Last news in Fakti

26 Декември, 2023 13:31 11 936 37

Министерство на земеделието: Малките семейни стопанства намаляват, върви процес на окрупняване на фермите

  • малки семейни ферми-
  • брой животни-
  • аграрен доклад

Над 26 000 регистрирани земеделски стопани "са изчезнали" от аграрната карта на България за 7 г., става ясно от най-новия аграрен доклад на министерството

Министерство на земеделието: Малките семейни стопанства намаляват, върви процес на окрупняване на фермите - 1

Над 26 000 регистрирани земеделски стопани "са изчезнали" от аграрната карта на България за 7 г., става ясно от най-новия аграрен доклад на Министерството на земеделието, цитиран от БНР. Същото се е случило и с близо една четвърт от фермите за свине и кози.

Ако през 2016 година са били регистрирани 98 303 стопани, то през 2022 година броят им пада до 71 947, което означава, че 26 356 фермери са прекратили регистрацията си и са се отказали да се занимават със земеделие или са минали в сивия сектор.

Тенденцията на спад е устойчива, като за седемгодишния период всяка година са изчезвали средно между 2000 и 5000 регистрирани стопани, а само за последната година от регистъра са заличени 5018 земеделци. Според данните в аграрния доклад над 1/4 от фермите за кози и свине вече ги няма в българските села, около 1/5 от овцефермите също са ликвидирани. Затворени са предимно малки семейни стопанства, като тенденцията към окрупняване продължава.

През 2022 година средният размер на повечето от животновъдните ферми нараства спрямо предходната година.

Въпреки това броят на животните всяка следваща година намалява. Тук изключение има само при общия брой птици, чието увеличение се дължи на увеличаването на броя на фермите за бройлери.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 22 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    143 4 Отговор
    Така ли им викат вече на фалитите окрупняване, егати евронаглеците
  • 2 Кажете го на Тиквата

    109 2 Отговор
    Главния виновник. А и не само за това.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Сила

    41 54 Отговор
    Нарича се ФЕОДАЛИЗЪМ......... това е изчезнало в Западна Европа преди стотици години, но у нас, благодарение на робското мислене и крепостническия дух на населението никога не си е отивал..... Честито на ПУТИНИСТИТЕ и ХАМАСИСТИТЕ

    Коментиран от #19, #22, #25

  • 5 Това

    86 3 Отговор
    им беше целта на другарите и мутрите !
  • 6 Фермерите

    82 4 Отговор
    в Западна Европа на почивка не ходят дори и денонощно са край фермите и животните , тия обикалят света с милиардите от ЕС и купуват имоти и лимузини на воля ! А ония вкарват всяко евро във фермите си !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Благой от СОФстрой

    11 52 Отговор
    От окупацията 1944г. ни от рашляците в БеГето е срамно чoвек да произвежда зарзават и да е зарзаватчия!
  • 9 гост

    64 10 Отговор
    Неизбежна развръзка и естествен процес.Така е при капитализма: ГОЛЕМИТЕ ИЗЯЖДАТ МАЛКИТЕ И СЕ ВЪРВИ КЪМ МОНОПОЛИЗАЦИЯ !
  • 10 факуса

    46 3 Отговор
    ами това е целта,да е по събрано кат доде блекрок
  • 11 мемиш

    37 11 Отговор
    няма се плашите западна европа , украйна, турция ни хранят,70 % ядем на готово вносна храна, ..А трябва да стане 100% внос до 10 години.Българина не е прост да работи,чужденците са прости работят и ни хранят.

    Коментиран от #12

  • 12 не Е ВЯРНО

    45 0 Отговор

    До коментар #11 от "мемиш":

    По статистика около 80% от храната която изпОлзваме е внос,само 20% е наша,
  • 13 дядото

    54 0 Отговор
    нормално и очаквано,след като преди няколко години бе издаден сбъркан нормативен документ,от още по-сбъркани наши управници,който слага край ,както на земеделските стопани,така и на личното животновъдство.вместо в европейското ги набутаха в лабиринта на българската администрация,а сега-олеле.
  • 14 Ха ха ха

    35 1 Отговор
    Значи с бързи стъпки вървим към латифундии . А след това идва и съдбата им като през 1958 г. Ще плюят кръв.
  • 15 Нали

    28 0 Отговор
    Това е целта. М@..ка vi....
  • 16 Христо

    26 2 Отговор
    Малко е, според ЕС и САЩ още повече трябва да изчезнат. Както в оня стар виц :"Опитайте със стрихнин"
  • 17 Онзи

    57 5 Отговор
    Накрая Глобалистите ще изкупят цялата обработваема земя и ще ни изнудват за храна щото всички ще са в градовете. Който контролира храната контролира и хората.
  • 18 Карък

    39 2 Отговор
    Така е намаляват и защо ли,не е трудно да се досети човек.Тия некъдърници поглъщат всичко,унищожават всичко на тях не им трябва народ и държава,всичко е на тезгяха.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Петко

    33 3 Отговор
    Изчезват, защото големите арендатори ги ликвидират. Този министър измамник е същият

    Коментиран от #31

  • 21 Хаха

    30 1 Отговор
    Еми фалират малките големите взимат пасища много гледат крави на изчезване без продукция да вадят и дават една камара пари субсидия а на тез с продукцията дето мляко и телета дават на половина от тез на изчезване дето са и народа изчезва вече 🇧🇬
  • 22 бл.134 в Zап. парк

    23 5 Отговор

    До коментар #4 от "Сила":

    Голяма работа ! Важното е печалбите на банките да се увеличава .За тази година е само 3 милиарда от такси .БНБ да се правят на ударени и да си индексиран заплатите ,че са много важни кадри . Слава на ДПС . Бутайте паметника на Шипка .50000 минимална работна заплата от нова година
  • 23 Смаил

    8 1 Отговор
    Заради осигурителния праг.
  • 24 Аграр

    23 1 Отговор
    С новите поправки но законите за земята, скоро няма да има българска земя, та камо ли ферми .... да приветстваме чуждите земевладелци - Ура Другари
  • 25 На силата

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Сила":

    май много му е силна синтетиката!?!?!?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Дааа

    10 2 Отговор
    Може би намалението се дълги и на естествени причини. В наше село, 3 малки ферми затвориха през последните 10г. Просто собствениците починаха, а наследниците им не пожелаха и да чуят за такава работа. Разпродадоха всичко и толкова.
  • 28 Без

    10 0 Отговор
    Кютек нема да стане .
  • 29 Марков

    9 1 Отговор
    Малките земеделски производители бяха Смачкани от големите си братя!
    Първо големите почнаха да купуват земята на цена, която им се предлагаше.
    Второ започнаха да вдигат наемите за земята.
    Трето направиха с един от наследниците на земята по 15 до 30 годишни догори , когато беше възможно.
    Четвърто на комасацията на малките им беше тикана НЕ плодородна земя.
    Акулите ядат всичко в морето,а големите земеделски производители ядат малките!
    Природа кво да се прави!
  • 30 Анонимен

    3 0 Отговор
    Със сигурност е окрупняване,защото и земята и животните са се увеличили.При тези осигуровки дребните земеделски стопани няма как да издържат.Но и със сигурност това не е правилно.Колкото повече хора са заети в земеделието то ще бъде толкова по-устойчиво и рентабилно!
  • 31 Как

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "Петко":

    Ги ликвидират големите арендатори.Убиват ли ги?Не те,държавата ги ликвидира.
  • 32 Гост

    3 0 Отговор
    В България "окрупняване" е стимулиране на контрабандния внос и развитието на колонизаторския картел
  • 33 Нерегустриран

    4 0 Отговор
    А сетете се защо.... Защото в тая държава няма закони, които да подкрепят малкия бизнес. Каквото за големия бизнес, такива правила и за дребния, а на запад малкия бизнес е гръбнака и дава хляб на хората в малките населени места. Но тук в БГ се тъпчем само в София, Пловдив и Варна, защото в провинцията е глад, няма работа, а има толкова необработени площи и пустеещи ферми, но как да гледаш животни 24/7,непримамлив труд, като няма печалба, те се само изяждат, а ние ядем замразени 20г. месо от резерва на западните, което там се ползва за храна за животни... Тук всичко е изначално объркано, вече 34гидини...нищо не се променя...
  • 34 Българин

    4 0 Отговор
    Те не изчезнаха от самосебе си държавата ги унищожи! Създадоха сума ти ненужни административни пречки и сега говорят празни приказки.
  • 35 Това е съгласно

    2 0 Отговор
    Наредбите от ЕС!СЪСИПВАНЕ НА ВСИЧКАТА НИ ИКОНОМИКА И ЯДЕНЕ НА ЧЕРВЕЙ СЛЕД ВРЕМЕ,ЗАЩОТО НЯМА ДА ИМАМЕ И ЗА ХЛЯБ ДА СИ ПРОИЗВЕЖДАМЕ!!!
  • 36 Пламен Добридинев

    1 0 Отговор
    И това че изчезваме е нормално Вие трябва да изчезнете .вместо да си осигоурявам прехраната сам трябва да бягам в чужбина то се вижда къде ни водите
  • 37 Ева

    0 0 Отговор
    И след като сме останали толкова малко ферми ,затова ли отложиха плащанията за януари.Срам,Срам нито едно правителство не се е гаврило така с нас животновъдите
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове