Last news in Fakti

28 Ноември, 2023 21:38 7 516 58

Няма таван: Отново вдигат възрастта и стажа за пенсиониране от новата 2024 година

  • нои-
  • пенсии-
  • пенсионери-
  • пенсиониране-
  • българия

Пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2023 г., се осъвременяват от 1 юли 2024 г. с решение на Надзорния съвет на НОИ

Няма таван: Отново вдигат възрастта и стажа за пенсиониране от новата 2024 година - 1
Снимка: БГНЕС

Възрастта и стажът за пенсия се повишават през следващата година, е записано в Бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2024 г., внесен за обсъждане в парламента.

За масовата трета категория труд през 2024 г. необходимите условия за пенсиониране са 62 години и 2 месеца навършена възраст и 36 години и 6 месеца осигурителен стаж за жените и 64 години и 7 месеца навършена възраст и 39 години и 6 месеца осигурителен стаж за мъжете, пише PARITENI.bg.

Необходимата възраст за пенсиониране при непълен стаж трудов стаж става 67 години, при наличие на 15 години действителен осигурителен стаж.

Повишават се изискуемите възраст и осигурителен стаж при пенсиониране за работещите при условията на трите категории труд, както и минималната възраст за пенсиониране на хората, работещи в системата на отбраната и МВР.

Работещите в сектор „Отбрана и сигурност” вече ще се пенсионират при 54 години и 2 месеца навършена възраст и 27 години осигурителен стаж и за двата пола.

През 2024 г. минималната възраст за пенсиониране на лицата, работили при условията на първа и втора категория труд, които не отговарят на условията за пенсиониране от професионален пенсионен фонд по чл. 168 от КСО или са променили осигуряването си по чл. 4в от КСО, е съответно 50 години и 8 месеца за жените и 54 години и 2 месеца за мъжете от първа категория и 55 години и 8 месеца за жените и 59 години и 2 месеца за мъжете от втора категория труд. Сборът от навършената възраст и стажа се запазва на 100 за мъжете и 94 за жените и за двете категории труд.

Пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2023 г., се осъвременяват от 1 юли 2024 г. с решение на Надзорния съвет на НОИ с процент, определен по правилото на чл. 100 от КСО. При текущите параметри на макроикономическата прогноза заложеният при разработване на проекта на КБДОО процент по чл. 100 от КСО е 11,0 на сто. Процентът е изчислен при допускане за ръст с 12,9 на сто на средния осигурителен доход (от 1 298,45 лв. през 2022 г. до 1 466 лв. през 2023 г.) и средногодишна инфлация по хармонизирания индекс на потребителските цени от 9,1 на сто за 2023 г., пише още в документа.

От 1 юли 2024 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст и свързаните с нея минимални размери на пенсиите за трудова дейност се увеличават със същия процент, определен по швейцарското правило. С толкова нараства и социалната пенсия за старост и свързаните с нея пенсии и добавки.

Запазва се таванът на пенсиите на 3400 лв.

От 1 юли 2024 г. размерът на „вдовишките“ добавки по чл. 84 от КСО се увеличава от 26,5 на 30 на сто от размера на пенсията на починалия съпруг/съпруга.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Орел

    92 0 Отговор
    Майката!
  • 2 Хихихи..

    128 13 Отговор
    Пак ли Путин ви е виновен бе,сатанистчета разлигавени?

    Коментиран от #48, #50, #54

  • 3 Опааа

    118 11 Отговор
    Целта е ясна! Веднага Ко ко рчо и Ники-парцала в Белене и каторга минимум 10г.!

    Коментиран от #9

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Некой си

    109 1 Отговор
    Умирай трудно ! Това е днешна България.
  • 6 Поп Кръстю

    124 5 Отговор
    Щесе работи до като умрем. Само военни и полицаи ще живеят във България. Работниците до като са живи ще работят. Браво на ДЕМОКРАЦИЯТА . 55 СЕ ПЕНСИОНИРАХТЕ ПРЕЗ СОЦИАЛИЗМА А ЖЕНИТЕ НАД 3 ДЕЦА СЕ ПЕНСИОНИРАХА НА 45 ГОДИНИ. БРАВО ДЕМОКРАЦИО . ОФЦЕТЕ ЩЕ ГЛАСУВАТ РЕДОВНО .

    Коментиран от #15

  • 7 Поп Кръстю

    53 3 Отговор
    Щесе работи до като умрем. Само военни и полицаи ще живеят във България. Работниците до като са живи ще работят. Браво на ДЕМОКРАЦИЯТА . 55 СЕ ПЕНСИОНИРАХТЕ ПРЕЗ СОЦИАЛИЗМА А ЖЕНИТЕ НАД 3 ДЕЦА СЕ ПЕНСИОНИРАХА НА 45 ГОДИНИ. БРАВО ДЕМОКРАЦИО . ОФЦЕТЕ ЩЕ ГЛАСУВАТ РЕДОВНО .

    Коментиран от #8

  • 8 Слушай,

    88 1 Отговор

    До коментар #7 от "Поп Кръстю":

    Стани депутат и няма да искаш никога да се пенсионираш. Депутатите искат доживотно да са в парламента и да работят, работят, работят. Неуморно и продължително срещу 15-20 хиляди лева на месец .
  • 9 Ми ДА

    39 8 Отговор

    До коментар #3 от "Опааа":

    ПЕШЕШ неВярни неща. Тези срокове са от времето на КАЛФИН-БОЙКО няма нищо НОВО кокорчово!

    Коментиран от #10, #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Чорбара

    52 3 Отговор

    До коментар #9 от "Ми ДА":

    Таван има и той е 65 г.иза мъжете и за жените. ЗА ТОВА БЛАГОДАРЕ ТЕ НА БОКО,ПОСНАТА ПИЦА И КАЛФИН.
  • 12 шааа

    55 2 Отговор
    Пишете сто години направо, кво да се лъжем лъжичка по лъжичка
  • 13 Счетоводител

    38 19 Отговор
    Всичко това са спекулации. Сроковете са заложени от тройната коалиция, от Бойко и всички останали. Всички политически партии са зад това нещо, защото така или иначе фондовете не издържат. До 2040 всички ще се пенсионират на 65, така че сроковете бавно вървят към това. А на мрънкащите, единствения начин да намалее времето за пенсиониране е да имаме всички по три деца и да не емигрират когато завършат университет, тоест да останат да работят тук, за да има кой да внася за фонд пенсии. Няма как застаряваща нация и нация с 10% неработещи роми и 40% сив сектор да има пенсиониране преди 60-65 годишна възраст.
    Някои ще кажат соца така, соца иначе - обаче по време на соца населението растеше, базирано на това, че през 1910-1930 е имало раждаемост по 5-6 до 10 деца в семейство, което от своя страна води до бум на млади хора, работещи. Още повече две години казарма за всеки младеж, ученически и студентски бригади, всичко това е ресурс който трупа човекочасове труд, нещо което сега го няма и няма кой да го даде. Проста икономика и демография от която в близките 20 г. няма как да излезем.

    Коментиран от #22, #26, #37

  • 14 статистик

    77 7 Отговор
    Тоест е безмислено да се внасят осигуровки !

    Коментиран от #49

  • 15 Иванов

    62 7 Отговор

    До коментар #6 от "Поп Кръстю":

    Да се вдигне вазраста на воени и полицаи до 60 години идасе намалят 20 заплати на10
  • 16 Деций

    77 4 Отговор
    Според мен системата скоро ще се срути.Не виждам реален смисъл от участие в нея,с надеждата един ден,незнайно кога човек ще се пенсионира,ако въобще стигне тази възраст.Поради тези факти събирането на пари от младите е чиста проба грабеж.И нещо повече,никой не е подписвал договор,или депозирал искане държавата да го облага с цел някой ден да му дава пенсия.Факта че условията се променят едностранни,е равносилно на неспазване на договореност!Другият момент е ,че ако случайно някой се пенсионира,то парите които ще взема ,са с друга покупателна способност от тези които са му събрали.Кражбата е тотална!

    Коментиран от #24

  • 17 Няма таван за стаж и потоци

    27 2 Отговор
    към чекмеджета и наивност на преизбиращи поклонници свързващи двата края с бързи кредити
  • 18 Обърнете

    41 2 Отговор
    Внимание на минималният трудов стаж! 15г! 3 пъти по висок в сравнение с Германия. Социална пенсия и по старост също не се полага, ако имаш повече от 1 имот, независимо какъв е. Всеки сам да си прави изводите какво го чака.
  • 19 Варна

    62 3 Отговор
    А в Германия въвеждат 4 дневна работна седмица . Мъск дори говори за тридневна . Дано се срине цения европеиски съюз ! На Французите се опитаха да им вдигнат от 60 на 62 и запалиха Париж .Нищо няма да им плащам , като стана на 60 ще продам нещо и ше си ги изхарча ,Какъв смисъл има да налива човек в тази система ? Ако пази Боже си отиде преди пенсия с този стрес , никой няма да му наследи вноските , така че всичко е една измама
  • 20 РЕАЛИСТ

    46 1 Отговор
    Кога трябваше да гласувате, ходехте за гъби. Сега бачкайте, докато умрете. Хак да ви е! Капиталистът иска да печели, работника да работи , като се разболее и остарее да го изхвърли и ако може да не му плаща. Това е закон писан още от Маркс, ама кой да чете.
  • 21 Ако зависи от мен

    8 15 Отговор
    Ще отпускам пенсия на всеки български гражданин в максимален размер три години след смъртта
  • 22 Деций

    39 4 Отговор

    До коментар #13 от "Счетоводител":

    Търси глупаци,роби и евтина работна ръка другаде!Пенсията на Учителка с 29 г стаж в България е по малка от пенсията която получава от Италия за три години като детегледачка!Нещо да имаш да кажеш?

    Коментиран от #27

  • 23 089954

    61 1 Отговор
    Ужас , масово хората имат пропуснати месеци или годи стаж , заради чудесните 90 те години и заради затворените заводи , тоест по вина на държавата . Получава се 67 години , просто ни подготвят да ни подхвърлят нещичко само на тези които са живи .Толкова е нечестно ! В другите държави минималния изискуем стаж е 10 години , на някой места дори 5 години .Тези наистина ни трепят като хлебарки .
  • 24 Така си е

    46 1 Отговор

    До коментар #16 от "Деций":

    Всеки може да вземе калкулатора и да пресметне за 40г колко пари е дал на държавата. След това да си направи изводите - когато се пенсионира - държавата ще му даде ли тези пари обратно? Ако гушнеш букетчето на 75, да не дава Господ, събраните пари остават за държавата вместо да се наследят от наследниците. Май плащащите пенсионни осигуровки са от прекараната страна!?
  • 25 Артилерийска подготовка

    31 1 Отговор
    То сега така е записано, но до 1.7.24 г. има много време и нищо чудно възрастта за пенсиониране да се увеличи още. И ще е съвсем "обосновано",защото при сегашния евроатлантически рахатлък пенсионерите гонят 100 години и повечето продължават да работят. Може да се окаже, че със следващия заем пенсии няма да се изплащат, защото няма пенсионери. Дано не ме чуе дявола, щото, ако не тази, следващата сглобка като нищо ще го направи...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Счетоводител

    18 0 Отговор

    До коментар #22 от "Деций":

    Нито търся глупаци, нито съм обидил някой, просто правя реален анализ на ситуацията. А дали я смятам за честна - естествено че не. Аз също съм наемен работник, с основен и граждански договори и не съм съгласен с тази политика, но при тези обстоятелства естествено че няма какво друго да се направи. А ти виж хора работили в САЩ 15 години, които на 45 са решили да се пенсионират и да си дойдат тук в РБългария и да си харчат пенсията и си гледат децата.
  • 28 тарантула

    52 1 Отговор
    Дали пък не е по изгодно човек вместо осигуровки , да си изплаща цял живот един апартамент например . Като навърши възраста , а може и по рано , може да го пусне за продажба и с парите да живее поне 10 години , може и под наем да го даде , и накрая да остане на наследници .От пенсия нищо няма да остане ! Проклинам всички политици от последните 34 години , дано Господ ги накаже по най тежкия начин ! Окрадоха всичко , постоянно крадат и затова никога не стига бюджета , затвориха всички фабрики и заводи и хората просто няма от къде да наберат стажа .Те разбира се знаят всичко това , знаят , че само те са виновни за всичко .Проклети да са !

    Коментиран от #53

  • 29 визионер

    43 1 Отговор
    Моите набори започнаха да се връщат , защото одъртяхме .Аз не можах да отида в чужбина защото имаше ангажименти с възрастни родители и малки деца .Сега обаче се замислям да се махна завинаги .Нито съм млад , нито много здрав , но аз с тази държава бях до тук .

    Коментиран от #47

  • 30 Счетоводител

    27 0 Отговор

    До коментар #26 от "Георги":

    Имам деца, успял съм да играя нещо и съм наемен работник, съумяващ с честен труд да изгради нещо и да го оставя след себе си. Стоя, работя, плащам си данъците и си произвеждам 60% от храната. А относно пенсиите - до 1950 г. хората са казвали - не искам държавата да ме храни - нали се сещате какво значи. А дали е честна тази система с пенсиите - естествено че не, като не ни харесва нека спрем да плащаме осигуровки и да не мислим за пенсии, честно нали.

    Коментиран от #34

  • 31 ьььььььььь

    29 1 Отговор
    Значи аз вече взех решение . Няма да плащам тези осугуровки , няма да плащам и увеличения данък сгради .Бездруго по телевизията казаха , че масово хората и сега не плащат данък сгради .На хората просто им кипна и не знам къде ще избие , но няма да е надобре .

    Коментиран от #43

  • 32 пътен знак

    42 1 Отговор
    Пука му на Асен и на другите политици , те отдавна си имат имоти в Дубай и на други места , от тук просто крадат ислагат пари в сметки в чужди банки , да си харчат цял живот .Язък че предците ни са си давали живота за тази държава , нямало е никакъв смисъл

    Коментиран от #46

  • 33 ИМПЕРИАЛИСТ

    28 3 Отговор
    Не мрът тия пусти пенсионери, ама сега като ги боцнем с новата ваксина за КОВИД и нещата ще се оправят..."Търпение му е майката"
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Студопор

    27 1 Отговор
    Ако искате, направете така, че да почваме училище на 5 години и да се пенсионира е на 80. Няма защо да се вените! Нека почваме да работим по-млади и да работим докато грохнем. Така ще умирам по-плади и няма да се налага да плащате пенсии.
  • 37 Студопор

    22 3 Отговор

    До коментар #13 от "Счетоводител":

    И защо да създавам данъкоплатци? И да ги орисвам да бъхтят в мизерна България?

    Коментиран от #38

  • 38 Счетоводител

    7 15 Отговор

    До коментар #37 от "Студопор":

    За да има кой да се грижи за теб като стане време да не можеш. Същото се отнася и за мен, и за всеки друг, защото живеем в социално общество. Като си толкова самоуверен недей чака пенсия от държавата и се оправяй сам - не внасяй осигуровки и изкарвай прехрана си или децата да пращат ойро от гнилия запад

    Коментиран от #39

  • 39 Студопор

    26 2 Отговор

    До коментар #38 от "Счетоводител":

    Рекси, ама аз точно това правя. Ако си мислиш, че разчитам тая пробита кочина да ми дава 150 кинта пенсия и да ми стигат, лъжеш се!
    Освен това - няма как да бъхтам още 40 години, за да ми вдигат пенсионната възраст постоянно докато умра.
    Относно децата - не знам в какъв сапунен сериал живееш, но в реалния живот съм ставал свидетел много пъти на това как хора с по няколко деца, живеят сами и умират сами като кучета, без да има кой да ги погледне.
    Относно обществото ни - ама ти за същото българско общество ли говориш? Защото май го нарече "социално". Да, ама не! По-скоро е социално общество. Всеки дърпа към себе си. Като в приказката за орела, рака и щуката. Да умираш на улицата, няма да има кой да те погледне! Ще те подминават и ще се кръстят, че не се е случило на тях.
    Запомни - никой на никого не е длъжен и никой на никого не помага!! Живеем в едни мизерни 111 хиляди квадрата и сме просто група нещастници, които се самоизяждат за парчето хляб насъщен. Ако утре опре ножа до кокала, съседа, с който си се поздравява 20 години, ще те пречукат, за да е добре.
    По-добре седни и преосмисли малко ценностната си система и мирогледа си.
  • 40 алчен за работа

    18 0 Отговор
    Работиш до гроб.
  • 41 даммм

    24 0 Отговор
    Ако не си крал, лъгал или получил наследство работиш до умиране.
  • 42 Нямам официално работен един ден

    18 4 Отговор
    Нямам официално работен един ден в БГ. Нямам трудова книжка и трудов стаж. Нищо не им давам на измамниците и не им ща нищо.
    Но ме яд за тези които останаха в БГ и бяха тотално мамени и ограбвани.
    Ако не бях си хванал торбичката и да се преместя при лошите капиталисти и аз и родителите ми едва ли бихме могли да оцелеем в БГ.

    Коментиран от #44

  • 43 Сега

    13 0 Отговор

    До коментар #31 от "ьььььььььь":

    С данък сгради не се шегувай ,аз се направих на умен да не плащам ,3 год ,после съдия изпълнител и наказателни лихви 10% така че го платих тройно.Просто съвет ,ти си знаеш
  • 44 добре си направил

    16 2 Отговор

    До коментар #42 от "Нямам официално работен един ден":

    Добре си направил, че си се махнал от този ад. И аз, ако бях с десет години по-млад, щях да си стегна куфара и Терминал 2. Тук човек не получава нищо: нито признание, нито добра пенсия, нито награда, нито стимули, нито нищо.Тукашният живот е вегетиране.
  • 45 БойКУКОВ

    8 0 Отговор
    Работиш за новите измамници- Ичо, секретарката му Безнадеждна Йорданова, Мирчев от толбухинските села и останалите
  • 46 секретарката от Кубрат

    8 0 Отговор

    До коментар #32 от "пътен знак":

    А Ичо се готви за евродепутат в Брюксел, защото има имот там- жилище и поради тази причина, не поради идейни причини, или морални подбуди, или поради лбов към демокрацията и държавата. Той не познава такива понятия.
  • 47 Бегония Пътникова

    15 0 Отговор

    До коментар #29 от "визионер":

    И аз ще се махам. Човек не може да си избере къде да се роди, но може да си избере къде да умре. НЕ ИСКАМ ТУК ДА УМИРАМ.
  • 48 Левски 1914

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "Хихихи..":

    Не Боби Михайлов е виновен , като дойде Бербатов той ще направи да се пенсионираме на 58.
  • 49 Я, как се

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "статистик":

    Сети!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Aнджело

    4 2 Отговор
    Путин винаги щей виновен българския малък и крив ракета
  • 52 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 0 Отговор
    Ше дойде момент когато някой от вас ще има умствените възможности да изчисли какви пари внася един ГОИ или 3та категория за времето през ,което плаща осигуровки64,7години навършени и 39,6 трудов стаж и един "слуга" ,който нищо не плаща ,а уж му плащат за период54,2години навършени и 27г трудов стаж.когато изчислите ще установите каква лъжа е казаното........"Понеже така сте се осигурявали".......
  • 53 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "тарантула":

    ако купиш жилище ,чрез кредит......Това е загубена кауза........От начало ще те оставят,но в един момент ще ти стоварят......и няма да имаш ни пари ни жилище......Ако смяташ,че едно допълнително жилище ще ти помогне.....да донякъде,но от страни ти виждаш само....Какво прибираш от него,а не виждаш това,което даваш.....ако знаеш какви......са наемателите.....колко от тях са некоректни и с плащанията.....най малката грижа ще са ти 10%...засега към държавата,която не те защитава като собственик,а гледа да те обере или одере!Хубаво е да направиш така:Щото да нямаш слабости,а да имаш от многоместа да капе по малко.....Но за това не трябва да си в интернет ,на млади години!
  • 54 Хъхъ

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хихихи..":

    Я виж възраста за пенсиониране в матушката бе малограмотник. После говори за стандарт ….
  • 55 Пит

    4 0 Отговор
    както казва старшината съчетаваики времето с небитието ЩЕ РАБОТИТЕ ОТ СЕГА НАТАТЪК ДОКАТО НЕ ПОЧИНЕТЕ кой от мъка кой от старост кой от мизерия и безпаричие но КАКТО ЗНАЕ И ДЕДО МАТЕЙКО вие сте писани у черния тефтер и за вас пенсийка ЙОК
  • 56 Съсипан пенсионер

    5 2 Отговор
    Ама защо тавана на пенсиите на милиционерите е 3400лв. Направете им го 10 000лв. То и сега само те го получават. Не стига че "работят" 27 години, а после до края на живота им ще ги дондуркаме с тройна на другите пенсии. На всичкото отгоре бият хората по улиците, да не говорим, че са най-простата част от обществото. Нека заплатите и пенсиите им да са нормални, както беше едно време и ще има само такива, които са си родени полицаи, а не най-големите лекета с татуировки да стават полицаи.

    Коментиран от #57

  • 57 Милиционер

    2 0 Отговор

    До коментар #56 от "Съсипан пенсионер":

    Ами стани и ти милиционер, да видиш как е...
  • 58 Пенсионер

    3 0 Отговор
    За нас пенсионерите в бюджета не са отделени пари за Коледна добавка. Такава за нас няма да има. За съдебната система обаче, за раздаване на премии са предвидени и заделени 66.6 милиона лева. Тоест всеки магистрат ще получи 1.6 основни заплати плюс ранг. На печелившите Честито.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове