Last news in Fakti

11 Ноември, 2023 09:00 11 867 44

Газът за отопление вече не е перспектива

  • юлиян попов-
  • зелена сделка-
  • газ

Зелената сделка не убива индустрията

Газът за отопление вече не е перспектива - 1
Снимка: БГНЕС

Много хора свързват Зелената сделка със спада и удара върху въглишната индустрия. Тя на практика няма нищо общо с тях, защото търговията с емисии започва през 2005 година. България влиза в борбата с климатичните промени много преди част от настоящите политици да започнат да обвиняват правителството, че едва ли не то е виновно за съкръщаването на въглищните мощности. Това каза в "Ревизия" Юлиян Попов - министър на околната среда и водите.

"Зелената сделка е един пакет от 60-70 документа и различни стратегии, които са свързани не само с енергетиката, но с храните, земеделието, индустрията, транспорта и на практика с всички сектори на икономиката. Според мен тя е необходима като фокус на икономическата политика на Европейския свят. Защо беше наречена зелена, това е спорен въпрос. Можеше да бъде наречена по друг начин. В Съединените щати приеха закон за ограничаване на инфлацията. На практика този закон за ограничаване на инфлацията е Зелена сделка. Ако ние бяхме нарекли Зелената сделка закон или директива за ограничаване на инфлацията или за икономическия растеж, тогава всички тези спорове нямаше да съществуват, но просто поради самото название малко стана като джендър", смята той.

По думите му Европа отговаря за около 7% от световния дял на въглеродните емисии. "Зелената сделка се разбира основно като намаляване на изкопаемите горива. Но това означава намаляване и евентуално прекратяване на използване на изкопаемите горева в транспорта, т.е. бензин, дизел и т.н. Също в отоплението. Всички западни държави, които имат високо ползване на газ за отопление, имат много сериозни политики за излизането от него. Т.е. газът за отопление вече не е перспектива. Има два града у нас, които са си поставили за цел нулев въглероден отпечатък до 2030 година. Това са София и Габрово", коментира Попов.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баце

    141 8 Отговор
    Ето такива безисвестни платени предатели трябва да имат запазени места по клони и улични стълбове!

    Коментиран от #14

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Булпсихопатъ

    98 6 Отговор
    Ще се отопляваме на боклук от Европа. По евтино ИМ е. А и си спретнаха екологията.
  • 4 хаджи академик Факофф

    123 7 Отговор
    Защо бе се случваме на такива лумпенизирани мЕнистри ?
    Каква е алтернативата бе г-н министре - да си жив или умрел в България?
    Защото без доходи , лекарства, топло - човек е като бездомно животно от улицата!
    Вие навярно това целите с вашите бръщолевения за зелени преходи и въглеродни емисии.
    Политиците по света защитават народите си , вие се продавате на жълти грошове.
    Наистина сте сто процентови ибрици за Брюксел и Оралния дом.
  • 5 Ахам

    117 8 Отговор
    И ток не е парспектива от януари ЕРП-та на борсата. Парното не е перспектива за една вертикална тръба на етаж 140 лева на месец сградна, без да ползваш в жилище парно, и без тръби на сградна в апартамента. Газ не е... Дървата поскъпнаха драстично. Оставка! Полудяхте с тези цени. Една средна европейска заплата не стига! С какво ще се топлим, слугинаж глобалистки, с чипове и цифрови портфейли. Съсипахте Европа, в частност България.

    Коментиран от #29

  • 6 ФЕЙК

    93 6 Отговор
    За да намалим въглеродните емисии от животновъдството ще ликвидираме фермите и ще ручаме бръмбари, хлебарки, червеи и ЕВЕНТУАЛНО ЖАБЕТА !

    Коментиран от #18

  • 7 Питам:

    86 3 Отговор
    Пишман - министъра : КАКВИ СА АЛТЕРНАТИВИТЕ ? С какво ще се топлим, светим и с какво ще се храним ?

    Коментиран от #12, #16, #21

  • 8 Мммммм, дааааа

    66 3 Отговор
    Значи до 2030 г. малцинствата по гетата трябва да са минали на ток за отопление или да са изселени от Столицата. Обаче, ако искаме да не крадат ток, явно трябва да им вкопаят кабелите под земята. Дълбоко под земята. И да им се сложи един общ електромер на входа на гетото, по който да се отчита разликата в потребената енергия, защото тези ще намерят начин пак да крадат. Което няка как да стане до 2030 год., защото гетата не са построени по никакъв одобрен от държавата и общината план. Значи остава вариантът да се изселят някъде другаде. Което пак няма как да стане, защото ще ревнат една дузина организации за защита на човешките права. Какъв е изводът? Ами София няма да се справи с тази амбициозна идея до 2030 г. на 100%. Но ще намали драстично така наречения "отпечатък", като удари по автомобилите на хората и правото им да се придвижват с тях из града.

    Коментиран от #20

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Жададык

    72 5 Отговор
    Поредният мал@умен поръчков де@ил....
  • 11 факуса

    62 8 Отговор
    и кат ползваш един много по скъп ток волтаици как ще намалиш инфлацията,въглерода може да се бори с засаждане на растения,докат нерициклируемите волтаици и наи вече огромните перки.ще се правим,че не виждаме планините от тях,политкоректно
  • 12 Все отбор евро$идиоти

    59 4 Отговор

    До коментар #7 от "Питам:":

    Като го гледам какъв е охранен ще стегне за месец я на яхния, я свинско със стар боб, а може и на министерски шницел))))
  • 13 Макробиолог

    56 3 Отговор
    Тоя лунатик да слезе от черешата.Единственото общо между зелената сделка и инфлацията е че първото предизвиква второто.САЩ са голяма страна----в Калифорния където перките са повече от дърветата,лятото има режим на тока,в Флорида пък перките са тук там,но режим няма.София като за начало да измисли как да накара ромите да не горят гуми,че отпечатъка им се вижда от Будапеща чак.От газа по екологично масово отопление не е измислено,в същите ви любими Щати и на Биг Беър да се качиш,хората ползват газ ,от мобилни резервуари.
  • 14 министерската алея

    36 2 Отговор

    До коментар #1 от "Баце":

    от Орлов мост до Ректората дали ще стигнат дърветата?
  • 15 Моарейн

    55 4 Отговор
    Габрово е на път да постигне целта за нулеви въглеродни емисии, защото е град с бързо затихващи функции.
  • 16 е как с какво

    37 5 Отговор

    До коментар #7 от "Питам:":

    С евроатлантически ценности, има ли още някой неразбрал?
  • 17 До къде ни докараха холерите от ЕС?

    43 3 Отговор
    Най екологично гориво не е перспектива ще се топлим на скъп кимюр и скъпи дърва, отработено масло, омаслени парцали и обувки трета употреба!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Така ли

    26 1 Отговор
    И от кога ,и кой го казва?
    Ще ревете ама ,като му дойде времето.
  • 20 гост

    2 14 Отговор

    До коментар #8 от "Мммммм, дааааа":

    Не си съвсем в час , в момента 35 процента от жилищата в София са празни !! Доказано статистически със декларации , сметки за ток , парно и вода и по други начини !! До 2030 половината поне от Люлин , Надежда и доста други ще са ПРАЗНИ !! Говоря за цели блокове и квартали !! Половината ще се преместят в ново строителство , другата половина в новите квартали зад северната тангента ! А в " гетата" половината къщи са такива за които можеш само да мечтаеш ! Тоест става въпрос да се разделят най- много 50-100 000 от тия в бидон вилите !! Което общината просто ще изкупи на безценица опразнените панелки и ще им ги даде под наем на символични наеми колкото дневен надник , който 2030 ще е 200-250 лева !! И даже ще имат парно , щото панелките са всичките включени към Топлофикация !

    Коментиран от #36

  • 21 и аз питам

    40 1 Отговор

    До коментар #7 от "Питам:":

    Защо гласувате за тези световно неизвестни шарлатани и продажници? Този министър, на когото не искам да зная името му, плямпа глупости, с които са го инструктурилаи. ВЯРВАТЕ ЛИ МУ?
  • 22 Иванов

    22 3 Отговор
    Още преди 15 години когато почна газифицирането по блокове и кооперации казвах на познати хора че това е голяма грешка и ще страдат след време и ще поскъпва газта те не вярваха без да съм пророк просто имах усещане въз основа какви ни управляват и тогава и сега така че за мен това не е изненада

    Коментиран от #26

  • 23 Този

    6 0 Отговор
    е направо за фризера,но и него ще забранят.Например:той ще стои във фризера,а ние от вън до комперора,така италианците имат по-дълъг летен туристически сезон.Гърците пък с климатиците обратно,вътре хладно а вън топло,е може и едно случайно пожарче от бежанците,че им е студено.В компресорчета е истината или много компютърчета и хорс в малко пространство.Само малко чист ток трябва иначе горите заминават и т. н.
  • 24 9689

    23 1 Отговор
    Нали се отказахме от руския и минахме на азерския.Между другото той пак е руски само,че през посредник.

    Коментиран от #25

  • 25 2359

    25 2 Отговор

    До коментар #24 от "9689":

    Над 60 % от азерския газов холдинг е собственост на Газпром, пък нашите нямало да финансират Путин.
  • 26 9442

    28 1 Отговор

    До коментар #22 от "Иванов":

    В Турция почти всички домакинства се газифицираха, но там цените са директно от най-големия доставчик в Света Газпром и няма наредени по веригата посредници. Тук от години всякакви шарлатанин комисионери станаха милионери без да работят. Само посредници. На газ, натиск, на горива. Там където има лапаница са те. Пребоядисани демократи, а всъщност абсолютни измамници.
  • 27 Пълна

    24 0 Отговор
    лудост! Тия добре ли са? "ЕС е отговорен за 7% от въглеродните емисии"
    Как ще спасят планетата? И цялото население на Европа да се затрие-все тая.
  • 28 и не яжте боб

    20 1 Отговор
    и леща, щот са пърди яко и зелената алтернатива увяхва !
    нали министъре ?
  • 29 иван4о

    6 5 Отговор

    До коментар #5 от "Ахам":

    Преди 75 год. живеехме на село без газ и въглища, ел. енергия около 15 квтч/месец. Палехме печки с царевини и слънчогледови стъбла, отрязаните от лозята пръчки и др, подобни горими отпадъци. А и жилището не беше голямо.
    Възобновавм енергиен източник - вечен.
  • 30 ГАЗЪТ ЗА ОТОПЛЕНИЕ

    18 2 Отговор
    СИ Е БЕЗ ПАРИ В РУСИЯ НО ТУК КРАДЦИТЕ И ПОДЛОГИТЕ НА ЗАПАДА ГО НАПРАВИХА ЛУКС ПО НАЙ ИДИОТСКИЯ НАЧИН !
  • 31 СЕГА И ТОКЪТ ГО ДАЙТЕ ОТ АМЕРИКА

    21 2 Отговор
    ИДИОТИ ДОЛНИ ! САМО БЕСЕНЕ ВИ ОПРАЯ !
  • 32 ИДЕ ПАК ВРЕМЕТО КОГАТО

    22 1 Отговор
    БОГАТИТЕ ЩЕ ВИСЯТ ПО ДЪРВЕТАТА ! ПОЧВА НЕЩО ДА НИ ПИСВА ДА НИ КРАДАТ !

    Коментиран от #33

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Богат

    1 16 Отговор
    Мечтай си. Докато се излежавам по плажовете на Малдивите с коктейл в ръка и мypвa топлес до мен, ти ми работиш почти безплатно за да мога да си го позволя.

    Коментиран от #43

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Ванко шемета

    2 9 Отговор
    Копелет@ аз газ НЕ ползвам 😆 все ми е тая 🤣

    Коментиран от #44

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Торанага Налага

    5 0 Отговор
    Aко срещу тия циници в костюми има една тълпа от незначителни според тях нещастни граждани дали ще са толкова нагли и самодоволни, надали!
  • 40 Анди

    3 0 Отговор
    Сладкодумкото да се маха. Той не работи за интересите на народа.
  • 41 Софиянец

    2 0 Отговор
    Малоумник!
  • 42 Скс

    1 0 Отговор
    Истината е само една- атомната енергия е най безопасна, ефективна и екологична. Просто петролните и газови магнати трябва да си продават стоката. Това е! Относно кравите метана, дето уж отделяли, същата история. То пак ще има месо, ама от ферми, дето събират пръдните им и ги използват после да нагряват газовите бойлери на еврогейвете
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Психотерапевт

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "Ванко шемета":

    Ти и мозък не ползваш,така,че верно-все тая.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове