Last news in Fakti

13 Декември, 2023 10:37, обновена 13 Декември, 2023 12:57 1 871 7

В съда ще пада тайната на осиновяването

  • съд-
  • осиновяване-
  • семеен кодекс-
  • българия

Промени в Семейния кодекс

В съда ще пада тайната на осиновяването - 1
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие окончателно на второ четене промени в Семейния кодекс, с които осиновени деца ще могат по-лесно да получат информация за своя произход.

С измененията

отпада изискването за „важни обстоятелства“ в процедурата при достъпа до данните за биологичните родители

и се разширява кръгът на лицата, които имат право да поискат разкриване на тази информация. Освен осиновения и осиновителите, към съда вече ще могат да се обърнат наследниците и съпругът/ съответно съпругата на осиновения.

Осиновителите, навършилият осемнадесет години осиновен, неговите низходящи, съпругът/ съответно съпругата може да поиска от окръжния съд, постановил решението за допускане на осиновяването, да им бъде предоставена информация за произхода на осиновения, записаха депутатите.

Окръжният съд в съдебно заседание при закрити врата, след като уведоми за производството родителите по произход на осиновения и изслуша заключението на прокурора, се произнася с решение. Уведомяването на родителите по произход на осиновения не се извършва в случаите, когато те не могат да бъдат призовани по реда на Гражданския процесуален кодекс или са починали.

Депутатите приеха още юридически лица с нестопанска цел, получили разрешение от министъра на труда и социалната политика, да могат да извършват консултиране за осъществяване по подходящ начин на контакт между осиновен и родители по произход.

С приетите изменения се създава Национална електронна информационна система за пълно осиновяване и Електронна платформа за кандидатстване за осиновяване на деца при условията на пълно осиновяване.

След разговор между парламентарните групи на ДПС и ГЕРБ в зала ще подкрепим предложението за разкриване на произхода на осиновения в съда. Това каза пред БТА в Народното събрание депутатът от ПГ на ДПС Ертен Анисова.

Тя припомни, че текстът, който засяга разкриването на произхода, в Семейния кодекс е бил отхвърлен от парламентарната правна комисия.

Темата за осиновяването е малко далече от тежките политически дебати и битки

и в пленарната зала, и извън нея, но касае хиляди българи, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и допълни, че хиляди осиновени деца търсят своя произход.

Атанасова обясни, че ПГ на ГЕРБ са забелязали като тенденция, че през последните три години са намалели трайно осиновяванията. Именно поради това внесохме промените в Семейния кодекс, каза още тя и допълни, че текстовете вероятно ще се гледат в пленарна зала на второ четене днес.

"Ние от парламентарната група на Движение за права и свободи внасяме три предложения, като едното е свързано с изискването за становище от отдел "Закрила на детето" в случай на осиновяване на внук от бабата и дядото, което има за цел да осигури интересите на детето, които са внимателно разгледани, защитени, предвид на известните, публичните и професионалните среди взаимоотношения.

Следващото ни предложение включва разширяване на достъпа до Националната електронна информационна система за пълно осигуряване чрез включване на представител на Държавната агенция за закрила на детето към специализиран орган към Министерски съвет и повишаване на прозрачността. И последното ни предложение е свързано с промени, свързано с наблюдение след осиновяване, с което ще помогне. гарантирането, че правата интерес на детето са защитени", изброи пред БНР Хатидже Георгиева.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мъдрият

    20 3 Отговор
    Като гледам кои го внасят това - надали ще е читаво!

    Освен това да се разкрива "тайната на осиновяването" е нож с две остриета и това може вместо да "изпише вежди" да "избоде очи"!
  • 2 Ами не

    17 2 Отговор
    Когато си изоставиш детето си скъсал връзката с него! Не трябва да има фалшиви и болезнени "завръщания"!

    Коментиран от #4

  • 3 Анонимен

    9 3 Отговор
    Поредното безумие. При тези условия, едва ли някой ще пожелае да осинови. Тези закони не трябва да се пипат!
  • 4 Ами да

    3 7 Отговор

    До коментар #2 от "Ами не":

    Всеки има правото да знае кои са му биологичните родители. Тайната беше остатък от фалшивия комунистически морал. Пращаха ученички да раждат в друг район, в болничния пишеха някакви бъбречни заболявания и момата пак честна. Да, ама шило в торба не стои. Рано или късно измаменият балък научава за подвизите на жена си преди да се оженят. Ако открито му признае и той приеме е нещо съвсем различно. Сега поне повечето жени си гледат децата без мъж и без брак. А мой съученик на 42 години намери биологичния си брат и двамата са щастливи.

    Коментиран от #5

  • 5 Само питам

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ами да":

    Ожениха ли се или само спалнята споделят?

    Коментиран от #7

  • 6 всичко се връща

    2 1 Отговор
    Сега, като написа тези Клюки, по-леко ли ти стана?? Защо не напишеш за
  • 7 Ами да

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Само питам":

    Питай колкото искаш, след като не можеш сам да намериш отговор. Пак да ти кажа,че рано или късно всеки научава за лъжата , в която е живял. И намразва тия , които са го отгледали. Ние още си караме 3 века назад в мисленето. Градиш щастие за сметка на лъжата, наш национален спорт.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове