Last news in Fakti

19 Декември, 2023 06:51 1 702 16

Росен Христов: Никой в България не е управлявал рафинерия

  • росен христов-
  • лукойл-
  • енергетика

Таксата за руския газ беше излагация, заяви бившият енергиен министър

Росен Христов: Никой в България не е управлявал рафинерия - 1
Снимка: БГНЕС

"Още, когато беше въведена таксата за транзит на руски газ, коментирах, че това е пълна излагация и няма абсолютно никакъв начин тази такса да бъде събрана. Поддържам своето мнение от самото начало - това никога не е било планувано - да бъде събрана, целта беше да се вкара "Булгартрансгаз" във фалит, а след това да се приватизира. В същото време да се направи едно фалшиво балансиране на бюджета, като се покажат някакви приходи от 2,5 млрд., които да оправдаят определени разходи", каза бившият енергиен министър Росен Христов в студиото на "Денят ON AIR".

Той припомни, че все пак таксата, която е трябвало "Булгартрансгаз" да плаща, е била прехвърлена на Митниците.

"След това стана ясно, че няма как и Митниците да я събират. Оттам беше свалена приходната част в бюджета, докато не дойде времето, в което да бъде изцяло отменена. Щетите обаче са вече нанесени. Ние сме в изострени отношения и със Сърбия, и с Унгария. Разбира се, и гърците скочиха. Показахме на цяла Европа, че сме неадекватни и че на нас не може да се разчита. В момента "Булгартрансгаз" дължи 250 млн. лв. и се търсят счетоводни схеми така, че да не ги дължи", допълни Христов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му "Булгаргаз" масово губи пазарен дял в България.

"Единствената причина за това може да бъдат конкурентни доставки на газ от Русия, тъй като само от тях газът може да бъде на по-ниски цени от "Булгаргаз". Очевидно посредниците са на преден план. Това е системна политика на "Продължаваме промяната". Те още при предишното си управление докараха посредниците, спряха евтиния газ от "Газпром", започнаха да купуват по-скъп, сега в момента вървят подобни схеми така, че държавното предприятие да не може да печели, а да печелят частни фирми", подчерта бившият енергиен министър.

Росен Христов е категоричен, че договорът с "Боташ" е много важен стратегически: "Боташ" няма регистрации в България. Ако иска да влезе на българския пазар, отговаряйки на всички условия, би трябвало да го допуснем. "Булгаргаз" в момента води супер пасивна политика, вместо да търси нови търговски партньори и да продава газ на международните пазари. Това е супер странно, не знам защо го прави, не знам защо министерството не управлява "Булгаргаз" по подходящия начин."

Той е на мнение, че "Булгаргаз" има проблем с кадрите и има нужда от експертна помощ.

"Българска фирма няма капацитет да управлява "Лукойл" - никой в България не е управлявал рафинерия, това е един много сложен обект, който иска експертиза, която ние никога не сме имали. Тя може да съществува само при стабилен договор за доставка на суров петрол. И наистина говорим за стабилни доставки, без прекъсване, както и да са на конкурентна цена", добави Росен Христов.

Бившият министър поясни, че при неадекватно управление от печеливш този бизнес може да стане губещ.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бухаха

    1 9 Отговор
    Ей ухилена глава..искаш ли да направя така че след една седмица ГАЗПРОМ да почне да плаща?

    САМО КИРКА МИ ТРЯБВА
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Излагация

    12 6 Отговор
    беше да си министър ! Срам !
  • 4 дядото

    13 3 Отговор
    не подценяваш ли хората от не сглобката.всички са учени,умни,красиви и еднакво продажни.те могат да правят всичко което ...им наредят
  • 5 Леле леле

    16 5 Отговор
    Нефтохима е създаден 1963 година, а тоя т@пак твърди че никой в България не може да го управлява.

    Коментиран от #6

  • 6 Да,да

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "Леле леле":

    Нефтохима в Плевен марсианци ли го управляваха?
  • 7 Бай Ставри

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    За тебе е ясно- радиацията на никого не прощава. Изпържила е и малкото мозък който ти е останал.
  • 8 фен

    5 0 Отговор
    Бе то от тия, дет сега се пънат, никой и пицария не е управлявал...
  • 9 ежко

    5 0 Отговор
    Да Росене, няма кой да управлява рафинерия в България.Експертите са по студията или дават тежкото си мнение, ама като се стигне до "работа на поле" и им се изчерпва и експертизма и моженето и знанието.И ти си в това число.Много умни и красиви,но като дойде време да се покаже нещо реално -никакви ги няма.Талкова за тези които титулувате "елсперти"!
  • 10 куку

    3 1 Отговор
    Ми Булгаргаз кут няма опит , защо е сключил голям договор с турците и щели сме ногу да търгуваме .Служебно правителство сключва големи договори с признание , че няма капацитет за реализиране. Нефтохима е само за коректна голяма фирма , че ни омръзнаха руско- байганювските магарии
  • 11 Демократ

    2 1 Отговор
    Това,че продължават да ни натрапват мнението на кремълския некадърен катамаран за толкова важен въпрос е много тревожно знак в много тревожна обстановка.Това доказва,че ретроградните сили в България ще направят всичко възможно пак Кремъл да владее енергетиката ни, горко ни!
  • 12 Оракула от Делфи

    1 1 Отговор
    Ами. като се замисля!
    Нито ти , нито т. н. Президент , Румен Радев , разбирате от петрол и газ ,
    но отмъкнахте комисионните, със заробващ международен договор , за милиарди левове
    за сметка на данъкоплатците в България!
    Дразниш хората , ужасно много заприличахте, на До-лапа и Ши-ши! !!
  • 13 ПРЕДИ КОСТОВ

    0 0 Отговор
    ДА ПОДАРИ РАФИНЕРИЯТА КОЙ Я УПРАВЛЯВАШЕ?АМАН ОТ НЕДОРАЗУМЕНИЯ И СЛУЧАЙНИЦИ ПОПАДНАЛИ В ИКОНОМИКАТА И ЕНЕРГЕТИКА В БЪЛГАРИЯ!ВЯРНО БАРЕТИТЕ,КАРАТИСТИТЕ И ДР. БОРЦИ НЕ МОГАТ ДА УПРАВЛЯВАТ РАФИНЕРИЯ!
  • 14 емил

    1 1 Отговор
    "Българска фирма няма капацитет да управлява "Лукойл" - никой в България не е управлявал рафинерия, това е един много сложен обект, който иска експертиза, която ние никога не сме имали." Няма проблеми К. Петков само за няколко месеца ( 6-7 ) се научи да управлява държавата така ,че рафинерията ще я научи за 2-3 месеца такива като него способни, надaрени, талантливи е пълно .
  • 15 Биволъ

    0 0 Отговор
    Разни Гълъби Родени пръскат "мъдрост" под диктовка на проруските президентски лобита. Стига вече,Русия ни е ограбвала и изсмуквала.
  • 16 Бико

    0 0 Отговор
    Грешиш,Росене, в България има доста професори по химическа технология и то не от вчера. Това да не е космодрума на Мъск.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове