Last news in Fakti

22 Ноември, 2023 18:12 1 080 13

Хинков: 80% от антибиотиците вече се изписват с електронни рецепти

  • христо хинков-
  • електронна рецепта-
  • антибиотици

Хартиената рецепта остава и след 1 април. Договореното беше да се направи едно проучване и да се види каква е готовността да се премине изцяло на изписване на електронни рецепти за всички лекарства до края на годината

Хинков: 80% от антибиотиците вече се изписват с електронни рецепти - 1

Електронизацията напредва в български условия. Електронните рецепти работят и това не затруднява много лекарите. Проблемът е с изписването на антибиотиците. Тази безразборна употреба на антибиотици ни е довела до най-голямата резистентност в Европа. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

По думите му в момента над 80% от антибиотиците вече се изписват с електронни рецепти. „Колегите започват да свикват. След една среща във в съсловните организации решихме да има един преходен период, в който да се напасват всички недостатъци. Той е до 1 април“, съобщи той.

„Хартиената рецепта остава и след 1 април. Договореното беше да се направи едно проучване и да се види каква е готовността да се премине изцяло на изписване на електронни рецепти за всички лекарства до края на годината“, поясни здравният министър.

Във връзка с липсата на лекарства, проф. Хинков заяви: „Объркан съм, защото няма единен отговор. Такъв недостиг се наблюдава не само в България, а и в цяла Европа. Проблемът е мултифакторен. Той се дължи на забавено производство или ползването му не по предназначение, както е с лекарствата за диабет. В България проблемът е свързан и с изкушението за реекспорт, заради по-високата цена. България е малък пазар и някои производители се оттеглят от страната ни. Електронната рецепта е един от лостовете да се изсветли пътят на лекарствата“, обясни здравният министър.

„Има промяна на формулата за контрол на лекарства. Електронната система за проследяване на лекарствата трябва да се съобрази“, подчерта той.

На въпрос за проекта за детска болница, министър Хинков заяви: „Аз съм започнал устойчиво да работя в тази посока. Мотивиран съм да раздвижа този проект и да го доведа поне до първа копка. В Горна баня има терен, на който може да се построи, но трябва да се съборят обекти, които сега се намират на него. Следващата стъпка ще бъде проект за архитектурен проект. След това ще започне строителството. Проектът ще е под надзора на Световната банка. Ние още не знаем колко ще струва той. Това е национален проект и държавата ще го финансира със заем“.

„Аз съм за пазарните отношения в здравеопазването, но те трябва да бъдат регулирани. Здравеопазването трябва да бъде достъпно за всички граждани. Частната инвестиция не може да бъде спряна, но трябва да бъде регулирана и има лостове за това“, каза още министърът на здравеопазването.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 0 Отговор
    Много Лекарства липсват особено за диабет
  • 2 Мдааааааа

    20 2 Отговор
    Скоро и сиренето в Кауфланд с електронен купон ще ви продават. Какво е това безразборно ядене на сирене? И хляба също, защото от него се пълнее. Специалист диетолог ще ви изписва храните и ще си ги купувате с електронен купон. Честито ви електронно робство. При бай Тошо нямало свобода и банани. Честити ви банани.
  • 3 ...

    13 0 Отговор
    тотален неадекватник
  • 4 ха ха

    18 0 Отговор
    и подобри ли се здравето на пациентите ?
  • 5 Урааааа

    10 0 Отговор
    Няма геноцид в тази кочина а?
  • 6 Само констатирам

    16 0 Отговор
    Поредната простотия , от поредните простаци ...
  • 7 Пази

    13 0 Отговор
    Ни Господи от прости управляващи с дипломи и титли !
  • 8 Ценител на свободното слово.

    10 1 Отговор
    Е, кво? А колко са умрели от липса на антибиотици? Колко са се заразили в чакалнята на лекарите до като чакат за рецепта? И този е лекар , а е трябвало да стане полицай.

    Коментиран от #9

  • 9 Само добавям

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ценител на свободното слово.":

    То и за кадърен полицай , акъл се иска.
  • 10 дразнят ме

    7 0 Отговор
    Гледам, че булсатком е хакнат и не може да се гледа тв. Като знам как всичко е на стари компютри и операционни системи... Искам да знам как се гарантира сигурността на личните ми данни и ще носи ли лична наказателна отговорност ако личните ми данни или някой фармацевт злоупотреби с тях?

    Коментиран от #12

  • 11 Анонимен

    6 0 Отговор
    Алооо фармафията име и естествени антибиотици а защо нито един лекар не ги предписва ???
  • 12 Никак

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "дразнят ме":

    Не се гарантира. Биг Брадър трябва да знае всичко за всеки за да може да дава съвети как да се живее по-добре
  • 13 Деций

    3 0 Отговор
    Толкова сте кухи,че нямам думи.Онзи ден в неделя мой близък имаше нужда,и не можеш да намериш никой да пусне рецепта.Даже и в спешният център написаха хартиена рецепта,която не свърши нищо в аптеката.Трябваше да чакаме понеделник.Болестите по някога идват непредвидено,та да вземе да помислите, ако имате с какво?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове