет САЩ!
  • 38 Ако

    1 0 Отговор
    Имаше държава и прокуратура роднините ви щяха да ви посещават в Сливенския затвор за саботаж на национални избори.Дано не ви се размине,за да разберат хората ,че е започнала промяна и няма ненаказуем и.
  • 39 Пуфи

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "М72":

    Иди на доктор бе човек, може пък нищо да ти няма. Но задължително отивай. Случаят с теб е спешен. Оня наглец щял да си гледа кода. Ама това не са краката на Натали а мноооого редове от символи. Но на него ще му е интересно да си го гледа. После щял да си играе с него. Но това не е руби кубче, за да си играе с него. Ако поне малко загряваш би трябвало да знаеш, че кода не върши работа /игра/ ако няма информация. Та каква точно игра е щял да си играе. Хайде да се помъчиш малко и да помислиш, ако ти е възможно разбира се. ЦИК нямат вина за взетото решение. И да питам, защо съсела е скрил доклада от ДАНС, след като го е получил ден преди това да стане в НС. Нищо работа, нали. А сега иска оставки и промени. Неговата оставка е спешна.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове