Last news in Fakti

27 Декември, 2023 03:13 3 908 74

27 декември 1872 г. Мистерията около залавянето на Васил Левски

  • васил левски-
  • залавяне-
  • къкринско ханче

Предателство, пробив на турската полиция или трагично стечение на обстоятелствата са основните версии

27 декември 1872 г. Мистерията около залавянето на Васил Левски - 1
Снимка: Архив

Призори на 27 декември 1872 г. турски заптиета обграждат Къкринското ханче. След кратка схватка залавят Васил Левски.

Предната вечер Васил Левски заедно със спътника си Никола Цвятков пристига от Ловеч в Къкрина и отсядат в местното ханче в покрайнините на селото. Ханчето е откупено по-рано и се използва от революционните дейци като място за тайни срещи и по време на пътуванията на апостолите из страната. Съдържател на ханчето е довереният на организацията Христо Цонев – Латинеца, припомня сайтът "Историята накратко".

Левски минава през Къкрина, за да събере документи на тайния революционен комитет, които да изнесе по-късно в Румъния. След обира на турската хазна в Арабаконашкия проход в края на септември 1872 година турските власти започват масови арести на хора, заподозрени за връзки с революционните комитети. Голям брой от членовете на комитетите в Тетевен, Орхание, Етрополе и Ловеч са задържани. При разпитите Димитър Общи прави признания, които улесняват разследващите турски власти и скоро те влизат в следите на Апостола. Затова Левски, за да предотврати окончателния провал на революционната организация, заминава за Ловеч, за да запази архивите на организацията и да ги пренесе в Румъния.

Призори на 27 декември в ханчето в село Къкрина Васил Левски, заедно с Никола Цвятков и Христо Цонев – Латинеца са арестувани от специално изпратена група заптиета. През годините моментът на залавянето на Апостола е обрасъл с митове и за голяма част от българите Васил Левски попада в ръцете на заптиетата, защото при прескачане на плета на ханчето се оплита и не успява да избяга.

Първи тази героична версия за бягството и плета започва да разказва Никола Цвятков. След обесването на Апостола Никола Цвятков и ханджията Христо Цонев са освободени. Именно Цвятков подхваща разказа как Апостола хуква да прескочи плета, но закача крачола си или цървулите си и така не успява да избяга. Версията звучи героично, но уви, не е достоверна. Не е важно какво подтиква Цвятков да разказва точно този вариант.

Истината за това, какво точно се случило в Къкринското ханче я има описана и то лично от думите на Васил Левски. В протоколите от разпитите на Извънредната комисия са записани показанията на Апостола, в които той разказва следното:

Въпрос: Как ви заловиха?
Отговор на Левски: Към десет часа сутринта по турски (около 4-5 нашенски), когато излязох навън, аз видях пред вратата един въоръжен с пушка. Попитах го кой е той, той ме улови за ръката. У мене имаше два револвера, извадих ги и раних в ръката човека, който ме хвана (това е Юсеин Бошнак, водачът на групата заптиета, изпратена да го арестува). После започнах (опитах се) да бягам, обаче държащият не ме пусна. Пристигнаха другарите му, удариха ме по главата (и) аз паднах там. Заловиха ме..."

Задържаните са изпратени първо в Търново, а от там – в София. Извънредната следствена комисия изземва функциите на съд и осъжда Васил Левски на смърт. Апостолът е обесен на 18 февруари 1873 година в покрайнините (тогава) на София.

Ханът в Къкрина запустява. По-късно е опожарен, но през 1901 година проф. д-р Параскев Стоянов прави на място архитектурни заснемания по оцелелите след пожара основи. През същата година ловчанлии поставят паметна плоча на мястото, където е заловен Апостола.

Комитет за възобновяване на къщата-паметник на Васил Левски в с. Къкрина се заема през 1924 година с набиране на средства за възстановяване на хана. През 1926 година започва изграждането му наново, а през 1931 година, с официална церемония е открита музейната експозиция.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Артилерист

    42 8 Отговор
    Няма да правя генерално обобщение за българите, нито ще припомням какво е казал за нас Бисмарк, но ще задам простия въпрос: защо Тагарев, Шаламанов, Събев, Аню Ангелов и другите военни от Атлантическия клуб сега са толкова предани на американците, след като по времето на соца са учили и в Съветския съюз. Апостолът Васил Левски с право е героизиран в нашата история, защото е бил най-важният и действен човек на организацията за освобождението на България от турско робство, но за съжаление не са се намерили няколко храбреци, които да наритат двете заптиета и да го освободят. Що ли се учудвам като гледам сегашното разделение?

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 кавалерист

    17 25 Отговор

    До коментар #2 от "Артилерист":

    Ами учили са в СССР, защото ти няма как да помниш, след като не си бил роден тогава,българите нямаха право да напускат комунистическата кошара.....А за храбреците самият Левски ни казва...излиза на вън и вижда един турчин с пушка, който хваща ръката на Левски,а той с другата си ръка вади двата револвера и застрелва не в главата,а в ръката турчина,а той даже ранен не го пуска.....не всички могат да извадят с една ръка два револвера

    Коментиран от #50

  • 6 ГРАД ЛЕВСКИ

    21 36 Отговор

    До коментар #4 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Стига измишльотини. Османската империя не е владяла само България,а три континента, близо 30 държави. Кои от тях пишат турски, след като не са били "освободени" от руснаците? Османската империя се разпада,а ние сме пушечно месо в ръцете на руснаците срещу турците. Освен руснаците, също англичани,французи....тръгват срещу турците

    Коментиран от #8, #10, #11, #12, #16, #33, #52

  • 7 сиан

    27 4 Отговор
    какво толкова са записвали в тези архиви , като че ли са били 10 000 и не могат да си запомнят имената , а откраднатите от турците пари и даренията е можало и на листче да ги запишат ....заради пустите архиви го хванаха човека. А и другите двама защо са ги пуснали като са били доказани комити ? Винаги ми е бил съмнителен Захари Стоянов , който се измъква от турски засади , около него всички убити , той се измъква невредим
  • 8 поп кръстаки

    13 2 Отговор

    До коментар #6 от "ГРАД ЛЕВСКИ":

    ЗНАШ КВО СИ-КИНТИ ЗА НОВА ГОДИНА ДОБРЕ-----АНГЛИА И ФРАНЦИЯ СА ПРЕНАСЯЛИ ТОПОВЕ И ПУШКИ ПО МОРЕ С КОРАБИ НО ЗА КОИ ТУРСКАТА АРМИЯ ВЪОРЪЖЕНА С АНГЛОФРЕНСКО ОРЪЖИЕ
  • 9 Артилерист

    16 31 Отговор
    Левски го бесят подлоги сервилни на пияната матушка по нейна заповед, пияния коняр пред парламента трябва да бъде нарезан и изхвърлен на бунишето.

    Коментиран от #46

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 хайдутин

    39 10 Отговор

    До коментар #6 от "ГРАД ЛЕВСКИ":

    Щом е за Русия , тя нищо не е направила , но виж французи и англичани били тръгнали , какво ни интересува , че били тръгнали някъде , след като в България само руснаци дойдоха , а онези дето били тръгнали , се появиха направо в Берлин за да откраднат териториите на България , ако можеха да ни оставят с територия на град-държава . Всички БГ евроатлантици са обзети от Стокхолмски синдром.

    Коментиран от #18, #25

  • 17 Отец Дионисий

    16 29 Отговор
    „Който ни освободи, той ще ни подчини отново в робство“, е рекъл Левски и след повече от век в България е пълно с продажни раби на пияния подъл терорист от блатата и са много горди с това, даже и знамена негови веят вместо български! Бог да ги накаже до един.ч, Амин!

    Коментиран от #20, #21

  • 18 Бесен-_ Язовец

    1 12 Отговор

    До коментар #16 от "хайдутин":

    Смешен платен боклууук.

    Коментиран от #22

  • 19 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    17 29 Отговор
    Левски и Раковски са мразели алкохолния султанат в дъното на душата се, а днес резидент крадеф и осталите рашподлоги се кланят и величаят пияните терористи на страхливеца от бункера!
  • 20 поп кръстаки

    8 0 Отговор

    До коментар #17 от "Отец Дионисий":

    КАТО СЕГА НАЛИ

    Коментиран от #23

  • 21 Град Симитли

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "Отец Дионисий":

    "Отче",кражбата е смъртен грях!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 причинно-следствена връзка

    22 0 Отговор
    Излиза, че ако не е имало обир на турската хазна в Арабаконашкият проход в края на Септември 1872 година, то тогава е нямало да има и масови арести от турските власти, и Левски е нямало да бъде арестуван!

    Коментиран от #32

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 00001

    16 1 Отговор
    Потомците на тези предали информацията за залавянето на Левски, и сега продължават да вършат същото за лично обогатяване.Те не са никак придирчиви нито дискриминират по народност,етнос, религия или цват на кожата на кой ще услужат и служат, а парите са единственното което ги интерисува да получат лично.Това че унищожават народа си и страната си няма никакво значение, докато по късно не разберът какво са загубили задари алчнопоста си, но тогава е късно.По окрадените опасни за шофиране магистрали се убиват Българи, този окрал парите от магистралите се вози в Бентли за което ги е откраднал. Той смята че е в безопаснтност, но бентлито също катастрофира, а и всички негови роднини също шофират и умират на тези лошо направени пътища. Та нито Руснаците, Турците или Американците са тези които са жертвите на Бай Ганья, а българи и неговите роднини.

    Коментиран от #39, #74

  • 29 Име

    15 3 Отговор
    Сега щяхме да сме - нещо като арменците - вечно под въпросителна.

    Лъжа е - че Турция е била прогресивна и е щяла - за няколко месеца, дори седмици - да се коригира.

    Имаме Конституция - благодарение и на Васил Иванов Кунчев., не само на него, но и на него.
  • 30 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 15 Отговор

    До коментар #25 от "ГРАД ЛЕВСКИ":

    русия на нас не ни е враг! Те ни построиха атомната централа, от която сега имаш ток за компа и за интернет. Те ни даваха най-нови и съвременни оръжия на смешни цени /това преди да влезнем във великотоНАТО!!!!/ изпращахме (влакови композиции с компоти към тях, а от там ни връщаха свръхзвукови самолети, ракети, ПВО...) за разлика от сега където плащаме милиарди а самолети няма !
    . Виж ти сега, твоите "съюзници", какво ти дават? Нали им дадохме парите, а самолети??? Освен да ти вземат и последната риза, да ти вземат и от територията за техни военни бази и да те накарат да умреш в техни войни, нищо не са ти дали, няма и да ти дадат. НО, Русия ти е враг, понеже не те е оставила преди 100 г да си си останал турчин, не е оставила западналите, след втората световна война да ни разделят страната и да я раздадат на съседите... И май са допуснали грешка? Такива, като вас, постоянно недоволните, трябвало е наистина да остави на турците. Друго не заслужавате.

    Коментиран от #34

  • 31 00001

    5 6 Отговор

    До коментар #27 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    До 1830-1840 години не само в България но и на Балканите е било много бедно населението. Османлиите са живеели предимно в големите градове и покрай пътищата които са пазели, а не по селата и планините.След 1840 и бунта в Ниш при което от главите на избитие българи има направена Кулата на черепите. Всички Български селяни стават малки собственници на земя,като преди това са били крепостни работещи за тимар на Спахията, след това тимара става чифлик или наследственна земя на Спахията. Български Чорбаджи/я е всеки един пенсиониран еничар, чорбаджи е ранг Полковник в корпуса на Еничарите-(Новите войници ) До 1700 година Българите и Османлийте са си живели много задружно и добре от грабежа над другите християнски държави на запад и север.проблемите започват от 1700 нататък, когато няма от къде да се краде.

    Коментиран от #36

  • 32 Леля Гошо

    18 4 Отговор

    До коментар #26 от "причинно-следствена връзка":

    Да. А причината да се стигне до обира е, че в касата не са постъпвали достатъчно дарения, с които да се закупят голям брой пушки за подготвяното възстание. Димитър Общи вижда обира като решение, Левски е против, Общи на своя глава го извършва и почват арестите. Това не се афишира, защото не подкрепя легендата че всички българи са подкрепяли Левски, особено когато е ставало въпрос за пари.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 гост

    15 19 Отговор

    До коментар #30 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Руснаците също освобождават гърците, даже 100 години преди България,но гърците никога не са казвали, че са били роби, нито са казвали, че руснаците са техни освободителки. Гърците си живеят много добре без руснаците Цялата промивка на нашите мозъци се извършва със съветската окупация. Ти си доказателство, че добре са се справили окупаторите

    Коментиран от #35, #41, #45

  • 35 капитан ПЕТКО ВОЙВОДА

    16 7 Отговор

    До коментар #34 от "гост":

    И с тояга не можете изби любовта на българина към Русия
    Защитна реч пред съда във Варна .Убит от Стамболов и Спас Турчев

    Коментиран от #37, #40

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 гост

    6 6 Отговор

    До коментар #35 от "капитан ПЕТКО ВОЙВОДА":

    И защо не сте там,ами тук

    Коментиран от #60

  • 38 уйко калеко

    9 1 Отговор
    ,,ТАМ НА БАЛКАНИТЕ ИМА ЕДИН ДИВАШКИ НАРОД,КОЙТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН,,,ВЪПРОС :КОЙ И КОГА Е КАЗАЛ ТЕЗИ ДУМИ ПО ОТНОШЕНИЕ НА НАШИЯТ НАРОД.?
  • 39 Нашийник

    10 0 Отговор

    До коментар #28 от "00001":

    Специално за пътищата парите ги открадна престъпникът Бойко Методиев Борисов. Като, разбира се, опита да изпере част от тях, раздавайки ги на свои хора. Примерно на ритни топковецът Димитър Иванков и фирмата му "Мизоти", която в края на царуването на тулупа бе избрана да отговаря за поддръжката на пътищата за резерват Северозапад, по-точно във Враца.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 00001

    4 8 Отговор
    Българите се едно от водещите хунски племена които са животновъди, но прехранта си изкарват чрез огън и меч последван от грабеж, след което земеделското население се поробва и трябва да им плаща данък в храни или злато..През зимата са живеели при робите си склавини(земеделци) от чиите жени имат деца, езика им е съшия както е сега.Едно от най- стрите им имена е Симери/Кимери и никога не са били тюрки, и не са преселници от Средна Азия.Същия е бил начина на живот и на Османците и двете племена се взаимно допълвали в грабежите, едните като християни другите като мюсулмани. Докато някрая са разбити пред Виена ,и след това са се хванали за гърлата един за друг. Кърджалийте, разбойниците и хайдутите са или бивши войнуци, пазачи на проходи, гранницата и еничари на Султгана или са техните наследници.Това са войниците на султана християни и мюслулмани останали без работа.След битката при Виена е разформиран корпуса на войниците християни, и със закон само Мюсулманите са набирани за войници.

    Коментиран от #55, #67

  • 43 00001

    11 6 Отговор

    До коментар #36 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Правилно казваш Българските селяни през 1877 година са имали свобода и собственна земя от която са се изхранвали. В сравнение с руските селяни Българските селяни са били много богати, и това правилно си го написал и е записано от руснаците участвали във войната. Тази война започва след като Руските пан слависти пишат за кланетата в България.Руските селяни са освободени от робство през 1861 от Царя Освободител, но дори в 1877 тези руски селяни не са свободни хора защото трябва да работят на помещика за да си откупят свободата.Та руските селяни са тези които с най голямо желание искат да се бият за свобдата на поробените си братята в България. Така започва войната, и тогава разбират че тези които освобождават са по свободни, по-богати и по-добре живеещи от тях освободителите, и си задават този въпрос който си написал.

    Коментиран от #51

  • 44 Tърсете

    1 3 Отговор
    Иван Тренев в тубата. Там е истината. Всичко друго е измама.
  • 45 00001

    7 7 Отговор

    До коментар #34 от "гост":

    Никога турците не са употребявали думата робство, нито източните римляни. Думата е ярем, и са казавли българския народ влезе в общия ярем на нашата държава.Иго е руска дума, и някой е изменил съдържанито на ярем на робство.

    Коментиран от #61

  • 46 Що си не

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "Артилерист":

    потърсиш сезал и високо дърво? Кириак стефчов от тик ток-а.
  • 47 Ха ха ха ха

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Защо българите":

    Екранният аутизъм в действие.
  • 48 Дааааааам

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Заблуденяк":

    Много правилен ник си си избрал. Напълно ти пасва.
  • 49 Мечката

    14 9 Отговор
    Леле, лелеей, лелееееееей............ МАЙКО. МИЛА........
    Тотално са ви промили главите евреите......
    НЯМАМ ДУМИ........
    Колко много скръб, срам, позор и простотия има по нашите географски ширини.
    РУСИЯ Е ОСВОБОДИЛА БЪЛГАРИЯ И ТОВА Е ФАКТ.
    ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРИТЕ НА 90% СА ПРЕДАТЕЛИ - СТРАХЛИВЦИ И ТОВА Е ФАКТ.
    ТУРЦИТЕ БЕЗ ПАРИТЕ И ПОДМОЛНАТА СТРАТЕГИЯ НА СИНДРЕОНА, НЯМАШЕ ДА ПОРОБЯТ НИКОГО И ТОВА Е ФАКТ.
    Жалко, че някога сме имали ГЕРОИ И ПАТРИОТИ КАТО ВАСИЛ ЛЕВСКИ, КОИТО НЕ Е ТРЯБВАЛО ДА СЕ ЖЕРТВАТ ЗА ТАКИВА КАТО ВАС, КОИТО И ДО ДЕН ДНЕШЕН С УДОВОЛСТВИЕ ЩЯХТЕ ДА СИ НОСИТЕ ФЕСОВЕТЕ.
    ..... МНОГО...... МНОГО ЖАЛКО ЗА ДОСТОЙНИЯ БЪЛГАРИН.

    Коментиран от #65

  • 50 РЕАЛИСТ

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "кавалерист":

    Абе , от негативен опит да ти кажа, че не Нео , като сега. Искаш да учиш в чужбина, кандидатстваш, приемат те и отиваш. За да учиш в Русия се минаваше през комисия, след като си приет в български ВУЗ и ако не си верен на партията
    си оставаш в България.

    Коментиран от #53

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 РЕАЛИСТ

    14 2 Отговор

    До коментар #6 от "ГРАД ЛЕВСКИ":

    Англичаните и французите воюват срещу Турция през Първата световна, щото , като нас е на страната на Тройния съюз. Целта е била да докопат Дарданелите, но Чърчил там яде голям бой. Иначе през Руско-турската война, англичани, французи и немци помагат на Турция. Дават ѝ оръжие и офицери, които вземат турски имена и командват ордите срещу опълченците на Шипка.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Ха ха ха ха

    3 3 Отговор

    До коментар #40 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗":

    Не се прави на титуляра, защото багажът в кафътъ ти е нищожен и си неграмотен жълтопаветник.

    Коментиран от #56, #57

  • 55 Айде

    4 3 Отговор

    До коментар #42 от "00001":

    поредният доморасъл тик ток-овец - хищорик. Е така е с тези които не четат книги, освен да разглеждат амерските комикси.

    Коментиран от #58

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Буха ха

    8 0 Отговор
    Тези които искат да премахват оня с коня пред Народното събрание, дс съберат пари и горе на пиедестала да качат Тулупа, как е отворил прозореца на джипката и отгоре псува хората. Може и няколко измекяри по избор на задната седалка, за цвят
  • 60 капитан ПЕТКО ВОЙВОДА

    8 1 Отговор

    До коментар #37 от "гост":

    същото бих попитал и вас какво правите тук?

    що не пълните куфарите и или към брюксел или към говедарника да се изнесете и да си отдъхните от комунистите дето постоянно ви преследват дори във сънищата???????
  • 61 капитан ПЕТКО ВОЙВОДА

    4 0 Отговор

    До коментар #45 от "00001":

    оплачете се на писателя иван вазов че цял роман е написал под игото

    Коментиран от #64

  • 62 Предателство

    9 0 Отговор
    “Живот ли бе да го опишеш, разровиш ли го ; ще мирише “. Апостолът , май не се боял толкова от преследванията на османлиите, колкото от поведението на “своите”. По този повод, в знаменитото си писмо до Филип Тотю, самият Левски пише: “Ад не гледам на днешните си страдания и оскъдности във всичко, нито катадневното ми преследване от полицията от град на град, по села и кърища, пък и от самите изроди българи”…
  • 63 От масоните

    4 4 Отговор
    Левски тръгва на обиколка из България с масонски пари дадени му от българи масони. Когато е престанал да слуша масоните е предаден и обесен.
  • 64 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #61 от "капитан ПЕТКО ВОЙВОДА":

    Ти сам казваш Роман.....Аз съм чел много романи и от Стивън Кинг. Не забравяй, че Вазов произхожда от заможно семейство
  • 65 Аверче !

    7 6 Отговор

    До коментар #49 от "Мечката":

    То май, пустите му тюрки на Хан Аспарух ви асвабадиха вас, “траките и славяните”, от византийско робство и създадоха Първата Българска държава, Патом, в края на 12. век , тюркските кумани ви спасиха от Ромейско иго и положиха основите на Втората Българска държава. Далее в края на 14. век Османските тюрки ви защитиха от кръстоносните маджари, които подкрепяни от Папството драпаха към Проливите и Царския град с цел да довършат започнатото в 1204 година и да затрият Православието, налагайки с огън и меч Католицизма. Кароче, следа нямаше да остане от вас. И стига сте я чели тази История от “Работническо дело” и “Правда” ! Пък, ако бяхте останали с “фесове” на глава, днес щяхте да се гордеете, че сте в “G - 20”, сиреч сред най-силните икономики в света и да се фукате, че притежавате една от най-мощните и боеспособни армии на земното кълбенце,а не както сега, да се прехласвате пред дрипавите “ватенки” ванючие.

    Коментиран от #68, #70

  • 66 Луд

    3 0 Отговор
    Всеки за себе си е Левски , а всеки в очите на другия поп Кръстьо .
    Когато Българина говори за себе си се бий в гърдите че е от по по най.
    А когато чуе мнението на другите около него ,си мисли че говорят за този който той самия най много мрази.
    Това не е мое мнение а ФАКТ.
  • 67 уйко калеко

    3 0 Отговор

    До коментар #42 от "00001":

    МАЙ НАПИСА НОВА ИСТОРИЯ.ЕНИЧАРСТВОТО(така нареченият кръвен данък) СЪЩЕСТВУВА от 1380 г.в османската империя.Това е било най добрата войска на османците.ЧРЕЗ ТАКА НАРЕЧЕНИЯТ КРЪВЕН ДАНЪК СА ВЗИМАНИ МОМЧЕТА ОТ ХРИСТИЯНСКИТЕ НАРОДИ ЗА ПРЕДПОЧИТАНЕ 8-10 ГОДИШНИ.БИТКАТА ЗА ВИЕНА (ВТОРАТА) СЕ Е СЪСТОЯЛА ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ 1683,Г.ЕНИЧАРСТВОТО Е ПРЕМАХНАТО ОТ СУЛТАН МАХМУД ВТОРИ ПРЕЗ 1826.Г.Оказва се ,че сте написал неверни неща.
    .Еничарството е просъществувало близо още150 години след тази битка.
  • 68 уйко калеко

    2 7 Отговор

    До коментар #65 от "Аверче !":

    По добре,да бяхме станали католици.Жалко ,че КАЛОЯН НЕ Е ДОВЪРШИЛ ТАЗИ РАБОТА.ПОСОЧИ МИ ЕДНА ПРАВОСЛАВНА ДЪРЖАВА СРАЗВИТА ИКОНОМИКА И ДР, НЕЩА ДА СЕ ДОБЛИЖАВА ПОНЕ НА 80% В ИКОНОМИЧЕСКО И СОЦИАЛНО РАЗВИТИЕ КАТО НАПРИМЕР ГЕРМАНИЯ.

    Коментиран от #71

  • 69 Анализатор

    4 0 Отговор
    Не е вярно това, за залавянето ,стига си измисляхте истории, излязал и видял турчина случайно,, глупусти
  • 70 Пешо от панелката

    4 1 Отговор

    До коментар #65 от "Аверче !":

    Това за тюрките е пълна заблуда. Посочи ми една черква, един стенопис, една монета, един барелеф, един череп, едно литературно описание на цар или велможа по нашите земи, където да откриваме характерните тюркски черти. Няма баце, няма, освен картината “Хан Кубрат и синовете му” рисувана през “далечната” 1926 г.
  • 71 Уйкоооо !

    4 0 Отговор

    До коментар #68 от "уйко калеко":

    Чехия, например.

    Коментиран от #72

  • 72 уйко калеко

    1 0 Отговор

    До коментар #71 от "Уйкоооо !":

    ЧЕХИЯ-РЕЛИГИЯ-2022 Г,-НЕРЕЛИГИОЗНОСТ 47,8%=ХРИСТИЯНСТВО-11,7%-9,3 КАТОЛИЦИ-2,4% ДРУГИ ХРИСТИЯНИ=9,1% НЯМА ОРГАНИЗИРАНА РЕЛИГИЯ=30% БЕЗ ОТГОВОР.===СЛОВАКИЯ РЕЛИГИЯ===== ХРИСТИЯНСТВО-68%-=КАТОЛИЦИ -59%=ПРОТЕСТАНТИ-7%.ДАВАМ ТИ ДАННИТЕ ЗА ДВЕТЕ СТРАНИ ЗАЩОТО ОКОЛО 60 ГОДИНИ БЯХА В ЕДНА ДЪРЖАВА ЧЕХОСЛОВАКИЯ.
  • 73 Доста съм чел

    1 0 Отговор
    В книгата на Иван Лалев за Левски е най достоверно!
  • 74 Костя

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "00001":

    Моите деди го предадоха ,както аз предавам сега България на мутрофанова,нищо лично наследствен ген
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове