Last news in Fakti

24 Ноември, 2023 08:25 3 699 44

Тенчо Тенев: Проблемът е в сертификацията на камерите. Първо трябва да има промени в Закона за движение по пътищата

  • тенчо тенев-
  • камери-
  • сертифициране-
  • закон за движение по пътищата

Докато понятието „средна скорост” не влезе в Закона за движение по пътищата, шофьорите не могат да бъдат глобявани. Сега клиповете се обработват ръчно, трябва да се помисли за дигитализация на този процес, коментира и Владимир Тодоров

Тенчо Тенев: Проблемът е в сертификацията на камерите. Първо трябва да има промени в Закона за движение по пътищата - 1
Снимка: Нова телевизия

МВР има 8 комплекта камери на пътя Русе-Бяла, Пловдив-Карлово и на други места. Те обаче не работят, защото не са сертифицирани. Очаква се преди идното лято някои от тях да заработят, коментира Тенчо Тенев, бивш директор на КАТ-София в „Интервюто на NOVA”.
„На територията на страната има около 30 камери, които заснемат шофьорите, следят за винетки и др. Те ще засичат от едната рамка до другата за какво време е стигнал шофьорът. Средната скорост е разпределението от една точка до друга за определен период от време. Проблемът е в сертификацията на камерите”, каза бившият шеф на столичния КАТ. Според изискванията, във всяко едно устройство трябва да има независим часовник от камерата, който да отразява времето, през което една кола минава от едната през другата рамка. Първо трябва да се промени Законът за движението”, изтъкна Тенев.

С това мнение се съгласи и Владимир Тодоров от Българска асоциация на пострадалите в катастрофи. Според него идеята е една част от камерите да засичат за превишена скорост, а друга част – за средна скорост. Докато понятието „средна скорост” не влезе в Закона за движение по пътищата, шофьорите не могат да бъдат глобявани. Сега клиповете се обработват ръчно, трябва да се помисли за дигитализация на този процес, каза той.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 666666

    17 1 Отговор
    Малеее какъв специалист се пръкна !
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    33 1 Отговор
    Проблемът не е високата скорост, а опасното и безразсъдно шофиране ❗
  • 3 Малко фактиииииии

    32 2 Отговор
    А кое ще гарантира , че тия независими часовници в камерите ще бъдат синхронизирани и че в КАТ няма да си ги манипулират както им падне , кой орган ще проверява КАТ за такива манипулации и нарушения ?????
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    16 2 Отговор
    Не апелирам за 200+ !
    Но 120км/ч на магистрала при силен дъжд, мъгла или сняг , макар и разрешена , е много по-опасна от 150км/ч в идеални условия и без трафик ❗
  • 5 Стига се занимавахте с рекет

    24 1 Отговор
    под прикритието, че правите нещо! Ефекта за ПТП ще е нулев!
  • 6 Бай Тъню Кочаня

    27 0 Отговор
    Само за дране мислят!!!
    Камерите не са на опасните места, а на "удобните"!!!
  • 7 Карлсон

    22 1 Отговор
    Не си играйте с огъня. Не наказвайте стриктните и нормални шофьори заради неколцина малоумници. И ако все пак дебелоглавите мислители на законите го въведат, задължително ще трябва да се преразгледат знаците и техните ограничения в цялата страна. Иначе ще трябва да пълзим по пътищата, което е пагубно, не защото ще спрат катастрофите (те има къде да стават, места колкото щеш), а защото времето е ценно, струва пари, които пари ще се загубят. Тези пари са много повече от идеята да се ограбва народа с малоумни идеи. Почерпете опит колко такива камери има в нормалните държави и има ли смисъл от тях? Аз лично пътувам много в Европа и такова нещо още не съм срещал. А си карам нормално разбирйте не бавно по европейските пътища.

    Коментиран от #28

  • 8 Котката на Шрьодингер

    9 2 Отговор
    Проблемът не в законите и сертифицирането на камерите. Според принципа на неопределеност в теорията на относителността на Айнщайн, при определяне на скоростта на елементарните частици (каквито са повечето водачи в бг), не може да се определи местоположението им, за да им се връчи фиш. А когато ги спрат на място, не може да се определи скоростта.

    Коментиран от #16

  • 9 Ха ха ха иха ха

    19 2 Отговор
    А по каква методика и кой голям шОфер ще премине тестово по тия маршрути , че да определи с тия ограничения за колко време се преминава маршрута ..... защото при ограничение от 90 км/ч и следващо от 60 км/ч , как веднага и на секундата можеш да намалиш до 60 точно от точката на знака , че после след ограничението да ускориш до 90 в същата точка на отпадане на ограничението ........ или ще има и наръчници са възможните ускорения на съответните автомобили ........ в заключение няма по гОлем "специалист" от нашенския катаджия ....

    Коментиран от #12

  • 10 ТаУмВзе

    8 1 Отговор
    Кво му е Агентурното именце на тоя шапкар, та лае клекнал по телевистан. Хахаха
  • 11 Бурофф

    16 1 Отговор
    Пример: Пътуване да Русе, при спазване на знаци, маркировка и ограничения — задължително с преспиване по трасето…
  • 12 лесно е

    2 6 Отговор

    До коментар #9 от "Ха ха ха иха ха":

    Формулата се учи в 4 клас в началното училище.

    Коментиран от #13

  • 13 Санчо

    10 1 Отговор

    До коментар #12 от "лесно е":

    Хайде в ляво и на задна.....първо разбери какво ти е написано и после разсъждаваи кое къде се учи.

    Коментиран от #17, #40

  • 14 Аман

    11 0 Отговор
    Тия друго освен законодателни промени не знаят! Като че ли законът ще сертифицира камерите, а не контролен орган по метрополия. Смешни! На крив политик законът му пречи!
  • 15 Миризлив пор

    21 0 Отговор
    Ако искат да има ефект първо трябва да се изкара от закона термина "несъобразена скорост" и вече за причина да се пише истината! Пък била тя и неудобна - дупки, лошо проектиране и липса на видимост и т.н. след това вече анализ на ПТП и съответните мерки - знаци, ограничение и т.н.

    Коментиран от #23

  • 16 провинциалист

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Котката на Шрьодингер":

    "не може да се определи местоположението им, за да им се връчи фиш. " - нали вече електронно връчвали, наскоро се похвалиха по медиите
  • 17 така ли?

    2 3 Отговор

    До коментар #13 от "Санчо":

    Не случайно тук се говори за СРЕДНА скорост от т. А до т. Б.. На никой не му пука как ще преминеш от ограничение към ограничение. Ако искаш пий кафе по средата. Смешен си.
  • 18 ЧОЧО

    5 4 Отговор
    Българина трябва да си смени чипа и да спазва законите. Защо като кара в други държави е хрисим водач а вБГ става рали състезател!
  • 19 М3 голд

    4 2 Отговор
    Вижте куриоз: колаж с 90 км/ч. Пред теб превозно средство, което се движи по бавно или ти пречи. За да го изпревариш, трябва да надвишиш тия 90 км за определено време, разстояние. И, за да запазиш средно 90 км, после трябва да караш бавно, за компенсация. Смехории!
    А по магистралата? В натовареното време дясната лента е средно 100 и под 100 км/ч. За да избегнеш този тормоз, караш в лявата, където постоянно някой те натиска. А там разрешената скорост трудно се достига и поддържа безпроблемно при тази скапана настилка. Да сложат там тия умни камери най напред

    Коментиран от #20, #21

  • 20 лесно е

    3 2 Отговор

    До коментар #19 от "М3 голд":

    Заминаваш за Гърция и караш с колкото си искаш. Даже с 5% от горе.

    Българина много обича законите и правилата. Но да ги спазват другите!
  • 21 замислен

    4 3 Отговор

    До коментар #19 от "М3 голд":

    Ако не можеш да достигнеш 140 в лявата лента защо се пениш? аз как спокойно си карам с толкова там? Или просто трябва да ревем че нещо не ни е в ред и да се моткаме с 100-110 в лявата лента и да ревем "че някой ни натиска и няма право да ни изпреварва от дясно"? Като за начало погледни себе си и това че не знаеш правилника, и нямаш елементарна култура на пътя и после мрънкай.

    Коментиран от #22, #25

  • 22 по закон

    8 1 Отговор

    До коментар #21 от "замислен":

    По закон лявата лента е само за изпреварване. Ако си караш спокойно там, си престъпник. Престъпници са и каращите в дясната лента със скорост по-ниска от ограничението, които те принуждават да ги заобикаляш. Българина няма елементарна култура на поведение на пътя.

    Коментиран от #24, #26, #30

  • 23 М3 голд

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "Миризлив пор":

    Много си прав. Примерно по път от националната мрежа има макс. скорост 90 км/ч. Но пътят е разбит от големите камиони, с пропадания в страни. На вълни. Не можеш да се движиш спокойно и без особен риск с повече от 70 км/ч. При катастрофа там понятието "несъобразена скорост" е прекрасно за КАТ, санкционират теб, а не и АПИ.

    Коментиран от #31

  • 24 замислен

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "по закон":

    Поздравления! някой да знае за какво е лявата лента на магистралата! Без да мрънка и да се оправдава защо кара там и че някой "го натиска" и "ама то аз да ги науча, щото карат като обезумели, цели 160! аз ще ги науча че и със 100 се стига" и т.н. Или пък "ама то настилката в дясната лента е зле за това карам в лявата пък с колко ми е кеф".
  • 25 Несе пеня

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "замислен":

    Имам кора, която със своите 150 КС и авт. Кутия ми дава богати възможности. Но когато зад гърба ти има бързо пристигащи нерваци? За тях ми е думата.

    Коментиран от #29

  • 26 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "по закон":

    По закон си НАРУШИТЕЛ , а не престъпник❗ А и това, за лявата лента, НЕ важи при движение в населени места ❗

    Коментиран от #27

  • 27 интересно

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Къде съм споменал населени места?

    Коментиран от #33

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 замислен

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "Несе пеня":

    Някой вече ти е написал - закона е ясен (то и колегиалния закон), лявата лента е за изпреварване а не за постоянно каране там, изпреварваш и се прибираш, ако някой бърза да заминава напред да се трепе, какво му пречиш? Не си ли на ясно, че заради такива като теб дето ги спират да намалят скоростта пречиш на КАТ на някоя хранилка да ги глобяват такива? А и някой дето пречи в лявата лента е много по-опасен от някой каращ с 20 над ограничението! Хора, научете се да уважавате и другите в трафика, пътя не е място за избиване на комплекси и "учене" на другите как се кара. Повечето катастрофи идват точно от учене и избиване на комплекси. И знаци 30 да сложат по магистралата пак ще има катстрофи и смъртни случаи заради някой комплексар.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Миризлив пор

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "М3 голд":

    А защо си мислиш че някой ти е длъжен и ти не трябва да се съобразяваш с пътя? Много ясно, че ако е разбит пътя, вали дъжд , сняг и т.н. намаляш и точно заради подобни "умни глави" го има този "член" през който не "таковат" всички. Ако ти е нагънат пътя намаляш, ако обаче на хубав път има дупка която не се вижда, минеш през нея, пръснеш гума и се блъснеш е друго. Ако сам не се съобразяваш и не мислиш за себе си няма кой друг, никой за нищо не ти е длъжен.
  • 32 хубаво

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "ерфтгъхуи":

    Чл. 22.
    (1) Водачът на пътно превозно средство не трябва да се движи без основателна причина с твърде ниска скорост, когато по този начин пречи на движението на другите пътни превозни средства.
    (2) Водач на пътно превозно средство, което се движи с ниска скорост и поради това причинява създаването на колона от пътни превозни средства, трябва да ги пропусне при първа възможност.
    (3) На водача на моторно превозно средство е забранено да се движи с ниска скорост без включени аварийни светлини

    При макс. скорост 140км/ч, с каква скорост трябва да се движиш, за да не нарушаваш чл.22?
  • 33 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "интересно":

    И никъде не си споменал , че става дума САМО за магистрали ❗
    Такива камери има на доста пътища с две и повече ленти, които са в рамките на населените места ❗
    Добре поне , че не започна да спориш и кой е престъпник и кой нарушител ‼️

    Коментиран от #34

  • 34 да бе

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    То по всички пътища има изпреварваща лява и друга дясна лента. Особено по населените места.

    Коментиран от #36, #37

  • 35 Павел пенев

    1 0 Отговор
    А бе Тенчо много си тъп. На един простак, алкохолик,наркоман или просто овчар каквато и камера да му сложиш,той задължително ще направи ПТП.
  • 36 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "да бе":

    Явно си карАл само у село ‼️
    Щото във Варна има доста ❗
    Даже в София има 😀
    Както и в почти всеки областен град ❗
  • 37 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "да бе":

    В населените места НЯМА изпреварваща лява лента❗ Има движение в удобна лента ❗Ако след 100 - 200 метра ми предстои завой наляво , не е нужно да се престроявам в най-дясната лента и после отново да се престроявам в лявата ❗

    Коментиран от #38

  • 38 може да си прост,

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    но за сметка на това си говориш и сам.

    Коментиран от #39

  • 39 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "може да си прост,":

    Може да не съм Айнщайн, но твоето АйКю явно ти стига само за да Убиждаш непознати ❗
  • 40 Малко фактиииииии

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Санчо":

    Защо си седнал да обясняваш на празна черепна кутия пробита от всякакви глупости . Какво и да и сипеш на тая празна кутийка все ще изтече навънка .......
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Никола

    0 0 Отговор
    Стани Юнак Балкански и ги изчигъркаъ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол