Last news in Fakti

20 Декември, 2023 15:22 2 127 8

Първите конкурси за училищни директори започват през януари

  • образование-
  • училища-
  • директори-
  • конкурси-
  • галин цоков

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков проведе национално съвещание с началниците на Регионалните управления на образованието

Първите конкурси за училищни директори започват през януари - 1
Снимка: Пресцентър на МОН

Първите конкурси за директори на училища ще бъдат обявени през януари 2024 година, предаде БТА.

Това стана известно по време на националното съвещание на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков с началниците на Регионалните управления на образованието (РУО). В срещата участваха заместник-министрите Емилия Лазарова и Мариета Георгиева, началникът на кабинета на министъра Наталия Михалевска, директори на дирекции и експерти от Министерството на образованието и науката (МОН), съобщи пресцентърът на ведомството.

Съвещанието бе свикано от министър Цоков за подготовката на системата за първите училищни конкурси и за обсъждане на оперативните въпроси, свързани с тях. От МОН припомнят, че преди дни бяха обнародвани новите правила, които предвиждат повече практически казуси, намаляване на субективните критерии, както и по-голям брой практически задачи, насочени към придобити знания. Предвижда се и процедурите да бъдат аудио и видео записвани. През януари ще бъдат обявени първите конкурси от Регионалните управления на образованието, като поетапно ще започнат и останалите, стана известно на съвещанието.

Организацията по планирането на държавния план прием и сформирането на паралелките в комуникация с бизнеса бе друг акцент в дискусиите. Посочено бе, че професионалните паралелки трябва да са повече от профилираните, като е желателно съотношението да е 70 процента към 30 процента.

"Нашата обща цел е да постигнем най-доброто за всяко дете и зная, че можем да го направим само, когато всички в системата работим заедно и в пълна координация. Затова и бе много важно да свикаме тази среща сега и да обсъдим всички детайли заедно, за да взимаме най-добрите оперативни решения", подчерта проф. Цоков. Друг важен въпрос, който бе обсъден, беше работата на екипите по Механизма за обхват на децата и учениците в детски градини и училища. Министър Галин Цоков подчерта, че ще продължи строгият контрол и от страна на МОН, а началници на РУО споделиха работещи модели за мотивиране на деца от уязвими групи и техните семейства да посещават училище.

Тема на дискусията бяха и мерки за повишаване на ефективността на обучението, за повече усилия и индивидуален подход. Коментирани бяха и възможностите за използване на ресурсите в електронната платформа "Дигитална раница".

Както БТА писа, повече практически казуси, намаляване на субективните критерии, повече практически задачи, насочени към придобити знания, видео и аудио записване. Това са част от правилата за конкурсите за директори на държавни и общински институции в предучилищното и училищното образование, утвърдени с наредба 16, която беше обнародвана на 12 декември в "Държавен вестник", съобщи тогава пресцентърът на МОН.

До промените се стигна, след като МОН се съобрази с решението на Върховния административен съд и отмени участието на свой представител в комисиите по избор в държавните и общинските училища. Съгласно разпоредбите на Закона за училищното и предучилищно образование в тях ще се включват общо трима представители на Регионалните управления на образованието (РУО), определени от началника на съответното РУО. Без промяна са останалите членове - представител на съответната общинска администрация, както и представител на обществения съвет в училището.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 1 Отговор
    Ще има ли въпроси за Ботев, Левски, Бенковски..... , че една така се изложИ по талавизоро ‼️‼️‼️
  • 2 бай Иван

    7 0 Отговор
    Колкото повече реформи и промени правят, толкова по-лошо става!
  • 3 Преди години,

    6 0 Отговор
    когато демокрацията дойде у нас, се реши, че всички директори на училища трябва да бъдат сменени. Назначиха се хора с "пвесдо-учителски опит", които в желанието си да се покажат и докажат, съсипаха много училища. Стигна се дотам, че една от най-проспериращите "Професионални гимназии" /да се разбира Техникум/ да се закрие /благодарение на един абсолютно неадкватен директор/ и да стане бежански център на не знам си какви имигранти, които разбиха огромната сграда с кабинети по всичко и специализирани работилници с най-модерна техника. Дали си спомнихте за онова несъществуващо вече чудесно училище в кв. Военна рампа, София.?! И си мисля, че ни очаква поредна такава "новоправителствена" акция.
  • 4 Какъв е тоя министър?

    9 0 Отговор
    Тоя не гледа в камерите на телевизиите, по които говори сутрин, а какво остава да гледа в очите?! Предполагам, че тоя ще досъсипе това, което оцеля в образованието. Откъде я събраха тая па...ч за министри на каквото и да било?! Но май ние сме си виновни!
  • 5 Рано е още

    6 1 Отговор
    Назначаването на директори става от тия, дето към момента да на власт. А до септември догодина време бол.
  • 6 Учител

    5 0 Отговор
    Най-големи поразии в образованието направи Кунева!!!
  • 7 Да се знае !!!!!

    2 1 Отговор
    Няма смисъл от МОН и от РИО. Назначаването на директори и учители се извършва извън образователното ведомство от хора със средно или по ниско образование които са партийни активисти в партийните централи .
  • 8 122333

    3 1 Отговор
    Директори с конкурс за един мандат от 4 години. В РУО с мандат от 4 години, а в МОН с право на един мандат от 4 години. Министър на образованието има право да бъде старши учител с над 25 годишен трудов стаж и да не е бил директор до момента. Министър на образованието да се избира само от съсловието на образователните институции.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове