Last news in Fakti

7 Декември, 2023 12:08 5 491 47

Веселин Вучков: Защо няколко хиляди пенсионери продължават да работят в МВР и да взимат пенсия плюс заплата

  • мвр-
  • реформа в силовото ведомство-
  • полицейско насилие

В МВР се разруши границата между политическо и професионално ръководство и на министерски постове се избират хора, които преди това са били главни секретари, каза бившият министър

Веселин Вучков: Защо няколко хиляди пенсионери продължават да работят в МВР и да взимат пенсия плюс заплата - 1

"От моя гледна точка може да се тълкува, че има известни нарушения на конкретни правни разпоредби от Закона за МВР, а и на подзаконовата нормативна уредба, но това е повод да изговорим темата за полицейското насилие. За съжаление в последните месец - месец и половина имаме два такива конкретни повода. Аз съм сигурен, че в близко бъдеще ще имаме, вероятно, още такива".

Това каза за БНР бившият вътрешен министър проф. Веселин Вучков, сега преподавател, по повод последния клип на полицейско насилие над хора, за които се твърди, че са употребили наркотици. Според него към проблема имат отношение подборът и обучението на полицейските служители, а са необходими и периодични тестове за теоретична и за практическа подготовка, както и контрол по време на самите полицейски операции.

"Това е изключително важно колкото и да е трудно на място да се осъществява. От тази гледна точка смятам, че уволнението на зам.-министър Темелакиев не е справедливо. Много е важно и как се провеждат проверките за твърдения за полицейско насилие, без значение дали са вътрешноведомствени или са извънведомствени. Повече от това прокуратурата да разследва твърдения за полицейско насилие не можем да измислим. До 1 май 2006 година полицаи и пожарникари и бяха подследствени на Военна прокуратура. Това не може да се възстанови като положение, по простата причина, че МВР е девоенизирана структура и няма да бъде погледнато окуражително, сигурен съм, от ЕК и ЕС. Аз мисля, че прокуратурата е способна да прави такива сериозни разследвания, проверки или досъдебни производства по повод на твърденията за полицейско насилие и те да бъдат оповестявани своевременно пред обществото".

Относно отстраняването на зам.-министър заради случаите на полицейско насилие през ноември пред БФС, той коментира:

"Не разбирам защо заместник-министър трябва да подава оставка. Нещо като бушон се получава около случая "Темелакиев". Не съм виждал заповедите за разпределение на функции, дано да не са допуснали грешки, защото това също е важно, но когато се разпределят ресори сред зам.-министри не трябва да се разпределя професионална дейност като ресор на зам.-министър, защото той е политическо лице и не трябва да отговаря зам.-министър за Главна дирекция "Национална полиция" и за така наречената оперативна работа".

Освобождаването със заповед на премиера обаче няма как да бъде обжалвана, коментира бившият министър, който обвърза разследванията на полицейско насилие с "въпроса за кадровото и професионално състояние на българската прокуратура":

"Изразявам резерви към опита да се стигматизира изцяло полицията. Наблюдавайки много внимателно това, което се случи по повод протеста около БФС, в огромната си част задачите, които стояха пред полицията за овладяване на това изключително напрежение, бяха изпълнени. За съжаление, тези полицаи, които си позволиха тези безчинства малко след прекратяването на цялата полицейска операция, ми се струва, че хвърлиха сянка върху всичко, постигнато като резултат".

Вучков коментира и информацията на Росен Йорданов, че упражнилите насилие на протеста против ръководството на БФС полицаи са от Пловдив:

"Не казал, ако има различни стандарти по повод на обучение, състояние, професионализъм, че можем да ги открием по регионален признак. Имам си собствено обяснение за това и конкретни наблюдения - дълго време бях в ръководството на вътрешното министерство – по-скоро са различията по отношение на различните видове структури. По тази причина бях против обособяването на специална главна дирекция "Жандармерия".

Полицаите задължително трябва да се легитимират или нарушават на конкретна подзаконова нормативна уредба, коментира още той.

"Това наистина трябва да се преодолее като проблем и това зависи от съответните ръководители дори на по-ниско ниво. Това е много важно като профилактика, противодействие, превантивно на полицейското насилие. Анонимността е тази, която дава самочувствие на такива самозабравили се елементи, включително и в полицията. Извеждането от анонимност на конкретни извършители всъщност е най-добрата предпазна мярка. Нормативи има. Въпросът е оттук насетне да се преодолеят тези конкретни недостатъци".

Поне 3 звена в МВР се занимават с физическата форма на полицаите, коментира бившият министър, който изрази притеснение от състоянието на някои от полицаите.

Вътрешноведомствената проверка на казуса ще доведе до наказания за полицаите-насилници и ръководителите им, категоричен е той:

"Просто извън съмнение. Абсолютно съм сигурен. Вероятно ще бъдат наложени и конкретни наказания. Те ще бъдат степенувани съобразно вината, предполагам резултат, дори на вътрешноведомствената проверка, а пък ако има данни за престъпление, ще се проведе и прокурорско разследване, досъдебно производство или поне предварителна проверка. Много внимателно ще наблюдавам заключителния доклад и на тази парламентарна комисия, защото всяка думичка сме премислили през 2012 година. Затова ми се струва, че не е необходимо да правим някаква промяна в конкретната правна уредба, а отново да поставим голямата тема за състоянието на вътрешното министерство, за необходимостта от неговата реформа, за това, че няколко хиляди. пенсионери продължават да работят във Вътрешното министерство…".

"Защото такава реформа беше направена малко след моята оставка в лятото на 2015 година - да взимаш пенсия и да взимаш и заплата за 1 категория труд със забрана началникът ти да те уволнява от работа до навършване на 60-годишна възраст. Това вече колко време стои на дневен ред и никой не въобще не поставя темата за обсъждане. Няма такова нещо - че ще се обезкърви системата, ако всички, които трябва, се пенсионират. Това постоянно го разправят всички министри и някои ръководители от МВР, просто защото те взимат и пенсия, и заплата. Нима не познавате страшно много млади хора, които не могат да започнат работа в пожарната и полицията, защото техните родители са точно в тази ситуация и не освобождават тези места?".

През последните 4-5 години в МВР се е разрушила границата между политическо и професионално ръководство и на министерски постове да се избират хора, които преди това са били главни секретари на МВР - висшата професионална фигура в структурата.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПИТАЙ

    31 3 Отговор
    ТИКВОНИЙ КРАТУНКОВ
  • 2 пешо

    58 0 Отговор
    не само там , общинските администрации е пълно с пенсии
  • 3 Ми и аз питам

    27 0 Отговор
    и отговор неща.
  • 4 Сила

    27 1 Отговор
    Милиционери е психо соматично състояние на духа и тялото в съчетание с ТЕЖКИ метални проблеми, плюс интелектуална нищета и физическа непригодност за нормален човешки живот
  • 5 обективен

    51 2 Отговор
    70% от администрациите в МВР трябва да се съкратят ,защото поучават заплати само за тоз де вее , но шефовете са вкарали там родата си до девето коляно !!
  • 6 Да бягат веднага от там

    32 1 Отговор
    И да оставят място за по млади и не изхабени хора да работят! Тогава и службите там ще станат по адекватни на времето
  • 7 Факт

    30 3 Отговор
    МВР е люпилня на престъпници и дегенерати.Такива няма никъде по Света.
  • 8 Коко

    30 2 Отговор
    Това е навсякъде не само в МВР.Една трета от колегите са пенсионери и вземат двойно пенсията е колкото заплатата.А работят по малко дори личи им че са на години.

    Коментиран от #25

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Няколко

    23 0 Отговор
    десетки хиляди !
  • 11 И тоя се прави на улав

    19 3 Отговор
    Защото са част от мафията!
  • 12 И аз това се питам

    14 1 Отговор
    За какво въобще са ни полицаи ?
  • 13 Нашите роми

    9 1 Отговор
    Стават полицай в Швейцария па друго не знам.

    Коментиран от #37

  • 14 американци

    8 16 Отговор
    А на вас българите защо ви е изобщо държава след като плюете върху всичко българско ?!? Учете китайски след като не ви харесва България.
  • 15 Най честните и надеждни кадри са точно

    10 12 Отговор
    пенсионерите продължаващи да работят в МВР които взимат пенсия плюс заплата !!!!!
  • 16 Защото са свикнали цял живот да

    20 0 Отговор
    Са паразити що не и след пенсия
  • 17 ежко

    14 1 Отговор
    Защо ли?Защото са безкрайно ценни кадри и без тях не може.Те са началото и края на МВР.А за да взимат пенсия и заплата е тяхна мисия.
    После щели да ми вдигат данъците,шото имало дефицит!Аллллллооооооооо!
  • 18 Чоко и Боко

    24 0 Отговор
    Пълно с пенсионери непускащи кокала. Трупат и трупа пари от пенсии и заплати. А не дават път на младите.

    Коментиран от #28

  • 19 Голем смех

    7 10 Отговор
    Всъщност не е прав за пенсионерите.практиката показва че тези професии не са привлекателни за младите и много бързо напускат особенно тези с качества защото навсякъде търсят хора.Ако драстично се вдигнат заплатите тогава има смисъл.В момента нямаопитни и подготвени кадри а МВР се управлява от много неопитни кадри били много малко време на терен.Издигани политически защото са млади и слушат.На опитните не може така да им се каже какво да правят.Грешка беше да правят главна дирекция охранителна полиция .Изобщо грешка е тази централизация.Правилнито е силни териториални структури.по малко ,но по качествен контрол с оглед анализ и подобряване а не с наказание .Интересно какво ще стане с хора които не са склонни да употребяват насилие в МВР и армията и дали изобщо тогава ще има смисъл от тях.Май искат куче пазач ама страхлив пумияр гладен и бит който само лае но никой не го е страх
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Фанфан

    14 0 Отговор
    Пазят властта. Е срещу добро заплащане.
  • 22 Голям смях😂

    10 10 Отговор
    Вучков,от Марс ли падаш?!
    Просто е!
    Няма желаещи да работят в полицията!
  • 23 Ергюл

    17 0 Отговор
    Вучков, така е във всяка обществена сфера в България, когато членувате или обсужвате правилната партия !
  • 24 гост

    4 16 Отговор
    Защото имат опит,защото не можеш на някои длъжности да назначаваш току що хванати от улицата,защото за някои длъжности няма и желаещи и защото закона го позволява.Точка. Реформирайте си системата,но през промяна на основния закон за МВР,а не през подзаконови актове и разпоредби.И тогава няма да има такива ,,умни " въпроси .
  • 25 Мдада

    14 0 Отговор

    До коментар #8 от "Коко":

    Също учители и служители в училище.
  • 26 Асен

    13 2 Отговор
    Да, точно така! Тези са заели топли местенца ,получават заплати и пенсии, не забравяйте ,че тези са хора на мутрата и те печелят изборите му!!!
  • 27 Седеф

    19 3 Отговор
    МВР имат най-малко години тр. стаж, взимат почти всеки ден при за командировъчни, дават им вредни, пари з дрехи, бонуси по най-светлите Християнски празници, 20 заплати при пенсия. И това е от чистачка в МВР до Генерал в системата. После защо хората негодуват срещу тях.

    Коментиран от #45

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 м-р

    11 0 Отговор
    То да са само пенсионерите има и наркомани и катастрофирали със служебните автомобили и ги държат
  • 30 Така е

    11 0 Отговор
    Махнете от отговорните постове , всички пенсионирани „милиционери“ ,които се чувстват комфортно и безнаказано на поста който заемат ,като старателно заобикалят вършенето на работа или майсторски прехвърлят отговорностите си като умело тупат топката, имитирайки дейност . Те са там на 7-мо число да вземат пенсията си ,а на 10-то число, заплатата. Същите правят страхотни дивотии в ущърб на Народа, ако се наложи да вземат решения.....и никой не им търси отговорност.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 пери

    16 0 Отговор
    Разгеле! Някой да зададе правилния въпрос! После нямало пари в бюджета. То е като да получаваш два пъти заплата от държавата. Който иска да работи след пенсия, само в частния сектор, нито стотинка повече от държавата. Особено пък тия с тавана на пенсиите.

    Коментиран от #35

  • 33 наблюдател

    19 0 Отговор
    Само в МВР ли? В армията е същото. Пенсионират се на 55 години и после продължават да работят в системата и да вземат и пенсия и заплата.
  • 34 ДФЗ

    9 0 Отговор
    то и в ДФ Земеделие е същото
  • 35 Голяма работа

    7 3 Отговор

    До коментар #32 от "пери":

    Че някой на таван на пенсията и заплата.. си докарвал 5000лв ..2500евро.... То толкова трябва да е стартовата за всички впрочем ако бяхме европейска държава...
  • 36 Ако бяха продали а не подарили

    2 5 Отговор
    БТРите сега този нямаше да се прави на мислител
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Въпросче

    13 0 Отговор
    Само в МВР ли ? В всички отрасли пенсионери задръстват пътя на младите . Че и пенсия , и заплата вземат .
  • 39 АБВ

    4 2 Отговор
    Защото със заплатите които давате никой не желае да започне работа специално за програмистите в други фирми получават 4/5 пъти по високи заплати ето за това тъпачо
  • 40 капсуловани мозъци

    5 0 Отговор
    Ми то и в министерството на отбраната, хиляди АПЗ-та /аванс, пенсия и заплата/ работят. До кога? Кога ще ги изхвърлят?

    Коментиран от #47

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Реалист

    6 0 Отговор
    Просто МВР и МНО се закриват и на ново се преназначават тези които става. Както стана в Грузия. Радикално, но бързо точно и ясно.
  • 45 Топаз

    5 1 Отговор

    До коментар #27 от "Седеф":

    Ако работният ти ден минава да работиш с хора които не познават хигиената.Само те хулят ,искат от теб какво ли не купуваш си сам оборудването постоянно си в стрес.Трябва да правиш неща които други хора не искат( най вече за това се плащат тези уж големи пари) а трябва влизал в огъня бият те стрелят по теб и може да умреш.Ей затова има ранно пенсиониране и уж по големи заплати .Иначе кой ще работи това нещо?
  • 46 БГ Гражданин

    5 1 Отговор
    Уважаеми граждани- Вучков забрави що за глупости твори в това всеоплюто МВР, колко елитни дами получиха топли местенца по негово време- сигурно по заслуги. Граждани- сами виждате нивото на родното образование, липсата на кадри навсякъде- чалгата ни е повсеместна - да ме извинят чалгарите, но началото на простотията си е в Народното Събрание- което нито е НАРОДНО....а и не е събрание , а сбирщина от мафиоти и кадри на Сорос.....а ми бръщолевят за Ботев и Левски.......
  • 47 Не мож и с топ

    4 1 Отговор

    До коментар #40 от "капсуловани мозъци":

    Ако махнат от армията АПЗ-тата ,автоматично армията остава без старшини,взводни и ротни командири. Армията е НЕдокомплект над 6000 души. Като махнат АПЗ-тата сегашните взводни и ротни ще станат по-големи началници,нооо на тяхното място ще дойде Зироуу, 0!!! Старшините АПЗ веднага ще напуснат ,те и без това не са много. Армията и сега е бутафорна, а като махнат АПЗ -тата ще се свие до оркестъра на руската армия на Червения площад. При тия смешни заплати на редници,сержанти и лейтенанти никой не се хваща или ако го излъжат бързо се спасява.Докато заплатите са мизерни никой и с топ не може мръдна СПЗ-етата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове