Last news in Fakti

20 Ноември, 2023 20:04 2 717 36

Кои са българските моряци на отвлечения в Червено море кораб?

  • кораб-
  • отвлечени-
  • българи-
  • червено море-
  • галакси лийдър

Корабът "Галакси Лийдър" е изчезнал от обсега на комуникационните системи за следене в ранния следобед в неделя

Кои са българските моряци на отвлечения в Червено море кораб? - 1
Снимка: БНТ

Ясни са вече имената на двамата български моряци, част от екипажа на похитения вчера кораб "Галакси лидър". Това са 38-годишният капитан - Любомир Чанев и 39-годишният старши помощник-капитан Данаил Веселинов. Плавателният съд в момента се намира в пристанище в Йемен.Това съобщиха от варненската компания, която е наела на работа нашите моряци.

Корабът "Галакси Лийдър" е изчезнал от обсега на комуникационните системи за следене в ранния следобед в неделя, припомня БНТ. От тогава няма осъществена връзка с екипажа на плавателния съд. Семействата на двамата моряци са били информирани вчера за отвличането им. Те са силно обезпокоени за своите близки. Двамата български моряци са обучени за всякакви ситуации на море, но за момента не е известно какви са били действията на похитителите при отвличането на кораба.

И двамата похитени български моряци са много опитни.

"И двамата българи на борда са изключително опитни. Капитанът е със 17-годишен стаж на море, от които 8 като капитан далечно плаване. Старши помощник-капитанът 11 години, от които 8 години на позицията старши помощник-капитан. Изключително опитни, наши много добри и доверени кадри. Искам да се обърна към семействата на двамата наши колеги, да се държат, да им вдъхна кураж да вярват и всички се надяваме, убедени сме, че случаят ще има положителна развръзка и се надяваме това да бъде час по-скоро", каза к.д.п. Золтан Сулай, управител на менингова компания във Варна.

Районът на Червено море не се води високорисков, но до определени координати. След 2009 година има възможност за наемане на охрана след преминаване на Суецкия канал, макар че в този участък не е имало отвлечени кораби досега.

"Кораби, които посещават този район, започнаха да вземат въоръжена охрана при преминаване на този район, но искам да подчертая, че това не е задължително, това си го решава корабособственикът, може да е свързано и с изисквания на застрахователя. Ако този кораб е имал въоръжена охрана, тя би трябвало да е на борда в позицията, в която са го отвлекли, независимо че тази високорискова зона започва доста по-на юг", каза Мартин Иванов, зам.-председател на Моряшкия синдикат.

От менинговата компания във Варна казаха пред БНТ, че са наели още над 100 моряка, които работят на израелски кораби. Взети са мерки на най-високо ниво морския път през Червено море да се избягва до успокояване на ситуацията и нормализиране на международните отношения.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 морски

    29 9 Отговор
    Само адмирации за капитана и ст. помощника му ,защото на тези кораби наемат само абсолютни професионалисти , а са толкова млади . Докато в БМФ капитаните и шефовете са над 60 год. , и ходят с памперси и бастуни !!

    Коментиран от #20

  • 3 Анджело

    24 1 Отговор
    Това е кораб на изтаелската компания Рей Шипинг. Мениджъри Стамко СМ Гърция. Единствените може би, които не искат да плащат за въоръжена охрана, минавайки Аденския залив и Червено море. Същата компания е собственик на "гръмнатите" Хелиос Рей и Хайпериън Рей пред Персийски залив, заради израелска собственост. Но...

    Коментиран от #24

  • 4 ОСМАНАГИЧ 🇹🇷

    6 9 Отговор
    👿Гуляма гемия! Много джилязу и бакър.👾
  • 5 Хахол

    28 23 Отговор
    апел към България!!! Украйна остава без войници и снаряди. Сега те решават въпроса за набора на 18-годишни момчета на фронта. Разглеждат се и въпроси за попълване на войниците на фронта с българи. Българи, гответе се, скоро ще ви повикат да заместите изтощените украински войници!!! знай, че никога няма да победиш Русия! Само помислете преди да тръгнете срещу Русия!!!

    Коментиран от #6, #14, #19, #21

  • 6 Хахахаха

    17 25 Отговор

    До коментар #5 от "Хахол":

    Костадинов ти ли си нали каза че през август щяха да мобилизират българи за Украйна кво стана как върви мобилизацията

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 .....

    26 0 Отговор

    До коментар #8 от "Анджело":

    Споко, хусите никога няма да направят лошо на българи. Иран държи нещата под контрол .Да му мисли корабособственика.
  • 10 Ако корабът

    19 1 Отговор
    е отвлечен за пари иди доди, плащат след малко пазарлъци и ги освобождават, но ако е замесена политика, тогава става лошо! Могат да предяват политически искания към Израел, които ония няма да изпълнят, и само господ знае как може свърши тая история... Да се надяваме, че всичко да мине благополучно и момчетата да се върнат в къщи живи и здрави...

    Коментиран от #11, #18

  • 11 Няма да искат

    14 1 Отговор

    До коментар #10 от "Ако корабът":

    пари, тези йеменци не са пирати. Пиратите са в Аденския залив или на юг и изток от него. Най - вероятно ще има политически искания и това сигурно ще проточи освобождаването на кораба. Не мисля и че животът на моряците е застрашен, просто ще трябва да потърпят доста в плен.
  • 12 РЕАЛИСТ

    1 0 Отговор
    Проба
  • 13 РЕАЛИСТ

    9 2 Отговор
    Гледай видеото. Специалните части на хусите кацнаха с руски хеликоптер за борба с подводници. Действаха професионално. Корабът е автовоз.
  • 14 Ром

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "Хахол":

    Туй Възраждане само ромове бе
  • 15 Боко

    5 2 Отговор
    На всеки ъгъл има дюнер, какъв е проблема?
  • 16 Мхм

    4 4 Отговор
    Все по зле е става за Израелците малко са а противника топи все повече технологичната разлика.В момента в който последната стане нула и с тях е свършено предвид популационната разлика в полза на първите.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Куку

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ако корабът":

    Ти новини не гледаш ли??? Никакви пари никой не иска. От къде ви раждат главите такива фантазии. Отвличането на кораба е от армията. Военен хиликоптер. конвой от 10 моторници и тежко въоръжени военни.

    Коментиран от #31

  • 19 Шемо ,

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хахол":

    Само звезди са ти у бимбарицата ...
  • 20 На мен ми

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "морски":

    Нещо не харесва: ”УбедЕни сме, но се надяваме”... Пак си е май някаква ”сготвена” история, че ние да сме ”лошите”, та и по цял свят да го разнасят... Екипажът си е вършил работата.
    Намирисва ми на ”поръчков” прах в очите... Ние сме, видиш ли пак лошите били...
  • 21 Не си

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "Хахол":

    Хахол.

    А си Руски ХАХО..

    А ти кога ще тръгнеш за фронта , да защитиш Господаря , Фюрера Путян

    Ама първо мини през Мутрофанова , да и олигавиш миризливата мекица.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Алфа херинга

    0 5 Отговор

    До коментар #3 от "Анджело":

    Корабите превозващи коли не плащат за охрана минавайки тази зона. Защото са относително бързи, маневрени и имат доста висок надводен борд, което ги прави по трудно цели за пиратите.

    Коментиран от #28, #32

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Мхм

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Алфа херинга":

    По трудно сравнение с какво?

    Коментиран от #33

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Българин

    1 0 Отговор
    МВНР къде са
  • 31 Трябва

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Куку":

    да се чете с разбиране, младежо! Прочети още няколко пъти коментара, белки разбереш каква е идеята на написаното! Нищо не гарантира, че като са военни няма да поискат пари! Всеки има нужда от тях, особено такива изпаднали като хусите в Йемен... Нещата обаче се закучват неимоверно когато се предявят политически искания! Какви могат да бъдат тези искания за сега можем само да гадаем, но евреите едва ли ще се подадат на подобно изнудване...
  • 32 Алфа херинга

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Алфа херинга":

    В сравнение с бълкери, танкери и тем подобни кораби с малка максимална скорост и нисък надводен борд, както бокса маневреност. Някои контейнери са по бързи от автовозите, но и техният надводен борд е доста по нисък. Няма случай на пленен от пирати автовоз на ход. Мисля че има един или два, но те се отзовават на фалшив сигнал на бедствие и отиват да ги спасяват. Това е различно. Иначе, до тези дето са ми нацъкали минусите, с какво точно не сте съгласни и някакви аргументи против?
  • 33 Алфа херинга

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Мхм":

    В сравнение с бълкери, танкери и тем подобни кораби с малка максимална скорост и нисък надводен борд, както бокса маневреност. Някои контейнери са по бързи от автовозите, но и техният надводен борд е доста по нисък. Няма случай на пленен от пирати автовоз на ход. Мисля че има един или два, но те се отзовават на фалшив сигнал на бедствие и отиват да ги спасяват. Това е различно. Иначе, до тези дето са ми нацъкали минусите, с какво точно не сте съгласни и някакви аргументи против
  • 34 Шаран БГ

    0 1 Отговор
    Тези пирати са много сербез, докато не намерят "батко" си. Преди години сомалийски бандити превзеха руски кораб, въпреки че руснаците ги молеха да не се занимават с техни кораби !?
    Навярно знаещите знаят - аз не, как и от къде са се явили "специалисти" от Русия за по-малко от 24 часа, освободили са си кораба, излезли са на сомалийския бряг и там допълнително са се "разбрали" с главатарите на пиратитае.Жив човек след тях не е останал !! Предупрежвението им е било - видят ли руски флаг да бягат надалеч. Сега всеки руски кораб е въоръжен достатъчно ,добре, но и пиратите помнят "урока" !!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове