Last news in Fakti

13 Ноември, 2023 20:19 3 926 25

Хампарцумян: Криенето на данъци също струва пари

  • левон хампарцумян-
  • данъци

Има добре изследвани феномени. Вдигането на данъците мотивира допълнително хората да не плащат по различни начини – легални, полулегални и т.н. И обратното при намаляване на данъците

Хампарцумян: Криенето на данъци също струва пари - 1

Темата дали ще се вдигнат данъците, какво става с парите на държавата и защо се налага вземането на нов дълг, коментира в предаването "Опорни хора" по Bulgaria ON AIR банкерът Левон Хампарцумян, председател на УС на Български форум на бизнес лидерите.

"Част от тези нови данъци, които виждам, надали ще бъдат толкова ефективни. Защото разходите за събиране и администриране на тези данъци може да доближат или да надхвърлят ефекта от тях. Тогава за какво го правим? За да намерим работа на една армия от зле обучени, не особено високо платени чиновници, които ще ходят да глобяват милионерите за някой и друг данък", категоричен е банкерът.

Идеята за вдигане не местни данъци и такси с близо 60 процента Хампарцумян коментира така:

"Има добре изследвани феномени. Вдигането на данъците мотивира допълнително хората да не плащат по различни начини – легални, полулегални и т.н. И обратното при намаляване на данъците. Има теория - когато данъкът стигне нивото на разходите да криеш данъци, защото криенето на данъци също струва пари, тогава хората започват да си плащат данъците“.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 как бих та обложил

    20 1 Отговор
    с мое ддс, малък ми е багажника крадецо
  • 2 Ено пмшко прасе

    8 0 Отговор
    ..дори не знаеш колко си праф ...и не знаеш каф бои ядох едвам са отарвах ...
  • 3 Един бизнес

    13 1 Отговор
    Така е . Но и 10% данък не са 10 % , като сложиш и другите тежести минаваме 30% . Ех спрямо 40-70 % за богатите от ЕС ( Франция, Германия) сме що годе добре ....
  • 4 Да, бе

    21 6 Отговор
    Що ги спасихме и тия... Акъл да дават... Ами да си ходи в Армения химикът, нещастен!!!
  • 5 миче що мари

    21 1 Отговор
    не го питахме хъмпърца що не сигнализират когато през банките минават пари от чекмеджета в офшорки а не само да дерат с такси и закриват клонове

    Коментиран от #22

  • 6 дом

    26 3 Отговор
    Химикът да мълчи, той е част от групата крадци на прехода.
  • 7 Емигрант

    24 2 Отговор
    Ако НАП прибере цялото движимо и недвижимо имущество на "индийците" които не могат да докажат доходи и произход на парите, ако съд и прокуратура не са корумпирани и докажат също произход на пари за лукса в който живуркат, ако Тиквата върне всичко което ОТКРАДНА като Министър-председател и като мутра в СИК, ако Вл.Горанов бъде осъден да плати всички реални данъци на Божков и Лукойл, ако всички депутатствали се подложат на щателна ревизия от НАП и който е крил или надвзел влезе в затвора и си плати всичко, ако Пеевски и всички от Магнитски си платят каквото трябва и бъдат съдени, тогава българинът ще заживее като бял човек, но това е нещо което не може да се случи в държава в която властта се взема за да се изперат виновните и корупцията да се РАЗВИВА спокойно, "демек" българинът е невъзможно да заживее като европеец, той ще си остане в пещерата, защото само той си знае, че знае и може всичко !
  • 8 ДАНС защо не хване чорбаджийте

    15 1 Отговор
    които плащат под масата? Докога?
  • 9 От теорията и практиката е известн, че

    19 0 Отговор
    вдигането на данъци означава, че държавата яко е закъсала!
  • 10 И чиновниците трябва да ядат

    22 2 Отговор
    Държавни чиновници:
    В Швейцария -14 000
    В България - 700 000

    Коментиран от #12, #21

  • 11 Джоко

    15 0 Отговор
    Тоя плешив съсел говори за себе си! Ако трябва да плати чинно данъците си, трябва вече да рекламира дамски превръзки! До такова падение щеше да е изпаднал!
  • 12 Марда

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "И чиновниците трябва да ядат":

    ДС- държавен служител... Ръководи парада в Родината!
  • 13 Григорян

    5 0 Отговор
    Объзикян,направи ни услуга.Скрий се.
  • 14 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    13 1 Отговор
    Искането за вдигане на местните данъци е на сдружението на кметовете, не е на финансовия министър.

    Левон Хампарцумян да спре да говори глупости, да вземе да проучи как стоят нещата и тогава да дава акъл.

    Недейте да съдите според данъците на имаотите в София и няколкото големи града броящи се на пръстите на едната ръка. Защото в България има села, където данъците на имотите=къщите са смешнои ниски. Има годишен данък за къща от 20-25 лева!!! И още толкова такса смет. Което са общо 50 лева годишен данък за един имот. И бабите седнали да ми искат, да минава боклукцийски камион 2 пъти в седмицата да им събира боклука. И кмета да им направи тротоари и да им асфалтира улиците ... Е как да стане това с 50 лева такса смет + данък имот годишно? Годината има 52 седмици, като разделиш 20 лева на 52 седмици и се получават по 0,96 лева на семица. Тези пари за какво ще стигнат в едно село със 100-200 жители. За заплата на кмета ли ще стигнат за камион за извозване на боклук ли, за осветление на улици, за асфалтиране ли ... ще стигнат? За нови водопровод и канализация ли ще стигната? За нищо не стигат тези ниски данъци. Сметките накрая ги плаща държавния бюджет - министъра на финансите.

    Трябва така да се направят местните данъците и сметките за В и К. Че парите от тях поне да стигат за заплата на кмета, за отоплението на кметството, извозването на боклука, за В и К дружеството поне. За улиците може да искат някой и друг лев от министъра на финансите. Но за пов

    Коментиран от #15, #17

  • 15 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО":

    Но за повечето неща жителите на селото сами трябва да си събират парите, чрез данъци си. Особено парите нужни за заплата на селския кмет, за комуналмите сметки на кемтството и за издръжката на служебен автомобил и за заплатата на шофьора на селския кмет.
  • 16 666

    7 0 Отговор
    Синът на Сатаната най добре знае, колко струва укриването на данъци! иван костов го е учил!
    Пфууу , замириса на сяра !!!
  • 17 Теляк

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО":

    Далеч си! Една държава е много по-сложно образование от едни бакалски сметки. Без народ няма държава. Има родове живеещи в дадена област от няколкостотин години. А случайниците от правителствата са като летен дъжд. Народа е собственик на държавата, правителствата трябва да са водачи към благоденствие, а то обратната. Правителствата благоденстват, народа тегли и му прехвърлят вината.
  • 18 Урюрвкос

    4 0 Отговор
    изказа се експерт по криене на данъци
  • 19 #идиоти вън

    1 0 Отговор
    Е те този е най-великият алХИМИК за всички времена, от нищо направи много злато, а връзката му на химика с банкера Левон е Костов, който навремето каза, че всички сме братчеди, а братчедите са пословични с ,,усвочването" на чужда собственост. Е така се става велик алхимик от посредствен химик!!!
  • 20 Дайте

    0 2 Отговор
    Да видим данъците в другите държави какви са.
  • 21 Бегай

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "И чиновниците трябва да ядат":

    Поизсилил си се с числото 700 000.
  • 22 бл.134 в Zап. парк

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "миче що мари":

    Марш в Нагорни Карабах
  • 23 Не забравай

    4 0 Отговор
    Че не всички са милионери! ТИКВЕНИК ЕВРЕЙСКИ т.е вдигайте данъците на тях не на цялата държава!!! А и това увеличение е нормално след изборите!
  • 24 Враг

    1 1 Отговор
    Вземете милиардите от Тиквата
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове