Last news in Fakti

14 Декември, 2023 06:27 1 354 18

Президентът на Албания Байрам Бегай е на официално посещение в България

  • румен радев-
  • байрам бегай-
  • албания-
  • поещение-
  • президент

Той е придружаван от съпругата си Арманда Бегай

Президентът на Република Албания Байрам Бегай е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на президента, цитирани от dariknews.bg.

Визитата е в контекста на 110-годишнината от установяването на двустранни дипломатически отношения между България и Албания, която се отбелязва през настоящата година.

Във фокуса на разговорите между президентите Радев и Бегай ще бъдат задълбочаването на сътрудничеството между двете страни, процесът на разширяване на Европейския съюз, партньорството в сигурността и отбраната, както и въпроси от регионалния дневен ред.

Днес от 10:00 часа пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ президентът Байрам Бегай и съпругата му Арманда Бегай ще бъдат приветствани от Румен Радев и Десислава Радева с официална церемония. Държавният глава на Албания ще положи венец пред паметника на Незнайния воин.

След това на „Дондуков“ 2 ще се състои среща „на четири очи“, след което двамата президенти ще ръководят пленарните разговори между официалните делегации на България и Албания.

През настоящата година България и Албания отбелязват 110 години от установяването на дипломатически отношения и 30 години от подписване на Договора за приятелство и сътрудничество, което дава важен допълнителен стимул за задълбочаване на политическия диалог и активизиране на секторното сътрудничество, се посочва на страницата на Министерството на външните работи.

Снощи двамата президенти и съпругите им Десислава Радева и Арманда Бегай уважиха софийската премиера на оперетата-мюзикъл „Калас и Онасис“. Събитието се състоя в зала 1 на НДК, предаде БТА.

Представлението бе с участието на солисти, хор и балет на Държавната опера – Варна, както и на оркестър и хор на Националния театър за опера и балет на Албания.

„Много съм щастлива, че съм тук, заедно с театъра за опера и балет на Албания, тъй като музиката не знае граници, няма паспорти и не минава през митница. Ние имаме следния израз – не можеш да празнуваш без приятели, и много сме щастливи, че тук сме именно, за да празнуваме Новата година“, каза преди началото на спектакъла Абигела Вощина, директор на албанския национален театър за опера и балет.

„България и Албания имат дълги взаимоотношения в областта на културата, и се надявам те да продължат, и да се развиват още повече и в бъдеще. Ние няма да спрем, докато не направим абсолютно международни и абсолютно световни нашите театри – чрез музиката и чрез прекрасния бърз ритъм“, каза още тя.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Значи

    7 3 Отговор
    Бегай бърже !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Али Реза

    10 0 Отговор
    Мани, Бегай
  • 4 Койчо

    18 2 Отговор
    Аве нещо съмнително има тук... Премиера и Президента да не би да са близнаци...
  • 5 Байрам,

    7 0 Отговор
    Бегай в България
    ;):)
  • 6 Българи

    2 1 Отговор
    В Албания и днес живеят християни, а
    Преди или смед първата световна война много българи на 20 години са тръгнали по света, някои в Беломорието, Сегашна Гърция и там са създали семейства, думата е арнауд, сем. Арнаудови, и тъй като присъствало думата Арнауд, не им бе дадено фамилията Арнаудови по кое време, или при цар Симеон, но за мен е от режима на Живков. Няма как с някллко думи да се опише трагедията от първата и втората световна войни, но и днес, по точно от 34 е подобие. Оставоха си дс бкп йората в Бг и всичко друго остана без препитание и младите на 20 г тръгнаха по света, други на студентски бригади да берат ягоди и сие. Който си е роб и чергаджия си е за веки веков. Преди 100 г в ютюб полюбопитствах и там са живяли турци помаци и българи. В Албания де. Весели празници и обичаи.
  • 7 Боруна Лом

    4 0 Отговор
    АРЕ БЕГАЙ,БЕ!И ВИЕ СТЕ ПО ДОБРЕ И ОТ НАС!
  • 8 Иван Кюранов

    12 0 Отговор
    Не се излагайте с некомпетентността си и сменете снимката в статията на министър-председателя Еди Рама с тази на президента Бегай.
  • 9 ?!???

    1 3 Отговор
    В село Мандрица, Ивайловград, има албанци християни. Дошли от Албания албанци и им построили църква, чешма. А уж Бг е богата, богата за селяните тукашни. Знаят живущите албански и някои от тях са айти специалисти и са набор 55. Умни са християни, катето евро. Много са, избягали по време на войни. Бг все ни крадат земите, за 34 също ги изкупиха не християни, колкото и невероятно да ви се струва. Но може да е за хубаво на бкп дс кгб хората, местните хора живяли в Бг от векове. Понякога историята следвало е да се пише от хораъс, с не наизустено от историци разни пишещи за пари книги и разпитвали наши близки. Няма смисъл да ги питате, достатъчно крадохте, а и някои нагли и простовати, защо сега е решил, защо
  • 10 Албански реотан

    5 2 Отговор
    След тикволандия и северен Макдоналдс, Албания и Кокосово са най-смешните и жалки "държави" в Европа.
  • 11 Факти

    3 1 Отговор
    Турците пчеларово не ядат хора. Всичко започна през 1984, бай тошо ги слагаше на най хубави работни места. Не делеше хората на турци българи помаци цигани, за ваше сведение. Дори българина не можеше с няколко дипломи да работи това, за което е учил. Облажиха се селяните с торбите и ракиите от село, за шефовете, а етносите бяха носени на ръце и след работа по близки край града села работиха тютюн многобройната им фамилия, и когато си заминаха, едно девойче, да знаеш колко чевермета е изял бг шефа у нас. И заминаха, хвърлиха камък в Бг и не искат да се върнат в Бг грешка голяма стори бай Тошо със смяната на имената им, въпреки, че името не прави човека, но това са неща от преди 34 г. И така бяха отмъкнати парите от банките, изтеглига ги при заминаване и оставиха тютюна по нивите. Всеки за себе си е прав.
  • 12 БЪЛГАРСКИ ШЕНГЕН

    4 0 Отговор
    Да се извини за обидитепкъм България. Иначе го изгонете като куче.
  • 13 Бегай,бегай ама

    2 1 Отговор
    кой ще бега от софра гурме, лукс хотел, опера и коледни подаръци на аванта.Дай боже на всеки такава екскурзия.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Диди

    7 1 Отговор
    В Албания е много евтино всичко, хората живеят спокойно. Колкото и да се подигравате по добре са от нас.

    Коментиран от #17

  • 16 Последния Софиянец

    0 0 Отговор
    Господин Бягай, я да бягаш
  • 17 Пуерто Рико

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Диди":

    Те много от латиноамериканските и африканските държави са "по-добре от вас", не само Албания.
  • 18 Факти

    7 0 Отговор
    Факти, пак не сте проверили фактите- сложили сте снимка на Еди Рама , министър-председател на Албания
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове