Last news in Fakti

5 Декември, 2023 07:41 1 224 22

Адвокат: Домашното насилие вече е в специален закон, който дава незабавна защита

  • домашно насилие-
  • закон-
  • кризисни центрове за жертви

Насилниците ще влизат в специален списък, в който ще се събира информация и за минали случаи, посочва Йорданка Бекирска

Адвокат: Домашното насилие вече е в специален закон, който дава незабавна защита - 1

Случаите на домашно насилие се увеличават. Жертвите придобиват все по-голяма смелост да подават жалби.

"Превенцията срещу домашното насилие ще стане реалност от 1 януари 2024 г. Тогава държавата ще вземе основна роля в превенцията със специални органи за това. Сега се работи в тази посока, избран е този национален съвет, големият препъни камък е кой ще администрира дейността", коментира адвокат Йорданка Бекирска в студиото на bgonair.bg.

Според нея сигналите са повече, тъй като все повече хора успяват да дефинират, че са жертва на домашно насилие, към което преди това са били толерантни.

"Вече ще се работи и с извършителите по програми да овладяване на насилието. Идеята на закона винаги е била да има превенция. Често има случаи, в които жертвата казва "ние си оправихме отношенията". Това го позволява и законът в момента. Над 41% от подалите жалба я оттеглят по много причини, сред които и страх. Важно е да не приемаме едни голи думи за извинение, а жертвата да търси качествена защита. Прошката върви заедно с насилието. Един ден се случва, на другия ден има извинение и поправката е за кратък период, минават 7-14 пъти", посочи адвокатът.

Тя изтъкна, че не са редки случаите насилниците да се поправят и да има възможност да останат с жертвата. Но този момент идва, когато насилникът осъзнае, че е такъв и има желание да се поправи.

Защитникът допълни, че в момента много жертви на насилие решават да се обърнат за закрила към полицията, вместо към съда. Но съдът е този, който може да наложи забрана на насилника да доближава жертвата.

"Ще има сериозни обучения, хора, които ще работят специално за това. Сега в РПУ действат като при всяко друго престъпление. Домашното насилие вече е в специален закон, който дава незабавна защита и следва да покрие всички опасности, които съществуват", каза още Йорданка Бекирска.

Кризисни центрове за жертви на насилие са много малко, но целта е не жертвата да бъде извеждана, а насилникът да бъде лишаван от правото да ползва жилището, без значение чия собственост е то.

"На лицето, което остава в жилището, му се дава възможност да смени ключалката, което вече не се счита за самоуправство. Проблем е какво се случва на улицата. Максималният ограничителен период ще бъде 18 месеца. През това време насилникът ще работи с психолог, по специализирани програми, със социални служители", уточни адвокатът.

Насилниците ще влизат в специален списък, в който ще се събира информация и за минали случаи на домашно насилие.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Трол

    15 2 Отговор
    Следва да се направи специален закон за насилие в дневната, насилие в хола и насилие в мазето при бурканите. И разбира се по телевизора да ми го разясняват красиви засукани адвокатки.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Име

    14 1 Отговор
    Тази жена - честно - ми е опъвала нервите много, адвокат съм по бракоразводни, то е нещо ужасно, честно, не мога да съм кавалер - просто нямам думи какви ги измисляше, ма е неприятна - то има все пак граници на държането.

    Вика - насилникът, насилникът, леле - какви ги измислят, не е истина, при това - съдът ги слуша.

    Гледай - насилникът му сменят ключалката, а - няма да плащат наем. Гонят го от вкъщи - а не го овъзмездяват.
  • 5 Перо

    15 1 Отговор
    Има си добро законодателство и нови промени, правени на скоро в тази посока и ако се прилага адекватно, няма нужда да се правят опити за истанбулската конвенция! Джендърската адвокатка, финансирана от вън, няма какво да ни натрапва ЛГБТ “ред и законност”!
  • 6 истина ти казвам

    13 2 Отговор
    Момчета не се женете! Е.... и бегаш!

    Коментиран от #10, #12

  • 7 ха ха

    15 0 Отговор
    държавата много обича "специалните списъци " , такива има и за протестиращите , и за коментиращите и за всеки който не е съгласен с линията на посолството
  • 8 НПО

    20 0 Отговор
    Още една грантаджийка помислила се за фактор.
    Я виж в Испания с толкоз закон и митинги и нвзна още какво си, колко жени годишно умират.
    Вместо да разказвате приказки срещу боб се приберете в къщи и възпитавайте синовете си да бъдат мъже.
  • 9 Ветеринарен психолог

    11 0 Отговор
    Бла,бла,бла. Ще спреш римлянина да си бие жената с благи приказки ,ама знаеш ли кога? Никога.На балканите това си е отколешна традиция. Да претърсваме покрива от време,на време ,да не протича. Останалото е усвояване на едни пари от една наша фондация/фирма.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Истанбулската Конвенция

    10 0 Отговор
    Не! Т.н. "домашно насилие" от 01октомври е в ръцете на Истанбулската Конвенция! Защото на тази дата тя стана ЗАДЪЛЖИТЕЛНА за всички страни-членки на ЕС! И сега, НПО-тата ще имат повече права от държавата! Включително и да отнемат деца от семействата....

    Коментиран от #22

  • 12 Петкан

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "истина ти казвам":

    Това е идеята!
    Разпад на семейството!

    Коментиран от #20

  • 13 1234

    12 0 Отговор
    А какво се случва с десетките неверни обвинения в домашно насилие с цел получаване на облаги като заемане на жилище , което не си купила ти ?
    За тях ще има ли съд за клевета, както е по закон ?
  • 14 Ето бе

    7 0 Отговор
    Жената каза: от първи януари спира домашното насилие!
  • 15 Име

    5 0 Отговор
    Че мъжете си имаме лоши черти, но - не е съвсем така - в повечето случаи жените просто си врътват интереса нанякъде - а - вика - ти си просто учител, бачкатор, не я интересува нищо.

    Викат - онзи изкарва повече пари и така - то това е еволюцията - търси друг партньор и после - то същото.

    Няма никаква полза от побоя, не възпитава нищо, както и да е.

    Ама - да се крадат жилища е пресилено.
  • 16 Не че нещо

    5 0 Отговор
    Ето я жената пияница, говори се че има проблем с психиката....
  • 17 фен

    5 0 Отговор
    Ами вие и името в Гугъл. Все НПО прояви и интервюта в сороски медии. Явно там ще е следващото кльопане - скараш се на детето или на жената, и те налазят НПО, да ги водят някъде, да ги консултират, и да усвояват милиони! Същото като "еколозите".
  • 18 ХАХАХА

    7 0 Отговор
    Най ми хареса ,че насилникът ще се извежда от жилището независимо на кого е ! Браво ,сега вече всяка кифла ще може да отнеме жилището ако нещо не и харесва . Да не говорим,че тези заповеди за ограничаване достъпа до "жертвата " се чиста пунта мара да няма 24 часа да назначават полицай да ги пази. С две думи голееемо лаппанье се открива за НПО тата .
  • 19 Дедо Борко

    3 0 Отговор
    Ще се възползвам, нема всека вечер бабичката да ме налага с тиганьо по глави я!
  • 20 истина ти казвам

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Петкан":

    Ами иначе к...... ше ни разкостат! Жениш се,гърбиш се и във един момент к...... решава че не и се обръща достатъчно внимание и се озоваваш на улицата или във панделата! А ся де?
  • 21 Пилотът Гошу

    1 0 Отговор
    Кога приехме Истанбулската конвенция и никой не разбра? Кой е тоя нов закон? Защо до сега не сте си гледали работата тогава? Не съм чувал насилието да е позволено, ако е домашно... Да не говорим, че и 100 нови закона да има, докато изпълнителната власт се пождрапва само, ще продължава да действа системата "за кокошка няма прошка, за милион няма закон"...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове