Last news in Fakti

20 Ноември, 2023 22:04 2 277 18

Капитан Данов посочи как кораб може да се опази от пиратски набези

  • galaxy leader-
  • йемен-
  • кораб-
  • пирати-
  • командоси-
  • червено море

Най-разумно е охранителите да са 5-7 души, командоси, от специалните сили

Капитан Данов посочи как кораб може да се опази от пиратски набези - 1
Снимка: Нова телевизия

Йеменски бунтовници хуси са пленили танкер в Червено море. На борда има 25-членен екипаж от граждани на България, Украйна, Филипините и Мексико. Корабът е израелски, но на борда няма израелци. На борда на „Galaxy Leader” има над 50 души. Бунтовниците също пуснаха изявление. Tехен говорител каза, че „с моряците се отнасят според ислямските принципи и ценности”. Бунтовниците в Йемен са съюзници на Иран.

"Всички заложници, взети в Газа, могат да бъдат разменна монета за похитените моряци. Под ръководството на Иран терористичните групировки биват свързвани помежду си. Българското правителство задейства дипломатическите си връзки, но по-важна е ролята на японската фирма оператор, която е наела кораба. Тя отговаря за курса и плаща за товара". Това каза капитан първи ранг о.з. Васил Данов за Интервюто на NOVA.

По думите му при превземането капитанът не би могъл да маневрира така, че да се предпази от хеликоптера. "На кораба не е имало охрана, тоест - не е имало как да се предпазят от нападение и да окажат съпротива. С подръчни средства, ако са опитали да противодействат, е могло да има жертви. Би трябвало екипажът да е бил обучаван какво да прави при среща с пирати. Израелското разузнаване следва да предвиди вариант за пиратски набези. Търговски и граждански кораби могат да наемат охрана. Най-разумно би било това да са 5-7 души, командоси, от специалните сили. Въоръжават се с автоматично оръжие, гранатомети, преносими зенитно-ракетни комплекси, за да могат да свалят вертолет. Възможно е да бъдат възстановени и конвоите с бойни кораби", коментира той.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Оня Дедовия

    4 10 Отговор
    ЧЕ ИМ РЕЗНАТИ ЗЕЛКИТЕ ПРЕДИ КАМЕРА
  • 2 Бай Канур

    11 4 Отговор
    Ся едните мисирки пишат танкер, другите каркериър. Или каркериър превозващ танкове севоди танкер или аз нещо са пообакаах
  • 3 123456

    13 2 Отговор
    и защо не може да има оръжие на борда на кораба , държи го капитана и като дойдат "гостите " им пълнят лодката на автоматичен ... има едни клипчета в тубата как руснаци и американци "преговарят" на автоматичен още докато ония приближават танкера ...

    Коментиран от #9

  • 4 Един

    9 2 Отговор
    Точно преносими зенитно-ракетни комплекси ще помъкнат въоръжената охрана. Тоя и той голям разбирко. А пък чартьора японеца го боли швепса за екипажа. Корабособственика и мениджмънта се оправят с тези неща т.е. ч ифурите ще трябва да са на топа на устата.
  • 5 Вариант 1

    6 2 Отговор
    Капитан Данов всичко знае. Те хората по света в екипи ги обмислят нещата, тоя специалист само чакат.

    Коментиран от #6

  • 6 1234

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Вариант 1":

    Ама знае той капитана. Ама само равнис, мирно и флага горе, флага долу. Аман от специалисти, които са виждали такива, че и други кораби само на снимка.
  • 7 789

    10 3 Отговор
    Това горямо Нищо, завършило Военно политическа академия в Ленинград дава акъл и ръси мозък за работи, от които си няма хабер от понятие.
  • 8 Морски

    11 1 Отговор
    Капитан оз-шушон явно не се е качвал на търговски кораб защото не може да различи танкер от каркариер. Но иначе интервюта дава)) А по 50 души екипаж може да има на военните кораби на които е служил,но не и на търговските кораби. Иначе за въоръжената охрана е прав, но евреите са стиснати и пари за сигурност не дават.

    Коментиран от #15

  • 9 ами Защо

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "123456":

    Защото моряка отива там да си вади хляба,а не отива войник за да се сражава с някакви въоръжени. Фирмата, която печели от товара си плаща на професионални войници за защита на екипажа и товара..... Много филми си гледал
  • 10 Ясно

    5 7 Отговор
    Обаче родните Копейковци се радват на отвличането. Всичко против Израел било добро за тях. Националисти сър.
  • 11 Ей ахмаци

    8 0 Отговор
    кораба НЕ е танкер а вози автомобили
  • 12 За сведение

    13 0 Отговор
    на уважаемия о.з. капитан първи ранг Данов, екипажите са обучени какво да правят при пиратско нападение! А действията им се състоят в това да се скрият в т.н. "цитадела", където са складирани храна, вода и средства за комуникация и да чакат помощ от специализирани органи... В болшинството от случаите това не върши работа! Оказването на съпротива пък категорично не се препоръчва! Оръжие има само на кораби, на които флагът/държавата го разрешава, а такива държави няма, освен една! Тук таме може да има някой и друг пищов и толкова, но и това е голяма рядкост! Освен това, не са нападнатим от пирати, а от армейско подразделение и хеликоптер, което няма нищо общо с пирати, макар че действието им си е чисто пиратство... При това положение присъствието на охранители е безпредметно, защото на т.н. охранители обикновено иом е забранено да стрелят "на месо", а в случая рискуват да се завърже истински бой с огнестрелни оръжия... И конкретно в този случай единственото правилно действие е да информираш съответните служби какво се случва, да вдигнеш ръце и да се предадеш, спирайки кораба... Крайно нежелателно е да има жертви както от екипажа, така и от нападателите...
  • 13 Емо

    1 0 Отговор
    Капитане, капитане, кви командоси, кви преносими ЗРК? Няколко тежки картечници са достатъчни да бъде отблъснато нападение и по море, и от въздух.
  • 14 Иво

    0 0 Отговор
    А законово как е регламентирано съхранението на лично оръжие на борда на граждански и търговски кораби? Да речем лично оръжие са самоотбрана. Ако капитана съхранява оръжие, то би трябвало да е служебно.
  • 15 Моряка

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Морски":

    Споко,колега,кап 1р.Данов е толкова морски експерт,колкото аз съм табуретка.Цял живот е бил военен журналист,завършил е Воено политическо училище в гр.Лвов ,СССР,за военни журналисти.А град Лвов е доста далеч от морето, нали?За това не може да различи танкер от каркеърър/автовоз/.За сметка на това е говорител на Атлантическия клуб,както повечето достойни съветски възпитанници.
  • 16 От такъв - толкоз

    1 0 Отговор
    От човек учил за политрук,т.е. ЗКПЧ ...толкова - ни от морско право вдява, ни да различи танкер от друг вид кораб.

    Коментиран от #18

  • 17 защо не оптвличат

    1 0 Отговор
    китаиски кораби,такива са наи много но не ги нападат,защо
  • 18 Моряка

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "От такъв - толкоз":

    Казах ти,че В.Данов не е бил ЗКПЧ,а само военен журналист от съветско сухопътно военно училище.Това обяснявя,защо не може да отличи танкер от автовоз( каркериър).
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове