Last news in Fakti

14 Декември, 2023 13:47 1 295 49

Йотова: Бързата промяна на Конституцията се прави конкретно срещу президента Румен Радев

  • илияна йотова-
  • бърза промяна-
  • конституция-
  • румен радев

Вицепрезидентът прогнозира, че след демонтирането на частите от скулптурите на ПСА, когато те се съхраняват някъде, "в един момент ще стане така, че някой ще влезе незаконно, ще открадне част от тях, ще ги претопи на скрап, след това няма да можем да хванем извършителите, защото няма да има камера там, където те са били съхранявани. Ако пък бъдат съхранени по някакво чудо, ще бъде изваден аргумент, че е много скъпо сега да го реставрираме"

Йотова: Бързата промяна на Конституцията се прави конкретно срещу президента Румен Радев - 1
Снимка: БГНЕС

"Днес съпротивата на опозицията в парламента беше абсолютно оправдана. Не чух от обясненията на областната управителка на София тя да си служи с документи и да аргументира и защити това, което се случва в момента. Непрозрачно и очевидно незаконно в момента се събаря Паметникът на съветската армия". Това каза пред БНР вицепрезидентът Илияна Йотова.
По думите и част от обществото "се е настроило" заради начина, по който паметникът се демонтира:

"Той не се демонтира, той се реже, както се опитват да гилотинират собствената ни историческа памет. Сигурна съм, че паметникът се нарязва така не, за да се реконструира един ден, независимо на кое място или в кой музей, а за да бъде разрушен и заличен веднъж завинаги".

Вицепрезидентът подчерта, че министърът на културата е трябвало да отиде днес в Народното събрание и да покаже документите, въз основа на които е взето решението за демонтажа на ПСА:

"Как е прехвърлена собствеността. Може би този паметник се опазва и се гарантира неговото съществуване по силата на междудържавни договори. Ние само гадаем, защото никой не ни е изнесъл истината за този паметник и това, което стои около него".
Илияна Йотова направи прогнозира, че след демонтирането на частите от скулптурите на ПСА, когато те се съхраняват някъде, "в един момент ще стане така, че някой ще влезе незаконно, ще открадне част от тях, ще ги претопи на скрап, след това няма да можем да хванем извършителите, защото няма да има камера там, където те са били съхранявани. Ако пък бъдат съхранени по някакво чудо, ще бъде изваден аргумент, че е много скъпо сега да го реставрираме.

Не виждам никакво желание този паметник да бъде съхранен, категорично заяви вицепрезидентът.

"Софиянци дори не бяхме попитани. Нямаше референдум нито подписки. Ако тези, които са решили по този начин да се разправят с историята и с паметника, са толкова убедени, че ще намерят свои привърженици, защо да няма местен референдум? Това е законна процедура", каза още тя.
В предаването "12+3" Йотова коментира, че и за промените в Конституцията няма изложени аргументи защо толкова се бърза с тяхното приемане:

"По-лошото е, че ние като общество не знаем какво точно ще се променя, защото всички вносители на промени в Конституцията обясняват как текстовете преди следващото четене ще бъдат много сериозно променени. Тогава защо са ги внесли първоначално? Започвам да си мисля, че вносителите не желаят българската общественост да знае какви ще бъдат тези промени. Искат непрозрачно и на тъмно да ги приемат на бърза ръка и да ни поставят пред свършен факт. Имам усещането, че се страхуват от обществена дискусия, защото тогава ще блесне ниското качество на текстовете, които предложиха. Каза им го Венецианската комисия. Според нея опитът за мотиви на вносителите са обяснителни бележки. ... Пишат, че ".
Вицепрезидентът подчерта, че не е прочела нито едно положително становище за внесените текстове досега - нито на експерти конституционалисти, нито на Съюза на съдиите, нито на Адвокатския съюз.

Тя беше категорична, че бързата промяна на Конституцията се прави конкретно срещу президента Румен Радев, а не въобще срещу президентската институция.

"Аз не бих дала съвет на президента Радев в тази среда да предлага своя проект за промени в Конституцията. Какъв е смисълът? Да отвори нов фронт?", добави Илияна Йотова.
Категорично да не бъде прието предложение на Австрия за влизане на България само в т.нар. въздушен Шенген, заяви вицепрезидентът и коментира:

"Нямам конкретен отговор от правителството и министър-председателя срещу какво Австрия се съгласи да смекчи тази своя позиция. ... С това евентуално поетапно приемане създаваме прецедент, от който утре някой може да се възползва както си иска и да се унищожи цялата идея на Шенгенското пространство заради нас. Категорично съм против, макар че правителството сигурно се блазнеше да си го закичи на ревера. ... Нека да имаме малко повече самочувствие! Участието ни в Шенген не е милост, това е право! Не е справедливо, защото Европа проявява двоен стандарт спрямо нас".


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЕРБ

    30 27 Отговор
    ПУЧА сам си го изпроси гадна руска подлога
  • 2 Що за

    21 13 Отговор
    фантасмагории и блъфове за балъци ?
  • 3 Ще им се напукат петите

    19 13 Отговор
    От бързане обаче.
  • 4 Мда

    25 11 Отговор
    Срещу предателите трябва да се действа бързо и безкомпромисно.
  • 5 И срещу народа

    13 9 Отговор
    Български.
  • 6 посолството така иска

    20 18 Отговор
    кукорчу и тъпуту са го съгласували
  • 7 ФЛЕКСА

    7 10 Отговор
    Викайте поп Киро!!!
  • 8 Последния Софиянец

    10 25 Отговор
    Тъпо е защото Радев си отива.От тези закони ще пострада следващия президент който може да е от Сглобката.Глупаци!

    Коментиран от #17

  • 9 мддаа

    6 3 Отговор
    Е и ?
  • 10 Баце

    17 12 Отговор
    Тя нещо се е объркала.
  • 11 Против радев

    26 24 Отговор
    Да задължително!!! Този човек 6 години РАЗЕДИНЯВА народа.В друга държава щеше вече да е отстранен отдавна.

    Коментиран от #22

  • 12 България над всичко

    19 19 Отговор
    Ами да де, трябва спешно да се действа, че този ахмак прецедента вреди всеки ден на България!!!
  • 13 А бе

    21 20 Отговор
    Как очакваме да ни управляват успешно хора, за които чужд окупаторски монумент е по-важен от България.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ще изпитам голям кеф

    8 9 Отговор
    когато и ако президентът е на правещите промените, а болшинството в парламента не е!
    не говоря за факта, че в техните редове няма нито един свестен юрист, за именит те просто не могат и да мечтаят!
  • 16 Българка

    17 17 Отговор
    Червенокосата защо си мисли, че Румен Радев е чак такъв важен фактор, че точно заради него се променя Конституцията? Но истината е, че пРезидентът направи огромни поразии на България чрез служебните си кабинети и прокремълската си политика. Недопустимо е да има неконтролируеми служебни министри, както и безконтролен Главен прокурор
  • 17 Президентът

    15 12 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    трябва да има само церемониални функции, никакви служебни правителства, никакво вето на закони, никакви назначения. Има си парламент и МС, пък тази длъжност вице президент е толкова излишна. Радев си направи правителство в сянка, и така администрацията му нарастна. Съкращения и никакви съветници!
  • 18 Адрес 4000

    17 11 Отговор
    тцтцтц
    Всички копейки са в черно
    Голямо скърбене за Моча
  • 19 Някой

    9 10 Отговор
    Ало алчните червени боржоа, половината втори последен мандат на вашия президент Радев изтече, остава му още мслко. Скоро Румен Радев ще бъде подледва съдбата и ще бъде забравен както бяха забравени Росен Плевнелиев и Гоце. Питайте хората на улицата знаят ли кой е Гоце? Особено сред младите около 20 годишните, бившия президент Гоце е неизвестен. То сред голяма част от тях същото важи и за Плевнелиев и Радев. Хората не знаят имената на човешките нули. Но 99% от хората у нас и 10% - 20% от хората в Евтопа и Русия, знаят кой е Бойко Борисов. Което не е повод за гордост, дори напротив.
  • 20 Точно така

    16 14 Отговор
    Радев е позор! Импийчмънт и затвор!
  • 21 хах

    12 10 Отговор
    Коленичеща моралистка!
  • 22 соломон пасе

    10 8 Отговор

    До коментар #11 от "Против радев":

    браво СЛАВА НА НАШИТЕ ОСВОБОДИТЕЛИ USA =ОСВОБОДИХА НИ ОТ 3.5 МИЛИАРДА ЗА ФЪРЧУПЛАНИ И САДЕ МИЛКИ ЗА 4Х4 ШЪ НИ ОСВОБОДЯТ 5Х ТОВА ЗА ПОДРЪЖКА НО IN THE GAME ХОПЕТУ ВИН
  • 23 Тцъ,

    13 8 Отговор
    Промените в конституцията се правят за да се предотврати възможността такива като президента Радев да защитават интересите на чужди държави, за сметка на интересите на България. Ако се окаже, че не са достатъчни тези промени ще по късно ще се направят и други. Крайно време е тази държава да се превърне в правова, а не всеки да се упражнява не в управление, а в командване. Едва ли всичко ще се постигне от веднъж, но трябва от някъде да се започне.
  • 24 Искате,ли нови усещания в секса?

    4 5 Отговор
    Станете русофил!

    Коментиран от #42

  • 25 ПРЕЗИДЕНТА ДА ОБЯВИ ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ И

    11 11 Отговор
    ДА ВРЪЧИ ПО КОФА МАСТИЛО НА КИРО БОКО И ПЕЕВСКИ ........... ДА ПИШАТ КЪДЕ СА ОТКРАДНАТИТЕ ПАРИ !

    Коментиран от #40

  • 26 Хаха

    8 7 Отговор
    Не чуваш защото не искаш да чуеш. Само гласа на Гундяев ти е удобно да чуваш. Сигурно много ти се иска пак да му клекнеш в краката, да му целунеш ботушите за няколко копейки.
  • 27 Абе

    8 5 Отговор
    Мислех да ти подаря едни наколенки за коледа, ама после се сетих, че комунистите я мразите, даже я бяхте зябранили.
  • 28 Българин

    11 7 Отговор
    Ами ако Радев не се държеше като говорител на Кремъл нямаше да е така.
  • 29 Биволъ

    5 7 Отговор
    Да не би юмрук свил,не би Конституция променил!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Експерт от народа

    4 6 Отговор
    Червените бок... се опитвате да го изкарвате Радев много по-важен отколкото е. Радев е човешка нула и ще бъде забравен дори по-бързо от предшественика си човешката нула Росен Плевнелиев.

    Президентската институция е ненужна и вредна за България. Тя е натрапена на България отвън така както са ни натрапили институциите главен прокурор, княз, цар(монархията на Кобургите). България е парламентарна република и трябва са бъде премахната синекурната институция президент. Владъовите и функциите и трябва да,се разпределят на парламента,, висшия съдебен съвет, а представителните функции между председателя на парламента и външния министър. И президентството да се закрил. Може и да се въведе двукамарен или дори трокамарен парламент. И да се закрия тази президентска институция, дъвременен аналог на отживелите времето си монархии. В древен Израел, не е имало монарх, държавната е идвала от съдии.
  • 32 да ги ограничат

    8 2 Отговор
    максимално, че недай боже тиквата да стане президент, направо не ми се мисли
  • 33 МС Фараоня

    2 3 Отговор
    На колене!
  • 34 Лилипутин

    7 5 Отговор
    Товарищ Радев, Гундяев ушето ще ти скъса за това,че даде да се махне любимия ни монумент с автомати,оръдия,картечници и гранати.
  • 35 Българин

    3 3 Отговор
    Аз крача с крачките ти Kòpни.
    Аз чувствам как тече кpъвта
    от твойте рани многобройни,
    и аз горя, и аз туптя,
    туптя със пулса ти неравен —
    плът от червената ти плът, —
    подхлъзвам се и се изправям
    по твоя окървавен път!
    Води ме, Kòpни,ти води ме,
    под свойте бойки знамена!
    Свети с червеното си име
    чрез хилядите имена!
    Във своята сурова строгост
    ти нежна като майка си.
    Аз всичко бих ти дал да мога
    да бъда твой достоен син.
    И във Kaнaда да живея-
    лъча на твоята зора!
    Като Ķÿпèйkинçkи да мáжа,
    kaтo Гopaнoff да kpāда!
    Мен хулите не ме смущават,
    врагът с които те покри —
    аз знам, аз вярвам, че си права,
    когато съгрешиш дори!
  • 36 срещу руския слугинаж

    7 5 Отговор
    Промяната се прави за защита на държавата от руското посолство и копейката радев!!!
  • 37 до пишещите тука

    4 1 Отговор
    айде не се излагайте толкова, поне прочетете какви правомощия има президента. аман от невежи тролове!
  • 38 И не само

    3 4 Отговор
    ама е за такива като него.
  • 39 Ужаст

    7 4 Отговор
    Йотова я влече шумкарството май
    Другари конституцията не са скрижалите на Моисей и при нужда подлежат на регулация
  • 40 Експерт от народа

    5 5 Отговор

    До коментар #25 от "ПРЕЗИДЕНТА ДА ОБЯВИ ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ И":

    То и бившите президентите не са по-малки крадци. Трябва да дадем кофа мастило и на президента Гоце, да пише откъде са парите, с които сина му си купи голям хотел. Другия му син пък направи фирма ... за изпълнение на обществени поръчки. А като му изтече мандата на сегашния президент Радева и на него трябва да се връчи една кофа с мастило да опише, колко рубли с му платили за да защитава руските пеъроло-газови далавери и да предаде народа си.
  • 41 мълиии

    5 7 Отговор
    Представяте ли си, как след време в учебниците по история ще пише, как вицепрезидентът на България се е хвърлил в краката на кгб-йски агент и на колене е започнала да му целува ръцете пред цял свят?!

    Коментиран от #45

  • 42 соломон пасе

    7 1 Отговор

    До коментар #24 от "Искате,ли нови усещания в секса?":

    СТАНАХ РУСОФОБ ИСКАМ ГОУЕМИ САЛАМИ-АИДЕ САКЪС ХАМЕРИКАНСКИ
  • 43 Експерт от народа

    8 8 Отговор
    Откакто го има президентството. Най-големите червени боклуци назначаван там е са Илияна Йотова и Румен Радев. Даже доносника Гоце не може да ги бие с мръдотиите,, които е правил през целия си съзнателен живот на доносник и агент на ДС и КГБ.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Малоумник

    3 1 Отговор

    До коментар #41 от "мълиии":

    След време няма да има държава ти за история мислиш
  • 46 Разплетена Дамаджана

    5 4 Отговор
    Ти, лелке, вземи та се подстрижи малко кат човек...
  • 47 Гатьо Гатев

    2 3 Отговор
    ИНФАнтил.........ЧЕРВЕНА КОМИСАРКА.......
  • 48 ужас

    4 3 Отговор
    Гювеча свършва другарко Иху иху сега ще има Тихо
  • 49 Трябва

    2 2 Отговор
    Да се махне длъжността вицепремиер на Митрофанова.Тая руска шутк- да я няма заедно с Радев фатмака и явен руски агент .Тази интригантка защо трябва да получава заплата.С мъжа си руснак да ходи да целува руските галоши КГБ-попа.А за Решетниковия агент Импийчмънт.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол