Last news in Fakti

13 Ноември, 2023 11:11 1 005 17

40% от домакинствата са енергийно бедни

  • парно-
  • енергийни бедни-
  • доходи-
  • мизерия-
  • бедност

Друга важна стъпка е финансирането

40% от домакинствата са енергийно бедни - 1
Снимка: БГНЕС

По груби изчисления около 40% от домакинствата са енергийно бедни. Това означава, че след разход за енергия, разполагат с доход под официалната линия на бедност. Тези данни изнесе пред БНР главният асистент към Института за икономически изследвания към БАН Теодора Тенева.

Според нея е необходимо да се определи компетентен орган. Той трябва да ръководи политиките за подпомагане на социално слабите. Освен това трябва да има и информационната система с доходи и жилищни характеристики на домакинствата, за да може властите да решат кой ще получава съответните мерки.

Друга важна стъпка е финансирането. Ние в момента нямаме определен фонд, конкретно за тази група домакинства. Двата най-основни фактора за подпомагане на домакинствата, именно управляващ орган и финансиране, не съществуват, припомни Теодора Тенева.

Самото определение за дефиницията енергийна бедност, не е достатъчно. Това са груби сметки. Сметката е направена с цени към 2021 г. В елементите е включена и цената за енергия като определяща доходния критерий, така че когато цената расте ще расте и доходният критерий, разкри експертът.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    12 3 Отговор
    Щом сте енергийно бедни, то не заслужавате, да стопанисвате апартаменти. Новият кмет на София ще се погрижи за притъмняла София като докара енергийно богати от сектор Газа на ваше място у панелките.
  • 2 Дааа

    21 2 Отговор
    Бедността и мизерията са висша евроатлантическа ценност в поробената ни държава!
  • 3 за 14 години при стария кмет

    11 0 Отговор
    и след вальо топлото вдигаха цените 17-18 пъти . ако осъдят общината за геноцид с топлофикация към 1 милйон абонати и общината ще е енегргиинобедна Завинаги .
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 0 Отговор
    Това е за месец Август ❗
    За Декември процентът ще е поне 80% ❗😒😒
  • 5 Ток и жица

    11 0 Отговор
    Освен "работещите бедни", това също е едно от върховите постижения на герп/дъпъсъ през последните 10-15 години.
  • 6 Директора

    3 4 Отговор
    На никой който пуши и пие не трябва да му се дават помощи за нищо!

    Коментиран от #8

  • 7 ТаУмВзе

    2 1 Отговор
    Цветните не Бачкат, докато са на Помощи!
  • 8 Не бива тия

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Директора":

    помощи да се дават като пари всеки месец. Вместо пари на ръка - сметка в банка от която всеки месец служебно постъпват пари за: плащане на детската градина , плащане на ток, вода, телефон, данъци, глоби, вноски по кредити към банки и ако останат пари - в купони за пазаруване в големите вериги(без цигари и алкохол).

    Коментиран от #10

  • 9 Стига бе

    4 0 Отговор
    Е как бе, нали това беше благоденстваща и преуспяваща европейска България, управлявана 15 години от Тиквата и шайката му. Дори немците и хърватите се редяха по едно време на опашка за БГ пасоши. Не само братята македони.
  • 10 Директора

    0 4 Отговор

    До коментар #8 от "Не бива тия":

    Така да, но с тия помощи, дето не е ясно къде и как се харчат... НЕ.
    Той ми пуши по една кутия цигари на ден и дава на месец 150 лв. за цигари, те му дават помощи за въглища и дърва. Глупости!

    Коментиран от #11

  • 11 Обяснил съм го

    0 3 Отговор

    До коментар #10 от "Директора":

    добре как трябва да бъде. Всички сметки по банков път, а остатъка с купони. Щом му се пие и пуши да се хване на работа.
  • 12 хр.грозев предателят

    2 2 Отговор
    Това е без значение колко процента са енергийни бедни важното е да харчим милиарди за въоръжение защото ни предстои да воювамe с Русия или Китай трябва да сме силни и да купуваме повече оръжие от скъпият ни съюзник Америка..

    Коментиран от #13

  • 13 Искаш да кажеш,

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "хр.грозев предателят":

    да изковем от мечовете плугове? Да, обаче този който си е запазил меча идва да те ограби, а ти с плуга не можеш да се защитиш.

    Коментиран от #16

  • 14 Семейство с едно

    2 0 Отговор
    дете и двама родители с МРЗ са също енергийно бедни. 2Х780=1560лв. - 200лв.(ток)=1360лв делено на 3 е 453лв. или под линията на бедността. Да не говорим за 2 и повече деца, пенсионери.
  • 15 Ха ха ха

    1 0 Отговор
    Няма бедни, няма медни. Щом гласуваха за ПП-ДБ или не отидоха да гласуват нямат право да се оплакват. Каквото им сервират ППДБ-ейците, това ще ручат. Да си ядат набраните гъби, ако не им стигат парите за друго ядене, и да си купуват енергия откъдето намерят на борсата. Но тя пък ще е скъпа, така че да ядат гъби на студено и тъмно и да се молят поне да не са отровни. Просто и инертно племе !
  • 16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Искаш да кажеш,":

    Явно знаеш за едноименния паметнк❗
    А тези дето ходят да грабят са си Конекрадците❗ И ги е яд че голямата бензиностанция има ракети ❗❗❗
  • 17 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    2 0 Отговор
    За мен беден човек в България е този, който разполага с под 1500 лева на месец, за някой сумата е 1000 лева месечно... Този беден човек за мен е и "енергийно беден". Няма нужда весто едно тардиционно прилагателно "беден", да добавяме още едно прилагателно "енергийно".

    Това дали някой е бедния се измерва само по един начин, според това какви са му месечните доходи/разходи. Въвеждането на това понятие "енергийно беден" е някаква европейска глупост за мен. Бедния си е беден, това е прилагателно и нищо не се променя, като му се сложи още едно прилагателно "енергийно" отпред. Човека си е пак беден.

    Нека някой политик да даде точно определние какво означава "енергийно беден", какво е означава само беден и каква е разликата между двете?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове