Last news in Fakti

2 Декември, 2023 10:45 5 843 59

Паоло Джентилони: Въвеждането на еврото в България е в интерес и на еврозоната, и на Европейския съюз

  • еврозона-
  • еврокомисар-
  • европейски съюз

Вие не сте изправени пред риска от инфлация след въвеждането на валутата. Това в общи линии е много добра новина за България, казва еврокомисарят по икономиката

Паоло Джентилони: Въвеждането на еврото в България  е в интерес и на еврозоната, и на Европейския съюз - 1

Влизането на държава в еврозоната е един много добре установен процес. Трябва да е съвсем ясно, че това е в интерес не само на България, но е в интерес и на еврозоната, и Европейския съюз. Това каза в интервю за Нова телевизия Паоло Джентилони, Еврокомисар по икономиката.

"Следващия месец ще отпразнуваме 25-та годишнина от въвеждането на единната валута. Първоначално започнахме с 12 страни, а сега са 20 страни и скоро ще бъдем 21. Критериите за приемане се основават върху конвергенцията на четири различни елемента. За да го кажем по-просто: едното е обменният курс, другото е размера на лихвения процент, третият е състоянието на фиска – публичните финанси, дълговете и дефицита, и последният елемент е инфлацията. България се справя много добре с три от тези четири елемента и ние очакваме следващата пролет да измерим в каква степен инфлацията в България съвпада с очакванията на европейската зона, което е последният елемент, който България трябва да изпълни", посочи еврокомисарят.

Според Джентилоне влизането на България в еврозоната през 2025 година е предизвикателство, но никой не може да бъде сигурен по този въпрос.

"Между другото, ако погледнем какво се случи в предишните две години, ще установим, че прогнозата никога не е била твърде точна по отношение на инфлацията. Винаги със закъснение откриваме как инфлацията се ускорява. И даже бяхме изненадани вчера в каква степен инфлацията се е свила в еврозоната, сега е 2,4%, а цел за инфлацията е 2%. Тоест тя наистина бързо се свива. Нека да видим какво ще е развитието за България и дали това предизвикателство ще бъде преборено през пролетта. При всички случаи ще бъде постигнато. Ние не обсъждаме дали България ще влезе или няма да влезе в еврозоната. България ще влезе в еврозоната. Първи януари следващата година е част от резултата за критерия с инфлацията за следващата пролет. Никой не е наясно какво ще се случи".

Комисарят бе категоричен, че трябва да се работи и да обяснява на обществото колко е важно да влезе България в еврозоната.

"Важно е, разбира се за туризма – очевидно е. Важно е за инвеститорите, защото е по-лесно за тях да инвестират, когато използват единната валута – еврото. Важно е, защото Вие влизате, от гледна точка валутната политика, в залата, в която се взимат решенията, което малко или повече е залата на Европейската централна банка. Тоест има много предимства. А, честно казано, недостатъците, които са се наблюдавали в някои страни, не средносрочно, а краткосрочно, заради промяната на валутата – ето в моята собствена страна, в Италия, имаше недостатъци. Но тези недостатъци са много по-малко за България, защото обменният курс вече е ясен. Не се налага да правите странни сметки, както ние, италианците, бяхме принудени да правим. Вие не сте изправени пред риска от инфлация след въвеждането на валутата. Това в общи линии е много добра новина и за България и за Европейския съюз и смятам, че ние трябва да подкрепим този процес".


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дам...

    96 8 Отговор
    ...но не и в моят интерес! Ай чао! Вашта свърши, съсухрен!
  • 2 Гос

    114 7 Отговор
    Ауу,колко е прав! От голяма полза за ЕС и еврозоната.Само за българите няма да е от полза,а във вреда.
  • 3 Някой

    99 7 Отговор
    НЕ на Еврото!!!!
  • 4 Ком

    94 6 Отговор
    Много е важно България да бъде натъпкана във финансовата пирамида (евро-зона). Но не за Българския народ.
  • 5 Факт

    8 73 Отговор
    Дори онзи турчин се изказа за ползите за България в Еврозоната.Кой е против ЕС Нато и тн а ми то е ясно руските отрепки в БъГъ навремето умираха да се правят на белогвардейци а те се оказаха прозти комуняги.

    Коментиран от #52

  • 6 Българка

    75 5 Отговор
    Определено въвеждането на еврото у нас, влизане на България в Еврозоната е в интерес на богатите , но не е в интерес на българите. Аз съм за членство в ЕС, но против зорлям да натикат най-бедната страна в клуба на богатите. Не и докато СТАНДАРТЪТ НА ЖИВОТ НА БЪЛГАРИТЕ НЕ ДОСТИГНЕ ПОНЕ 80% ОТ ТОЗИ НА ЕВРОПЕЙЦИТЕ ОТ ЕВРОЗОНАТА.
  • 7 За вас е полезно

    72 7 Отговор
    За България и българите не е. Я кажете, как се нарича управление, отменящо и забраняващо Референдуми - Колониална Хунта, Фашистка диктатура. За вас е добре Италия- ПИГС, с дългове 140% от БВП, да ви купуваме облигациите. Ние не другарю НСР, нито евро, искаме си държавата.
  • 8 Гост

    66 6 Отговор
    В интерес е на всички, освен на българските граждани
  • 9 Механик

    12 68 Отговор
    Хем ревем, че сме на опашката и сме най бедни в Европа. Хем отхвърляме всяко разумно предложение. Или сме много глупав народ, или сме мазохисти.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Гал

    49 5 Отговор
    Ние сме трето качество за тях. Колонизираха ни, сега ще ни гепят и парите.

    Коментиран от #24

  • 12 ТИР

    45 5 Отговор
    Лев,,,, който му трябват долари,евра,динари ще си обменя при нужда,,,в селата няма магазини а за единна валута говорите,,,
  • 13 Не на еврото

    52 6 Отговор
    Няма спор, така е. Проблемът е, че не е в наш интерес.

    Коментиран от #21

  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    46 6 Отговор
    Така е ‼️ В интерес на ЕС и ЕЗ , но не и на България 😒😒😒
  • 15 Тони

    59 3 Отговор
    Паоло Джентилони: Въвеждането на еврото в България е в интерес и на еврозоната -човека иска да каже че трябва да плащаме кредитите на Испания ,Италия ,Гърция .
  • 16 Абсолютно точно

    55 4 Отговор
    Въвеждането на еврото в България е в интерес и на еврозоната, и на Европейския съюз, но не и за България.

    Защото нашият дълг спрямо брутния ни вътрешен продукт е 21-22%, докато в Гърция, Италия,Испания... е над 140-150%. Направете си сметка кой ще закъса първи и от кой балък ще вземат.

    Ще поемаме задълженията на фалирали държави и ще сме длъжни да им купуваме облигациите.
  • 17 НАТО ВЪН

    51 7 Отговор
    Тва ке е поредната кражба от европските и натовски разбойници! От далаверата с гъгривата царевица през далечната 1991 та до сега когато българскиот народ плаща 10 милиарда за чертежи и скраб ! Но тва е върха на обира на тия разбойници които ще приберат златния резерв на Българската народна банка!!!

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Българин

    9 45 Отговор

    До коментар #17 от "НАТО ВЪН":

    На когото не му харесва България да е член на НАТО може да се изнасе! Кеф му Русия, кеф му Беларус, кеф му Сирия или Северна Корея! Никой няма да го спира на границата или да стреля по него ако реши да я премине.

    Коментиран от #29, #59

  • 20 Костя Копейкин

    10 34 Отговор
    Искаме рубли и копейки! Искаме да сме с братска Русия!

    Коментиран от #45

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Шопо

    44 7 Отговор
    Не ви щем еврото.
    Референдум за ЕС и НАТО.
  • 23 Тоя полит комисар

    34 4 Отговор
    по - ли разбира икономиката, или гледа гивечя? Поне добре го реква, че е в интерес на ЕС-ът и еврозоната. Но не и за България и нас, българите. Предпочитам да се доверя на Стив Ханке, а не на Киркокорите и останалите евромошеници. По - далече от данайските дарове.
  • 24 И не само

    24 5 Отговор

    До коментар #11 от "Гал":

    парите, но и към имотите са се насочили. Финансовият министър иска да продава земята ,а НПО-то " хабитат" апетитно се оглежда за апартаменти.
  • 25 НЯКОЙ

    37 6 Отговор
    Лъжеш господине, лъжеш! Колкото ни беше от полза ЕС и НАТО. Загубихме си държавата за 33 години и народа . Хората бягат или измират а територията се управлява от ПосолстваТА.Остана ни само собствената валута ,единствена пречка пред окончателното ни ликвидиране като държава и вие хукнахте по студия и медии да ни промиване мозъците, за да ни вземете и това. Има едни милиарди зад валутния борд които не ви дават мира да ги олиперите и тях, да не говорим колко сте задлъжнели всички и как са ви нужни будали да ви теглят споделено дълговете, които сами харчихте но задно ще връщаме. Докато си захранваме военна техническия комплекс на САЩ ( купувайки им бракуваните страйкери и самолетни чертежи за милиарди) на вас дълговете , Украйна ни разграбва армията , от средноевропейска държава, слугите ви Парламента ни превръщат в пещерна територия. И все с обещанието за светло бъдеще и европейско развитие. Време е да се вземем в ръце защото времето ни за това изтича. Утре ще е късно.
  • 26 Аз де аз

    7 34 Отговор
    Чета коментарите и съм в ступор. Българите явно сме народ на крайности.. крайно неуки и незапознати и в същото време крайни в съжденията си базирани на какво? В България през 97ма година се случи най-хубавото за сигурността на държавата нещо - валутен борд . Германия премина на евро и съответно лева премина от обвързване с марката към евро - сиреч ние от тогава боравим само и единствено с Евро - кой ви филмира бре хора? Не се поддавайте на глупости а четете за да не се излагате.

    Коментиран от #31, #33

  • 27 Европейците ще са на далавера

    20 5 Отговор
    Произвеждат всичко тука ще пазаруват и ще запълнят хотелите
    А българите ще работят до 65 години за левро
  • 28 Ще обеднеем

    31 4 Отговор
    Евро ще донесе само финансов крах на гражданите на БГ.

    Едно кафе на 1 януари 2024 ще е 1 лев, На 31 декември 2024 - едно евро. Няма кой да противодейства на повишение на цените за дълъг период. Навякъде в страните след приемане на евро инфацията е 200% за една година или 18 месеца. Например Германия, Прибалтика, навсякъде!!!!

    2. Отношението Debt/ GDP в Гърция, Италия, Испания е 120-160 %. В България е 30%
    Питам: кой на кого ще плаща дълга пряко или косвено било то с печатане на евро или по друг начин???

    3. A за рзграбване на фонда за осигуряване на борда 70 млд лв. След еврозаоната?

    80 % от българите са против еврото. Ще обеднеем

    Продажните депутати се опитват да отхвърлят референдума срещу еврото.
    Но той трябва да се състои без санкция на Народното събрание, защото лигитимните подписи за него са над 400 хиляди. Президентът да го насрочи проради:
    1.Международният ратифициран договор за стоенето в чакалнята в еврозоната няма срок.
    2. Референдумът не отхвърля еврото само го отлага
    3. Не се нуждае от санкция на Народното събрание, защото лигитимните подписи за него са над 400 хиляди.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Хаха!

    26 4 Отговор

    До коментар #18 от "Русофилски прокариот обяснява:":

    Вие безгръбначните подлоги искате евро, за да не обменяте, когато ходите да дишате кислорода на западноевропейските господари. Дотам ви стига акълът.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Тъмен субект

    29 2 Отговор
    Този е прав в частта, в която казва че приемането ни в Еврозоната е в интерес на самата еврозона и на ЕС. Но категорично НЕ Е В НАША ПОЛЗА. Трябва много сериозно да се замислим защо не ни искат в Шенген, но ни искат в еврозоната!!!!! Това са само ТЕХНИТЕ ползи. Нашите ползи и дали имаме такива въобще не ги интересува. България НЕ Е рвноправен член нито на ЕС, нито на НАТО. И на двете места сме приети като прислуга, пушечно месо, кошче за отпадъци и т.н. НЕ СМЕ РАВНОПРАВНИ ЧЛЕНОВЕ.

    Коментиран от #42

  • 33 Аман от доморасли учЕни.

    29 3 Отговор

    До коментар #26 от "Аз де аз":

    Не ми давай за пример Германия за еврото, защото живях и работих там от 1990 до 2005 година. Много добре знам как и какво последва от това. Хората не го искаха, а след въвеждането на еврото съвсем не го желаеха, но никой не ги пита. Това беше политически ход.

    Коментиран от #50

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 БеГемот

    2 32 Отговор
    Аз си мечтая за момента в които в джоба ми ще има само евраци.....стига с тая ориенталска валута...
  • 37 Паоло от Италия!!

    22 2 Отговор
    Върви на М А. Й. Н. А. Т. А . С. И.!!
  • 38 Хахампарцуцамян

    3 17 Отговор
    Не искате рубла - затова сега Евро :)))
  • 39 С Копец

    20 1 Отговор
    В интерес е на всички останали, но не и на българите. Късмет са извадили, че сме народ от гъбари и дебили
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Мъжа на урсула

    24 1 Отговор

    До коментар #32 от "Тъмен субект":

    И в ЕС не ни искаха. Но се усетиха че ползата им от Бългория да си продават боклуците и химиите е по-голяма от вредите за тях.
    И ,,великодушно,, ни приеха.
    Откак сме в евроколхоза само рушим цености и блага срещу подаяния лицемерно наричани ,,фондове,,
    Тиквата само скланяше глава като чуе ,,фондове,,
    България се крепи на тези подаяния.
    А всичко построено в България отпреди ,,дружбата,, ни с ,,партньорите,, но но пък разграбено имевлнно от тях
    В България вече няма икономика. Кол-центрове, мол-ове и подхвърлени подаяния които пак са наши пари, това е вноската ни в евроколхоза, с нашата пита нашия пжмен правят.
    Това е ,,икономиката,, ни
  • 43 бай Иван

    21 1 Отговор
    "Паоло Джентилони: Въвеждането на еврото в България е в интерес и на еврозоната, и на Европейския съюз"

    Абе някъде да прочетохте,че е в интерес на БЪЛГАРИЯ?
  • 44 Руси Русев

    11 1 Отговор
    Еврозоната не може без българските слуги
  • 45 чий орган

    6 4 Отговор

    До коментар #20 от "Костя Копейкин":

    засягаш на костя копейкин и ЗАЩО в случая? Такава ти е задачата? Говори за безкрайно умния про100киро парапета или кокорчо! Хвали ги тях, или денков мишока! Остави копейкин, той е третостепенен неважещ политик. Страх ли те е от него?
  • 46 много добре

    13 1 Отговор
    знаем, че не е в наш интерес. Текат ви лигите да ни ошушкате до стотинка, гадове!
  • 47 Даа

    9 0 Отговор
    Само дето не е в интерес на българският народ.
  • 48 кажи си го направо

    11 0 Отговор
    в интерес на ЕС,ноне в интерес на народите които заробвате.
    ДаебаЕСви
  • 49 Гмо

    1 1 Отговор
    Ами как няма да говори че е в "наша полза" като ще станем част от страните изплащащи както техният така и на гРъчолята!😂
  • 50 Аз де аз

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "Аман от доморасли учЕни.":

    Естествено че е политически - това точно какъв проблем е? Искам да ми обясниш в детайли какво визираш за времето в което си живял в германия защото нещо и тук с ив грешка.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 МММ да

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Факт":

    Бате понеже живея в Германия от 13 години и се прибираме за постоянно 2023година(в Германия навлизе комнизма, който не е бил в Бг никога).
  • 53 Сашо

    0 2 Отговор
    Ще го решим ,след РЕФЕРЕНДУМ!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Язовец_ Бесен

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Бесен- _Язовец":

    Прав си, в интерес е
    Само на продажната гнусна безпаметна хамериканска сволоч и неофашистки еу
    и
    Фащ
  • 57 Българския народ

    3 2 Отговор
    Няма нужда нито от Нато нито от ЕС. А от възстановяването на България. Още по малко от Еврото ни трябва.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 и обратно

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    На който не му харесва в региона и мястото, на което се е родил, да прескача през океана и да ходи да обслужва богатите кравари. ЗАЩО стоите ТУК? Оборът е на половин свят разстояние. ПРИ НАС Е ТАКА! Ние имаме и помним род и родина, не сме безмозъчни предатели.
    АРЕ: автобус-Запад.фургон-тоалетни.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове