Last news in Fakti

13 Ноември, 2023 23:05 1 335 0

Важните новини във ФАКТИ на 13.11.2023 г.

  • николай денков-
  • земетресение-
  • томислав дончев-
  • никола стоянов-
  • георг георгиев-
  • нап-
  • тошко йорданов-
  • делян пеевски

Фокус на заседанието ще бъде оценката на последиците и рисковете за националната сигурност на Република България при евентуално приемане на проектозакона, който предвижда отмяна в тридневен срок на предоставената от Съвета на ЕС дерогация за преработката на руски нефт от българската рафинерия

Важните новини във ФАКТИ на 13.11.2023 г. - 1

Денков свиква извънредно заседание на Съвета по сигурността

Министър-председателят акад. Николай Денков свиква извънредно заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет по повод внесения в Народното събрание проект на Закон за изменение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна.

То ще се проведе в 8:00 ч. на 16 ноември, четвъртък. За участие в заседанието са поканени и председателят на Народното събрание Росен Желязков, председателите на комисиите в парламента по енергетика - Делян Добрев, по външна политика - Бойко Борисов, по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната - Кирил Петков, и по икономическа политика и иновации - Хамид Хамид.

Фокус на заседанието ще бъде оценката на последиците и рисковете за националната сигурност на Република България при евентуално приемане на проектозакона, който предвижда отмяна в тридневен срок на предоставената от Съвета на ЕС дерогация за преработката на руски нефт от българската рафинерия.

Доклади по темата ще представят компетентните органи - Държавните агенции „Национална сигурност” и „Разузнаване”, както и Служба „Военно разузнаване”.

Земетресение край Сърница

Трус със сила 3,1 по Рихтер е регистриран тази вечер югозападно от Сърница, област Пазарджик.

Томислав Дончев: Асен Василев ще е министър завинаги, защото никой няма да иска да е след него

Ако сме искали кабинетът Денков да падне – той щеше да падне. Нашият анализ показва, че всички останали опции са по-лоши. Не сме поставили ултиматум, а сме дали шанс да свърши нещо смислено. Критиките ни не са персонални за хубостта на някой, а за това какво върши. Действията на кабинета правят всичко по-трудно. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Никола Стоянов: С махането на дерогацията можем да очакваме сериозен скок на горивата

Във връзка с обвиненията, че „Лукойл“ не внася данъците си, бившият икономически министър Никола Стоянов заяви в ефира на bTV: „Затова изискахме да има икономическа полза. Планът за преминаване на неруски петрол не може да се направи от парламента, а от „Лукойл“ под натиска на правителството. Още март месец са започнали тестове с неруски петрол. По-сериозен е проблема с логистиката. Когато виждаш, че има дерогация – е безсмислено да пренастроиш на "Уралс". Има действаща дерогация до края на 2024 година. Те не внасят друг петрол, защото има дерогация. С отпадането ѝ можем да очакваме сериозно поскъпване на горивата. Няма да се използва руски суров петрол, който е по-евтин и бензинът ще е по-скъп, но ще го има. Двете ни възможности за внос са през Босфора или през Черноморския регион“. Това обясни Стоянов и показа схеми на печалбите на рафинерията и данъците, които е започнала да внася у нас, след натиска на служебния кабинет, информират от novini.bg.
По думите му най-важният субект в енергетиката е да има предвидимост. „Ужасно е, че всеки ден се променят правилата. Като се реши нещо – да се работи по него. Като има свръхпечалби – да се обложат. Гордеем се, че успяхме да качим с 43%“.

Георг Георгиев: Когато Асен Василев казва, че ще има 40 милиарда приходи, да каже откъде ще ги вземе

„Асен Василев не става за финансов министър. Но по-лошото е, че той предлага промяна на финансовите закони, опитва се да извива ръцете на държавата, на общините, няма никакви приоритети, никаква посока, никакви хоризонти не се чертаят с държавния бюджет”. Това каза в ефира на "Пресечна точка" Георг Георгиев от ГЕРБ.
„Когато Асен Василев казва, че ще има 40 милиарда приходи, да каже откъде ще ги вземе. БВП се повишава на над 200 милиарда. Какво в последните 3 години в държавата дава самочувствие на този човек да твърди, че може да вдигне Брутния вътрешен продукт до такава степен? Какво се направи в държавата? Икономика, заводи, фабрики, предприятия, производство, какво?”, попита Георгиев.

НАП отчете рекордни приходи от данъци и осигуровки

До 9 ноември 2023 г. НАП е събрала общо над 30,8 млрд. лева приходи, което е с над 5,7 млрд. лева повече в сравнение със същия период на миналата година. Агенцията отчита и ръст от над 12 % (415 млн. лв.) на събираемостта на просрочени задължения.

Тошко Йорданов на разпит в Софийска градска прокуратура заради натиска върху министър Йоловски

Тошко Йорданов от ИТН се яви на разпит в Софийската градска прокуратура. Причината са твърдения на министъра на електронното управление Александър Йоловски, според които му е упражняван натиск, съобщават от БТА.
Часове преди първия тур на изборите на 29 октомври министърът заяви на председателски съвет в Народното събрание, че му е бил оказван натиск от Кирил Петков и Божидар Божанов. За случая разказа самият Йорданов, а пред журналисти допълни, че пред разследващите ще каже същото, което каза и в деня след председателския съвет.

ДПС предупреди премиера Денков да не управлява на тъмно и задкулисно

Постигането на максимална публичност и прозрачност за работата на министър-председателя и Министерски съвет по най-важните за държавата теми и приоритети е от първостепенна важност и отговорност пред обществото. Това заяви Делян Пеевски, председател на ПГ на ДПС. Времената на работа "на тъмно" и задкулисните, безпринципни договорки приключиха, напомни Пеевски.

Изпълнението на конституционните разпоредби за контрол върху работата на правителството от страна на парламента, който е изразител на волята на избирателите е именно в тази публичност, с която ние се ангажираме, коментира Пеевски.

"Затова ще бъдем максимално изискващи и активни по отношение на действията на правителството и премиера, като всеки получен от тях отговор ще бъде публикуван, за да може хората да знаят какво се работи, от кого се работи, кой носи отговорност за действията, които се предприемат и най-важното, за да имаме непрекъсната обратна връзка с хората", заявява Пеевски.

Държим премиерът и воденият от него МС да разберат ясното място на изпълнителната власт в парламентарната република, това че дължат отчет за работата си и че тази отчетност се случва чрез и пред парламента.

На базата на контрола от парламента, ние ще информираме хората за това какво се случва, за да могат да дадат своята оценка, обяви Пеевски.

Това е моделът, по който ще се работи и занапред, категоричен е председателят на ПГ на ДПС. От премиера и правителството очакваме да бъдат адекватни на тези изисквания, допълва той.

Днес получихме отговор от премиера на изисканата писмена информация за действията на правителството по отношение на изпълнението на най-важния приоритет пред страната - приемането на България в Шенгенското пространство.

В отговора се съдържа информацията за проведените срещи и разговори с външнополитически лидери и фактори, както от министър-председателя, така и от вицепремиера Мария Габриел и министрите, натоварени с процеса.

Публикуваме пълния текст на отговора, като очакваме оценката на хората за свършеното до тук, напомни Делян Пеевски.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол