Last news in Fakti

14 Ноември, 2023 13:41 3 071 30

Столичен общинар от ГЕРБ се оплака

  • общинари-
  • заплати-
  • васил терзиев

Той смята, че заявката на новия столичен кмет за заплата от левче е популизъм

Столичен общинар от ГЕРБ се оплака - 1

Ако Васил Терзиев изпълни заявката си да получава месечна заплата от 1 лев, това означава, че общинските съветници в София ще получават месечно възнаграждение от 0.63 лв.

За това алармира Димитър Вучев от ГЕРБ. Той припомня, че според Закона за местното самоуправление и местната администрация размерът на възнаграждението на председателя на общинския съвет не може да надвишава 90% от това на кмета на общината, а общинските съветници пък не може да взимат повече от 70% от брутната работна заплата на председателя за съответния месец.

"И сега само си го представете - една цяла институция, в която всички избрани политици взимат месечни заплати от съответно 1 лв (кмет), 0,90 лв (председател на общински съвет) и 0,63 лв (общински съветници), пише Вучев във Фейсбук.

"Ако кметът на града е милионер, който няма нужда "да се възползва от публична дейност", такава ли е ситуацията с хората от екипа му? Мислите ли, че при заплата от 0,63 лв нито един общински съветник не би се изкушил да потърси, така да го наречем, допълнително материално стимулиране? Ще пазим ли всички ние, 61 съветници, интересите на гражданите на Столична община, както се заклехме дружно при първата сесия?", пише още общинският съветник.

Той смята, че заявката на новия столичен кмет за заплата от левче е популизъм.

"Чухме го няколко пъти от него в кампанията. Тогава можеше да се приеме както за малка щипка популизъм, така и за непознаване на законовата уредба. Но, хайде, да не сме повече католици от Папата", призова Димитър Вучев.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Те винаги

    18 3 Отговор
    са наопаки , така , че нищо неочаквано не е !
  • 2 честен ционист

    16 3 Отговор
    След като Шивачът изкара мандата, всички ще сте на купонна система.
  • 3 хаберих

    20 1 Отговор
    Млада французойка се събужда от упойка и пита лекаря:
    - Кога ще можем да подновим с мъжа ми половите си
    контакти?
    - Трябва да погледна в книгите! За първи път ми се случва, да ме питат такова нещо
    след операцията на сливиците.
  • 4 решението е много лесно

    17 1 Отговор
    да си получава заплатата и автоматично да я дарява на някой приют.
  • 5 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    35 1 Отговор
    И ТОВА ВИ Е МНОГО РАНТУТНИЦИ НИЕДНИ
  • 6 не знае законите ...

    16 13 Отговор
    но ще управлява столицата, Боже, до кога ще ни наказваш, Боже!
  • 7 1221

    38 2 Отговор
    Аз пък мисля, че ако не сте доволни може да напуснете. Има други дето са навити не да получават заплати а да внасят пари за да са общински съветници. То по-зле няма да стане.
  • 8 Реалист

    40 4 Отговор
    Разбира се, че обществениците в ОС не трябва да получават възнаграждение.
    Ако идва за заплатата значи не е успял в живота или си търси топло местенце, където не се работи.
    Аман от търтеи службогонци. Доказваш се пред обществото, че можеш и си способен и след това се кандидатираш. Иначе се пълнят общините с нищо можещи калинки и бушони на мафията.
    За това са общественици, да работят за обществото.
  • 9 Питам:

    36 3 Отговор
    ДЕПУТАТ И ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК ПРОФЕСИЯ ЛИ Е? НАЛИ ВСИЧКИ ДО СЕГА СА РАБОТИЛИ НЯКЪДЕ И ОСОБЕНО СЪВЕТНИЦИТЕ НЕ СА ДЛЪЖНИ ДА СЕ ОТКАЗВАТ ОТ РАБОТА ИЛИ НАПУСКАТ БИЗНЕСА СИ ! н Нали всички се кълнат, че ще работят в полза на хората, а не в собствен интерес ! Не сига, че си правят далаверите, но и възнаграждение за това искат. Остава да искат и да им плащаме "ДИШ ХАКЪ" /зъбен данък/, че са си изтъркали зъбите докато маат депутатски кИфтета!
  • 10 д-р Косев

    11 14 Отговор
    И с 69 ст., и с 5000 лв. заплата общинските съветниците пак ще са уязвими на корупционен натиск. Виж, ако им направят заплатите по 50000+, тогава може и да има и ефект. То затова и по-важните началници в банки и други големи фирми взимат такива пари, не щото са много умни или щото вършат страшна работа. Взимат ги за да се пазят от изкушения. На софициянци ще им излезе много по-евтино да плащат по 100000 лв месечна заплата на 60 общински съветника, отколкото ако им плащат само по няколко хилки, но пролетарските им нагласа няма да го позволи това.
  • 11 Алигатор

    31 5 Отговор
    Този гербовашки паразит е там за заплатата . Значи нищо не става от него . Там на топло и да седи на банката с телефона да си цъка , ние да му плащаме заплата .
  • 12 1221

    29 0 Отговор
    ...при заплата от 0,63 лв нито един общински съветник не би се изкушил да потърси....
    И при 6300 лева се изкушават, дали да не им дадем 630 000 лева месечно или повече за да не се изкушават?
    Мизерници, ако се поддавате на изкушения не сте за там!!!

    Коментиран от #13

  • 13 д-р Косев

    1 17 Отговор

    До коментар #12 от "1221":

    Ами нормално е да се изкушават с 6300 лв, и аз бих се изкушавал на тяхно място. 6300 лв стигат колкото човек да осигури храна и подслон на семейството, да плати сметките и евентуално някоя скромна екскурзийка. Както писах по-горе, надежден антикорупционен ефект бихме могли да очакваме при минимум 50000 лв месечно възнаграждение. Ако не вярвате, проверете какви са заплатите на висшите мениджъри в частните компании, т.е. хората които са изложени на сериозен корупционен натиск. Общинските съветници взимат решения, чиито последствия се измерват в много милиони левове.

    Коментиран от #17

  • 14 Тома

    28 1 Отговор
    Ами напусни и стани овчар като искаш заплата бе моето момче.Защото като общинар даже и тези стотинки ти са много за работата която вършиш
  • 15 обективен

    22 1 Отговор
    Общинските съветници трябва да работят без пари .
  • 16 Пешо

    18 1 Отговор
    И 0.20 ст. заплата е много за нищоправене.
  • 17 1221

    10 2 Отговор

    До коментар #13 от "д-р Косев":

    Да им плащаме за да не се изкушават?

    Коментиран от #18

  • 18 д-р Косев

    1 14 Отговор

    До коментар #17 от "1221":

    Да, точно така. Няма как човек дето взима решения за десетки милиони да си брои стотинките и да очаквате да пренебрегне личния си интерес за да брани вашия. Акционерите на големите компании с готовност плащат гигантски заплати на високопоставните си служители за да си гарантират лоялността им, вие да не се мислите за по-умни от тях? Специално софийският бюджет е достатъчно голям за да може да поддържа заплати за общинските съветници, съответни на отговорностите им.
  • 19 Никой

    13 1 Отговор
    Много добре знаем ,че вие от ГЕРБ също храните семейства. Но да ви пита човек що отидохте общински съветници,безработни ли бяхте до сега ? Това ли ще е препитанието ви ?Общинските бордове ли ви съблазниха ? Зарязахте предишната си работа щото тази е високо платена ? Все въпроси над които да продължите да плачете. Що да не работите в полза роду ,без заплащане. Не сте ли патриоти ? Или без пари няма морал ?
  • 20 Иван

    5 7 Отговор
    Многознайковци, да попитам: Вие без заплати ли работите? Хайде стига кретенизъм и популизъм.
  • 21 Некой си

    3 1 Отговор
    Що не си направите заплатите по 100 бона и да се кротнете накрая ?
  • 22 Име

    4 0 Отговор
    Кметът се отказва, а не чиновниците. Макар, че той би трябвало да е на договор някакъв. В интерес на истината - при всякакви заплати ще се правят магарии.

    Делян Пеевски да не би да взима заплата или да не би да му пука. По едно време и Ахмед Доган се водеше депутат. Виж за Йорданка Фандъкова е разбираемо да си получава пари - все пак е от учителските среди и не е била бизнесмен.

    Впрочем да си политик е такава реклама - че всъщност обратното - те трябва да си плащат за известността. В момента, в който станеш известен чиновник, веднага почват да те търсят, контактите ти стават специални и т.н. После винаги можеш да се реализираш като популярност.

    В крайна сметка избираме 1, за да взема решения вместо други. Впрочем при социализма Нешка Робева е била депутат и - ходи от време на време да гласува.
  • 23 Обаче

    0 2 Отговор
    Терзиев може да дарява заплатата си за построяване на детската болница в столицата. Обаче кой си спазва предизборните широки обещания, та и Терзиев.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Дупничанин

    3 0 Отговор
    Мите, бате, да ти обадим нещо сега. Начи с тия простотии, дет престъпната ви банда ГЕПИ ги сътвори за толко години, не само че не требва да получавате нещо, ми наопаки - имате мно-о-го да връщате. И ти излезна кат въшка на чело кат оня у Филибето кви са ви интересите да сте при бандита от Банкя.
  • 26 Бобчо

    1 0 Отговор
    Здравейте колеги и приятели, извършвам превоз на стоки , до всяка точка на България, телефона ми е 0889659865 , казвам се никито , живея в Сливен , адресът ми е гр. Сливен, П. Хитов 107

    Коментиран от #27

  • 27 Ицо

    0 1 Отговор

    До коментар #26 от "Бобчо":

    Да не работиш в Спиди

    Коментиран от #28

  • 28 Бобчо

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Ицо":

    Да , работя в Спиди, държа офисите на Спиди за Сливен, каракачанин съм , казвам се Николай, синът ми Гошо пое бизнеса ми , има бял автомобил с регистрация СН9865АХ , държим Спидито в Сливенско, звънете ако търсите превоз на стоки , продавам и нафта и,годно е

    Коментиран от #29

  • 29 Ицо

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Бобчо":

    Хей , 0889659865 , тоя ли ти е телефона?

    Коментиран от #30

  • 30 Ицо

    0 1 Отговор

    До коментар #29 от "Ицо":

    Хей , 0889659865 , тоя ли ти е телефона?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове