Last news in Fakti

2 Декември, 2023 11:12 979 18

Диана Ковачева: Да изкараш 30-40-50 часа, дни наред без ток е абсурдно

  • ток-
  • форсмажор-
  • цена на водата

Хората се оказват и жертва на монополите, защото те започват да се позовават на общи условия, които самите да определят, че има форсмажор , каза омбудсманът

Диана Ковачева:  Да изкараш 30-40-50 часа, дни наред без ток е абсурдно  - 1

След снежното бедствие в страната, допреди няколко дни все още имаше хора, които бяха без ток. Когато няма ток, спира водата, спира газта, спира топлото. Смятам, че хората с право са възмутени, защото да изкараш 30-40-50 часа дни наред без ток е абсурдно в една такава ситуация - това коментира в студиото на БНТ националният омбудсман Диана Ковачева.

По думите ѝ, хората се оказват и жертва на монополите, защото започват да се позовават на своите общи условия, в които самите те да определят, че има форсмажор - нещо, което е абсолютно недопустимо.

"Сезирах и КЕВР, и министъра на енергетиката незабавно и да бъде извършена проверка. Едва ли институциите печелят доверие с това, че си прехвърлят топката и се карат чрез медиите кой да извърши тази проверка. Смятам, че тя е съществена, защото хората трябва да бъдат обезщетени. Те имат право да бъдат обезщетени, когато са 30 часа без ток с 50 лева, след това на всеки 24 часа още 20 лева, което е нищо реално с неудобството, което те преживяха", обясни общественият защитник.

Според нея, фактът че тези пари няма да бъдат изплатени, тъй като ЕРП-тата започват да отказват, е едно безобразие. Важно е хората да си защитават правата и в такива случаи би трябвало да завеждат колективни искове.

Диана Ковачева изрази и възмущението си от поскъпването на водата в различни региони в страната от Нова година, някъде с 80%, както и от въведената от вчера забрана за движение на стари автомобили в центъра на София.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    16 0 Отговор
    В България дерибействат монополистите. А да има такива са виновни от КЗК и всички правителства назад във времето. И питам как най-бедните домакинства в Европа ще излязат на свободния пазар,който не е свободон, а превзет от безскруполно алчни монополи.
  • 2 Шопо

    9 4 Отговор
    Свиквайте, със зелената сделка ЕС иска да ни върне в каменната ера.
    Ще се върнат на мода оджаците и газените лампи.
  • 3 а преди това

    9 0 Отговор
    може да ти прецакат цялата бяла и черна техника и законът така е написан, че всичко си е за твоя сметка
  • 4 Град Симитли

    2 4 Отговор
    ".. Мара бара ХХХа---на снимката!
  • 5 един

    10 2 Отговор
    И още по-големи абсурди от това ще виждаш,нали всички се научихме да търсим на работата лекото и на хляба мекото,така ще е и занапред!За енергетик всеки не става г-жо Ковачева,а още по-малко са и тия които се захващат с тая нелека и рискована работа!Лесно е кусури да се търсят,ама всеки гледа на лесното и добре заплатеното!
  • 6 3кйнд

    9 2 Отговор
    Как ли ще се справят "нашите енергетици", ако в Бг има тайфуни, урагани, цунами, истински бури, както е в САЩ например? Няма да остане и следа от енергопреносната инфраструктура. Ония чешки, австрийски и т.н. дружества само експлоатират наличното, прибират тлъстите печалби и не влагат нито стотинка в подновяване, поддържане на съоръженията.
    Назначили на работа техничари по ремонт на печки, бойлери и крушки. Ако 1 е кадърен и работи, други 4-5 на брой се въртят около него, гледат, почесват се, чудят се откъде да си купят кафе и кога ще дойде време за почивка. Като оня виц за един завинтва крушката, четирима въртят масата под него.

    Коментиран от #9

  • 7 3кйнд

    8 2 Отговор
    Някога, за да работят в Енергото, първо завършваха инженерство(висше образование) или полувисши институти, имаше такива. Или вземаха на работа хора, които са работили поддръжка по заводите, но с дъгогодишен стаж. А сега вземат на работа хора със средно образование и със среден успех, т.е. в техникумите ги бутали колкото да завършат. Каква работа ще ти свърши такъв "специалист"?!
    Компетентните работници отдавна се пенсионираха или емигрираха.
  • 8 AMAH OT ИДИOTИ

    9 4 Отговор
    ИМА ЕДНО СЪЩЕСТВО, ПОЧТИ ИЗГЛЕЖДА КАТО ХOMО CAПИEHС, ДЕПУТАТ ОТ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПPAHЕТО НА ДEБEЛИЯ И БOKО. МАНОЛ ПЕЙКОВ. НАЗНАЧЕН ДAPИТЕЛ ОТ "ПOCOЛСTBОТО". ПОКАЗВАХА ГО В СКЕЧОВЕ, РОШАВ И С РАЗДЪРПАНА ФЛАНЕЛКА КАК ДАРЯВА ГЕНЕРАТОРИ НА УКРАЙНА. НЯКОЙ ЧУЛ ЛИ Е, ВИДЯЛ ЛИ Е, СЪЩИЯ ДА ДАРИ ГЕНЕРАТОР НА БЪЛГАРИ, ЗА ТИЯ КОИТО ОСТАНАХА БЕЗ ТОК В НАЧАЛОТО НА ЗИМАТА ? ЕДИН ГЕНЕРАТОР. НЕ, НАЛИ ? НЯМА И ДА ВИДИТЕ.

    Коментиран от #18

  • 9 С продължение

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "3кйнд":

    Четирима въртят масата , а петият седи на вратата , да гледа от къде ще дойде тока.
  • 10 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 2 Отговор
    Да не можеш да си намериш животоспасяващи лекарства е също абсурдно,но на тази сега и е приоритет електричеството.......
  • 11 Цънцарово джудже

    3 3 Отговор
    И тази бутафорна чочка вятър я вее на бял кон.Само дудне ,ама никой не я бръсне за сли ва,обаче си взима тлъстата министерска заплата.
  • 12 За пореден път питам

    6 0 Отговор
    тая какво работи, освен да обявява нещо, което всеки знае срещу 10 000 лв. заплата

    Коментиран от #13

  • 13 нещо по-добро от теб

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "За пореден път питам":

    Отговаря на жалби.
  • 14 Да бъдем предвидливи и спестовни!

    3 2 Отговор
    Хора, купувайте свещи за осветление, а за отопление събирайта клоните от дърветата, нападали по улиците и ги пазете по балконите, че ще ни потрябват за отопление. Не се знае, дали няма да стане точно така.
  • 15 Яяяяяя

    0 1 Отговор
    Европейски ценности
  • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 0 Отговор
    За да се скъсат жиците и паднат стълбовете на далекопроводите от снега значи, че НЕ ОТГООВАРЯТ НА НОРМИТЕ ЗА НАТОВАРВАНЕ ОТ ОБЛЕДЕНЯВАНЕ ...ЕРеПетата са сложили по-евтинки, защото нямат контрол, а пък ощетени са хората!
  • 17 Калипетрово

    0 0 Отговор
    Затава ЕРП Север започна ударно смяна на електромери без присъствие на абонати и без връчване на протоколи. Засичат си сами и ни клятят както си искат.Ако не си съгласен ти пращат два джипа с главорези.,
  • 18 Споко

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "AMAH OT ИДИOTИ":

    Тези дето си ги цитирал са бушоните и са ги гепили за топките и шансът да се измъкнат след като ги разклатят..След като си отворен като куфар на граница ни светни кой дърпа конците.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове