Last news in Fakti

15 Ноември, 2023 12:46 1 466 30

ИПБ: Премахването на мигащия зелен светофар в София е увеличило ПТП-тата с 15%

  • ипб-
  • зелен-
  • мигащ-
  • светофар

След направено проучване от експертите на Института за пътна безопасност считаме, че зелената мигаща светлина дава повече информация на водачите, управляващи МПС и по този начин могат да управляват риска от настъпване на ПТП по-ефективно

ИПБ: Премахването на мигащия зелен светофар в София е увеличило ПТП-тата с 15% - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Анализ на Института за пътна безопасност показва, че след премахването на мигащия зелен светофар в гр. София пътно транспортния травматизъм се увеличил с около 15%. Към този момент няма утвърдена методология, чрез която да се установи обективно до каква степен премахването на мигащата зелена светлина е повлияла на увеличението на ПТП в гр. София.

Предлагаме на г-н Терзиев незабавно да свика Консултативен съвет по безопасността на движението като покани и Държавната агенция по „Безопасност на движението по пътищата“. След направено проучване от експертите на Института за пътна безопасност считаме, че зелената мигаща светлина дава повече информация на водачите, управляващи МПС и по този начин могат да управляват риска от настъпване на ПТП по-ефективно. След премахването на зелената мигаща светлина в ИПБ постъпиха множество сигнали от граждани за връщането ѝ.

Действията, които е необходимо да предприемете, са следните:

Свикване на Консултативен съвет по безопасност на движението;

Възлагане на ДАБДП да изготви методология за влиянието на мигащата зелена светлина;

Пускане експериментално за срок от 6 месеца на зелената мигаща светлина;

ДАБДП подготвя законодателни промени за регламентиране на зелената мигаща светлина след извършен анализ.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Събеседник

    63 1 Отговор
    Освен това да се върнат и броячите които показваха колко секунди има до смяна на сигнала

    Коментиран от #3, #7, #19

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 честито

    9 1 Отговор
    направете проклетата софия 4 милиона и си превъртайте там
  • 5 Азз

    39 1 Отговор
    Таблата със изтичащите секунди е най-доброто решение,там където са останали се получава пълна информация.
    Основния проблем е,че на места няма разминаването с 5 секунди между червения сигнал за едната посока и зеления за другата..Всеки трети винава на жълто и началото на червеното и се засича със другата посока,на която свети вече зелено...
    Но на чиновниците какво им пука...на КАТ също...пишат винаги шофьора виновен и си измиват ръцете...
  • 6 Намигащо зелено

    23 0 Отговор
    Вероятно по решение на някой общинар, който се вози само на задната седалка на служебната лимузина и страда от фоточуствителна епилепсия.
  • 7 Мнение

    37 1 Отговор

    До коментар #1 от "Събеседник":

    Абсолютно съм съгласен. По-малко напрежение, а не да биеш спирачките в последния момент да се върти и тн. Това е по-безопасно защото като видя, че остава 1 секунда ще си спра вместо да се минава на жълто например тъй като сте навлязли на зелено.
  • 8 бай Иван

    38 0 Отговор
    Кой ид.и..от измисли това с премахването на оставащите секунди за промяна на светофарите!!!!. Дори мигащият зелен сигнал го премахнаха ид..и...оти.те!!! И не ми обяснявайте ,че това било някаква директива на ЕС, защото в Румъния продължава да си го има. Отпреди 10 дни съм го видял.
    Сега насила ставаме нарушители. Аз лично сигурно поне няколко пъти се оказвам в ситуация зелен сигнал на 5 метра от кръстовището /как да разбира до кога ще е такъв/ , смяна със жълт, когато вече не мога да спра и навлизам на жълто и по средата на кръстовището вече го преминавам на червено . Що за идиотия е това ????? Защо насила ни карате да нарушаваме закона за движение по пътищата.Пари ли събирате бе ид..ио..ти такива ???????? Моля от който зависи това да се върне старото положение в най-скоро време или най-малкото мигащата зелена светлина !

    Коментиран от #10, #13

  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    13 1 Отговор
    Трябва и електронни табла за скорост на автомобилите да се сложат на много места и ДА СЕ ПОДДЪРЖАТ!вие бг,не сте мели праха от софийските улици над 30години,не чистите дори самолетите си от вътре и имате претенцията да сте .......човеци........Когато имаше секундомери -вие ги премахнахте,а в Германия ги има......
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Валентин

    7 1 Отговор
    Трябваше да се обърнете към Фандъкова по този въпрос.
  • 12 Коки

    8 3 Отговор
    Повече произшествия, повече пари в хазната от глоби. Одобрявам.
  • 13 Е как кой

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "бай Иван":

    ФАНДЪКОВА

    Коментиран от #16

  • 14 бай Иван

    15 1 Отговор
    "Пускане експериментално за срок от 6 месеца на зелената мигаща светлина"

    "ДАБДП подготвя законодателни промени за регламентиране на зелената мигаща светлина след извършен анализ."

    Що за глупости са това ???? Че колко години работеше и зелената мигаща светлина и брояча за секундите бе, та сега ще ми правите анализ. Ма то е елементарно ,какво ще ми анализирате да прибирате още пари разни НПО-та по безопастност .Пак ще усвоявате едни пари 6 месеца за елементарни неща. Когато имаш оставащо време което ти е дало възможност да спреш безопасно преди кръстовището и на камерата на кръстовището си сниман на червено/с изключение когато трябва да се изтеглиш/ какво има да се прави освен да си понесеш санкцията. Не се е..б а.айте с хората и си върнете безопасността на кръстовищата.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 бай Иван

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Е как кой":

    Писал съм и до кметството за един светофар в квартала които работеше на зелено само /7/ секунди и при положение ,че правиш десен завой се засичаш с преминаващи пешеходци исках да ми отговорят как точно няма да има задръствания като реално за седем секунди пешеходците не могат да преминат и да освободят платното за да завиеш и винаги се минаваше когато вече е червено. Резултат - направиха го на 15 секунди като десет от тях са за пешеходците /след това ги спират/ и 5 още на зелено за колите. Поне това успях да постигна, но все пак е нещо.
    За мигащите зелени светлини и оставащи секунди ,не съм писал защото, това е някаква евроатлантическа глу.пост която сме приели. Така поне пишеше по статии когато ги премахнаха. Така ,че не знам дали зависи и от общината. Макар ,че както съм написал в Румъния продължава да си работи.
  • 17 ФАНДЪШКА И БОНЕВ

    5 0 Отговор
    В ЗАТВОРА !
  • 18 такива

    1 0 Отговор
    пътно транспортни опити и заключения травматизират четящите
  • 19 Брояч

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Събеседник":

    Това беше мноого, ама мноого добре!!!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 редник

    0 0 Отговор
    Наистина е добре да се върнат мигащите в зелено светофари и часовниците с оставащите секунди!
    Ето още от недомислиците на фандъкова:

    "Независимо от всякакви правила и комисии, аз категорично разпоредих, да се възстанови работата на светофарите през нощта на бул. “Сливница”.

    Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова. /"Факти" 10.05.23г./

    Та - докога!?...
  • 23 Русоробскu фронт

    3 2 Отговор
    Щом унгарците ни го казаха че не можем да организираме дори семеен пикник сметайте колко сме зле.
    Мозъците на БеГе русофилията са системно насилвани 45 години и дори в днешно време им е трудно да възприемат новости и модерни решения.....в чугунените им глави са само редуктори,уазки и кразове
  • 24 бай Иван

    2 1 Отговор
    А завой надясно на червен сфетофар - кога? Или ще кажете, че на червено не се преминава. Да, но е елементарно !!!!!! Ако някой не може да прецени - ДА СПРЕ ДА КАРА !!!!!!!!!

    Коментиран от #26, #28

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "бай Иван":

    В германия правят десен завой на червено! и макар да е по мрачно през деня фаровете са препоръчителни !Много са толерантни !Не се чуват клаксони.Някой прави маневра,другият го вижда намалява-спира.само вдигнат ръка като поздрав и няма нерви!Също ми направи впечатление,че ПРЕМИНАВАТ НА ЖЪЛТО,А не спират екстремно!На много места има ограничение 30км!Има и системи за контрол на скородта и ти показва.Обикновенно са училища детски площадки ,детски болници!Спазват.Полицаи не се виждат!
  • 27 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 0 Отговор
    Часовникът и мигащо зелено бяха добри практики❗
    Но явно не безопасността и човешкия живот са целта на законотворците❗
  • 28 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "бай Иван":

    😀😀😀
    Във Варна имаме светофар на който дори на зелено не можеш да правиш ляв завой ‼️
  • 29 Глупости по български

    2 2 Отговор
    Нали България е в ЕС............някъде в Европа някой да експериментира с мигащ зелен сигнал. Значи като пътуваме и на европейските кръстовища няма зелено мигащо, как ще с движим безопасно.
    Хората в цял свят са го решили, брояча информира и за зеленият сигнал,и за червеният , кое колко време на действие има...

    Коментиран от #30

  • 30 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Глупости по български":

    Явно си карАл по целия Свят, ама не и в Румъния 🤔🤔🤔
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове