Last news in Fakti

12 Декември, 2023 12:23 5 968 33

Арх. Петър Диков: Учениците ни учат в казармен тип сгради - коридор и наредени стаи, а в стаята черно-бялата дъска

  • училища-
  • сгради-
  • финландски модел

Модерният модел на училище и средата за учене дава възможност ученикът да се почувства свободен, да има интерес към това, което учи, казва председателят на Съюза на архитектите

Арх. Петър Диков: Учениците ни учат в казармен тип сгради - коридор и наредени стаи, а в стаята черно-бялата дъска  - 1

Половината от българските ученици нямат умения за аналитично и критическо мислене. Това видяхме като резултат след последното проучване на PISA.

"Днешното училище има особено важна роля за утре на държавата ни. В днешно време не се възнаграждава това, което знаеш, а се възнаграждават знанията, които може да приложиш в живота. При нас много бавно се движи цялата система при преобразуването на обикновеното училище в модерно такова. В последната година - година и половина има епидемия за възлагане на ремонти на училищни сгради и строителство на нови училищни сгради, т.нар. инженеринг", каза председателят на Съюза на архитектите в България арх. Петър Диков в студиото на Bulgaria ON AIR.

По думите му това няма нищо общо със съвременната среда за учене.

"Училището не е просто сграда, то е пространство за придобиване на знания и умения. Ние се обърнахме отдавна към един от най-успешните модели на образование - финландският. Запознахме се с него и се опитваме да поведем и нещата в българското училище по модела на финландското образование. Модерното училище няма нищо общо с казармения тип сграда и за съжаление, все още правим и поддържаме един коридор и наредени стаи, а в стаята черно-бялата дъска и гама. А финландският модел дава съвсем различно пространство за учене", допълни арх. Диков.

Той поясни, че този модел дава възможност и за колективно учене.

"Модерният модел на училище и средата за учене дава възможност ученикът да се почувства свободен, да има интерес към това, което учи, както и да се чувства спокоен в среда, от която той не иска да избяга. За мен е непонятно, че в малките общини се случват нещата по-лесно и по-добре, отколкото в големите градове. Те по-добре си дават сметка за смисъла и значението на образованието. Големите градове като че ли имат по-важни други проблеми, не обръщат внимание на точно този елемент от образованието", коментира още председателят на САБ.

Арх. Петър Диков даде пример, че в Брацигово има техникум, където преди 20 години са учили 500 деца, а сега е пустееща сграда: "Но там има идея да се направи център за обучение на строителни кадри със специфични умения."


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 добрутро, Петре!

    41 0 Отговор
    Нали беше главен архитект на София? И тогава всичко беше ОК???
    Защо ли не ти вярвам нито на йота, нито пък на човек с такива устни.
  • 2 откакто воюваме заедно

    13 2 Отговор
    с украйна всичко ни е такова . мон преписва от белгия и германия . там така преподават и тамошните бгарчета са отлични . е сега вземащите наркотици и райски газ пречат на другите . поне да спортуват . без медали 24-20 позиция е ок . надебеляването е нормално . мен все дебели маторици даскалки са ме учили . хахаха
  • 3 Абе

    26 3 Отговор
    Ми освен да накичим знамето с дъгата за да ви е цветно?

    Коментиран от #5

  • 4 селтак

    33 0 Отговор
    Па нали такива като тебе са ги правили тия училища!!!???
  • 5 истина ти казвам

    22 0 Отговор

    До коментар #3 от "Абе":

    Ми то на там вървът работите! Евро интеграция баце! То като погледнеш у Австрия,Холандия всичко е цветничко!
  • 6 да де

    35 0 Отговор
    Тоя смешник в килийно училище ли е учил като го гледам ми е набор и е учил в училище като всички останали, че и архитекта е станал.
  • 7 Поп

    28 0 Отговор
    Празнодумец
  • 8 Факти

    15 0 Отговор
    А трябваше да е в затвора!
  • 9 Ръката на Кремъл

    33 1 Отговор
    И този откри топлата вода. От 1989 година насам са закрити над 2500 училища. А колко са открити? А "модерните образователни системи" бълват полуграмотни индивиди. Имах интересна беседа с един "модерно образован" млад човек, който не само не знаеше, кой е този цар Ивайло, но дори не беше осведомен че тази "неизвестна" личност са я изучавали.
  • 10 Ала бала

    11 3 Отговор
    Архитектите разбират от всичко
  • 11 Да да ама не

    35 0 Отговор
    Диков какво предлага, може би да събаряме училищата и да ги строим отново по негови проекти. На калпава ракета космосът и пречи. Където има добри преподаватели и учебни програми има резултати сградата не им пречи.
  • 12 Българка

    19 9 Отговор
    Истината е,че учениците ни не учат знания, те зубрат формули, дати, фактология. А повечето учители не заслужават по-голяма от минимална заплата. Учителите работят общо взето по-малко от 9 месеца в годината и то на непълен 8-часов работен ден. И повечето , за да си издекламират заучените уроци, искат ище и още пари. Учебниците са безобразно написани- на неразбираем език и стил, с неистини (особено по история) и основно фактология, която всеки, ако му трябва с един клик може да си получи от интернет

    Коментиран от #18, #28

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ппп

    21 0 Отговор
    За 30 години им се даде достатъчно свобода на учениците и виждаме резултатите
  • 16 Тъй тъй

    30 0 Отговор
    Подредбата на стаите им пречи и черната дъска ги депресирала....,Божеее,няма ли край тоя ЦИРК в България???
  • 17 Сандо

    19 1 Отговор
    Прав е Диков,на лоши места се учат учениците.За да ги подготвим правилно за бъдещия живот учебните занятия трябва да се провеждат в молове и дискотеки.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Павел пенев

    20 0 Отговор
    Ти като си учил там как стана архитект бе гербав мухльо?
  • 20 Ветеринарен психолог

    17 0 Отговор
    Всяка класна стая трябва да е с джакузи. На всеки етаж лавка с райски газ и кокаинче.Малка биричка за първокласниците и лютичка мастичка за осмокласниците. А учителките да не са по-възрастни от 25 години и да пърхат като пеперудки с къси полички и високи токчета.Във фоаето да има кръчма за татковците. На тавана салон за масаж и фризура за изтерзаните майки. Това е идеалното училище.
  • 21 УдоМача

    13 0 Отговор
    Нема ли кой да го лупне този с една дебела дъскъ по глъвътъ да вземе да са сапикаса и да са кротне...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ако не беше смешно , щеше да е тъжно

    12 1 Отговор
    Училище за специфични строителни кадри . Кой ще ги учи тези кадри гн. Главен архитект ? Предполагам някой който не му е стъпвал крака на строителен обект . По нов демократичен обичай - всеки да прави това което не може. Намерете първо стари кадри , през чиито ръце са преминали 2-3 000 успешни строителни обекта . Това не се учи в кабинети . учи се в технически работилници , със съответните машини , пособия , и после качени на обекта . От 100 15 ще стават за нещо . От тези 15 , 8 ще си останат в 3-ти разряд . Само един двама ще могат да изпълняват сгради с по висока архитектурна стойност . И тези малкото останали ,като станат на 40-50 години тогава ще са квалифицирани кадри , годни да предават своя опит. Години преди това ще носят инструментите на майсторите . И побързайте , че ново-санираните блокове започнаха да дават фира. Както можеше да се очаква . Стойте си по топлите кабинети , и си мислете , че можете да научите някого , от там.
  • 24 Тъй, тъй...

    4 2 Отговор
    Архитектът има донякъде право, добре е училищата ни да носят елемент на индивидуалност- проблемът е, че това не се променя от днес за утре и че са нужни пари за изпълнението.

    Моите деца, които ходят в немски училища, са ме питали защо българските училища отвън изглеждат толкова еднакво.

    Тяхното училище е направено разчупено, съчетава стара и нова сграда, които ги свързват стъклени коридори-мостове или метални мостове, има картини от ученици по стените, необичайни стълбища, които свързва различните части на училището и т.нат.
    Необичайното архитектурно решение на училището се хареса на децата ми, това беше едната причина да се запишат точно там.
  • 25 даскала

    10 0 Отговор
    Тоя говори колкото да каже нещо всичко политизираха която директорка или директор е по близо до властта дават,че се късат иновативни у-ща,а в мазата са класни стаи но заплатата на шефката или шефа 3-4000лв.,а счетоводитела 2000лв.
  • 26 От каде

    4 0 Отговор
    го извадихте тоз "капацитет" исперк архитекти!? Че той само мозък... На се да погледнеш около него само сивота. За съжаление вътре пълен мрак...
  • 27 Мунчо

    5 0 Отговор
    Тоя чифтеакъллия се има за голяма работа, а е учил в казарма, всички видни лекари, прависти, инженери и те са учили в казарми, ама знаят. Учителите са си вършели работата и не са ревали само за заплати.
    Сега всеки калпазанин учи педагогика, хем безплатно, хем после на добра заплата без никаква отговорност. Ама университетите били виновни, то каквото влезе, такова излиза, а и заплатите се формират от броя обучаеми.
    Никой не оценява ефекта от похарчените пари.
    А и рейтинг овцата система си е велика измама.
  • 28 Деси

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    Явно нямате роднини учители с 35+г стаж. Абсолютно психически изхабени. Освен "няколкото часа работа в клас", вкъщи проверяват домашни, контролни, подготовка за следващия урок . Допълнително пишат обяснения в 10 екземпляра защо Пенчо от последния чин е прост, баща му също. Точно заради близък пример, аз се отказах да ставам учителка. Като знам днешните келеменца и родителите им .Иначе определено има какво да се желае от даскалите, права сте. Но нас тях по веригата има още много.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове