Last news in Fakti

14 Ноември, 2023 22:44 1 432 25

Николай Свинаров: Ако премиер и шеф на ДАНС не могат да работят заедно - единият трябва да си тръгне

  • вот на недоверие-
  • данс-
  • отбрана и сигурност

За пореден път опозицията избра най-неподходящата тема за вот на недоверие, смята бившият министър на отбраната

Николай Свинаров: Ако премиер и шеф на ДАНС не могат да работят заедно - единият трябва да си тръгне - 1

За пореден път опозицията избра най-неподходящата тема за вот на недоверие. Всичко друго, в което можем да се ориентираме, можеше да използва - в сферата на културата, образованието. В сферата на отбраната се направиха много положителни стъпки. Тръгнахме от много ниско ниво, от липса на всякакво превъоръжаване на българската армия. Така бившият военен министър Николай Свинаров коментира в студиото на "Bulgaria ON AIR" внесения от БСП и "Възраждане" вот на недоверие към правителството.

По думите му изключителна част от менталната реформа в силите за сигурност не е приключила, необходима е и стратегия и структурна реформа. Като спешно решение, което трябва да бъде взето, е привличането на кадри, което става и с атрактивно заплащането.

"Преди 20 г. контингентите ни получавах добро заплащане като командировъчни, бяха на трето място като статут сред останалите държави. Имаше желание за участие в мисии за кадрови военнослужещи и за пряко желаещи за участие във военни мисии", даде пример бившият министър на отбраната.

Той коментира закупуването на "Страйкър"-ите. Определи ги не като съвременна техника, но като достатъчно добро съоръжение за съвместимост.

"Те са опасни, защото не е само да закупиш съответната техника, трябва да има обучени кадри. Има нужда от допълнително обучение, от съвременно електронно командване", добави Свинаров.

Анализът му показва, че в българската армия се правят процедури за обществени поръчки, в които се задават твърде конкретни параметри, което клони към това, че са за конкретни фирми.

Бившият военен министър е категоричен също, че ако премиер и шеф на ДАНС не могат да работят заедно и си нямат доверие - единият трябва да си тръгне.

"Ударите остават може би основателно в ЦИК, там има юристи, но те по физиономията им личеше, че бяха изключително притеснени", коментира скандалът Свинаров.

По отношение на това кой дърпа конците в държавата беше категоричен - това не е Пеевски.

"Дава му се водеща роля, но това не значи, че той може да я изпълни. В ДПС водещата роля ще продължи да бъде в Ахмед Доган. Не познавам кухнята на нещата, но Пеевски изпълнява една роля и я изпълнява достатъчно добре", завърши Николай Свинаров.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кондуктора

    20 6 Отговор
    И тоя "капацитет" изпълзя отнякъде!

    Коментиран от #12

  • 2 Орел

    25 4 Отговор
    Да, тръгва си мишока.
    Свиняров да каже нещо за розовите бмв-та.

    Коментиран от #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ами

    15 3 Отговор
    Съдейки по фамилията, какво да добавя повече.
  • 6 Само питам

    25 7 Отговор

    До коментар #2 от "Орел":

    Премиер може да стане всеки посредствен и удобен тип, посочен от някого, шеф на ДАНС може да бъде само професионалист от кариерата, с топки. Е? Кой трябва да си тръгне?
  • 7 въпросче

    21 5 Отговор
    Ми да си тръгва плъшока, щом единия трябвало да напусне. Обаче да питам, кой ще следи правителството да не предава държавата, ако шефа на ДАНС и премиер се сдушат?
  • 8 нннн

    20 5 Отговор
    Тоя защо лъже? Тръгнахме от ниво 200 самолета и 2 000 танка, но новите ни приятели разсипаха българската армия.
  • 9 премиера ще си ходи,

    21 4 Отговор
    Мушмул ! Денко,Фенко и Кретинел не само не стават за нищо но са и за арест и съд !
  • 10 Абе луд ,

    18 2 Отговор
    Кви желаещи за участие във военни мисии ? Освен по психиатриите да ги набирате тези желаещи, не знам от къде другаде ще да е.
  • 11 0000

    12 7 Отговор
    Да си тръгва ученият Педал!!!
  • 12 кнаус 485

    18 3 Отговор

    До коментар #1 от "Кондуктора":

    Добре ,че си сложил кавички на "капацитета"-тоя режеше самолети и ракетите,от които Турция трепереше на времето....фамилията му говори за капацитета му ....
  • 13 ТаУмВзе

    2 3 Отговор
    Сетихте ли се, че Свинаро ви Обясни БУХАЛКАТА! По телевистан Бонус.
  • 14 Артилерист

    11 2 Отговор
    Свинаров добре го е казал за Страйкър, че не са съвременна техника, но още по-добре е определил имитацията на обществени поръчки за оръжията. Грешката му е, че условията не се гласят за конкретна фирма, а непременно за американците. Иначе съм благодарен на адвокат Свинаров, че като военен министър-въпреки всичката му военна неадекватност-ме уволни, макар, че беше обещал да не изхвърля хабилитирани- щото били еди-какъв си капитал, но после се изметна, че не уволнявал професори и доценти, а полковници, навършили 54 години. Службата и "преди" не беше лесна, но имаше все пак някакъв ред, а в демокрацията стана пълна пародия, защото началниците станаха разногледи, на кой по-напред да се кланят: на "предишния" си мироглед или на новите натовски, разбирай американски, господари...

    Коментиран от #15

  • 15 Боруна Лом

    1 5 Отговор

    До коментар #14 от "Артилерист":

    БАЦЕ И СЕГА БАРИЕРКА ЛИ НА ПАРКИНГА.?
  • 16 Блабла

    6 6 Отговор
    Да си тръгне мишока от правителството....няма да ни липсва
  • 17 Сатана Z

    4 2 Отговор
    Тоя па от къде изпълзя?
  • 18 Време му е на фашиста Ники - цар плъх да

    6 4 Отговор
    Си ходи и без това от сглобката ще го смени Гаргамел
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Какви кадри

    5 2 Отговор
    Ще обучаваш за тези бракувани и морално остарели Страйкъри бре ? Я се събуди! Не кадри ти трябват а самоубийци за да влязат в тях.
  • 22 Денко сапуня

    4 5 Отговор
    Треба а си тръгва
  • 23 наско

    2 7 Отговор
    ДАНС е наследника на ДС. А ДпС е партията, създадена за да представлява ДС/КГБ в политическото пространство. За това ДАНС винаги ще бъде подчинен на ДпС и следователно министър председателя винаги ще е от ДпС. Всичко друго е криза и разруха. Само ДПС гарантира стабилитет и развитие. Това е казал адвоката на Меди Доганов.
  • 24 Несериозно изказване

    6 1 Отговор
    Как така единия да си тръгне Цял Премиер за един Проруски шпионин Изложи са пич
  • 25 ха ха

    1 0 Отговор
    това са служби , и всеки трябва да си върши задълженията а не едните да прикриват престъпленията на другите оправдавайки се с близки семейни отношения
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове