Last news in Fakti

16 Ноември, 2023 16:03 1 665 26

Габрово ще се топли на ток, дърва и въглища! КЕВР взе лиценза на местната топлофикация

  • габрово-
  • кевр-
  • топлофикация-
  • парно-
  • отопление-
  • българия

Топлинните мощности на централата са неработещи от месец май 2023 г.

Габрово ще се топли на ток, дърва и въглища! КЕВР взе лиценза на местната топлофикация - 1
Снимка: БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение, с което прекрати лицензиите на „Топлофикация - Габрово“ ЕАД за дейностите „производство на електрическа и топлинна енергия“ и „пренос на топлинна енергия“. Искането за прекратяване беше подадено от самото топлофикационно дружество поради техническа невъзможност за изпълнение на лицензионната дейност.

Преди да приеме решението, в съответствие с нормативната уредба КЕВР извърши анализ дали прекратяването на лицензионната дейност може да доведе до нарушаване сигурността на снабдяването на клиентите с електрическа или топлинна енергия, или да застраши националната сигурност и обществения ред. Изискани бяха становища от Министерство на енергетиката, МРРБ, МО, ДАНС, Областния управител на Габрово, кмета на община Габрово и Омбудсмана на Република България, както и от „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД (ЕСО ЕАД) и „Електроразпределение Север“ АД.

Извършените проверки от контролните органи на МЕ и КЕВР са констатирали, че енергийният обект за производство на електрическа и топлинна енергия е в техническа невъзможност да работи през предстоящия отоплителен сезон 2023 – 2024 г. и да снабдява с топлинна енергия общо 4208 абонати, в това число: 4113 битови и 95 стопански потребители. Топлинните мощности на централата са неработещи от месец май 2023 г., липсва достатъчен оперативен и ремонтен персонал, не са изпълнени голяма част от дадените предписания. Установено е, че ремонтната програма е без конкретни срокове и финансиране и включва само отстраняване на течове по тръбопроводи, подмяна на спирателна и регулираща арматура по топлопреносната мрежа и частична подмяна на тръбопроводи.

В решението на КЕВР се посочва, че независимо от преустановяването на лицензионните дейности от „Топлофикация-Габрово“ ЕАД, за клиентите на дружеството е гарантирана възможността да се отопляват чрез електрическа енергия. Изисканата информация от ЕСО ЕАД е потвърдила, че дори при по-студена зима мощностите са достатъчни за обезпечаване електрозахранването на потребителите в гр. Габрово и няма да се стигне до претоварване на електропреносната мрежа. По данни на „Електроразпределение Север“ АД след спирането на ТЕЦ „Габрово“ инсталираната мощност по подстанции в гр. Габрово също разполага с достатъчен резерв. С решение на Министерския съвет от 19.10.2023 г., за битовите клиенти на дружеството, които няма да имат централно топлоснабдяване през отоплителния сезон 2023-2024 г., е одобрена Програма за подпомагане в размер до 730 000 лв., предвиждаща фиксирана сума на един MWh. По този начин се смекчават икономическите последици за тях.

Преустановяването на дейността на „Топлофикация-Габрово“ ЕАД не създава опасност за националната сигурност и обществения ред, тъй като по информация от компетентните органи дружеството не попада в списъка на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност.

В съответствие с нормативната уредба, преди приемането на решението за прекратяване на лицензионната дейност на дружеството, на 7.11.2023 г. Комисията проведе открито заседание с участието на изпълнителния директор на дружеството, който прие заключенията в доклада без забележки. С цел прозрачност и публичност докладът на работната група беше публикуван предварително.

Решението за прекратяване на лицензиите на „Топлофикация - Габрово“ ЕАД за дейностите производство и пренос на топлинна енергия Комисията ще бъде публикувано на интернет страницата на Комисията.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    33 11 Отговор
    От космическа нация ни върнаха в средновековието.

    Коментиран от #3, #7

  • 2 габровец русофил

    4 3 Отговор
    не ми пука, аз не се топлим зимаска. само кофите да не ги спрат че тогава лошо.

    Коментиран от #4

  • 3 ха-ха-ха

    13 14 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Каква космическа нация???? Това, че руснаците повозиха Иванов с ракетата им ни прави космическа нация ли 😂😂😂

    Коментиран от #5

  • 4 Последния Софиянец

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "габровец русофил":

    Боклука ще се събира разделно и ще се заключва.Той е пари.
  • 5 Последния Софиянец

    18 9 Отговор

    До коментар #3 от "ха-ха-ха":

    Произвеждахме храни и апарати за космоса.

    Коментиран от #8, #23

  • 6 Рекетьори

    12 10 Отговор
    Да вземат лиценза на всичките топлофикации! Това е най-неикономичният начин за отопление. Клиентите плащат огромните загуби от теца до жилищата.

    Коментиран от #16, #18

  • 7 Кака Наска Байконурова

    5 8 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Българският космонавт е излитал само под масата нафиркан до козирката. Земята е ПЛОСКА. Космосът е измислица, опиат за масите.
  • 8 ха-ха-ха

    10 12 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Значи опашките са били за космическа храна,а аз си мислех, че хората се редят на опашка за кисело мляко

    Коментиран от #24, #26

  • 9 ХАХАХА

    10 5 Отговор
    Само не мога да разбера връзката между топлофикация Габрово и националната сигурност?

    Коментиран от #25

  • 10 Професор

    30 4 Отговор
    Някога е 80 хиляден град. Сега са около 50 хиляди. Днес няма да има клиенти, парно и персонал за централата. Утре няма да има лекари и учители. После и автобуси няма да преминават. Демографския проблем крещи с всички сили но в София не се чува.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Биби

    13 3 Отговор
    Василев лятото обеща 1 500 000 лв. за подпомагане на потребителите, после сумата бе намалена дир 700 000 лв., но и до днес никой нищичко не е получил, за смекчаване на икономическите последици.

    Коментиран от #14

  • 13 ГОЛЯМ СМЯХ

    19 1 Отговор
    в мафиотската държава така става , сега някой богаташ мафиот ще купи на загуба за лев и 50 топлофикация и ела виж какво става после колко пари ще е парното

    режете тръбите докато е време после няма да ви позволят да режете нищо !
  • 14 богат пенсионер от козлодуй

    5 5 Отговор

    До коментар #12 от "Биби":

    ходи да бачкаш недей да висиш тука като нямаш пари ! форумите са за богатите и пенсионерите в големи пенсий ! ти явно си клошарче
  • 15 Азим

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "ха дано и водата":

    Водата няма как да я спрат, имаме язовир, построен през соца и надстроен по времето на управлението на Герб. И ремонтирсна водопреносна система.
  • 16 Тъпанар си ти,

    10 5 Отговор

    До коментар #6 от "Рекетьори":

    Голям тъпанар! По-комфортно от парното няма! Ако ме разбираш, де.
  • 17 Разграждане

    7 2 Отговор
    Скоро и канализацията ще се дигне на улично ниво
  • 18 неправилно

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Рекетьори":

    се наричат загуби,тази топлина повишава външната температура на земята и въздуха,има и съоражения,които изпускат топла пара за изравняване на налягането в тръбите и т.н.Техническия университет в Габрово да го обясни,навярно е с месно парно,а не на дърва и въглища и климатици.Болницата как е,на месно парно?Аман от новини извадени от цялата структура,така се дава пазар за климатици и незаконна сеч на дърва,скъпия втечненгаз на САЩ никой не го изка,ще си стои в Чирен.
  • 19 боко

    3 1 Отговор
    Томиславчо защо не уреди доган с тец-а и щеше да имате парно
  • 20 мнение

    10 5 Отговор
    отново повтарям мнението си от статията за ПАВЕЦ


    Това е доказателство че преди 1990 г. в България е имало високоразвита цивилизация, която с допотопни технологии е сътворила чудеса, които сегашното поколение дори не може да управлява.

    То си е и написано в статията

    липсва достатъчен оперативен и ремонтен персонал.
    Няма кадърни кадри.

    Скоро и доктори няма да има и ще ходим на знахари
  • 21 Име

    4 4 Отговор
    КЕВР кога ще вземе лиценза на Топлофикация София?! Да си починем от крадци!
  • 22 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 1 Отговор
    И сега кво? Шумно рекламираната инсталация за Ко-генерация в Габрово се оказа нерентабилна и трудна за поддръжка, но всички по веригата си взеха парите за нея.
  • 23 Яяяяя

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Те младите не четат и не знаят
  • 24 Яяяяя

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "ха-ха-ха":

    Киселото мляко се стоварваше през нощта пред магазина и сутринта магазинерите го вкарваха, пробвай сега така да бъде
  • 25 Саше

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "ХАХАХА":

    За да си играе армията със страйкари, Габрово ще стои на студено.
  • 26 ЕВРОНЮЗ

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "ха-ха-ха":

    Zъруланко, топлофикация Габрово осигуряваше на 80 000 - ен град топла вода, отопление през зимата и пара на десетките заводи които работеха на три смени.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове