Last news in Fakti

20 Ноември, 2023 12:10 1 820 41

Радев: Конфликтът между Русия и Украйна се разширява към нас в Черно море

  • румен радев-
  • война-
  • украйна-
  • русия

Особено тревожен е въпросът защо повече от 70 г. на устойчив мир в Европа, войната отново бушува

Радев: Конфликтът между Русия и Украйна се разширява към нас в Черно море - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Тази война (между Русия и Украйна - б.р.) се превърна във война на изтощение и тези последици ще се лекуват изключително трудно. Конфликтът се разширява и към нас в Черно море. В този период става изключително трудно той да се решава със средствата на дипломацията.

Това каза президентът Румен Радев на конференция „Войни и мир: ще дойде ли времето на дипломацията?", организирана от Института за икономика и международни отношения и фондация „Фридрих Еберт".

Истинската сила и ефект на дипломацията е, когато тя идва преди бомбите и ги предотвратява, а не след опустошенията и жертвите, каза Радев.

Особено тревожен е въпросът защо повече от 70 г. на устойчив мир в Европа, войната отново бушува. Дори по време на Студената война, когато светът беше двуполюсен и белязан от изключително остро противопоставяне от двете свръхсили, се постигнаха редица глобални споразумения в областта на разоръжаването. Веднага след нея дори се наложи, че мирът не е даденост, припомни той.

Светът сега обаче се преформатира с неудържими крачки. Новите глобални амбиции на редица държави, отслабването на ролята на ООН, възходът на диктаторските режими и др. са част от един сложен, тежък и турбулентен преход, в който ставаме свидели, че силата на правото все повече отстъпва от правото на силата, посочи президентът.


Агресията на Русия срещу Украйна отприщи разпадът на глобалната система за сигурност, изграждана с десетилетия. Нестабилността се настани трайно. Трябва да си зададем въпросът коя е нашата голяма цел? - Незабавното възстановяване на мира и гарантирането на нашите ценности, допълни той.

Според него обаче е важно да имаме безпристрастен поглед и да се направи обективен анализ на фактите. Радев анализира, че и Русия, и Украйна са допуснали дипломатически грешки.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Георгиев

    31 32 Отговор
    Украйна си замина.
  • 2 Руснаков

    23 23 Отговор
    Радев,,,защото по времето на социализЪма...се знаеше...СССР и САЩ...имаше правила и се спазваха в повечето случай....В днешно време някой въшки се наядоха и излезнаха на чело...Русия...Китай......и искат и ТЕ да командват....за това стават неразбориите...а за Войната питай Вожда...нали сте дружки...
  • 3 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    21 26 Отговор
    Тагаренко и бреговите ракетни комплекси ли подари на господарите си окраински?!
    Чета долу една статия, че много ни трябвали такива...
  • 4 Фондация

    10 6 Отговор
    на социалистите !
  • 5 ТрампЛин

    26 19 Отговор
    “Радев: Агресията на Русия срещу Украйна отприщи разпад на глобална система за сигурност.”

    Вярно ли Решетников е казал тези мъдри слова? Да не са го “намагнитизирали” и него?
  • 6 Хихихи..

    17 8 Отговор
    Срам го е да каже че не е война Русия-Украйна а Русия-Отан,щото е Отанец.Нищо лично,просто му се случи,ние да не сме нещо?
  • 7 Обаче

    29 8 Отговор
    думата "война" не може да му излезе от устата ! Беше "военен конфликт" , сега "агресия" , но не и война !

    Коментиран от #12, #25

  • 8 "Трябва да си зададем въпросът

    22 12 Отговор
    коя е нашата голяма цел?"
    Нашата голяма цел е да сме НЕЗАВИСИМА България, силна икономически, богата, силна военно, наша култура и традиции да си имаме и да излезем от всякакви ЗАВИСИМОСТИ от чужди алианси и съюзи!
    Трябва да си възстановим и силната енергетика, да си е наша и даже да продаваме на глупаците в Европа ток, които си я закриват, за да чакат вятърът да ги грее... Силна икономика - няма да имаме гладни и ровещи по кофите за отпадаци хора. Унизително е, дори ти да си с Ламборджини, но около теб да гледаш мизерията на хората, страдащи. САЩ, както и страните в ЕС гледат само себе си и ни "подхвърлят" натам, насам, както на тях им е удобно! ЗАЩО? Когато ние сме имали държава и Златен век на Българската книжнина, тези са ходели некъпани с месеци и са смърдяли на мърша. Да не говорим за Северна Америка, там е имало индианци само. Българи, дайте да се освободим от всичките други съюзи, страни и организации! Само така пак ще станем силни, богати и непобедими в каквото и да е било!

    Коментиран от #14, #32

  • 9 Некой си

    15 10 Отговор
    На България и трябва една война,че много се разпаса племето.
  • 10 нешо

    8 9 Отговор
    Като ни пристигнат изтребителите ще ги вдигаме при всеки нарушител на въздушното ни пространство.
    Преди това НАТО, ще се погрижи, за сигурността ни!
  • 11 Алигатор

    12 8 Отговор
    Механи водач на хвърчило .
  • 12 ТрампЛин

    10 5 Отговор

    До коментар #7 от "Обаче":

    Той като не е объркал посоките на “агресията” пак добре. Ще го вкарат и него в пътя, един по един….
  • 13 Мара

    4 3 Отговор
    Явно няма кво ново да вдига цъканката и грантовете..... и думкате квот доде
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ххххххххххххх

    9 14 Отговор
    Г-н президент, Вие знаете че има вече две поколения политици, които не са помирисвали барут и не знаят що е разруха. Те си мислят, че е игра и ще върнат мъртвите. Да се надяваме че СВО ще ги накара да прогледнат.
  • 16 Черната станция беше млъкнала

    22 6 Отговор
    Давай,плаши,да правим тренировки към бомбоубежищата.Почти сме нападнати.Войната тропа на вратата ни.
    Вече нямам сили.45 години ни плашеха с какво ли не.Помислих,че през демокрациятв няма да има кой да ни плаши,но уви.Против рака ще намерят лекарство,но срещу комунизма не.За 72 години живот стигнах до тоя извод.

    Коментиран от #19, #27

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Споко

    15 3 Отговор
    Ний само ще се обърнем и наведем, нали така ни учиш другарю Рад. Нас ще ни отмине. Войната де, другото - ще ни позаболи.
  • 19 ТрампЛин

    16 3 Отговор

    До коментар #16 от "Черната станция беше млъкнала":

    Демокрация по сценарий на Корумпирани Комунета няма как да е Демокрация братле. Комунизма се унищожава само с огън и меч! Лекарства няма!!!
  • 20 Ти да видиш

    7 6 Отговор
    Откога "специалната военна операция " стана война и твойта дипломация май е само популизъм , зеленочорачко, нямаш връзка с реалността!
  • 21 на рундью

    3 4 Отговор
    му се разширява соплото
  • 22 факуса

    4 3 Отговор
    ами това безконтролно печатане на пари и неплащане на дълговете до това води,всички велики са задлъжнели яко и нямат намерение да плащат,остава войни
  • 23 Димитър Георгиев

    10 11 Отговор
    Руският агент Радев отново тънко оправдава руснаците! Опасен е този президент за националната сигурност на България!
  • 24 Хахаха

    8 5 Отговор
    Браво Другарю, една година ти трябваше да разбереш, че това е война, дано Путлеррр няма апетити към нас, че ще бъде като с потъналия кораб Вера Су....."всичко е под контрол и върви по план"
  • 25 Ами не е война

    5 3 Отговор

    До коментар #7 от "Обаче":

    Факт!
  • 26 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 6 Отговор
    Импийчмънт и затвор за рублопозорището крадливо и подло‼️
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Жоро Бекъма

    5 4 Отговор
    Празни приказки на ушатия триморец. Политическият баща на По Парапета. Война винаги е са сфери на влияние. Или простичко, чии пари къде да работят.
  • 29 ЛиБеРаст

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "ТаУмВзе":

    Да видим как ще вземеш властта от дигиталният зелен джендър концлагер, дигитално, персонално сертифициран с индивидуален лимит за въглеродни емисии. Тогава с ножа може само да си чистиш ноктите.
  • 30 Импийчмънт

    11 4 Отговор
    Ти какво направи като Президент с твоите служебни правителства да укрепиш отбраната Само отлагане и бавене на сделките с модерно Натовско оръжие Бавене във времето назначаване и обграждане с русофили рубладжии Дори един медецински хеликоптер не можа да осигуриш Да не говорим че не взе никакво отношение за незаконно заключената църква от руската посланичка
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Анджо

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от ""Трябва да си зададем въпросът":

    Това си го правиме сами, защото не се отървахме от червената мафия. Ти какво искаш , сащ да ти дадът най новите оръжия и радев да ги продаде на путинката. Те русия така откраднаха и атомната бомба. Даже и чертежите за ракетите. В крайна сметка щом е ЕС. значи има някакви правила и това сме го знаяли когато сме се подписвали.
  • 33 Анджо

    7 4 Отговор
    Как можахте да гласувате за тоя ,още нямам обяснение . Ужким сме интелегетни , а се оказа , че сме гола вода. Аз гласувах за Борисов от зор , защто тогава беше по доброто зло. Иначе не бих гласувал за него. Тия новите кадето се намърдаха във власта и те направо ме отчаяха.
  • 34 сноу

    3 2 Отговор
    Как защо бе румба...и на децата е ясно ,че кравите искаха да пасат където тревата е росна и безплатна,та дори и собственника на ливадата да им плаща..
  • 35 М3 голд

    2 6 Отговор
    Изводът на Радев е правилен. Вижте приказките на Тагаренко от преди седмица. Ще се милитаризиране с чужди НАТО всеки кораби. Така са решили в НАТО. И ни мачкат постепенно и настъпателно. Сега ни работят чрез натискът над Лукойл. Предстои да ударят туризма ни. После предстои драстично качване на цените на горивата и на всичко. Ще видим кой ще смени българомразец министър на отбраната. Той вече е министър на войната. И въобще посолствоТО ще разреши ли.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Пит

    3 0 Отговор
    ти кой плашиш бе бабаленкин русия вече няма флот в черно море и го дължим на украйна рашите бяха тръгнали към бг пак да ни заробват
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Радев, Радев

    0 0 Отговор
    Ти назцени Русия и си помисли че след като прегазят Украйна ще те направят Генерал Губернатор на България, на не би. Ти изпълни своята предателска мисия, но Путин те предаде.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове