Last news in Fakti

17 Декември, 2023 19:52 2 926 34

Любомир Далчев-син: Досега не съм сигурен, че смъртта на чичо ми Атанас Далчев е естествена

  • любомир далчев-син-
  • любомир далчев-
  • моча-
  • паметник на съветската армия-
  • българия

Истината за баща ми и Паметника на Съветската армия

Любомир Далчев-син: Досега не съм сигурен, че смъртта на чичо ми Атанас Далчев е естествена - 1
Снимка: БГНЕС

Това е историята на един от най-талантливите творци, които България някога е имала. Но това е и история за сбогуване, която показва, че на колкото и години да е един човек, разочарованието може да го накара да напусне най-милото - родината си, разказва бТВ.

Всички сме виждали фигурите на проф. Любомир Далчев, дори без да знаем, че са негови.

Паметникът на Св. Климент Охридски в София, скулптурната декорация на Съдебната палата в София, Съдебната палата в Русе и още много други.

По царско време отказва покана да стане официален скулптор на Франкфурт. Участва в творческия колектив, създал Паметника на Съветската армия.

През септември 1979 година във Виена - само Любомир Далчев знае, че моментът е настъпил.

След като открива своя изложба, той никога повече не се връща в България. Пристига в Съединените щати със съпругата си и 15-годишния си син. Установява се в околностите на Сан Франциско.

През 2004 година във вестник "Труд" се появява писмо от името на Далчев, в което скулпторът задава въпроса:

„Редно ли е на нашата българска земя още да стърчат паметниците - жалони на робството и жестокостта на неправдите и униженията, на страха и подозрението“.

И до ден днешен мнозина се съмняваха, че тези думи са на Любомир Далчев. Той умира през 2002 година малко преди да навърши 100 години.

История от тъмните години на комунизма, която ще чуете за първи път ексклузивно в „120 минути“ с Любомир Далчев-син от Калифорния.

„Първо искам да благодаря, че се свързахме. Благодарен съм за вашия интерес и за баща ми, за Далчев. Аз съм електронен инженер. Работя в Калифорния, в Силиконовата долина. Специализирам в научни апарати – медицински или биологически разработки на нови продукти. Работя над апарат, който използва електричество, за да разбива калций във вените или сърцето. Ще е готов през 2026 година“, обясни Любомир Далчев-син пред Светослав Иванов.

Той е на 15 години, когато напуска България.

„Помня деня, в който преминахме границата, но не знаех, че няма да се върнем. Научих, когато влязохме в лагера за бежанци на Виена“, спомня си той.

„Като дойдохме в Калифорния, баща ми обясни. Тогава имахме повече време и да сме само двамата. Той ми обясни за трудностите по време на комунизма. Той искаше много да се публикува книга, но не му позволиха. Не му казаха. Разиграваха го. При заминаването за Виена му дадоха паспорт само за една седмица“, добави той.

Смъртта на брата на Любомир Далчев - Атанас Далчев, великият български поет, настъпва преди заминаването на семейството в САЩ.

„Беше много трудно. Това е част от причините за нашето заминаване извън България. Досега не съм сигурен дали той е починал от естествена смърт или е нещо по-лошо. Някои неща не са много ясни. Не знам кое е точно и кое е само слухове“, обясни Любомир Далчев-син за чичо си.

„Баща ми беше написал писмо за паметника. Мисля, че в архива си имам ръкописа. Искам да обясня малко неща за паметника. Едно нещо от неговото писмо за паметника ми беше трудно да разбера. Той използваше „жалоните на поробителите“. Едно нещо, което чувам сега в София. Хората сякаш не разбират защо баща ми използва „жалони на поробителите“.

„Паметникът идва от Политбюро. Не е свързан с борци против фашизма или Втората световна война. Няма тази връзка. Той се построява като пропаганда, когато те смятат България да стане съветска република. По този начин това е първата пропаганда като реклама на съветската република. Идват съветници от Москва, които помагат с правенето на скиците, каква да е темата на скулпторите и релефите. Политбюро избира художници от Академията, които да го изпълнят. Композициите са директно диктувани от Политбюро и от съветските съветници. Той няма нищо общо с България и историята. Свързван е с България, но е пропаганда. Баща ми работи над паметника в София, но са направени и още няколко в страната. Организирано е от Политбюро“, допълни Любомир Далчев-син.

„Аз мисля, че баща ми е прав, казвайки „жалоните на поробителите“ – този паметник не трябва да е в София. Аз го разбирам като някой да забива кол. Някои хора казаха, че това е изкуство, което не трябва да се разваля. Тъй като говорим за изкуството на баща ми. През 2007 година имаше много хубав паметник в кв. „Младост“ на семейството, който е разрушен и никой не е обърнал внимание. Баща ми имаше силно чувство за България. Моят дядо е бил адвокат, който е защитавал българите. Цялото изкуство на баща ми е директно свързано с българския живот и история. Не знам никое негово произведение, което не е свързано с българската история“.

„България е една от най-старите държави в Европа и има много неща, които може да даде на Европа и на света като опит“, каза още Любомир Далчев-син и споделя:

„Тъй като баща ми беше по-възрастен, беше му трудно вече да трупа глината. Затова рисуваше. Рисуваше до последния си ден. Това зад мен е автопортрет и графиките са негови“.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    36 22 Отговор
    Ама как ще е естествена - ДСто е изпратило десет специализирани екипа да усмъртят тозе велик борец срещу комунизма.Иначе с погнуса е зобал от хранилката - като много други борци за демокрация.

    Коментиран от #3, #21

  • 2 Дааа

    34 19 Отговор
    Последно паметник или монумент... защото и министерството доказа, че не е паметник... По-скоро арт инсталация за пропаганда на окупаторите.
  • 3 върл комуняга си

    36 15 Отговор

    До коментар #1 от "Сандо":

    Не забравяй, как Луканов ги назначи за капиталисти, твойте събратя, явно ти си нямал късмет да се уредиш за куфарче.
    Нали си спомняш. Некадърника селянин-върл комуняга, назначен за директор на предприятие, като го съсипеше, го назначаваха за шеф на отрасъла... да съсипе и него. После им раздадоха куфарчета (кредити) и вече 30 години доубиват България.
    Ама какво може да се очаква от едни крадци от мандри преди 1944 год. Като видели, че царската полиция не ги търси, слезли от планината и се врекли във вечна вярност на руските окупатори, ако не ги съдят за кражбите. Крадци... от кофтия матриал.
  • 4 Сатана Z

    35 24 Отговор
    Изграждането на този паметник даде право на живот на милиони българи ,а тоя се чуди как може някой да омре на 100 години
  • 5 А питам

    52 13 Отговор
    „Редно ли е на нашата българска земя още да стърчат джамиите - жалони на робството и жестокостта на неправдите и униженията, на страха и подозрението“.
  • 6 Продажник на родината си

    52 26 Отговор
    манипулира и лъжеш сънародните си от съединените щати. Продажна душица

    Коментиран от #9, #31

  • 7 Не е естествена

    32 26 Отговор
    Самоубил се е , след като е решил да си прочете стиховете и е осъзнал , колко големи глупости е писал!
  • 8 Глупаво заглавие

    25 11 Отговор
    Но то и журналисти проджаници, а Атанас Далчев беше достоен човек, и възхвали и преведе революционера Петьофи и др.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 И децата на Ат.Далчев ли така мислят ?!

    26 16 Отговор
    Че то смешно, ако не беше тъжно. А като е пропаганда, що така в цяла Европа и извън нея тръгнали да вдигат паметници?! Аман от недорасли демократи..

    Коментиран от #24

  • 11 Коя е тая Атанасова и нейно ли е заглави

    25 18 Отговор
    Че нещо съвсем ни вземат за глупаци, а тоя да си стои зад океана на топло, щом веднъж вече се е продал волно или не .....
  • 12 Нико

    29 24 Отговор
    „Паметникът идва от Политбюро. Не е свързан с борци против фашизма или Втората световна война. Няма тази връзка. Той се построява като пропаганда, когато те смятат България да стане съветска република. По този начин това е първата пропаганда като реклама на съветската република. Ето каза ви го наследника на твореца който са принудили да направи МОЧА. Нали беше и паметник на българските войници. Лъжци рускофилски безподобни. Нали беше направен от българския народ? Пак са ни пратили пропангандатори и шпиони.
  • 13 Маринов

    21 26 Отговор
    О НЕРАЗУМНИ Люде
    и ИЗРОДИ,

    Защо се СРАМУВАТЕ
    че сте Българи
    и от ИСТИНИТЕ

    Че Този Паметник
    ОСТАВЕН ни НЕ от Кои
    а от ПРЕДЦИТЕ ни
    е ИЗГРАДЕН
    в ПАМЕТ на
    на МИЛОНИТЕ ВОЙНИ
    ВКЛЮЧИТЕКЛНО
    и ХИЛЯДИТЕ БЪЛГАРСКИ ВОИНИ
    участвали към Частите на ЧЕРВЕНАТ АРМИЯ
    Които с ЖИВОТА си
    СПАСИХА ЧОВЕЧЕСТВОТО
    от ХИТЛЕРИЗМА и ФАШИЗМА!!!

    Коментиран от #20

  • 14 НАБЛЮДАТЕЛ

    12 19 Отговор
    Oко за око, зъб за зъб и никакво християнско милосърдие. С комуноидиотите и съветски еничари друго решение НЯМА
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Метреса

    23 25 Отговор
    Любомир Далчев е метреса на два режима - и преди и след 09.09.1944г. е обирал всички поръчки за скулптори композиции. Интересно колко пари е взел от хонорари?

    Коментиран от #25

  • 17 Радио Козяк

    7 12 Отговор
    Атеншън, атеншън дъ Ембаси спикинг
  • 18 ТЕЖКО МАШИНОСТРОЕНЕ🛠

    15 21 Отговор
    СКЛОБЕТЕ ОТ ЧАСТИТЕ НА МОЧАТА...
    САМОВАР И ГО ПРАТЕТЕ В МУКАВЕНА КУТИЯ
    НА АДРЕС...КРЕМЪЛ...ДО ЦАРЯ ПУТИН..😀
  • 19 !!!?

    23 4 Отговор
    Политбюро възлага на голямия български скулптор Далчев източния релеф посветен на "Великата октомврийска революция" ! Каква роля има болшевишката революция с "победата над фашизма" и къде е релефа с българските войници участвали в ВСВ !!!?

  • 20 !!!?

    17 9 Отговор

    До коментар #13 от "Маринов":

    Един от предците ни е и Любомир Далчев, който е един от авторите на МОЧА, а той е написал в завещанието си, че този "жалон на поробителите" да бъде запокитен в Историята на позора !!!?
  • 21 Перо

    16 16 Отговор

    До коментар #1 от "Сандо":

    Това е скулптора, който по соц време направи паметника /черна статуя/ на Кл. Охридски срещу СУ, в градинката и получи 70,000 лв., когато средната заплата за специалист беше 160 лв. После, от САЩ се подигра, че нарочно му направил главата отсечена и плоска отгоре, защото бил безмозъчен и колко тъпи били от художествения съвет да одобрят такава скулптора! Този човек имаше сачма в главата от време оно и за него обществения строй нямаше никакво значение. За добро или лошо, той винаги си е бил на контра. Ни най-малко може да се нарече дисидент или опозиционер! Чудя се как е бил включен в екипа за изграждане на ПСА!
  • 22 Циник

    18 12 Отговор
    Хайде някакъв мухлясал невъзвращенец да не ми се обяснява какво ставало в България. Да обясни за Калифорния ако има кой да го слуша.
  • 23 Така е

    9 4 Отговор
    Пропаганда е разбира се,то е видно.Гьобелсова пропаганда в съветски вариант.Червени съветски бойци посрещнати с цветя от селянка и работници.На практика -поръчка от др.Сталин чрез Политбюро.Знаем как е протекла окупацията след посрещането.Грабежи,убийства ,пиянства,златния резерв и архива откраднати като трофеи и 3 г.издръжка до изнемогване.И за да заличи всичко това изведнъж през 1954г се инициира монумент за благодарност,нищо общо с фактите ,а обратното възхвала. Естествено заличено българското успешното участие на 110 000 хилядната 1-ва българска армия през ВСВ.Дали сме над 18 000 жертви които са забравени,за да изпъкнат тези които тук нямат жертви,а са мародерствали.Такъв е бил сталинския период ,времената ,изпълнителите не са виновни ,и качествено са свършили робота , проекта съветски с български пари по време на купонна система и вътрешни заеми.Жалко е ,,а тези които гледат с благоволение монумента,пропагандата си е свършила работата.
  • 24 И аз да кажа

    4 4 Отговор

    До коментар #10 от "И децата на Ат.Далчев ли така мислят ?!":

    Къде извън Европа - в Монголия и Северна Корея ли? Или пък в Африка??? Що сте толкова задръстени, русолюбите?
  • 25 Айде бе!

    7 3 Отговор

    До коментар #16 от "Метреса":

    Па.тко, възлагали са му, не си е търсел клиенти, защото е бил от най-добрите- и като скулптор и като преподавател в Академията. И учениците, т.е. студентите му са от най-големите в тази сфера. Те от БСП- то си отчетоха, че симпатизантите им са от най-задръстените...
  • 26 И аз да кажа

    8 3 Отговор
    Друг автор на друг релеф -Дойчинов още по соца казвал, че ще празнува дълго, ако го гръмнат тоя паметник. Синът му Дойчин успя да се измъкне от соца в Париж
  • 27 Мухаха

    7 7 Отговор
    Нещо се умълча червената агитка, май чакат инструкции как да лъжат за безценното произведение на слагачеството и как "народът" го бил издигнал и много го бил обичал и как историята не трябвало да се "пренаписва". Ама чугунените глави не обичат факти и свидетелства, те си карат на пропаганда и страстна вяра. Червена линия им било!
  • 28 Така е ,то 70 години

    11 5 Отговор
    Във Виена има обикновен паметник само на един руски войник ,може и да не го забележиш ,ако не търсиш да го видиш,а тук монумент до небесата на цяла армия,като съветските като изполини ,а нашите дребни естествено .Добре замислено за промивка на мозъка.И хайде вече руските тролове да се осъзнаят на коя държава са граждани .

    Коментиран от #29

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 До кога, ще тиражирате Лъжи от Името

    5 2 Отговор
    На арх Далчев!! По старите Милиционери да, кажат Далчев Как сие изнесъл Златото от България?? КАТО АРМАТУРА НА СКЛУПТОРИТЕ МУ ЗА ИЗЛОЖБАТА ВЪВ Виена

    Коментиран от #32

  • 31 Ама там

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Продажник на родината си":

    Да си комформист е начин на живот. Малцина са тези, които следват съвестта си. Всичи тичат в пистата на политкоректността. И този също
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 баба ти от Пловдив

    2 0 Отговор
    и ние в Пловдив не сме сигурни, но знаем 1983 кой направи много срязани спирачки от одеса!!! кгб било в Киев! да го видя сега от френските телевизии! И 1985 г 30 август 17. 30 кой гръмна Централна гара Пловдив?И после летище Варна?????? И бързият влак, вагонът - Майки с деца???????
  • 34 Да не петни Бг

    2 0 Отговор
    А Атанас Далчев беше един почтен човек и никога не би тръгнал да емигрира като брат си
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове