Last news in Fakti

12 Ноември, 2023 14:17 1 060 25

Кристиан Вигенин: Ако изобщо постигна нещо ПП, то е да върне ГЕРБ и Бойко Борисов в играта

  • кристиан вигенин-
  • правителство-
  • управление-
  • пп-
  • герб

Дерогацията е необходима за България, но чрез тази дерогация не трябва да създаваме имиджови проблеми за страната

Кристиан Вигенин: Ако изобщо постигна нещо ПП, то е да върне ГЕРБ и Бойко Борисов в играта - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

"Ако постигна нещо това правителство, изобщо ПП, то е да върне ГЕРБ и Бойко Борисов в играта, същото се случи с Делян Пеевски. Никой вече не си задава въпроса как така Делян Пеевски по-често, отколкото Борисов, задава задачите – на НС, на председателя на Народното събрание, на министър-председателя казва какво да се случи. Стъпка по стъпка това, което беше неудобно, дори морално неприемливо, днес всичко е приемливо." Това мнение изрази пред БНР Кристиан Вигенин, депутат от ПГ на БСП за България и заместник-председател на Народното събрание. По думите му "ПП създават властови вакуум, в който влизат тези личности и те се възползват от това".

"Много често парламентът изземва функциите на правителството. Щуква му на някой от ГЕРБ или на някой от ДПС, че нещо трябва да се случи и задължаваме правителството да прави неща, които са решения без сериозен анализ, подхвърлени предложения и Народното събрание гласува, защото си имат мнозинство", обясни Вигенин. Според него не може парламентът да се превръща в квази Министерски съвет, "при това без последващ контрол".

Отношението на ГЕРБ към правителството Вигенин разчита така: "Спектакъл, на който различните действия ги гледаме в продължение на месеци. От една страна, постоянни скандали и разправии, от друга страна – явно много добра спойка, която очевидно не е в такава степен публична, а някъде в сенките. Те ще си стоят заедно дотогава, докогато могат да напасват своите преди всичко икономически, бизнес интереси, някъде и политически. Това се случва в сенките, не пред очите на хората."

Той допусна, че при гласуването на бюджета за догодина от ГЕРБ ще искат да се разпише за пред хората къде какво трябва да се направи, а "в сенките ще бъде разписано и кой точно трябва да го прави".

ГЕРБ няма да напусне правителството, при положение, че има възможността "чрез решението по бюджета да се разпределят едни милиарди, където трябва", смята Кристиан Вигенин, според когото "тази политика е в ДНК-то на ГЕРБ" и "ГЕРБ превърна корупцията в държавна политика".

"ПП-ДБ също имат своите интереси и те ще бъдат внимателно съгласувани. Всичко това ще бъде за сметка на българските граждани, на перспективите за развитие на България, но кой от тази сглобка го интересува това? (…) Трябва да разберем къде е същината на тази сглобка. Идеята, че е някъде в едно посолство, е много хубаво обяснение за част от хората, но всъщност не е там. То е другаде – икономическите и бизнес интереси.", смята Вигенин.

Дерогацията е необходима за България, но чрез тази дерогация не трябва да създаваме имиджови проблеми за страната, заяви Кристиан Вигенин. Той смята, че "не трябва да се премахне дерогацията, а да се засили контролът по това как тя се реализира", каза той.

Поради провалите във всяка една сфера считаме, че оставането на това правителство вече е контрапродуктивно, коментира заместник-председателят на парламента в предаването "Неделя 150".

Преди вота на недоверие по темата национална сигурност и отбрана, Вигенин посочи, че "единственото, с което се занимаваме напоследък, е внасяне на техника, закупуване на техника, ние просто я плащаме, още не е дошла – както за самолетите: първата, втората партида, сега "Страйкър"-ите". Според него "отбраната не е само да внесеш морално остарели машини".

"Ние чрез нашия вот посочваме проблемите и тестваме това мнозинство. Ако то не стои зад това правителство, очевидно се отварят много опции и след едни избори се създават нови възможности. Бих възразил, че няма нова политическа ситуация и нови нагласи. Тези местни избори показаха сериозно разместване на влиянието на формациите, на този етап на местно равнище", изтъкна Вигенин.

По темата "Шенген" той отбеляза, че няма лява партия в Европа от ПЕС, която да е против влизането на страната ни, а "съпротивата идва от другаде – консервативни и националистически кръгове в тези партии от ЕНП".


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Доротея

    7 7 Отговор
    Гербппдбдпс вече са една партия с двама лидери - Боко и Меди.

    Коментиран от #3

  • 2 ТаУмВзе

    7 5 Отговор
    Тогава що сте у Коалицийка със ПП?
  • 3 Умен по цялата глава

    10 8 Отговор

    До коментар #1 от "Доротея":

    Объркал си се Вигенин,това ,което се случва е да сте с БСП и пРезидента далече от Властта,като вредни за България...

    Коментиран от #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Българка

    12 2 Отговор
    Определено всички виждат, дори опозицията, че реално ГЕРБ властват и налагат заедно с ДПС решения през НС, които правителството изпълнява. А в същото време и двете шайки лъжат, че не управляват, че не носят отговорност. Чудя се коко време от ПП-ДБ ще издържат в тази мръсна сглобка и ще обслужват интересите на Боко и Шиши. Нима не разбират, че мафията прехвърля своите вини и решения на техен гръб? Нима не вижда, че няма реална борба с корупцията и съдебна реформа?

    Коментиран от #13, #14

  • 7 Българка

    8 6 Отговор

    До коментар #3 от "Умен по цялата глава":

    Така ли ви каза Киро? Той никога не лъже.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Майора

    10 11 Отговор
    Как може да дава акъл човек от партия , наследница на забранената БКП , виновна за три национални катастрофи , изнесла парите на хората , фалирала банките и създала мутри и олигарси! И как няма да сте за дерогацията след като съпругът на Корнелия е един пт директорите , с вие обожавате Русия и не ви интересува че досрга 1 млд евро са отишли при тях!

    Коментиран от #15, #16

  • 11 име

    8 1 Отговор
    Вече не се говори за съдебна реформа, корупция, купуване на гласове. Няма напъни да се пресекат кражбите в митниците, а лъжливия асан ще ни увеличава данъците за да си направи бюджета. На местните избори новните за арестувани за търговия с вот са в пъти по-малко от колкото при Рашков и Дерменджиев. ДПС си уредиха всички села с малцинства. боко си развява коня, а видния шеф на ДАНС шиши ще ни прави конституционн реформа с цел ограничаване правата на мажоритарно избираемия президент, щото е лошо ако пак стане някой, неудобен на посолството. Подаряваме на украинците уж ненужни и негодни ракети и бронетранспортьори - що са им на тях след като са негодни? А после купуваме всичко от американците, естествено без конкурс, дори и на български фирми няма да поръчаме нови бронетранспортьори, които уж не ни трябваха. Ще има да чакате промяна на кукув ден!
  • 12 ха, ха, ха...

    4 0 Отговор
    — Завистливият човек се отличава по това. че винаги иска да има това, което някой друг има или е постигнал.
  • 13 любител

    5 5 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    права си пепетата виждат всичко но най лошото е че излъгаха хората че ще изчегъртат боко тиквата а те се съюзиха да крадът заедно и да унищожът Б-я напълно по нареждане на посолството на краварите.
  • 14 име

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Нима не виждаш, че единствената цел (и единственото нещо, което се върши от сглобката) е да се обсулжват американските външнополитически интереси? Посолството само това ги интересува - да купуваме от тях без конкурс. Ако бяха много забрижени за борбата с корупцията, не мислиш ли че щяха да кажат името на корумпирания висш държавен политик?
  • 15 име

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "Майора":

    Всички в политиката са от БКП. По твоята логика, никой не трябва да дава акъл.
  • 16 БСП на Бунището

    6 4 Отговор

    До коментар #10 от "Майора":

    Там е Проблема,че Закона за обявяване на Комунизма като Престъпен строй,не забранява нито БКП,нито наследниците им от БСП...На изборите БСП бяха в коалиция с Българска Комунистическа Партия,Партия на Българските Комунисти,Комунистическа Партия на България,Русофили за Възраждане,Левицата с всички Комунисти напуснали БСП,АБВ - братска партия на Путиновата Нова Русия,Атака на Волен Сидеров,Социалистическа Партия Български път на комуниста Ангел Димов ....Закон за Декомунизация и Лустрация на изброените Държавни Изменници!!!
  • 17 Бамбука

    3 0 Отговор
    Участник в състезанието от глупав, по-глупав.
  • 18 Офф

    2 1 Отговор
    Тоя пак се е развагинил !
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Простото Киро

    4 3 Отговор
    Вигенин,
    Връщането на ББ и ГЕРБ в играта е вторичен ефект.
    Главното, което ПП направиха, е че се обогатиха с доста милиарди.
  • 22 Как не свърши?

    0 2 Отговор
    От люлката партийци, като този, които имат много акъл за раздаване и оценки за даване, докараха нещастната ни страна до това, което е.
  • 23 Човек

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Мъдрият":

    Кой ще ги прави тези протести като опозицията събира 20% при 40% активност? Това са някакви си 8%, от които половината електорат на Възраждане е в чужбина, а повечето на БСП са грохнали пенсионери. Това, което виждаме в парламента, е олицетворение на българския народ. На 60% не им пука изобщо и ги мързи да се разходят до урните, пък ти ги чакай да протестират. България е точно такава, каквато заслужаваме.
  • 24 долу ЕС

    0 1 Отговор
    точно така
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове