Last news in Fakti

22 Ноември, 2023 13:21 1 367 13

Къщата на Петър Дънов и Георги Димитров се нуждае от спешна реставрация

  • къща-
  • петър дънов-
  • георги димитров-
  • реставрация

Идея за създаване на културен център

Къщата на Петър Дънов и Георги Димитров се нуждае от спешна реставрация - 1
Снимка: БГНЕС

Къщата на философа и мислител Петър Дънов и на Георги Димитров, основна фигура на международното комунстическо движение, се нуждае от спешна реставрация. За това алармираха от организациите Фондация „Георги Димитров“, Български антифашистки съюз и Общество „Бяло братство“ на пресконференция в Съюза на българските журналисти.

Къщата близнак на ул. "Опълченска" 66, в която и Дънов, и Димитров са живели, от 30 години се разпада, заяви Евгений Белий, председател на Българския антифашистки съюз. В южната част на имота е живял Петър Дънов, а в северната част - Георги Димитров. Те физически са една сграда, като имотът е частна държавна собственост, уточни БТА. През 1972 г. къщата е обявена за паметник на културата с национално значение, припомни Белий. Къщата е управлявана от Министерството на културата, което обаче не се грижи за нея по никакъв начин и има опасност сградата напълно да се разруши, каза председателят на антифашисткия съюз.

Руска Дучева, пълномощник на Общество "Бяло братство" заяви, че работи по казуса от началото на 2022 година. Тя каза, че са внесени документи в Министерството на културата за предоставяне на управлението на къщата на трите организации, както и за извършване на авариен ремонт. Проблемът, по думите на Дучева, е, че покривът на къщата в северния близнак е сцепен, има теч, който влиза в стаята, в която е живял Георги Димитров. Ако не се вземат мерки, има риск къщата напълно да се разруши. Идеята на организациите е да бъдат възстановени къщата музей на името на Георги Димитров в северната част на имота, а в южната – на Петър Дънов, и двете да функционират като културно-информационен център.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мани беги

    19 18 Отговор
    на дънов да се реставрира, на другия да се събори и построи детска площадка! казах!
  • 2 Пипо

    13 13 Отговор
    Няма пари за глупости.Сега си купуваме Страйкърчета
  • 3 ТаУмВзе

    11 15 Отговор
    Изкуфели сектанти, които не ги е Крепил Бай Тошо ли!
  • 4 гражданин

    25 6 Отговор
    И имота в Барселона трябва да се ремонтира с народни пари ,защото собственикът му е беден като църковна мишка ,а направи и държавата такава !
  • 5 Да ама не

    31 12 Отговор
    Г.Димитров,най големият национален предател.

    Коментиран от #11

  • 6 Пешо

    19 10 Отговор
    Реставрация на къщата на Дънов, добре. Ама реставрация на стаята, която гошо тарабата, предателя-проклел България, работил в полза на сталин, избягал и оставил хиляди българи да плащат за нарушаването на обществения ред в България, работил за интернационала и СССР, които поробиха България и откъснаха от нас Македония, работил винаги във вреда на България???? .... Защо трябва да се реставрира????? Не желая от моите данъци да се реставрира нещо свързано с този мракобесен тип, който е виновен за съсипването на България и убийството на хиляди българи!

    Коментиран от #12

  • 7 истина ти казвам

    13 11 Отговор
    Е и това ли да плаща раята? Там дъновци,комуняги да си я ремонтират! Ако искат!
  • 8 ууу3

    8 0 Отговор
    АМИ НЕКА ТИЯ В ПАРЛАМЕНТА ДА КРАДАТ ПОВЕЧЕ !!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Азззззззз

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Да ама не":

    Тагарев май го изпревари
  • 12 БСП на Бунището

    7 5 Отговор

    До коментар #6 от "Пешо":

    Евгений Белий от Съюз на антифашистите и член на БКП/БСП намиращо се на Позитано 20 искат да озурпират и къщата на Дънов....Ето го този Белий...

  • 13 АГАТа Кристи

    6 1 Отговор
    Наследниците на Тито да вземат съборетината на българския предател и да си я закарат в Сърбия в знак на благодарност, че им хариза Македония !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове