Last news in Fakti

16 Ноември, 2023 22:16 1 581 12

Първан Симеонов: Днешният вот е едно стъпало нагоре в охладняването на отношението между партньорите в "сглобката“

  • първан симеонов-
  • вот на недоверие-
  • охладняване-
  • отношения-
  • партньори-
  • сглобка

И както и да го гледаме това означава, че има всички шансове тази "сглобка“ по някакъв начин да оцелява. Не казвам в какъв състав, казвам просто в това пространство между 4 партии и коалиции ГЕРБ-ДПС, ПП-ДБ. Дето се казва, тя ротацията е един вид падане на правителството и избиране наново като се замислим по Конституция. Така че никога не сме и мислили, че тая "сглобка“ ще е нещо спокойно, коментира социологът

Първан Симеонов: Днешният вот е едно стъпало нагоре в охладняването на отношението между партньорите в "сглобката“ - 1
Снимка: NovaNews

Днешният вот на недоверие е едно стъпало нагоре в охладняването на отношението между партньорите в "сглобката“ очевидно, каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл".

"Това е по-логичното, не че винаги стават най-логичните неща. Но още една степен на охладняване, т.е. някак си вече изтъняване до краен предел на свръзките в "сглобката“. Аз обаче искам да напомня няколко много важни неща. Първо, тази "сглобка“ е обусловена от външни фактори. Т.е. те колкото и да си правят мръсно помежду си и да не могат да се понасят, така нареченото "евроатлантическо пространство“ в България трябва да седи монолитно поне до някакви първи признаци на успокояване на международната острота в Североизтока и Югоизтока спрямо България", добави Симеонов.

По думите му, украинският конфликт има някакви белези на началото на края, но твърде плахи и може да се окаже, че всичко това е илюзорно, а пък междувременно избухва конфликт в Близкия изток.

"И както и да го гледаме това означава, че има всички шансове тази "сглобка“ по някакъв начин да оцелява. Не казвам в какъв състав, казвам просто в това пространство между 4 партии и коалиции ГЕРБ-ДПС, ПП-ДБ. Дето се казва, тя ротацията е един вид падане на правителството и избиране наново като се замислим по Конституция. Така че никога не сме и мислили, че тая "сглобка“ ще е нещо спокойно. И както виждате искането на Борисов е, той плаши със събаряне на "сглобката“, в същото време иска до сглобяване, т.е. иска коалиционно споразумение. Така че аз лично мисля, че е по-логично все пак този вот да не мине. Освен това, когато срещу тебе са "Възраждане“, БСП и т.н., ти можеш да кажеш: "Ето, Путин е срещу мен“, т.е. една допълнителна легитимация, може да казваш както партия ГЕРБ казва "Не го обичаме това правителство, ама какво, БСП и "Възраждане“ да идват ли?“, и както виждате те се обиждат на БСП и "Възраждане“. Г-н Пеевски говори за коалиция "Путин“, която събира ПП и "Възраждане“, нещо такова четох днеска. Освен това, да ви призная те си дължат такова поведение на самите си избиратели. Как иначе да обясниш на избирателите на ПП-ДБ, че си с Борисов и Пеевски заедно, ако не се караш с тях постоянно? Че то на Борисов му е трудно да обясни на своите, и казва: "Ето сега ще отидем на един форум и там ще прецени какво ще правим с правителството“. И какво прецениха? Че нали в общи линии прецениха да я карат както и досега. Така че ми се струва, че всичките тия неща са по-скоро маневри, за да напомняш, че си различен от другия, но голямата маневра да счупиш "сглобката“ не ми се струва, че имат решителността и едните, и другите я направят. Пък и дето се вика, едни нови избори едва ли ще покажат много по-удобен резултат, както се и видя", добави Първан Симеонов.

Той обясни, че ако е ГЕРБ и му предстои да поема управлението по-видно през пролетта, наистина ще се притеснява от две неща. Едното е, че дерогацията трябва да падне по негово време, което означава, че всичките негативни потенциални последици, ще бъдат по негово време. А нещо повече, бюджетът ще е приет, задлъжнялостта ще е пораснала. Т.е. аз той ще работи по бюджет на Василев, а пък някак си най-вероятно ще работи и със самия Василев.

"И това събужда много, много, много стрес у ГЕРБ, защото ГЕРБ чисто като политическа философия те не са на акъла на Василев. Те са по-скоро ляво – той вярва, че с повече публични харчове у хората ще има повече пари, следователно ще се стимулира потребление и това ще върти икономиката, но това обикновено е свързано с по-високи нива на дълга. Не казвам да са опасно високи. От друга страна ГЕРБ никога не се правили такива неща и съответните те се плащат от това. Т.е. това не е точно канадска борба, ами по-скоро един горещ картоф, който лека-полека отива към ГЕРБ през март месец. И ГЕРБ знаят това, и както се вижда, се опитва тоя горещ картоф някак си да не го хващат, но какво да се прави", обясни още Първан Симеонов.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провинциалист

    7 3 Отговор
    Уф, тоя винаги ми навява усещането, че поднася литературен анализ на порнофилм... Остави, Първак, имаш желание...
  • 2 Кло Зет

    6 5 Отговор
    Този чичо защо не си бръсне питчето
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Санкт-Петербург 🌞

    5 1 Отговор
    Сега ще претегля вечерния пeндал на русофобите-и ще спя.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 блеефски и чекмеджан

    6 0 Отговор
    ке пукнат скоро
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Аман бре

    3 3 Отговор
    Понятието "сглобка" е толкова грозно и неуместно, че се чудя кой некадърен журналист, политик или поплювко-"анализатор" я измисли. Не стга, че езикът ни е осакатен от чуждици, сега и налагане на тъповати понятия съвсем го оглозгва. Най-нормалното в тази ситуации да има партньорство, двете партии да са партньори в управлението. Какво "сглобяват", пълен тъпизъм е това! Но ние не можем да използваме такива "мили" думи като партньорство. Трябва да е грозно, обидно, махленско, ъндърграундско и невежо. Аман от амбициозни некадърници!
  • 10 Аха

    9 0 Отговор
    ДПС 🐷🐖Делян Прасеевски най върлия еврЮатлантик.
    Халал да ви е (умно)кресливи жълтопаветници Пеевски новото знаме на еврЕоатлантизмЪ
  • 11 Българин

    10 1 Отговор
    На Магарев Путин му е виновен, че върти далавери за 11милиона със съдружника на жена му в Прокон, който по една чиста случайност му е познат от курсантските години. И фирмената история на фирмата е много интересна, основно е захлебвала когато магарев е бил министър.....чиста случайност де. Иначе Путин е виновен. Та къв вот бе, тея са за затвора с поне 2 доживотни
  • 12 Галя

    4 0 Отговор
    А Магнитцки де?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол