Last news in Fakti

20 Декември, 2023 22:30 1 226 7

Важните новини във ФАКТИ на 20.12.2023 г.

  • кораб-
  • пламен киров-
  • турция-
  • мая манолова-
  • охрана-
  • полиция-
  • ястребино-
  • румен радев

Властите го разследват за трафик на дрога

Важните новини във ФАКТИ на 20.12.2023 г. - 1
Снимка: Нова телевизия

Българският кораб "Верила" е задържан в Ирландия

Българският кораб "Верила" е задържан в пристанище в Ирландия. Това съобщи "Нова телевизия".

Проф. Киров сравни промените в Конституцията с "Фермата на животните" на Оруел

След като можете да бъдете министър с двойно гражданство, защо да не може да бъдете магистрат с двойно гражданство? Защо да не бъдете ръководител на БНБ или на ДАНС, или на ДАР, или на "Военното разузнаване“? Тези въпроси постави в ефира на предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров.

"Знаете ли колко позиции в Министерството на отбраната и в Министерството на вътрешните работи са резервирани само за лица, които са само български граждани? Тогава значи, че ние широко трябва да отворим вратата на двойни граждани да заемат тези позиции. Когато вие разрешавате за народните представители и на министрите, на какво основание вие ще забраните на магистратите да имат двойно гражданство, служителите в ДАНС, ръководителите на ДАНС, на ДАР и т.н., и т.н. По същия начин са нотариусите – защо трябва да бъдат само български граждани? Подобни ограничения, създавани със закон, могат да бъдат атакувани като противоконституционни, след като принципът в Конституцията е нарушен, т.е. че двойни граждани могат да заемат висшите етажи на властта в България и да упражняват властта. Нещо повече – че нашата Конституция, що се отнася до правата на гражданите, е изградена върху принципа на равноправието и недопускането на дискриминация", обърна внимание бившият конституционен съдия.

По думите му нито една балканска държава не допуска подобно нещо: "По обясними съображения – от гледна точка на историята на националните държави на Балканския полуостров. Има над 10 закона в България, които са свързани със структуриране и кадрово попълване на държавната администрация, включително на съдебната власт, които изискват съответните позиции да бъдат заемани от лица, които са само български граждани. Например, не може да бъдете нито съдия, нито прокурор, нито следовател, ако имате двойно гражданство".

Според проф. Пламен Киров нищо чудно да дойде един момент, в който народните представители дълбоко да съжаляват за това, което са извършили в рамките на седмица: "Не може едни да са по-равни от другите, както казва Оруел във "Фермата на животните“.

Още за жестокото меле на АМ "Тракия"!

Тежко пострадалият в катастрофата с тир и патрулка на АМ "Тракия" е бил близък на семейството, което е пътувало в първата кола.

Мая Манолова: Властта да върне Паметника на Съветската армия

След решението на съда областната управителка да се заеме със залепването на фигурите на постамента, ако желае да спазва закона. Ако не желае, има текстове в закона, които ще я заставят да го направи. Това каза в предаването "Лице в лице" по бТВ председателят на "Изправи се. БГ" Мая Манолова по повод казуса с Паметника на Съветската армия и решението на Административния съд да спре демонтажа на монумента.

Oхрана вече пази областния управител на София Вяра Тодева

Назначена е охрана на областния управител на София Вяра Тодева, разкри БНТ.

Тя е постоянно съпровождана от двама полицаи. Служители на реда пазят и дома ѝ.

Според източници причина за назначената охрана са събитията около демонтирането на Паметника на Съветската армия в Княжеската градина.

Полицията разкри престъпна схема за източване на пари от НЗОК

Рехабилитационно лечебно заведение е отчитало неизвършена медицинска дейност на пациенти по клинични пътеки. По този начин - чрез фалшиви документи, болницата е получавала неследващи финансови средства от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщиха от МВР.

Схемата е установена в хода на разследване, предприето от служители на отдел „Икономическа полиция“ в Главна дирекция "Национална полиция", уточни БТА.

Според данните от проверката, осъществена на 4 декември т.г. от икономическите полицаи и контролни екипи на НЗОК, престъпната схема е прилагана от 1 януари 2022 г. до 30 юни т.г., като в този период общо са отчетени 5681 хоспитализации от лечебното заведение. Част от пациентите са били еднократно приемани за рехабилитация, но от лечебното заведение са отчитали две или повече хоспитализации. Друга част от „пациентите“ са гостували в хотели в същия град и на две близки балнеоложки селища, а личните им данни са били използвани от заведението за отчитане на неизвършена медицинска дейност.

По предварителни разчети стойността на клиничните пътеки, по които най-често са били отчитани хоспитализациите, са в размер на 391 и 487 лева.

Извършена е съвместна проверка в лечебното заведение с контролните органи на НЗОК и са събрани данни за извършено престъпление по Наказателния кодекс – медицински документи с невярно съдържание и неоснователно получени суми от НЗОК. Проверката продължава.

20 декември 1943 г. Разстрелът в Ястребино

На 20 декември 1943 г. в село Ястребино са разстреляни 18 ятаци, сред които шестте деца ястребинчета.
Шестте ястребинчета са 6 деца от с. Ястребино, разстреляни заедно с родителите си за укриване и подпомагане на преминали в нелегалност партизани.

Екзекутирани са 18 човека заедно с децата.

Извършител е картечна рота, която е ръководена от подпоручик Коста Йорданов.

Шестте ястребинчета са :
Стойне (7 г.), Иван (9 г.) и Надежда (12 г.) – три от шестте деца на Петър Калайджийски
Димитринка Стоичкова (11 г.), близначките Ценка и Цветанка (13 г.) от семейството на Иван Димитров.
След разстрела всички са заровени в плитък гроб, който на следващия ден е разкопан, а телата на застреляните са изгорени на клада.

Турски ТИР помля патрулка на АМ "Тракия"

ТИР с турска регистрация помете полицейска кола на АМ "Тракия". Двама полицаи са леко ранени. По-тежко е пострадал трети човек, съобщиха от ОДМВР-Пазарджик. В катастрофата участвала и кола.

Радев: Агресивната некомпетентна политика е опасна за бъдещето на държавата

Стратегически важните за България решения трябва да се вземат след изчерпателен анализ и задълбочен дебат, защото агресивната некомпетентна политика, която задрасква всякаква експертиза, е опасна за бъдещето на държавата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Полицай с автомати

    4 1 Отговор
    По улиците по празниците. Това не е било никога.Защо Денков?

    Коментиран от #2, #7

  • 2 Ко речи,

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Полицай с автомати":

    че съм пропущил? Дал и танкита да нема, та да пробват плочкито и кратуните си???
  • 3 кво стана

    1 0 Отговор
    Шяпондиев ....
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Перо

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Полицай с автомати":

    Защото много давидовци има в БГ, като в Чехия! По Коледа превъртат!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол