Last news in Fakti

13 Ноември, 2023 17:40 1 151 8

Панчугов: Виждаме управление, което все повече става заложник на невъзможността да събира мнозинства по ключови политики

  • христо панчугов-
  • управление-
  • заложник-
  • мнозинство-
  • политики

Политологът заяви, че би се изненадал, ако се стигне до предсрочни парламентарни избори. Според него избори в началото на март не биха променили сериозно ситуацията

Панчугов: Виждаме управление, което все повече става заложник на невъзможността да събира мнозинства по ключови политики - 1
Снимка: БГНЕС

"Ще видим една стабилност поне в следващите няколко месеца. Въпросът е, че това ще води до сътресения и ще наложи много силно предоговаряне на пътя след това. Ротацията минава през оставка на цялото правителство и предоговаряне на нов формат на новото правителство. Не очаквам това предоговаряне да съдържа само смяната на министър-председателя. В следващото правителство би било очаквано да видим министри от страна на ГЕРБ. Надявам се да сме много по-наясно с развитието на приоритетите и изпълнението на заявките на това управление. Опасявам се, че калкулацията за това дали да видим подобно предоговаряне или счупване на сглобката ще дойде преди всичко от ПП-ДБ, които до тогава ще са калкулирали дали това управление им е донесло повече ползи или повече щети". Това коментира пред БНР политологът Христо Панчугов.

Политологът заяви, че би се изненадал, ако се стигне до предсрочни парламентарни избори. Според него избори в началото на март не биха променили сериозно ситуацията.

В интервю за предаването "Нещо повече" той отбеляза желанието от страна на ГЕРБ за сключване на ясно споразумение, т.е. излизане от формата "сглобка" и влизане във формат "коалиция".

Според него сформирането на коалиция е нормалното развитие на нещата. В момента ГЕРБ не носят отговорност за нито едно от решенията, в следствие на което не виждаме и решения, коментира политологът. И продължи:

"Виждаме управление, което все повече става заложник на невъзможността да събира мнозинства по ключови политики. Виждаме все по-трудно напредване по един или друг въпрос. Виждаме и изнервеност и от страна на партньорите. Изчистването на това кой носи отговорност и за успехите, и за провалите е изключително важно".

По думите на Христо Панчугов постоянно виждаме политика на взаимно блокиране. Според него тя ще се възпроизведе:

"Ако сега Асен Василев каже "Няма как никакъв друг бюджет, освен моя, да мине", след това ще виждаме все повече малки политики. "Няма пък конституционната реформа да мине, няма да видим и необходимите реформи в сферата на сигурността, няма да гласуваме и идеите на военния министър". Този политически шантаж ще се наложи като правило в отношенията между партньорите. Той може да продължи най-малко до гласуването на ротацията".

Относно дерогацията, Панчугов изказа мнение, че това противопоставяне ще продължи, докато има политически дивиденти. Той се надява финалното решение да не стане жертва на това противопоставяне.

Политологът коментира и изминалите местни избори в София:

"Видяхме една доста размита кампания, в която доста дълго време кандидатът за кмет, който вече е кмет, събираше предложенията на софиянци за това как да се решават проблемите. Подозирам, че ключова част от преговорите за това кой ще бъде председател на Общинския съвет ще преминат през по-големия разговор за това как изглежда мнозинството в СОС и кои са политиките, които евентуално биха могли да обединяват. Дали след ожесточената кампания ще видим подобно развитие е въпрос, който към момента стои отворен".

Нормалната политика би означавала гъвкави мнозинства, които да се ориентират около конкретни политически предложения, каза Панчугов относно местните парламенти. "Не изключвам възможността да видим сфромиране на коалиция на база на някаква форма на реваншизъм и съответно на опит да се блокира работата в една или друга посока, което ще бъде и източник на напрежение в първия месец особено от встъпването в длъжност на новия кмет", отбеляза още той.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    7 2 Отговор
    След като Сглобката приключи с вас ще се надявате на някой служебно назначен губернатор от Челябинска област.

    Коментиран от #2, #3, #8

  • 2 този страх ли те тресе?

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    От Русия???? Къде го видя? Но се кефя, че те нерви. Показва какво е нивото ти. Под нулата. Go on!
  • 3 татко Петко

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Не се безпокойте, всичко е под мой контрол !
  • 4 ххммм

    2 3 Отговор
    Виждаме управление което за 1-в път работи в интересите на България... Това много раздразва всякакви платени лизачи.
  • 5 ФЕЙК

    3 0 Отговор
    Още няколко месеца посолствоТО ще затяга гЕйките на сглобката до като се скъсат от пренатягане и на пролет с песен отново на избори без избиратели !
  • 6 инж. Ганчо Илков

    2 1 Отговор
    Как може да има БЮДЖЕТ Удоволетворяващ всички Искания, когато няма:
    1. Реални Политически Партии, с реална членска маса, с Политическа Платформа и Програма ( Проектните Политически Организации се издържат от Дарители /Олигарси с подарени средства за производство и предмет на труда/ и Държавна Субсидия);
    2. Реална Икономика базирана на Пазарни Принципи, на производство на Крайни Продукти, използване на собствена Суровина база (Бизнесът рекитира Потребители и Държава / Зърнарите и Енергетиците/;
    3. Върховенство на Закона (убиец на пътя на 24 години с Мерцедес, каращ със скорост от 260 км/час, пуснат срещу разписка);
    4. Коалиционна Култура и Пазарен Манталитет основаващ се на Демократичния Принципи.
    Българският псевдо Политик взема в пъти средно статистична заплата, а обикновеният гражданин взема минимална работна месечна заплата от 780 лв. Това Конституцията го разрешава. Някой боли ли го за Демографския Проблем. Парламентът е пълен с Усойници захранвани от чужди Посолства. За Депутатите Парламентарните Избори са просто Игра за присвояване на Финансови Средства. Българинът е най-бедният и най-болният човек в Европа, а му говорят за Шенген. С наличните псевдо Политически Организации България ще бъде заличена от Картата на Света. За какъв БЮДЖЕТ става въпрос?
  • 7 Гертруд

    0 0 Отговор
    Подготвяме взаимно Територията за безплатно настаняване на "провалили се народи"!
  • 8 Марда

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Дай, Боже! Да е останало Християнството!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол