Last news in Fakti

16 Ноември, 2023 10:21 4 230 32

След като сбъркаха с таксата за транзита на руски природен газ, днес депутатите ще поправят грешката си

  • транзит на руски природен газ-
  • промяна в закона

Ще проверя коя партия днес как е гласувала, защото с така действащото решение задължаваме всеки ден "Булгартрансгаз" да плаща по 6 млн. лева дневно, коментира Жечо Станков

След като сбъркаха с таксата за транзита на руски природен газ, днес депутатите ще поправят грешката си - 1

Депутатите ще направят опит да гласуват на първо и второ четене спешни поправки, с които променят въведените вече по-високи транзитни такси за преноса на руски газ. Поправката се налага, защото към момента се е оказало, че единственият длъжник е държавното дружество "Булгартрансгаз". Компанията вече дължи близо 250 млн. лева, съобщи БНТ.

Увеличението на таксата вече предизвика недоволство и в Брюксел. Унгария се оплака в Европейската комисия и изрази съмнения, че страната ни се възползва от монополното си положение, за да увеличава таксите за пренос без да има причина.

Предложението да бъде увеличена таксата за пренос по т.нар. "Балкански поток" е на Министерството на финансите. Мотивът на ведомството е, че по този начин ще се санкционира Русия. Оказва се обаче, че длъжник в крайна сметка е българска държавна компания, която е трябвало да внесе парите.

"Със сега действащата разпоредба в чл. 5Б се вменява едно непосилно задължение на нашия преносен оператор, а именно той да събира и да е задълженото лице пред митниците да внася средствата свързани с пренос на природен газ с произход Русия", каза Жечо Станков, ГЕРБ-СДС.

"Нека сметнем 511 000 мегаватчаса по 20 са 10 млн. и нещо на ден и това е твърдият резервиран капацитет, газопреносният оператор ще трябва да вземе с едната ръка от Русия, за да даде на хазната и да даде на Асен Василев, но ако не може да си събере, защото исканията са в разрез с международни договори, то ще продължи да дължи пари, защото е данъчно задължено лице", коментира Пламена Митова, ИТН.

Въпреки че България не потребява руски природен газ от две години, страната ни е транзитьор на синьо гориво до Сърбия и Унгария. Всяка година транзитните такси по договор се променят с коефициент на базата на инфлацията и цените на алтернативните горива.

Все още няма позиция на Европейската комисия дали увеличената такса противоречи на правилата на свободната конкуренция.

"Като говорите за предателство тук и кой какви интереси защитава, вие не защитавате интересите на България да си събере стотици милиони от такси, вашият енергиен експерт господин Свиленски, вместо да цитира Европейската комисия, това го разбирам защо не става, защото вашата група не разбира английски, вие четете руски източници, ясно е че там тази информация я няма, но ако прочетете официалните данни, господин Свиленски, ще видите, че становището на ЕК към момента е, че България сама трябва да определя тези правила", обясни Искрен Митев, ПП-ДБ.

С новата промяна, с която депутатите се опитват да поправят собствената си грешка, длъжник вече няма да е "Булгартрансгаз", а парите ще се събират на базата на информация от дружеството към Агенция "Митници".

"Дали сте коалиция, некоалиция, сглобка или сте просто един клуб по интереси, който основната му цел е личното облагодетелстване, а не интереса на българските граждани. Законопроектът е необходим, дами и господа, за да се прикрие правната немощ на управляващите, защото вие сътворихте един огромен скандал", каза Драгомир Стойнев, БСП.

"Ще проверя коя партия днес как е гласувала, защото с така действащото решение задължаваме всеки ден "Булгартрансгаз" да плаща по 6 млн. лева дневно. Налага се да бъде направена промяна", коментира Жечо Станков от ГЕРБ-СДС.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 19 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Факти

    75 9 Отговор
    Пълни неграмотници
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Тия двата

    63 11 Отговор
    галфона от ппдбгз киру и пеер.. ще се избият кой да вземе Нобела за тпта.
  • 5 Хаха

    62 8 Отговор
    Тва само Хасан Василев може да го сътвори без да провери преди това договори и клаузи
  • 6 Някой

    74 12 Отговор
    Тъпанар до тъпанара. Това е нашето правителство. Ще разковат и последната дъска в държавата, само и само да угодят на шефа си (не е народа)...
  • 7 Умирам от смях

    43 14 Отговор
    Искрен Митев е розов еднорог, а ППЛГДБ са тотално неадекватни дилетанти и могат само глупости да говорят и правят.
  • 8 нннн

    42 7 Отговор
    Е, това ли е цветът, елитът на нацията?!
  • 9 ьмббб

    44 15 Отговор
    Всички идиоти дето гласуваха за ПП да се видят какво представляват и по-зле ще става
  • 10 !!!?

    21 32 Отговор
    Ако не се събира такса за руския газ преминаващ през наша територия, по наш тръбопровод, с наши компресорни станции, подръжка и охрана, значи България е анексирана територия от Путин !!!?

  • 11 След като сбъркаха кировите и боковите

    20 6 Отговор
    поклнонници те ще поправят грешката си като си преизбират светилата си наново
  • 12 Руси

    16 1 Отговор
    Русия не сака да
    дава газови такси.
  • 13 Чакаме

    23 2 Отговор
    да коригирате и цената на газта за гражданите, след безумното увеличение!
  • 14 Така така

    20 3 Отговор
    Хахаха Харвард баце
  • 15 Бамбука

    17 5 Отговор
    Малко по-грамотните могат да прочетат как се събират таксите по съществуващите тръбопроводи в Русия, Европа и по други места по света. Този който поддържа тръбопроводите определя и таксите. Унгария и Сърбия могат да си пищят колкото искат, но това е положението. Друг е въпроса защо тези "Защитници" на народа от БСП и другите не търсят "Пътната Карта" ? Щрауси си бяха, такива си и останаха.

    Коментиран от #20, #26

  • 16 Симо

    24 5 Отговор
    Ярък пример за какви тъпаци става на въпрос в това правителство и парламент! Калинките в действие.
  • 17 Жоро Бекъма

    22 1 Отговор
    България потребява изключително руски газ. Хитрата схема е, че плаща на борсата в Холандия цена за американски втечнен и срещу тази квота взима газ от Турция който е руски. На за корпорациите не е важен източника на суровината, важен е този който прибира добавената стойност. По тази хитра схема, ако руснаците взимат хиляда за кубик, търговеца взима още хиляда върху чужда суровина само защото е КОЛОНИЗИРАЛ пазара.
  • 18 Гал

    17 1 Отговор
    За смях на света.
  • 19 Абсурдистан

    9 3 Отговор
    Пульо да ги плати!
  • 20 бобо

    15 0 Отговор

    До коментар #15 от "Бамбука":

    Грамотни сме и знаем как се събират подобни такси, прблемът е,че некадърните управляващи не знаят, гласуват невъзможни за изпълнение закони, после се сетят, че нещо не е наред и започват да променят, така държава не се управлява.
  • 21 Идиоти

    14 0 Отговор
    Управляват ни пълни некадърници
  • 22 пашата

    12 0 Отговор
    Пак излагация с тия Шарлатани от Подмяната и иди---те от сдс,дсб,реформатори и тем подобни крадци
  • 23 Съдия

    12 0 Отговор
    Искам списъка на идиотите предложили таксата поименно
  • 24 Диамантената ръка

    11 0 Отговор
    За таксата вместо "Булгаргаз" да запишат в закона "народните представители" и готово...
  • 25 ОЛГА

    8 0 Отговор
    Нима сте очаквали нещо друго?Правителство от некадърници и Парламент от кръгли идиоти!Това е България!Днес!
  • 26 рфтгъхуи

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "Бамбука":

    Алоооуууу, "грамотнико"- я да разясниш на хората сега как се събират разните такси за пренос на нещо си и по-интересното- ЗАЩО ПРИНУЖДАВАШ фирма Х да изплати едни пари които се дължат от фирма У?

    Да те открехна- за ползването на тая тръбЪ си има сключени международни договори и таксите за пренос се определят по някаква си там формула... Когато някой промени ЕДНОСТРАННО условията обичайната практика е му нахендрят едни зверски глоби и неустойки по съдебен път...

    Трагичното в случая е там, че от тази нова такса се очакват 2+млрд. приходи в бюджета, а тези 2млрд. са около 1% от БВП-то на миризливата ви дупка и около 5% от данъчните приходи които са заложени в бюджета за 2024г.- да ти обясня ли какво означава рязко да ти се изпарят 5% от заложените приходи?

    Коментиран от #29

  • 27 Сашо

    9 0 Отговор
    Нали Асенчо умника се караше на Радев когато му каза че ще докара до банкрут Булгаргаз!И каква стана тя тези 20 лв ние ще ги плащаме!Парламента е пьлен с кретени и глупаци!!!
  • 28 Сашо

    8 0 Отговор
    Кьде тьпият изпьлнтелен мишок академик!Да чуем кой ще плаща таксите
  • 29 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "рфтгъхуи":

    Няма да те разбере. И той е с капацитет като на любимците си.
  • 30 вола рие

    3 0 Отговор
    на гърба му пада! Те такава е ситуацията!
    Умно-красивите не умеят упражнението с десет пъти мери - един път режи. Тия упражняват властта като режат ли режат, ама страда само българския народ и българския бизнес.
    Това ми прилича на нация от мазохисти, които са си избрали садисти за управници. Значи, всички са щастливи! Питам се само до кога!
  • 31 Некой си

    5 0 Отговор
    Толкоз е капацитетът на кристализираните харвардски недоразумения - да наложат санкции на ДЪРЖАВНО, тоест управлявано от тях дружество.
  • 32 Косача

    3 0 Отговор
    Прост човек и силен вЕтър, нищо не ги спира!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове