Last news in Fakti

1 Декември, 2023 19:14 2 108 28

Клисурски: Не виждам защо ресторантьорите трябва да плащат 9%, а всички останали 20%

  • георги клисурски-
  • бюджет-
  • ддс-
  • дефицит

За първи път дефицит се намалява през месец ноември. Това стана, защото приходите растат. Едната линия, по която растат, е фискалния контрол. Другата е добрата събираемост от НАП и митниците

Клисурски: Не виждам защо ресторантьорите трябва да плащат 9%, а всички останали 20% - 1

За първи път дефицит се намалява през месец ноември. Това стана, защото приходите растат. Едната линия, по която растат, е фискалния контрол. Другата е добрата събираемост от НАП и митниците. Аз съм убеден, че в следващите месеци приходите ще продължат растат.

Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ заместник-министърът на финансите Георги Клисурски.

"Ние предложихме пакет от мерки, които да изсветлят ресторантьорския бранш, и ако те влязат в сила, ДДС за тях да остане 9%. Вчера почти всички наши предложения бяха отхвърлени и за нас това означава, че ДДС за ресторантьорите трябва да стане 20%. Не виждам защо те трябва да плащат 9%, а всички останали 20%. Така е честно спрямо всички останали отрасли и бизнеси. С нашите предложения искахме да се борим срещу феномена сервитьорите да се осигуряват на минимална заплата, а бакшишите да не облагат. В момента бакшишите се водят облагаеми, но те не влизат в касите. Идеята беше НАП да прави таргетирани проверки на касите на ресторантьорите. Щом отхвърлиха почти всички наши предложения, най-нормалното е ставката да се върне на 20%", обяви той.

"С проектобюджета на НЗОК ние предложихме няколко много сериозни реформи, като в тях има и финансови такива. МФ и НЗОК направиха анализ на цените на лекарствата. Установихме, че държавата губи по 100 млн. лева на година от това, че НЗОК плаща различни цени на отделните болници за едно и също лекарство. Има разлика в цената на едно и също лекарство около 10 пъти. Нашата идея е НЗОК да купува централизирано лекарства. В момента тези 100 млн. лева отиват в болниците и търговците на лекарства, които фактурират лекарството между 5 и 10 пъти по-скъпо", разкри зам.-министър Клисурски.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чесан ционис

    12 3 Отговор
    Защо в Русийкята и окраина всички роворят чист старобългарски език ?

    Коментиран от #2, #6, #28

  • 2 Чесан ционис

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "Чесан ционис":

    Говорят
  • 3 А не държава

    15 5 Отговор
    щото тука е територия
  • 4 ПРЕДЛОЖЕНИЕ

    60 0 Отговор
    25% ДДС за Алибегов и подобни бизнесмени. В ресторантите цените са необосновано високи инямат нужда от допълнителни преференции. Пазарна икономика: като не ти изнася-Закривай!
  • 5 милиционер

    35 1 Отговор
    Защото са авери на боко Рапона от Банкя.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 1234

    21 6 Отговор
    ноември фирмите плащат авансово данък печалба , затова е намалял дефицита, а че държавата е фалирала и не си изпълнява задълженията , това е друг разговор. Давам пример - държавата ти учуждава земя, ти не я съдиш а чинно си искаш парите и те мълчат и не отговаря, но и не плащат, питайте софийската обаластна управителка.
  • 8 Слънчакарака

    29 0 Отговор
    А хотелиерите?
  • 9 щото кръчмите

    29 1 Отговор
    и хотелите са на тея в парламента бе, кво се правиш на разсеян
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Тези кръчмарите на Алибегов и Стъки

    34 1 Отговор
    са верни кучета на Борисов, Когато им свирне излизат на Стачки, Блокади, Като ония от Авромагистрсли Чверно море."Храни си кучетата Борисов!! За това ДДС им остана 9%!!!!
  • 12 истина е

    21 0 Отговор
    Кръчмарите трябва да плащат данък 50% , а не 9% , защото цените им в ардаците са 1000%
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Хъхъ

    22 1 Отговор
    Всички не виждаме защо Ресторанти и заведения не плащат 20% ДДС, а за бебешките продукти е като за всички останали примерно.
  • 15 ГОСТ

    18 0 Отговор
    Тия ресторантьори слагат всичко в джоба си. И с тоя ДДС държавата ги облагодетства още. Знам такива който си купиха суф коли за времето когато действа намаленото ДДС. А един суф струва поне над 10 000левчета.
  • 16 Уса

    12 0 Отговор
    Защото са мутри и това се знаеВсички печалбари са мутри
  • 17 защо не

    17 0 Отговор
    Щом ще си стоят ресторантите на 9%, защо за всички хранителни продукти не стане 9%? Ресторантите и хотелите не са толкова нужни, колкото храната.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Павел пенев

    11 0 Отговор
    Не само ти, и ние не виждаме защо тези мошеници ще имат тази привилегия.
  • 20 Име

    9 2 Отговор
    Защото няма и без това печалба. На практика е несигурен бизнес, нито сме световна туристическа дестинация - много заведения са полуживи. Но това е техен проблем.

    На практика не може да се каже, че предлагат нещо специално, така че. Това си е жива привилегия.
  • 21 Няма

    9 0 Отговор
    Никакъв смисъл в заниженото облагане с ДДС. 0 ефект. Да се връща 20% ДДС и пазарна икономика. Който предлага конкурентни услуги ще оцелее. Професионалистите ще останат. Да, веднага кликата на Алибегов и Сие ще ревне, но това е лъжа. Лъжа и то голяма. Просто печалбата им ще намалее. Може би. Който не е чувал за двойно счетоводство, той няма да разбере за какво иде реч.
  • 22 Що ли

    4 3 Отговор
    Ами защото ако се вдигне на 20% много кръчмари ще фалират. Няма да влезнат в бюджета очакваните приходи от останалите с 20% за да компенсират. И на Асенчо няма да излезе сметката догодина.
    Другото е лобизъм.

    Коментиран от #26

  • 23 Бъркаш, Клисурски,

    8 1 Отговор
    Не ресторантьорите плащат ДДС-то, а техните клиенти, т.е. ние.
  • 24 22++

    9 0 Отговор
    22+ и нагоре за кръчмарите и хотелите над 3. Това не е необходимост или ежедневие , а лукс. Двигател 2л или 6л. Кое е ежедневие и кое е лукс? Лекарствата с 20%, храната с с 20%, тока парното водата ВСИЧКО с 20% а кръчмите и хотелите с 9%. И аз ходя на кръчма ама от както им дадоха 9 ракията стана от 2 на 4лв а салатата от 6 на 10лв. Е що така бе. И като видя мазния алибег и оня другия дето и името му не помня мисе гади и искам ддс-то им да е 24.
    като у гръчко - алкохол, газирано и всико дето е лукс и вредно на 24 ама хляба е без.
  • 25 Оракул

    0 1 Отговор
    ЩОТО ТЕ ХРАНЯТ, БЕ КЛИСУРСКИ И АКО ОЩЕ СЕ ЧУДИШ И ИСКАШ ДА ИМ ВЪРНЕШ 20% ДДС, ЩЕ ТИ ПЛЮЯТ В СУПАТА!
  • 26 Пенсионер

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Що ли":

    Преди, когато беше 20% всички ли фалираха.Ако фалират ще си готвим сами и да му мислят богатите, които едни яйца не знаят са опържат.
  • 27 баба Ванга

    1 1 Отговор
    ЗА ЗДРАВНИТЕ РАЗБОЙНИЦИ, КОИТО ОГРАБВАТ БЪЛГАРИТЕ-ШЕФОВЕ НА БОЛНИЦИ И ТЪРГОВЦИ НА ЛЕКАРСТВА, АПТЕКАРИ И ПРОДАЖНИ ЛЕКАРИ -СЪД И ЗАТВОР ЗА ГЕНОЦИД НА НАЦИЯТА!
  • 28 Красимир Петров

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Чесан ционис":

    Научи Български език и тогава пиши
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове