Last news in Fakti

15 Декември, 2023 10:02 1 688 25

Капитан I ранг Васил Данов: Досега няма случай, в който да има охрана на някой кораб и той да е бил превзет

  • кораб руен-
  • пирати-
  • охрана

Той определи нападението над кораба "Руен" като „по-скоро пиратско, за което ще се иска откуп”

 Капитан I ранг Васил Данов: Досега няма случай, в който да има охрана на някой кораб и той да е бил превзет - 1

Корабът „Руен” с 8 българи на борда е нападнат край Йемен. Това потвърди за NOVA изпълнителният директор на Български морски флот Александър Калчев. Плавателният съд за насипни товари, част от състава на „Параходство Български морски флот”, е бил под малтийски флаг. Подал е сигнал за бедствие на около 380 морски мили източно от о. Сокотра във водите на Арабско море. Според компанията за морски застраховки „Амбри” неизвестни лица са се качили на борда. Те вероятно са дошли от рибарско корабче под ирански флаг, което е изключилo транспондера си.

В студиото на nova.bg темата коментира капитанът I ранг о. з. Васил Данов. Той определи нападението като „по-скоро пиратско, за което ще се иска откуп”. Според британски изследователи, когато корабът с българи на борда се е отклонил от маршрута си, наблизо е имало риболовен кораб, плаващ под ирански флаг. По-рано рибарският плавателен съд е бил в сомалийски води.

Капитанът I ранг смята, че плененият кораб не е имал въоръжена охрана. „Досега няма случай, в който въпреки охраната някой кораб да е бил превзет. Сомалийците приближават с малки лодки уж нещо да питат и се качват с въжета по борда. Когато има петима души с автомати или гранатомети – те се отказват от нападението”, посочи Васил Данов.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Полковник РУМНО

    22 2 Отговор
    Собствениците на кораба, са искали да спестят разходи по заплащане труда на наети охранителни и ето го резултата. Затова казвам, рисково е да работиш на кораб без охрана.
  • 2 Боруна Лом

    5 2 Отговор
    МУХ. Л. ЬО...
  • 3 5 ма души

    10 0 Отговор
    С автомати с автомати и гранатомети и гранатомети поясни поясни генерал генерал о.з. о.з.
  • 4 Ми щом няма го фащай

    11 4 Отговор
    генерал Съби и отивайте да охранявате.
  • 5 Слаб 2+

    10 7 Отговор
    Е искам да видя как охраната ще го спаси от потопяване.Тоя си мисли,че си имат работа със Сандокан с двата ножа.
  • 6 морски

    15 2 Отговор
    Домусчиев защото е тарикат ,и за това пари не дава , а екипажа -акулите го яли !!! Няма квалитетна фирма която да е без охрана . Идват на кораба по трима млади шотландски пенсионери - бивши военни и дават вахта на мостика с автомати !!!
  • 7 ДОБРО УТРО

    5 5 Отговор
    Странно, измежду десетината сериозни кораби които имаме, български кораб за втори път е атакуван!!! Същевременно на други страни с хиляди кораби такива неща не се случват, та възниква въпроса тези худси какво имат срещу България или друга някоя държава им посочва целите!!! Питам се и коя ли е тази държава… отговор с понижена трудност!
  • 8 дядо поп

    6 0 Отговор
    Да ама за въоръжена охрана се плаща , а нашето най богато момче не е много по плащането , личи си и по екипажа събиран от въже и кол. Пък и на "Руен" както му е тръгнало , Отначало изкара сума ти време в Украйна , от там се отмъкна като кучка от ... , да попадне в Израел , направи кирията до изтока и сега на връщане в ръцете на Хути или Сомалийци , късмета му е такъв!
  • 9 каква охрана ще

    2 2 Отговор
    го освободи и докара руен . то няма връзка с тях . никаква . И така говори ли се . заблуди и манипулации . търговските плавателни съдове имат разписан регламент . или ги вземат или са свободни . руен ако е носел оръжия и каптагон е лошо . в региона там има военни действия от израел към 4-5 държави . 2 бойни фрегати няма ли там някъде за 11 милйона . да не са ги взели и тях . 5 самолетоносача и 800 крилати ракети, а все едно бермудския триъгълник . хахаха
  • 10 Одит

    4 0 Отговор
    Плавателният съд за насипни товари, част от състава на „Параходство Български морски флот”, е бил под малтийски флаг.
    Офшорска история на криене на данъци. Сега нека малтииската фирма да плаща и Малта да ги освобождава а не с парите на данъкоплатците да пестим на Домусчиев и сие!
  • 11 бг флота домусчиев го

    2 0 Отговор
    приватизира . строи кораби , дава под наем , плава , продава . на мен кораб не ми е нужен . ще се оправи . има милярд и инфлацията не го гони . риба да лови и продава, пак ще е най богат , а и брат му също .
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Джони Деп

    4 0 Отговор
    Сомалийските пирати се сетили да искат откуп , А българскио пират Ристю Бютев , превзел на абордаж австрийскио кораб с неизвестни лица качили се на борда, даже не е поискал и откуп, за което по късно е застрекян с куршум в челото от друг ядосан речен разбойник, разбрал че и без обир и откуп, е пак обречен на обесване....!!!

    Коментиран от #15

  • 14 дядо поп

    4 6 Отговор
    Господин капитан първи ранг , прочетох ти написаното и ще ти кажа , че хал хабер си нямаш от това каква е охраната. На кораба се качват трима души , обикновено рано пенсионирани или отказали се военни (предимно англичани) с три пушки с оптика и това е. По време на прехода от приемането до слизането на охраната целия екипаж , моряци , фитери и хора от машината дават денонощна вахта по кораба , а охраната се кибичи на мостика и при доклад за съмнителен плавателен съд се показват като лалугери по крилата , където имат направени метални укрития и доколкото ми е известно нямат право да стрелят по подобието на хора в лодките!

    Коментиран от #16

  • 15 За такива като теб

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Джони Деп":

    най-доброто би било просто по някакъв начин да последвате съдбата на оплювания от вас герой!!
  • 16 Отче,

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "дядо поп":

    прочетох ти написаното и ще ти кажа, че и ти хич не си в час с тези неща. Дълго е за обяснение и няма да го правя . Хората, които са професионално свързани с тази индустрия, доста биха се посмяли на мненията по - горе.

    Коментиран от #22

  • 17 куку

    0 0 Отговор
    рошавата компания ше си дигне цената на петрола , а либетата чакат освободителят им да доди
  • 18 Откъде да знае

    3 3 Отговор
    Според международно приетите правила и стандарти търговските кораби нямат право да разполагат с оръжия на борда си. Какви автомати и гранатомети бълнува Данов? Ама като е учил за политрук,т.е. ЗКПЧ... откъде да знае конвенциите на търговското корабоплаване?

    Коментиран от #19

  • 19 Полковник РУМНО

    4 3 Отговор

    До коментар #18 от "Откъде да знае":

    То според международните правила, много работи трябва да са иначе, ама не става. Набези на хути и прочие бандити се отблъсква само с мощен картечен огън, РПГ и прочие оръжия. Няма как! Иначе се получава, ела Кумчо изяж ме.

    Коментиран от #20

  • 20 Ама капиталът няма сметка

    2 3 Отговор

    До коментар #19 от "Полковник РУМНО":

    Ами по време на англо-испанското морско съперничество е било така - търговските кораби въоръжени с топове и за охрана и военни кораби. И сега може да стане така,нооо... ако пиратите/терористите започнат да думкат с ПТУРС-ове и ракети? Тогава цялата международна търговия ще се оскъпи, а капиталът не иска да се охарчва. Държавите разчитащи на повишаващ се оборот на търговията въобще не са съгласни същата да се оскъпи - и Китай,и Индия,и САЩ,и ЕС и арабските петролни държави.

    Коментиран от #21

  • 21 Полковник РУМНО

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Ама капиталът няма сметка":

    И да ми слагате минусчета все тая, проблемът си остава.Така е и много добре знам, че капиталът с наета охрана на кораба се оскъпява , но изборът е винаги личен. Топката е в Наемният капитал. Ако приеме работата при условия без охрана на плавателния съд риска за животът му остава .
  • 22 дядо поп

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Отче,":

    Момче наивно дядо ти поп знае какво пише , не съм писал само , че кораба се огражда с бодлива тел , пожарна помпа работи и непрекъснато се пръскат с вода най лесно достъпните места за качване на борда кораба. Прави се цитадела , трудно достъпна за нападателите и осигуряваща храна и вода на екипажа. При пиратска атака абсолютно е забранено противопоставяне на пиратите. Целия екипаж се прибира в цитаделата (след като са подали сигнал и изключили ГД) и чакат да се намесят ВМС в района.

    Коментиран от #23

  • 23 Моряка

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "дядо поп":

    Минавал съм многократно през пиратски райони,но никога не сме наричали плътно заключената отвсякъде надстройка на кораба цитадела,т.е. крепост.Колкото до пръскането на пиратите с пожарен шланг е пълна измишльотина от първите години на появата на новото пиратство.С пожарен шланг( маркуч), срещу калашници и РПГ-та(гранатомети).Но имаше такива глупави идеи.По късно преминахме към яки стоманени решетки,ограничаващи достъпа до външните врати на надстройката.Нещо друго едва ли има по ново.В края на краищата пак те пленяват.Важното е с голи ръце да не се правиш на интересен пред пиратите.За тях си никой.
  • 24 Моряка

    4 0 Отговор
    А някой помни ли някога да е пленен от съвременни пирати руски кораб? Как ще се помни,като руснаците живи пирати никога не оставят.
  • 25 НЯМА ПОСЛАДКА ПОЧИВКА И ТО ПЛАТЕНА

    1 0 Отговор
    ОТ ОТВЛИЧАНЕТО ЗА ПАРИ ! ХРАНЯТ ТЕ ПОЯТ ТЕ И МЛАТИШ КАРТИ С ПОХИТИТЕЛИТЕ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове