Last news in Fakti

11 Декември, 2023 17:44 1 559 9

КРИБ иска спешна среща с Денков заради допълнителния корпоративен данък

  • криб-
  • денков-
  • корпоративен данък-
  • среща

Големият бизнес настоява за въвеждане на изключения в България, както е заложено в европейската директива

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), заедно с Американската търговска камара в България (АмЧам), Конфиндустрия България, Българо-белгийски бизнес клуб и Германо-българска индустриално-търговска камара, поискаха спешна среща с министър-председателя акад. Николай Денков. Тя е във връзка с увеличаването на корпоративния данък за най-големите компании в България.

Парламентът вече одобри на първо четене промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, а увеличаването на данъка на 15% за мултинационалните компании с годишен оборот 1.5 млрд. лв. дори бе прието на второ четене в комисия.

Предвид важността на предложените промени в данъчната рамка на страната от 2024 г. трябва да изразим пред Вас настояването на бизнеса за въвеждането на изключение за съществена стопанска дейност съгласно Директива (ЕС) 2022/2523 и в съответствие с подхода на всички останали държави-членки на ЕС“, пише в позицията на КРИБ.

Там се излагат и аргументи в подкрепа на исканото изключение, което обаче не съществува като възможност в изготвеният от Министерство на финансите и внесен от Министерски съвет законопроект.

Големият бизнес посочва, че подкрепя въвеждането на глобален минимален данък съобразно европейската директива, но настоява предвидените там данъчни облекчения да бъдат въведени и в България. Това не би намалило в значителен размер очакваните постъпления в бюджета и същевременно би запазило конкурентната позиция на България като привлекателна инвестиционна дестинация, уточни economic.bg.

Към настоящия момент няма друга държава членка на ЕС, която да не е въвела данъчните облекчения по директивата“, категорични са от КРИБ.

Риск от влошаване на инвестиционната среда

Основно предимство на България при привличането на чуждестранни инвестиции е конкурентният ѝ данъчен режим. Предложените рестриктивни разпоредби в Законопроекта ще нарушат значително тази конкурентност.

Въвеждането на механизма на глобалния минимален данък ще доведе до допълнителна данъчна тежест за членовете на големи чуждестранни и национални групи, които ще оперират в по-неблагоприятна данъчна среда спрямо техните конкуренти от по-малки групи.

Въвеждането на допълнителни утежнения изглежда прекомерно и с очаквани неблагоприятни последици за стопанската среда като цяло, пише в позицията.

През последните години страната ни отчита хроничен дефицит на чуждестранни инвестиции в сравнение с други пазари в региона на Централна и Източна Европа. Последователната данъчна политика за прилагане на по-конкурентна ставка на облагане на корпоративните печалби е едно от ключовите предимства при избора на българската икономика като инвестиционна локация.

Въвеждането на глобален минимален данък от 15% отнема този ефект за големите групи като изравнява нивото на облагане с това в редица други държави, с които се намираме в пряко съревнование за привличане на инвестиции. Един от малкото инструменти, с които може частично да се запази това предимство в наш интерес, е именно въвеждането на облекчение за инвестициите в реалната стопанска дейност. Обратно – отказът това да бъде направено ще бъде изтълкуван като ясен сигнал за промяна в политиката по стимулиране на инвестиционния растеж.

България ще бъде изключение от предоставянето на облекчение в ЕС

Облекчението за реална съществена стопанска дейност е предвидено в Директивата, за да позволи на държави-членки като България да запазят атрактивността си като инвестиционни дестинации по отношение на тези компании, които ще финансират изграждането на дълготрайни материални активи и развитието на местни кадри.

Всички останали държави-членки на ЕС са предвидили данъчното облекчение за съществена стопанска дейност в изготвените законопроекти за транспониране на Директива (ЕС) 2022/2523 в националните им законодателства.

Икономически нецелесъобразно е България да въведе норми, отличаващи се от практиките в държавите-членки на ОИСР и ЕС, тъй като това би могло да доведе до очаквани негативни последици за инвестиционния климат.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бизнеса

    12 0 Отговор
    Не иска данъци , а народа иска повишаване на заплатите. Как да стане това освен със заробващи кредити
  • 2 така така

    16 0 Отговор
    Всеки кой от кдъе се отпъне иска среща с премиера... едно време с цар Тиква защо не искахте срещи?
  • 3 Сандо

    5 0 Отговор
    Ако нашите са сами никой няма да им обърне внимание.Но в такава компания от представители на явно засегнати бизнес интереси може и да успеят.Макар че е спорно дали е за добро.
  • 4 Браво

    17 0 Отговор
    Айдее, Аурубис пирдоп-златица, Дънди прешъс челопеч и разни подобни изреваха, ще лобират
  • 5 Кондуктора

    14 0 Отговор
    Българските робовладелци не искат заплати да плащат, не искат данъци да плащат, а само някой да им работи за без пари и тия само да богатеят!
  • 6 Перо

    13 0 Отговор
    БГ трябва да въведе подоходно данъчно облагане, както е в ЕС и САЩ! Ефектът от плоския данък е нулев, няма никакви чуждестранни инвестиции, а БГ е станала страна на мафията! Този данък устройва само държавните милионери - олигарси!
  • 7 да де

    8 0 Отговор
    явно след всички облекчения и стъкмистики в отчетите , корпоративен данък не се плаща , но пък държавата ще ни лъже че са платили за да вади залците на работещите
  • 8 гнусни са

    11 0 Отговор
    Тези ИЗВЪНЗЕМНИ корпорации да ходят да печелят на луната БЕЗ ДАНЪК !!
  • 9 Я у лево всички!

    0 0 Отговор
    Отворили уста- куфар и няма насищане.В цяла Европа може,но за тях изключение! При условие че в директивата е фиксирано..Компании с милиардни печалби.. Евала на Василев за този смел ход.Никой фин.министър ,за тридесет години назад дори не е помислил наум за такава промяна.Остава да прасне и алибегчетата по тимбарицата.С кое са по различни,от всички останали в бизнеса? Защо да им спестяват цели 11% данъци.На народа, някой смъква ли ддс за ток,вода,храни и други.Плащаме като попове.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове