Last news in Fakti

13 Декември, 2023 13:07 1 407 26

Детската бедност в България е 33,9%

  • бедност-
  • деца-
  • българия

Отделите за закрила на детето все още имат сериозен недостиг на персонал и голямо текучество

Детската бедност в България е 33,9% - 1
Снимка: БГНЕС

В България има общо 1,18 милиона деца, 33,9% от които живеят в риск от бедност и социално изключване към 2022 г. Това се равнява на приблизително 403 004 български деца в нужда. Процентът на децата, изложени на риск от бедност и социално изключване, се е увеличил от 2021 г. насам.

Според доклада „Правата на децата: политическа воля или не?“ на общоевропейската мрежа Eurochild детската бедност в България е 33,9%, съобщиха от Националната мрежа за децата. Докладът показва, че у нас липсва разбиране за правата на децата, а позицията на дете, спрямо тази на възрастен, се омаловажава, което е основна пречка за по-широкото им гражданско участие.

Има сериозно несъответствие между общия процент на детска бедност и този на децата от различен етнически произход – нарастват съответно 37,5% деца от Турция и 69,4% от ромски произход в бедност. Близо 20% от децата в България живеят в домакинства с три и повече деца. Именно те са традиционно изложените на най-висок риск от бедност и социално изключване, показва още докладът.

Системата за закрила на детето в България остава реактивна, като в нея влизат около 2000 деца годишно. Отделите за закрила на детето все още имат сериозен недостиг на персонал и голямо текучество. Съществуват и пропуски в действията за насърчаване на промяна на нагласите, които стигматизират бедността и маргинализацията, сочи докладът.

България е с най-голям дял на непридружени непълнолетни сред страните-членки на Европейския съюз (ЕС). От началото на войната в Украйна близо 150 000 украински бежанци са минали през България, около 40% от тях са деца. Под 10% от тях (около 2200 деца) са записани в българската образователна система.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    28 4 Отговор
    Неее, не може да бъде! Та ние сме част от ес вече 20 години и над 30 част от развития евроатлантически полюс, как така???

    Гледаме на горе и виждаме дъното!

    Коментиран от #3

  • 2 СдвеДуми

    20 3 Отговор
    С две думи ако откажеш да купиш скъпа прищява на дето си, го отбелязват като бедно и имат право да ти го отнемат, защото не си добър родител, че да ходиш всеки ден до мола. Излиза че духовността и ценностите нямат значение, мерилото е дали му купуваш разни глупости от магазина. Това е бича на 21-век всичко се измерва с пари, не с разум, интелект или дори рационалност.
  • 3 ДаКато

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Да като чудя, че сме в отбое на най-богатите държави, все едно чужам, че някой прави любов с Мадона, ама тя решила да на дойд в последната минута ... новините отдавна са само такива :)
  • 4 Оптимист

    8 3 Отговор
    Като съборим ПСА ще намалим смъртността до 0 %.

    Коментиран от #25

  • 5 Опаа

    12 1 Отговор
    Кой не скача е червен!
  • 6 Пуфи

    3 5 Отговор
    В България или в Ромалия?

    Коментиран от #14

  • 7 ХХХХ

    4 1 Отговор
    Евророма ибкпдскгб раждат и за старите моми и момци от 34.ердоган им каза и гопослушаха неговите роми. А герб дс и всички ви крадци по живково са по 2,3 внуци. Живи и здрави да са ви и да си ги изучите с откраднатото от народната любов за доктори учители, юристи, евророма и сорос плащат.
  • 8 Малчо

    9 3 Отговор
    Помогнете за намаляване на детската бедност, като просто не раждате деца :)
  • 9 00001

    16 2 Отговор
    От 6 440 000 население през 2023, около 3 700 000 са бедните хора в България. Ако родителите са бедни, децата са бедни също

    Коментиран от #11

  • 10 Експерт от народа

    6 3 Отговор
    Трябва със закон да се премахнат детските до авки и данъчни прегеренциу за 4-то и всяко скедващо дете. И да се намаля пенсията до 70%-80% от минималната на родители, които раждат 4 или повече деца За да се преборим с детската бедност, резултат от многодетни се действа.

    Недопустимо е родител да има повече от 3 деца. Трябва като в Китай, който мъж направи 4-то дете да бъде кастрирани. А на жена с 4-ри деца трябва да и се махат яйчниците.
  • 11 Експерт от народа

    12 0 Отговор

    До коментар #9 от "00001":

    Не е точно точно така в тези 3 700 000 бедни има 1 000 000 - 1 500 000 бедни пенсионери, които нямат деца. Одтсналите 500 000 пенсионери са богати. По-точно, децата на пенсионерите са пораснали и вече не са деца. Също така има толкова бедни, които поради бедността си не могат да създадат семейства и деца.


    Но да, бедни и неуки родители създават бедни и неуки деца. Бедността и невежеството вървят ръка за ръка и се подхранват взаимно. Бедноста не може да се бори само с пари, трябва и ибразование. Пример бастанили ромско семейство хубаво ново жилище. Зимата то счупило мебели, врати, прозорци... За да си накладе огън, на който да се стопли веднъж и след това ще мръзне цяла зима и следващите. Защото поради невежеството си вече няма да има врати и прозорци.

    Коментиран от #23

  • 12 Гергелан

    8 5 Отговор
    важното е, че маанааме МОЧА!

    Коментиран от #21

  • 13 Някой си

    10 1 Отговор
    Енергийно бедни, водно бедни...зорлем произвеждаме бедни, ниски доходи, свръхпечалби...бедни семейства.
    На този социален фон грижата за децата е свръх лицемерие!

    Коментиран от #17

  • 14 Експерт от народа

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Пуфи":

    С Ромалия предполагам визираш гетата в Пловдивско, Хавковско и Сливенско.
  • 15 С Атлантици това е нормално

    6 1 Отговор
    Детската бедност в България 33,9%
  • 16 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 2 Отговор
    от Над 33 Години Много Хора в Бг Живеят на Ръбът на Оцеляването
  • 17 Експерт от народа

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "Някой си":

    Трябва да се престсне с това "енергийно беден". Човека е или беден или не. Борбата в Европа трябва да е с всички видове бедност. А не само с "енергийната." Европа трябва да се пребори с глада, бездомните и чак тогава с неизползваните жилища. Критерий за "бедност" трябва да е разполагаемия дневен доход. С не празния хладилник или студения радиатор...

    За мен "Енергийно бедни" е една от многото брюкселските бюрократични манипулации и безсмислици. За мен "Енергийно беден" човек = човек със "студен радиатор" и просто беден са едно и също. В Европа има бездомни, те какво бедни са? Вероятно "Безпокривни бедни", с тази бедност Брюксел защо не се бори.

    Глада и студа/студен радиатор/ вървят ръка за ръка. Като Брюксел въведе понятието "Енергийно бедни" се опитва да каже, че видите ли в Европа няма хора, които гласуват. Но има хора, които струват.

    В Африка е обратно, заради климата там няма енергийно бедни, там бедните са гладни. В Африка се борят с "Хранителната бедност". А в Европа пак заради студения климата се борят с "Енергийната бедност".


    Гладуващ африканец в Найроби е равносилно на "енергийно беден" европеец живеещ в неотоплявано жилище в Алпите. Единия го грози гладна смърт, а другия смърт от замръзване.
  • 18 Перде

    3 3 Отговор
    Защото първо раждат, после мислят кой и как ще гледа детето!
  • 19 Асен

    5 0 Отговор
    Детска бедност ,но не за богопомазаните на министри, олигарси,внуците на Боко и цялата шайка предатели на посолството!!! Има пари за самолети военна техника за оръжие на хартия за милиарди ,отпуснати днес 15 милиона лева за украинската фашистка хунта!!! Жалко и престъпно малкото дечица дето се раждат и създадени да мизерстват!!! Това престъпление на сглобката е върха на наглостта им !!
  • 20 00001

    5 0 Отговор
    Корупцията увеличава неравенството в доходите и бедността чрез по-нисък икономически растеж; данъчни системи с плосък данък облагодетелстващи богатите и с добри връзки; лошо управление на социалните програми; използване на богатство от заможните за лобиране на правителството за благоприятни за тях политики, които поддържат неравенството в собствеността върху активите; по-ниски социални разходи, бедноста и политическата корупция вървят заедно., ръка в ръка.
    Монополистите на като не им се налага да се конкурират с алтернативни доставчици, са склонни да поддържат цените си високи и не са принудени от пазарните силид да подобряват качеството на стоките или услугите,които биха действали, ако имат значителна конкуренция. В тези високи цени са включени и незаконните подкупи и разходи за корупционните сделки, които са необходими за създаването на такъв монопол.
  • 21 Моарейн

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гергелан":

    Важното е, че за тая глупост ще хвръкнат минимум 260 000 лева. Алооо, "умните" и кресливите, чакаме да възстановите тези пари в бюджета на Столична община. За вас няма да са проблем, нали сте ми все милионер до милионера.
  • 22 ФЕЙК

    7 0 Отговор
    Детската бедност е неотменима евроатлантическа ценност!
  • 23 Бедността

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Експерт от народа":

    не е виновна за това, че не създават семейства, напротив най-образованите и амбициозните създават късно семейства или въобще не създават. В Италия, Япония, Германия(без новопоканените) имат по-нискараждаемост. Най-висока е в Бангладеш, Палестинците в Газа, цяла Африка. За това, че чупят врати, прозорци да се стоплят не биха го направили и първобитните хора - да си изгорят колибите та веднъж поне да се стоплят. Просто знаят, че държавата ще им даде ново жилище. Живял съм в чисто българско село през 60-те години, половината възрастни хора бяха неграмотни, но такава глупост никой не правеше.
  • 24 Не бива детските,

    2 0 Отговор
    майчинството и други помощи да се дават като пари всеки месец. Вместо пари на ръка - сметка в банка от която всеки месец служебно постъпват пари за: плащане на детската градина , плащане на ток, вода, телефон, данъци, глоби, вноски по кредити към банки и ако останат пари - в купони за пазаруване в големите вериги(без цигари и алкохол). Сега мъжът прибира парите и не излиза от кръчмата.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове