Last news in Fakti

25 Ноември, 2023 03:13 2 773 62

25 ноември 1861 г. Ето как Георги Сава Раковски е виждал освобождението на България

  • георги сава раковски-
  • белград-
  • четническа тактика-
  • освобождението на българия-
  • българия

Ражда се Четническата тактика, но и се посочва, че страната трябва да има комитети

25 ноември 1861 г. Ето как Георги Сава Раковски е виждал освобождението на България - 1
Снимка: Архив

На 25 ноември 1861 г. Георги Раковски изготвя в Белград втори, по-пълен вариант на новия си план за освобождение на България, предвиждащ създаването на "един добре въоръжен полк от 1000 добре избрани и окървавени в бой люде с два горски топа, с 4 тобуша и 4 тръби и с два хирурга, и сто конници". Полкът трябва "да се впусне тайно през Княжевац и Балканский хрепт и да маршира по Балкана право за Търново, като се даде сигнала на всякъде с една прокламация или с други някой си знак да се дигат, да пресекат телеграфите, и да затворят пътищата за пощите...".

Георги Раковски е национален революционер, пръв идеолог на националното революционно движение, писател, публицист, етнограф. Роден е през февруари 1821 г. в Котел. През 1861 г. съставя "План за освобождението на България" и "Статут за едно Привременно българско началство в Белград". В плана застъпва идеята за всеобщо въстание на всички българи, без разлика на тяхното социално положение, а не чрез реформи или с помощта на външни сили (ръководният му принцип е: "Наша свобода от нас зависи").

Според плана в България трябва да бъдат създадени тайни комитети, които да мобилизират населението за масово участие във въстанието. Основната слабост на плана е убедеността, че народът е подготвен за въстание и че въоръженото му ядро трябва да са емигрантските среди. Поради това той организира и ръководи в Белград Първата българска легия (1862 г.) и работи за създаване на съюз на балканските християнски народи за борба срещу турското робство (1863 г.), основава сред българските емигранти революционна организация "Върховно народно българско тайно гражданско началство" (1866 г.), разработва "Привременен закон за народните горски чети за 1867-о лето". До края на живота си работи за осъществяване на революционните си планове. Умира на 9 октомври 1867 г. от туберкулоза във вилата на братя Мустакови край Букурещ.

През 1885 г. костите му са пренесени в България в софийската катедрала "Св. Неделя". През 1942 г. са пренесени в Котел, а през 1981 г. - в Мавзолея на Раковски и музей на възрожденците в същия град.

Книжовното дело на Раковски е неразривно свързано с революционната му дейност - и публицистичните му, и литературните и историко-етнографските му научни трудове.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Той, както Левски

    46 34 Отговор
    и всички други БЪЛГАРСКИ ПАТРИОТИ, са били РУСОФОБИ!
    Искали са, борили са се и са си дали живота за освобождението, но без руска намеса.
    "Руският ботуш е по-лош от туракият бич!"

    Коментиран от #15, #19, #47

  • 2 Раковски

    45 25 Отговор
    И който ни освободи той ще ни пороби .Още тогава е виждал колко много копейки ще се пръкнат в България

    Коментиран от #22

  • 3 Русия е българският ад

    41 24 Отговор
    Докато не изчистим всичко руско по нашите земи, няма да се оправим.

    Коментиран от #7

  • 4 Четере ли,

    24 18 Отговор
    русофилите?

    Коментиран от #5, #23, #27

  • 5 Не четат.

    27 23 Отговор

    До коментар #4 от "Четере ли,":

    Неграмотно са всичките.
    Точно такива и трябват на Мunpoфaнoвa.
  • 6 Троловете на Путин

    24 19 Отговор
    са в шок
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Докато

    30 24 Отговор
    Не се съборят моча и альоша и тем подобни ,няма управия

    Коментиран от #20, #25, #48

  • 9 Тьотя

    21 18 Отговор
    Ну давайте ребята спите ишо ,а рублачки не хочите.Копейка събуждай си хората ,да започват да тролят за колко е велика расията и как ва е асвабадила
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    25 13 Отговор
    Някога Имахме Истински Патриоти

    Коментиран от #12, #13

  • 12 Дам

    11 5 Отговор

    До коментар #11 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Така е бат Вальо.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Да живее Америка

    35 20 Отговор
    Тя ни освободи от Русия. Сега канадците товарят земята ни пълна със злато, и след себе си оставят блато. Опитаха и в Гърция земята да товарят, но там ги изритаха без да се разправят. Слава на Америка слава на Канада, а българинът, той е свикнал да страда

    Коментиран от #42

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Последния Софиянец

    22 20 Отговор
    Направо да им завиди човек на робството. Раковски също като Вазов произхожда от заможно семейство..... Сигурно сме единствените в света където робите са заможни

    Коментиран от #18, #35

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Турците

    17 19 Отговор

    До коментар #16 от "Последния Софиянец":

    Са работливи хора ,и нашите са работили,а рушляците ,дай му самагон и работата е сдялана
  • 19 масон

    14 20 Отговор

    До коментар #1 от "Той, както Левски":

    Интересно , докато са се занимавали с революционно дело , хора организации . Кои им е плащал големите масрафи? Те не са работели нищо . Не са били заможни чорбаджии , или купци . Шетали са насам натам по чужди държави . С едно изречение - Има ли нещо общо, нашето национално освободително движение ,с едни хора дето са решили да лишат Османската Империя от големи територии , и да я отслабят до степен , че да и вземат огромните количества нефт , и геополитическата и тежест.

    Коментиран от #21, #37, #46, #54

  • 20 И мутрафанова

    19 8 Отговор

    До коментар #8 от "Докато":

    Вън от България!
  • 21 История - НАП

    10 4 Отговор

    До коментар #19 от "масон":

    Раковски е откупил събиранети на данъци във северозапада. Теглил големи заеми Но не можал да ги върне.

    Коментиран от #24

  • 22 Колизия

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "Раковски":

    Той самия не е ли бил бирник в Видинско?
  • 23 Читанки

    5 5 Отговор

    До коментар #4 от "Четере ли,":

    Четем и мислим. По, отде пара е взел за тия работи? Май е нсобикалял богати хора. Нещо обрщаесл ли им е? Бог да упокои душата мъ?
  • 24 Някой

    8 3 Отговор

    До коментар #21 от "История - НАП":

    Разбрах , работил е за НАП , и банка ДСК му е отпуснала необезпечен кредит. Обаче дълга се унаследява.
  • 25 УЙКО-КАЛЕКО

    16 11 Отговор

    До коментар #8 от "Докато":

    Паметниците ли ти пречат,.КАТО СЪБОРИХМЕ МАВЗОЛЕЯ СИГУРНО ЗАПЛАТИТЕ ИЛИ ПЕНСИИТЕ СЕ ВДИГНАХА ДРАСТИЧНО.
  • 26 СЗО

    7 1 Отговор
    "Наша свобода от нас зависи"!
  • 27 Минувач

    12 6 Отговор

    До коментар #4 от "Четере ли,":

    Не съм русофил, но все пак да попитам - и какво точно да четем? Какво в тази статия има анти-Русия? Или ти прочете първите няколко русофобски коментара и счете, че и те са част от статията??? Иначе съвсем отделен въпрос е - кой какво е мислил, искал и смятал да направи тогава, русофил или русофоб, но в крайна сметка и тези революционери с не-руски настроения, да не би да са успели да направят нещо сами? Нещо без руската намеса и пращането на армията им? Едно е да си мечтаеш, друга е реалността. България сама никога е нямало да може да си постигне независимостта, без значение са страховете на някои революционери от последващо друго, поредно влияние - руско или западно. Изборът се е свеждал до - или не търсим чужда помощ и се опитваме сами, което е обречено на провал и хиляди български жертви напразно, или търсим чужда подкрепа, бием се наравно стях, а после макар и с ново, друго влияние, то все пак ще имаме държава. Май по-добре е второто. А Русия е тази, която се включва, а не Запада. Кратко и ясно. И последно - аз се дразня на идеализирането на хора, на личности, приравнявайки ги почти до библейските светии. Не, те са били хора!!!! Те са имали своите правилни и своите неправилни решения и възгледи. Приносът и жертвата им са огромни, но и те са били просто хора, идеалисти и нерядко мечтатели, но в реалния живот мечтите са си мечти, реалността и възможностите са други. Затова и висшата форма на политика и дипломация е лавирането и решенията според даденост

    Коментиран от #31

  • 28 Минувач

    9 5 Отговор
    .... И аз искам сега в България да открием неземни богатства, някакъв неизчерпаем източник на енергия, нещо което да промени България до най-богатата и силна държава в света, но .. мечти :-) И да се върнем на любимата тема за русофилството и русофобството - разбери, че почти всички, дето определяте тук за русофили, са просто американофоби. Аз съм такъв! А в случая Русия е просто враг на врага, симпатии към Русия има дотолкова, доколкото да победи и спре американсата намеса и подчинение над Европа, най-голямата и определяща задача номер 1 за САЩ. Аз искам еЕвропа на европейците, аз подкрепям десните партии и всеки, който се бори срещу ислямизацията на Европа, който се бори за семейните ценности, без многополови и лгбт, за независими политики, но в търговски съюз, деескалация на всякакви военни агресивни провокации и разширения, равнопоставеност. Но това за САЩ е равносилно на загуба на доминация, на икономическо господство, загуба на договори и пари.

    Коментиран от #29

  • 29 М--дааа

    2 10 Отговор

    До коментар #28 от "Минувач":

    Вярвай си ,че не си примитивен протрит савеЦки......... ,но човеците не баламосвай.щом по апостолите (хлъзгаво, гняяязно)започва да СИПВАШ. яяяяяясен си товариШ.

    Коментиран от #33

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Мани ги

    10 8 Отговор

    До коментар #27 от "Минувач":

    лаещите русофоби...това са комплексари, на които им е тежко да си признаят, че българският народ (НАРОДЕ !!!) е бил и е на принципа преклонена главица сабя не сече и поради народопсихология, не поради друго, не е могъл сам да се пребори за свободата си. Затова те мразят и освободителите си и себе си мразят, защото осъзнават, че са просто едни жалки лаещи кучета и ако те бяха на онова време също щяха да подвият опашки. А максимата, че освободителят щял да ни пороби, в случая се оказва невярна, не че е лишена от логика, но истината е и те я знаят и колкото да ги боли не могат да променят историята, че след Освобождението на 3 Март 1878г, следва Берлинския конгрес, на който Западните сили ни режат, следва близо 60 годишно държавно управление подчинено на същите тези западни сили - основно Германия, следват 3 национални катастрофи, за които Русия няма никаква вина, а вината е била на управляващите, които са водили прогерманска политика. Ние сами сме си виновни, затова че сме избрали навремето Стамболов, а той е назначил Фердинанд на власт и всичко, което е последвало. През тези 60 години (1880-1944г) прозападно, прогерманско управление се е водила и антируска политика, така че няма как Русия да им е виновна за ганьовските издънки.

    Коментиран от #39

  • 32 !!!?

    19 4 Отговор
    Мнението на бъргарските възрожденци за Русия преди "освобождението" !!!?

  • 33 Минувач

    6 3 Отговор

    До коментар #29 от "М--дааа":

    И как прецени, че съм /протрит совецки/ тип, хах?!? Само ще те запитам - всичките милиони избиратели в Западна Европа, гласували за десните партии, на които аз симпатизирам, те също ли са про-съветски??? Разликата, която ти не можеш да осъзнаеш е продиктувана от комунистическото ни минало, което е лесно оправдание и лесна манипулация на продажните ни политици. Но, това минало беше преди над 30 години, цяло поколение назад. Нито България е същата, нито Русия, нито света. Тази лесна манипулация вирее само в пост-комунистическите страни, но не и в Западна Европа. А целите и борбата и разбиранията на десните там и тези тук са аналогични, едни и същи на 99%. Затова и Възраждане са побратимени с редица западни, десни партии, а не с някакви руски. Само, че ти нямаш мозъчния капацитет да се откъснеш от пропагандата и си тази лесна нейна мишена. Ти виждаш само някаква руска заплаха, но си сляп за дългосрочната заплаха за Европа - ислямизация, демографски колапс, пълна загуба на суверинитет и пълно подчинение (фискално, политическо, икономическо, та дори и конституционално) на един център - Брюксел. А само един център се контролира лесно, откъдето и пипалата ще контролират всеки член. Сляп си за дигитализацията и прекъсването освен на националния, но и на личния суверинитет. Сляп си за смъртта на семейните ценности, които са държели цивилизацията хилядолетия, сляп си за заплахата от лгбт пропагандата. Но не, ти виждаш навсякъде руска заплаха, съветски някакви 30-год

    Коментиран от #38, #41, #43, #44

  • 34 Минувач

    1 4 Отговор
    ....съветски някакви 30-годишни трепети, които незкайно как са оплели няколко десетки милиона западноевропейци, поддръжници на десните партии, хах.
  • 35 Провинциалист от провинция Тракия

    2 9 Отговор

    До коментар #16 от "Последния Софиянец":

    В древна Атина (родината на демокрацията) робите са имали право на частна собственост, заемали са ключови позиции в държавния механизъм и са имали правото да наследят богатства от свойте господари.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Оракула от Делфи

    9 1 Отговор

    До коментар #19 от "масон":

    Турция като всички други религиозни империй , е черга от дестки националности и бивши държави!
    Нормално е да се разпадне на това ,което е била преди да завладее земите на Скити и Траки-българи!!
    Кое е турското, като половината Турция е Кюрдистан и Сирия !
    Другата половина е Гърция и малко България, изконни Тракийски земи!?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Поправка

    0 1 Отговор

    До коментар #38 от "Да ти кажа..":

    Сегашните десни са точно миналите десни..грешка- имах в предвид- СЕгашните десни са миналите леви
  • 41 Да ти кажа..

    6 1 Отговор

    До коментар #33 от "Минувач":

    И американофилите и русофилите сте един дол дренки. Свикнали да сте превити, да лижете и мажете, само и само да се докопате до кокалчето.. пфу.

    Коментиран от #45

  • 42 КАНАДЦИТЕ ПЛАЩАТ МИЛИОНИ

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "Да живее Америка":

    За концесията със златото....парламента така реши.....
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 БОдни пръчка, ама...

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "масон":

    Основната слабост на революционерите ни е,че считат,че народът е готов за въстание.С масонски пари форсират създаването на комитети, което е твърде различно от народното будителство и системната дългогодишна работа на терен. В повечето случаи ръмжат срещу богатите българи ,а реално богатите българи и будителите са тези които строят училищата,църквите,първите театри и фабрики. Те създадоха Екзархията. Революционерите се сърдят и недоволстват когато народът не ги подкрепя, а то е защото тая работа не става с... бОдни пръчка - пий вино.

    Коментиран от #50

  • 47 Манол

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Той, както Левски":

    И аз много ме яд на руснаците. Да ни бяха оставили в турско сега щях да съм мюсляр да вият на главата по 5 пъти на ден някакви ходжи, а те решили да дадат свобода на България. Със сигурност и те съжаляват за рази си грешка.
  • 48 Мочам

    6 3 Отговор

    До коментар #8 от "Докато":

    И как по-точно ще настъпи оправията като изчезнат моча. Альоша и тем подобни? Да си представим, че след две седмици сме ги бутнали. Какво следва? БГ цъфва?
  • 49 Оля отвори очички

    9 2 Отговор
    Раковски е бил масон. Обгрижван от останалите масони. Полиглот владеел е десетина езици. Подвизавал се е под различни имена. Неслучайно е работил известно време във френската библиотека. В Истамбул падишахът му е предоставил цирка. Оттам той забогатява. Оставя парите на братята Евлогий и Христо Георгиеви. Заръча им да направят училище за всички любознателни деца. Този Университет сега носи името на братята .Той отива в Индия за да се запознае със старобългарския език. Не случайно в Индия има кръстени 15 училища на негово име.
  • 50 Абе то работа, работа

    3 2 Отговор

    До коментар #46 от "БОдни пръчка, ама...":

    ама заспал народ трудно се буди..И са сме си същите офце

    Коментиран от #52

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 На кестерме

    2 1 Отговор

    До коментар #50 от "Абе то работа, работа":

    Присъщо на всички социални инженери е да искат, настояват за бързо,ускорено реализиране на проектите им и когато това не се получава все народът им виновен,все заспал,все недорасъл.Революционерите все искат да им се случат нещата за няколко години ,нАпреки на народи където същите неща са се случили за десетки години.

    Коментиран от #62

  • 53 НАЦИОНАЛИСТ

    4 5 Отговор
    Г.С. РАКОВСКИ, В. ЛЕВСКИ НЕ ЗНАМ ДА СА БИЛИ ЗАКЛ€ТИ РУ$ОФОБИ, НО СИ ОСТАНАХА С МЕЧТИТЕ,А
    МЛАДИЯТ Г.БЕНКОВСКИ НАПРАВИ ВЪСТАНИЕТО,КОЕТО ПОРАДИ ПР€ДАТ€Л$ТО ИЗБУХВА ПО-РАНО,И НЯМАШЕ КАК ДА УСПЕЕ СРЕЩУ османската империя(НЕ банда ИЛИ армийка, А империя)!!!
    ИСТИНАТА Е,ЧЕ БРАТСКА ПРАВОСЛАВНА РУСИЯ НИ ОСВОБОДИ, КОЛКОТО И ДА ГИ ЯД РУ$ОФОБИТ€-€вродж€н д€ ра$ти, А западнит€ $или РАЗДЕЛИХА БЪЛГАРИЯ НА ДВЕ, САМО СЛЕД ТРИ МЕСЕЦА НА ВИ€Н$КИЯ КОНГР€$!
    ЕДНО Е ДА ИСКАШ, ДРУГО Е ДА МОЖЕШ И ТРЕТО Е ДА ГО НАПРАВИШ!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Историк

    8 0 Отговор
    що се отнася до Българския народ, то той просто е бил обиран чрез лъжи както го правят и сега, а към Чорбаджиите са се отнасяли както беше преди 20 години, когато мутрите заплашваха собствениците на Магазини, Кафета и др. изнудвайки ги да се застраховат при тях, а който не желаеше, първото, което му се случваше бе да изпотрошат, заведението му, после палеж, а не са малко и случаите, когато собственици ставаха инвалиди от "приятелското" им потупване по гърба.
  • 57 Историк

    4 1 Отговор
    Революционерисатанисти.
    Това, което се нарича въстание е подготвяно от масоните, чрез тези продажни българи, които са се обявили за революционери и са станали масони; изпълнявайки заповедите им са ходили на спявка във Франция при Масона Мазини, а Раковски(първия масон в България) е бил на среща с главния сатанист Алан Пайк, от който е получи подарък бастун( намира се в музеят му) и с който се е гордеел, а що се отнася до Българския народ, то той просто е бил обиран чрез лъжи както го правят и сега, а към Чорбаджиите са се отнасяли както беше преди 20 години, когато мутрите заплашваха собствениците на Магазини, Кафета и др. изнудвайки ги да се застраховат при тях, а който не желаеше, първото, което му се случваше бе да изпотрошат, заведението му, после палеж, а не са малко и случаите, когато собственици ставаха инвалиди от "приятелското" им потупване по гърба.

    Коментиран от #58

  • 58 НАЦИОНАЛИСТ

    2 3 Отговор

    До коментар #57 от "Историк":

    НЕ НАРОД, А МЪРША Е КАЗАЛ ПОЕТА....,
    Д€$И $ТАНА "първа дамЪ" ЧР€З "ОМЛ€ТА"!

    Коментиран от #61

  • 59 Морски

    2 0 Отговор
    Най големия!!!
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Да ти кажа..

    1 0 Отговор

    До коментар #58 от "НАЦИОНАЛИСТ":

    Само като гледам маймуницата, на която пишеш и ми става ясно, че си мноого далече и встрани от национализма..
  • 62 Дада

    1 0 Отговор

    До коментар #52 от "На кестерме":

    Дай примери...Сигурно сърбите и гърците, понеже имат сходна история на нашата...Точно обратното е при тях с революциите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове