Last news in Fakti

22 Ноември, 2023 21:10 2 708 21

Караджов: Шоково поскъпване на местните такси ще затрудни голяма част от домакинствата

  • гроздан караджов-
  • такси-
  • поскъпване

Вече има двукратно повишение на цените на имотите чрез двукопмонентна корекция - според пазарната стойност на имота и според зонирането на имота, тоест таксите за жилище в центъра на София са много по-скъпи от тези за имот в село Мрамор

Караджов: Шоково поскъпване на местните такси ще затрудни голяма част от домакинствата - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Шоковото поскъпване на таксите заради недомислената методика в Законопроекта за местните данъци и такси ще затрудни голяма част от домакинствата. Това каза Гроздан Караджов от парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН) на днешната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление по време на представянето и обсъждането на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси, внесен от Министерски съвет на 07 ноември 2023 г. под номер № 49-302-01-69.

"Вече има двукратно повишение на цените на имотите чрез двукопмонентна корекция - според пазарната стойност на имота и според зонирането на имота, тоест таксите за жилище в центъра на София са много по-скъпи от тези за имот в село Мрамор", обясни Караджов, предаде БТА.

По неговите думи данък имот за централна градска част на София е почти четири пъти по-скъп от данък имот в други райони на Столична община. Той настоя, че повишаването на данъците върху недвижими имоти трикратно или четирикратно би бил прекомерен разход за софиянци, живеещи в централна градска част и това ще утежни семейните бюджети на редица семейства. Гроздан Караджов припомни, че има и социално слаби хора, които живеят по наследство в центъра на София, но се издържат само от своите социални пенсии и поскъпването на данък имот ще постави в затруднение голяма част от домакинствата. Според Караджов рязкото неочаквано въвеждане на тези високи данъци ще помогне на министъра на финансите да "позакърпи необмисления неиздържан бюджет", но ще затрудни сериозно редица семейства.

"Сградите, получили сертификат за енергосъхранение (т.нар. "енергиен паспорт"), да бъдат освобождавани от местен данък, и местните общини да могат сами да определят размера на данъка върху имота според енергоспестяването му", предложи Людмила Петкова, директор на дирекция "Данъчна политика" в Министерството на финансите.

"Различната ставка за вида на имота е взета предвид в Законопроекта, защото общините настояват за това да има отделна ставка за различните видове имоти. Няма обаче конституционно решение за разлика в данъка по зони и населени места", обясни Петкова, след което настоя: Данъчните оценки са много ниски в малките населени места и се иска увеличение на тези ставки за такъв тип имоти.

Според Караджов обаче "набързо и на коляно съставеният закон" крие рисковете, защото никой не е направил математически изчисления да провери как тези предложения в Проектозакона ще засегнат гражданите. Той твърди, че се рискува общинският съвет да получи правото да взима решения, които да му помогнат да си реши чрез данъците всички бюджетни проблеми. "Нека да обсъдим и да изчислим методиката, да видим как един толкова сериозен закон ще се отрази на хората", настоя Караджов и призова проектозаконът да не се приема.

Манол Генов от парламентарната група "БСП за България" обясни, че: "В някои населени места има смешни данъчни оценки и с приходите от тях не могат да се обезпечат сметопочистването и сметосъбирането, камо ли пък да се закърпят дупки". Той предложи законът да не влиза веднага в действие, а да се предвиди изпитателен период, за да могат да се обмислят промилите за данък сгради и такса смет. Според него генерираният отпадък трябва да се заплаща от този, които реално го генерира.

Принципът "замърсителят плаща" ще се прилага от 2025 г., подготвена е наредба, която в момента се съгласува с Националното сдружение на общините и трябва да бъде приета до декември 2024 г., обясни Петкова и предложи: За да няма шоково увеличаване на данъците трябва да има поетапно планиране всяка година с 20 или с 25-процентно увеличение".

Танер Али от ДПС обясни, че приетата преди години формула има максимум промили за данъците, който максимум нито една от българските общини никога не е гласувала да бъде въведен. "Повечето общини избират 1,5 промила, а максимумът е 4", уточни Али. Той настоя, че всяка община дори в момента може да закрепи бюджета си като повиши промилите на данъците си.

Манол Генов обясни, че трябва да има различни такси за основно жилище и за второ, трето, четвърто жилище, които да бъдат облагани с различен данък, защото те се ползват за бизнес чрез отдаване под наем.

"Аз лично като потребител съм си правила експеримент и не съм си плащала данък имот една година, но никога не съм получавала съобщение от общината да си го платя", разказа Петкова. Тя настоява това да се случва в сътрудничество с Националната агенция на приходите (НАП) и месните общини.

Росица Кирова от ГЕРБ-СДС апострофира и обясни, че за всичките си имоти, които има в различни краища на България, получава известия за неплатените си данъци. Тя настоя незабавно решаване на проблема с незаконните къщи като например в община Видин, в която има цял квартал с незаконно построени от общината сгради, чиито обитатели не плащат данъци, защото сградите не са били узаконени. "Те имат електричество, но са незаконни и никой не може да принуди обитателите им да си пращат данък имот и данък смет", обясни Кирова. Тя настоява да се намери трайно решение, което включва узаконяване на тези сгради и плащане на всички комунални услуги, които обитателите им получават от общината. Кирова призова да не се взема решение относно внесения Проектозакон преди всичките му гледни точки да бъдат обсъдени публично и добре обмислени.

Николай Нанков, председател на комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, предложи при следващото обсъждане на комисията да присъстват представители на Министерството на финансите и на Сдружението на общините и да се избегне риска от шоково повишаване на местните данъци и такси. След проведено гласуване, Законопроектът не бе приет на първо четене.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ква е разликата

    11 0 Отговор
    Дали ще е наблъскан наведнъж или постепенно...? И в двата случая ще е наблъскан...Лошото е ,че ВЕЧЕ е наблъскан и не се знае какво още ще се наблъска на народа в някой друг свободен вход....

    Коментиран от #3

  • 2 Дери овцете безпощадно,

    19 4 Отговор
    така или иначе утре пак ще гласуват за турците от гербппдбдпс.
  • 3 Русофил

    9 23 Отговор

    До коментар #1 от "Ква е разликата":

    По-наблъскани от руснаците няма, умират без да протестират.
  • 4 Така е Караджов

    31 1 Отговор
    Жалко за тази територия и този народец, който страда от глупост и простотия!
  • 5 ТаУмВзе

    16 3 Отговор
    Нани Нани, Робе овца! Щавията си бичи и тва си е. Честитууу! Ако протестираш, милицията любезно ще ти строши зъбките, за да си си виновен сам, че Протестираш.
  • 6 да се разберем

    38 0 Отговор
    Между данъчна оценка и пазарна оценка има баир разлика. Данъчната оценка е базисна цена, която не може да се обвърже по никакъв начин с пазарната, защото пазарна оценка търсим при продажба. Щом имотът не се продава, той няма пазарна цена, защото не е изкаран на пазара за имоти. Затова той има само и единствено данъчна оценка, която, щом не се продава, е условна цена, която служи единствено за данъчни цели. Как така държавата ще ми оценява имота на пазарни цени при положение, че аз не съм го изкарал на пазара за продажба? Как така държавата ще ме принуди чрез данъците, които самата тя си определя в очевиден конфликт на интереси, да й платя през данъчни задължения пазарната цена на имота ми, който НЕ се продава. Какво е направила държавата срещу този данък? Какви ангажименти за опазване и поддържане на имота ми е поела? Моят имот си е моя грижа и държавата пет пари не дава как аз се грижа за сигурността му с оглед високата престъпност, която държавата допуска, нито за това как успявам да го поддържам въпреки държавата. Асенчо нагази в дълбоки води и не съм сигурен, че ще успее да изплува дори с помощта на атрактивния културист Спецов.

    Коментиран от #14

  • 7 Когато

    7 16 Отговор
    Някой е от чалгарската партия това е достатъчна атестация за човека всичко друго няма значение.Този око е разбирал от нещо нямаше да го вземат чалгърите.
  • 8 обективен

    12 12 Отговор
    И ти ли мислиш за народа бе ,цървул долен !! Не видя ли до къде ни докара твоят гуро- чалгар ,като отидоха 500 милиона народна пара за тоз де вее !!! Взе властта и се асра , защото е заобиколен от глупци като теб !!!

    Коментиран от #10

  • 9 Оххххх

    9 11 Отговор
    Стига си плашл ,двумилиарднико.Всички знаем,че не ви стана далаверата и сега го раздавате Апокалипсис.Като се знаете,че всички сте некомпетентни и далавераджии време да се спрете с прокобите.И след вас ще изгрее слънцето.Не ни заблуждавайте.
  • 10 Е що отиде 500 милиона

    19 4 Отговор

    До коментар #8 от "обективен":

    Щото народа е глупав! Е сега пак си избра мафията, лъжците и крадците!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 до редакцията

    14 0 Отговор
    Андрешко да не би вече да е забранен герой, а Елин Пелин низвергнат автор, че триете коментарите? Толкова ли се отродихте, че дори положителния пелинов герой започнахте да цензурирате? Пак ще напиша - Андрешко е положителен герой, а с.ъд.ебният изпълнител е гнусен п.аразит. Това е идеята на Елин Пелин, нищо, че домораслите демократи не могат да разберат мисълта на автора и смисъла на литературното произведение.
  • 13 15 години гледахме НИНОВА БОКО ДАГАН

    8 4 Отговор
    Ся20 години ША гледаме ТОЯ И НА КОСТОВ ОТРОЧЕТАТА....ТИЯ ВСИЧКИТЕ СА ОТПАДНАЛА НЕОБХОДИМОСТ.ДА ВРЪЩАТ МИЛИАРДИТЕ НА НАРОДА
  • 14 Порно

    2 7 Отговор

    До коментар #6 от "да се разберем":

    Никой не обича да плаща данъци, ама се налага. Ако имаш жилище в центъра на София, естествено е, че е няколко пъти по скъпо от панелките в Люлин. Ама нямали пари старците в центъра да плащат, и какво ? За да попълват бюджета да вдигнат данъците на Люлин, и без това там живеят повече хора от центъра? По цял свят хората се местят спрямо доходите си, като няма пари пенсията от центъра, да продава апартамента и ще си купи поне три апартамента в райони по читави от Люлин. Пита се обаче какво да прави пенсията от Люлин, по евтин вариант е само при сиганчитата в Ботунец.
  • 15 00001

    12 0 Отговор
    Некадърни управници вместо да си преструктурурат икономиката и увеличат стандарта на живота, се чудят как още какъв данък да измислят за да ограбят бедня и почтен гражданин и фирма, без да засегнат нито един от големите престъпници в собственните си редици които не си плащат данците и живеят от схеми за ограбване на държавата. Икономика са ограничителни и наказателни режими не върви, осбеннослед като потърпевшите са почтените работещи бедни българи.
  • 16 един

    3 1 Отговор
    А ти като ги крадеш няма да ги затрудни...
  • 17 Ще излязат

    2 0 Отговор
    хората със сопите, засега само футболните фенове. Каква пазарна стойност, жълтопаветници нефелни, като колкото повече остарява една сграда, толкова повече данък сграда трябва да е по-малък с всяка изминала година. Каква пазарна стойност като 3 г. не можеш да си продадеш имота, защото сте презастроили дивашки, и никой не иска да купува при липса на изложения. За десет години ми унишожихте 3 изложения, в момента гледам телевизорите на съседите. Живеем в затвори с решетки и щори. Апартаменти без изложения са НЕПРОДАВАЕМИ нефелници проЗти. Данък смет трябва да е на брой хора, а не да тъпчете гушата на един бандит. На Запад отнемеш ли изложение със строеж на сграда, общината ти плаща обезщетение. Над 20 г. имоти на Запад не плащат данък сграда.Спрях да плащам осигуровки, спирам да ви плащам данък сграда и смет. Идва ми да ви съдя за дивашкото презастрояване в квартала ми.
  • 18 Център

    4 0 Отговор
    в цял свят е ГЕТО, и там се плащат по-ниски данъци! Живееш ли до парк, по-високи данъци. Имаш ли изложения по-високи данъци. По-стара сграда, по-ниски данъци. По-малко хора, по-ниска такса смет. Повече офиси в сгради за живеене, по-ниски данъци на живущите, повече безпокойство, шумове, и ниска здравна среда. Навремето беше забранено в жилищни сгради да има офиси. Хората тогава имаха глави на раменете си. За 20 г. в едно каре от 800 метра 25 нови кооперации. В момента се строят 3 нови, шум, разбиване на настилки, прахови частици, липса на места в градини и училища, липса на паркоместа. Принудихте ме да си продавам жилището в центъра, само че е непродаваемо, защото никой не иска да гледа телевизорите на съседите. Колективен иск срещу презастроените квартали. Една година нямам покой, една година от 20 г., не мога да си почина и да не се строи в квартала ми.
  • 19 Калин

    3 0 Отговор
    Ма на строителните площадки жилища ли викате ,бе уроди ненаядени. Не се настроихте ,надстроихте ,накопахте и презастроихте. Какво сте направили за частен имот изобщо ,та да искате все по-високи и високи данъци ?Този рекет с боклука малък ли ви е ? Що е на брой хора в жилище като няма никой останал из малките населени места. Колко Българии има ? Кога ще си съберете данъците от процъфтяващите цигански махали с триетажните къщи ,по две в двор и лимузините пред тях. Нали са хора избиращи властта и на драго сърце би трябвало да я подкрепят с лоялност във вид данъци ? Я излезте от тая пуста София и си вижте НАП и Полиция да свършат нещо из общините или и Вас Политикомафията Ви е страх също като служителите кожодери да посетите избирателите си в общините около трите големи града. питайте новоизбраните си кметове от ДПС и старите си феодални кметове милионери от Герб къде са парите от данъци и защо не са събрани ? Иначе вдигаш данъците и събираш по-малко от преди ДОкато си на власт , Асенчо Кокорчев.
  • 20 Аз Кочо

    1 1 Отговор
    Га ядохте безплатните кебапчета си се тъпкахте с кредити за уж инвестиции ни ривахте
    Няма безплатен обяд сега ще си платите. Данъците трябва да скочат спрямо пазарната оценка на имота сиреч 4 пъти а за празен имот десеторно.
  • 21 Анонимен

    2 0 Отговор
    Типичен кастов номенклатурчик, прост и много нагъл.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове