Last news in Fakti

12 Декември, 2023 20:37 2 506 20

Кузман Илиев: По принцип с бюджет не можете да направите растеж. Изумен съм от Асен Василев в момента

  • кузман илиев-
  • асен василев-
  • бюджет-
  • растеж

Ако не можем да определим кое ни е важно и сме две напред-една назад, и постоянно се лутаме, правим зиг-заг и политически лупинги, изглеждаме несериозни. Днес има такса за руския газ, утре няма такса за руски газ, днес има дерогация, утре няма дерогация. Вие виждате, че това го правят едни и същи хора в рамките на няколко дни, коментира икономистът

Кузман Илиев: По принцип с бюджет не можете да направите растеж. Изумен съм от Асен Василев в момента  - 1
Снимка: NovaNews

"По принцип с бюджет не можете да направите растеж. Бюджетът какво е? Минава финансовият министър с неговия антураж от хора, които са в НАП, т.е. с принудата и събира от всички ни едни пари, от всички ни. Представете си това е един вход, в който има апартаменти, хората живеят вътре, и минава касиерът събира някакви пари и казва: "Сега ще ви направя по-богати“, и ние ще му изсмеем, ще му кажем: "Ти няма как да направиш по-богати, станали сме по-бедни. Дай да видим сега как ще похарчиш парите“. И ако той реши да ги даде за нещо, което е в полза само на хората от първия етаж, то тези на горния етаж може да се облагодетелствани под някаква форма, но може и да не са особено и обеднели със сумата, която са дали". Това коментира за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" икономистът и финансов анализатор Кузман Илиев.

Бюджетът на една държава е онова, което политиците взимат от хората, които работят и трябва да се харчи ефикасно, категоричен бе той.

"А това което ние правим, е че взимаме все повече и повече, и харчим доста неефикасно. В един момент на хората от кооперацията им стигат парите, защото някой минава много често и с много големи суми. Аз съм изумен от това, което прави г-н Асен Василев в момента. Според мен това, което той прави е: поглежда електоралните групи, поглежда хората, които биха били полезни да бъдат така да се каже "подхранени с парите от всички ни", и казва: "Още 10 милиарда на това, което има досега. Ако обичате, НАП, съберете ги както знаете. Ако обичате, Министерство на финансите, измислете какъв данък безумен, не ме интересува какъв е данъкът. Тези пари ми трябват, защото аз искам да ги раздам. И на тези групи, на които ги раздам, да им кажа: аз ви ги давам.“ Не, не ги давате вие, г-н Василев. Вие ги взимате от хора, които ние не виждаме как фалират, ние не виждаме как са в безумна ситуация да не знаят утре дали ще се обади Бакшиша, слава Богу, май няма да се портят едни други пред НАП, слава Богу, и това май пада. Вие просто раздувате разходите, които не са ваши пари. Вие взимате парите от онези, които работят", коментира Кузман Илиев.

"Ако не можем да определим кое ни е важно и сме две напред-една назад, и постоянно се лутаме, правим зиг-заг и политически лупинги, изглеждаме несериозни. Днес има такса за руския газ, утре няма такса за руски газ, днес има дерогация, утре няма дерогация. Вие виждате, че това го правят едни и същи хора в рамките на няколко дни. Днес подкрепяме Терзиев, утре не подкрепяме Терзиев. Едно и също. Т.е. очевидно ние нямаме стратегическа визия за следващите 5-10 години за неща, които трябва да се случват сега, примерно в енергетиката, очевидно, че правим всичко на парче и е много къс хоризонтът. България може сама да си дефинира стратегическия интерес, задължена е", каза още Илиев.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джоко

    11 13 Отговор
    Кокорини има да връща "ръка" на Сорос. Той го изучи как се фалира държава. Доказано, пример 1996 та при Жан Вължан....
  • 2 Кокор лъже

    19 10 Отговор
    А израстването във финансиво отношение е само лично за Кокор и тия около него. Народа плаща.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 тхйт

    12 8 Отговор
    По принцип ти не си националист, а и си много кух за да правиш изказвания по тези теми.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ЗА ПЪРВИ ПЪТ

    13 13 Отговор
    ПЕНСИОНЕРИТЕ ЩЕ ВЗЕМАТ ДОБРИ ПАРИ...ЗА ПЪРВИ ПЪТ ОТ 20 ГОДИНИ...

    Коментиран от #13, #19

  • 7 Сатана Z

    13 9 Отговор
    От Палав Пдраст можеш да очакваш всичко,Кузманов!
  • 8 Обратен

    23 6 Отговор
    Колегата Кокор никога не е имал или ще има жена и деца.Не е управлявал семеен бюджет,но иска да управлява парите на всички нас.
    Тоя дори няма постоянен адрес в България,а вие сте му поверили парите си.
  • 9 БгТопИдиот🇧🇬

    7 2 Отговор
    банани нал ще има целогодишно.
  • 10 00001

    5 1 Отговор
    Правителството може да направи политики на растеж на доходите.Но това може да е в много сериозен конфликт на интереси на този държавен чиновник на който са поверени да изразходва правилно и в полза на държавата парите, и желанието му да направи тези пари собственни или по Български да ги усвои, а и същото желание на всички негови, роднини, приятели и познати.По принцип правителството трябва да осигури; достъпно и качественно Здравеопазване, Личната сигурноста и на частната собственност на гражданите,Транспортна Инфрастурктура, Качественно и Достъпно обучение в училаща и унивесритети, Отбранителна сигурност на страната. Целенасоченоста и контрола над определенит средства е много важен за растежа на икономиката, тъй като Българските държавни служители са изключително корумпирани. За това е лошо състоянието на всички гореизброени държавно предоставяни услуги.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 инж. Ганчо Илков

    11 1 Отговор
    Какви Икономисти? Говорят едно и също. С Бюджет не може да се осъществи Растеж. Да, но боричкането на Политическите Проектанти е изключително насочено към влизане във Власта. От Бюджета се изплащат високите възнаграждения на Президент, Депутати, Министри и т.н. Изплаща се и Държавната Партийна Субсидия. Това ще рече, че Псевдополитиците по им е изгодно да Правят Политически Проекти вместо дасъздават Програми, Икономически и Социални Реформи. Олигарсите нямат и понятие за Принципите на Пазарната Икономика, но организират със Синдикатите Протести Рекетиращи Държава и Потребители с Искания от Бюджета да им се възстановят натрупаните от некадърното управление на Бизнеса Разходи. Бизнесмените са против увеличението на Минималната работна заплата и Пенсиите, но плачат за Държавни Бюджетни Помощи. Олигарсите предоставят Дарения срещу Обществени Поръчки. Управляват Приватизирани подарени им Предприятия, а не изплащат Девиденти по Боновите Книжки. Къде са Синдикатите в този случай? Цялата тази бизнеспасмина е защитена от настоящата Конституция.
  • 13 Попитай ги

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "ЗА ПЪРВИ ПЪТ":

    Попитай ги, обаче, дали могат да си купят нещо повече като стоки в сравнение с преди 20 години… :/
  • 14 Кузман Илиев

    10 2 Отговор

    До коментар #11 от "некой си":

    Кузман Илиев е 10 пъти по-добър икономист от Кокор.
  • 15 Инж

    3 7 Отговор
    Кузмане,абе ти бюджет на сергия на пазара правил ли си???
  • 16 Ами

    5 0 Отговор
    Това с липсата на адресна регистрация на Асен Василев ме изуми.И овчар от село да дойде, знае че трябва да се регистрира за да гласува. А Асен Василев, тръгнал за избирателната секция, а няма регистрация. Не знае ли! Възможно ли е да не знае? А ние сме му поверили общите на всички ни пари
  • 17 СЗО

    0 2 Отговор
    Леко манипулативно мнение на икономиста-тв водещ. Само един пример с входа и апартаментите: ако домоуправителя събере пари и каже: тези пари ще ги вложим във фотоволтаици, и ще продаваме излишната енергия на енергото", ние по бедни ли ще станем, или по богати?
  • 18 един

    0 1 Отговор
    С бюджет не може да се постигне растеж,само с рубли може..!
  • 19 И затова

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "ЗА ПЪРВИ ПЪТ":

    Върнаха старата цена на пенсионерската карта за градския транспорт
  • 20 МИХАИЛ ГАНЕВ

    0 3 Отговор
    Що не си изумен от х...който лапаш да те...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол