Last news in Fakti

14 Декември, 2023 14:21 1 152 4

Икономическият министър иска оставките на ръководството на КЗП

  • кзп-
  • икономически министър-
  • богдан богданов-
  • оставка-
  • оставки-
  • българия

На този етап оставката си е депозирал в деловодството на Министерството единият от тримата членове на Комисията - Константин Арабаджиев

Икономическият министър иска оставките на ръководството на КЗП - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов свали доверие и поиска оставките на ръководството на Комисията за защита на потребителите (КЗП), което е назначено през септември 2022 г. Икономическият министър проведе среща с членовете на Комисията, за да ги уведоми за решението си, взето на база нарастващия брой сигнали срещу дейността на КЗП. От началото на годината тези сигнали са се увеличили с над 60% в сравнение с 2022 г. и 2021 г., съобщиха от Министерството на икономиката.

Със заповед на министър Богданов Инспекторатът на Министерството на икономиката и индустрията извърши и извънпланова проверка в Комисията за защита на потребителите. Тя беше инициирана въз основа на конкретни сигнали от служители на КЗП, свързани с конфликт на интереси, неправомерни уволнения, заплахи за наказания и уволнения в администрацията, неспазване на съдебни разпореждания, съмнителни отмени на издадени актове и други.

Значителна част от сигналите се потвърждават от извършените от Инспектората на МИИ проверки и засягат проблеми, породени от неспазване на законоустановените срокове, чести кадрови промени и нерегламентирана намеса.

По повод констатациите на Инспектората са сезирани Агенцията за държавен финансов контрол, КПКОНПИ и Софийската градска прокуратура.

Същевременно до МИИ са постъпили и множество оплаквания за нерегламентирана намеса и целенасочена кампания срещу търговци от страна на КЗП, включително и журналистически разследвания, които излязоха в публичното пространство.

„Всичко това компрометира доверието в КЗП като орган, упражняващ контрол в защита на потребителите и налага предприемане на действия за обезпечаване на ефективното ѝ функциониране“, коментира министър Богданов.

По думите му Комисията трябва да работи с грижа за потребителите и да се превърне отново в работещ орган, на който гражданите и бизнесът вярват. „Предприемаме всички необходими законови действия, за да се подобри работата в институцията и да се гарантира ефективният контрол от нейна страна“ посочи той.

На този етап оставката си е депозирал в деловодството на Министерството единият от тримата членове на Комисията - Константин Арабаджиев.

Министърът на икономиката и индустрията е предложил на Министерския съвет промени в Комисията за защита на потребителите. Предстои съгласуване с премиера и вицепремиера на детайлите по процедурата, свързана с планираните промени в Комисията.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОСТАВКА

    7 3 Отговор
    На правеното от Алексей Петров , Бойко и Доган правителство.
  • 2 Българка

    10 0 Отговор
    ТАзи КЗП е напълно излишна, скъпоструваща, която само симулира работа, а в повечето случаи работи против интересите на потребителите

    Коментиран от #3

  • 3 Ретро

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Българко, у нас не остана никакво доверие към министрите и подведомствените им институции, успиващи ни по отношение на борбата със спекулата и инфлацията, в т.ч. и относно истинската величина на самата инфлация на най-необходимите за обикновения българин продукти. И..., като че ли в последните години такива "неоценени" в ежедневието ни структури се нарояват, вместо да стават обещавани съкращения а бюджетът уж пък страдал именно от пенсионерите, построили и създали в своето време невероятните за днешните младежи обекти, здравеопазване и културни ценности.
  • 4 Да си кажем истината в очите

    2 0 Отговор
    Само чрез преучредяване на държавата може би ще може да се постигне нещо на тая Нещастна територия с това нещастно племе
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове