Last news in Fakti

6 Декември, 2023 07:45 1 468 18

Проф. Георги Касчиев: При рафинерията е разграден двор, не се контролира какви кораби влизат, излизат, с какво

  • георги касчиев-
  • рафинерия-
  • разграден двор-
  • кораби

Ако има недостиг, паника, ще се отрази на цените на горивата по колонките, по мнението на много експерти е възможна цена над 4 лв, коментира енергийният експерт 

Проф. Георги Касчиев:  При рафинерията е разграден двор, не се контролира какви кораби влизат, излизат, с какво - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

"Лукойл" обмисля да напусне българския пазар.

"Лукойл" с неговата роля на пазара има оръжие как да въздейства. Това е в отговор на последните изменения при нас. Може да има повишаване на цените, недостиг на горива, докато се направи логистиката откъде ще внасяме горива. Може да стане в процеса на налагане на тази нова технология пожар, авария", коментира енергийният експерт проф. Георги Касчиев в студиото на на "Денят ON AIR".
Той предположи, че финансовият министър има информация откъде ще се снабдяваме с горива, щом е спокоен, че криза няма да има. Според проф. Касчиев сега не е подходящият момент за прекратяване на дерогацията за руския петрол.

"Ако има недостиг, паника, ще се отрази на цените на горивата по колонките, по мнението на много експерти е възможна цена над 4 лв. При рафинерията е разграден двор, не се контролира какви кораби влизат, излизат, с какво. НАП и "Митници" нямат контрол и хората се възползват и вадят големи печалби", каза още гостът.
Пред Bulgaria ON AIR той определи компенсациите от 73 ст. за литър гориво, за които се говори, като химера.

Енергийният експерт коментира и бъдещето на АЕЦ "Козлодуй". Той посочи като най-перспективни реакторите за отопление на жилищни райони.

"При тях безопасността е на много висока степен. В Китай вече се използва такъв реактор, има и в Европа много проекти. В САЩ такъв проект пропадна, не е рентабилен, не се оправдаха очакванията, че ще бъдат евтини тези модули", уточни проф. Георги Касчиев.
Срокът на действие на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" са 2047-2051 г. Експертът уточни, че той е условен, може да бъде по-кратък или по-дълъг. Все още няма алтернатива за всички руски компоненти, които може да се наложи да бъдат сменени: "Корпусът на реактора не може да се замени. Кабели, помпи, трансформатори - могат да бъдат заменени. Но има неща, които все още само от Русия можем да получаваме."

Гостът е убеден, че обещаното на Украйна оборудване от АЕЦ "Белене" може и да не стигне до Киев. А някои обещани компоненти - ги няма.
"Главна циркулационна помпа дори не е доставена. Приказките как сме имали всичко необходимо да изградим 2 блока са лъжа от тогавашните управляващи. Били са включени в договора, не са били произведени и доставени, но не сме ги платили", заяви енергийният експерт.

Във връзка с договора с американската "Уестингхаус" за доставка на гориво, проф. Касчиев не изключва да "пием една студена вода".

"Предстои да видим дали горивото ще бъде лицензирано. Ако не бъде, ще стои в склада, ще пием една студена вода, ще плащаме за 10 г. на "Уестингхаус", защото вместо да се направи търг, купуваме от "Уестингхаус" с цена 1/3 по-скъпо от руското гориво", завърши гостът.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трол

    13 1 Отговор
    За сметка на това при политиците всичко е прозрачно, няма място за задкулисни схеми и корпуция.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Дядо Йоцо гледа

    12 1 Отговор
    С такива политици и България е обречена ,какво значение има една рафинерия когато сме първи по смъртност,а и Лукойл си е частна собственост,да не са я продавали !
  • 4 Модула тор

    13 0 Отговор
    С една дума, нищо хубаво не ни чака...
  • 5 Ефтинджос

    12 0 Отговор
    Вече обиждам неприятните хора с "професор", защото тази титла падна до ниво обида и е синоним на слуга.
  • 6 Ветеринарен психолог

    15 0 Отговор
    Важното е ,че се контролират избите по селата. И мародерите конфискуват ракията на пенсионерите.
  • 7 Оракула от Делфи

    1 6 Отговор
    Знаем от опит , че" Разградените дворове" са предмет на престъпления и далавери
    в този специфичен случай , за милиарди, левове
    имаме Прокуратура , която ако не е разрешила този обир ,
    да се вземе в ръце и разследва тези престъпления , спешно
    още днес , защото "утре" ще бъде фатално късно!

    Все още е лесно, да се запорират активите им ,докато тече проверка, по съвсем нормален , превентивен
    и цивилизован начин!

    Иначе Българина ще" лапа мухите на" Лук Ойл", още дълго време
    а "Володя" ще кара яхтата в Дюбай , на гърба на" Бай Иван" и" Баба Иванка"!!
  • 8 факт

    16 1 Отговор
    Ако рафинерията е разграден двор, значи държавата е позволила това да се случи. Лукойл си гледа бизнеса, а държавата трябва да си гледа контрола, първите го правят, вторите стоят и завижзат. А това, че финансовият министър бил спокоен и казал, че криза няма да има, направо изби рибата по Никулден. Дреме му на Василев какви още кризи ще ни стовари върху главите, важното е да изпълни поръчката и да си прибере комисионата. А криза ще има дори и горива да има в изобилие, защото ако цената е недостъпна, какво значение има, че имало горива? Лошото е, че и храната ще стане недостъпна и тогава няма да има остров на който спокойният финансист да се скрие успешно.
  • 9 истина ти казвам

    0 8 Отговор
    Хранилката на комундаците!
  • 10 ОЩЕ ЕДИ ИСКА

    7 0 Отговор
    НА ЯСЛА ТЕ МУ КАЗАХА ЧЕ ТАМ ИМА МИТНИЦА ДАНАЧНИ КОИТО СЛЕДЯТ ЗА ВСИЧКО АМА ТОЙ ДА СИ КАЖЕ УПОРКАТА
  • 11 Пенсионер

    8 0 Отговор
    Стига, спрете тия лакардии. Вие 33 години не се спряхте да крадете. Затова сме на туй дередже.За празниците оставихте пенсионерите без Коледна добавка. Засрамети се. В Гърция дават на хората по 250 евро, тука нищо. С какви пари възрастните хора ще посрещнат празниците?
  • 12 заграбването на Лукойл

    3 0 Отговор
    Ето така мафиата заграбва собтвеност която е е тяхна.
  • 13 Контрабанда

    4 0 Отговор
    С пристанищата на амет дуан ко стана?
  • 14 9689

    3 0 Отговор
    Дебелака/разбирай Доган/здраво е развързал кесията.Плаща на изгладнели клакьори.
  • 15 До Късчиев

    2 0 Отговор
    Ако рафинерията ни плаща данъци по 1 милиард на година , за 10 ще са 10 милиарда.Ако се продаде за 5 милиарда в най добрият случай, инвеститора ще си го изкарва от нас и може за 10 години и да не плати нищо.
  • 16 Касчиев Един от Енергийната Мафия!!

    3 0 Отговор
    Къде ще ги отнесете тея Милиони, коити Надиплихте!?
  • 17 ДОЦ,. ВРАЧКА ШАШКЪНЛИЕВА, СОЦИОПАТ

    2 0 Отговор
    НадрЩи ли се от радост, че няма да има АЕЦ "Белене", дърт мискинино?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол